fbpx
Сьогодні
Екорубрика 09:30 11 Сер 2021

Нашестя медуз в Азовському морі: рекорд за 50 років і що робити

Ми — не перше покоління, яке стикається з навалою аурелії та корнероту на пляжах, але перше, якому доведеться навчитися з ними жити

English version here

У 1970-х роках підвищення солоності Азовського моря супроводжувалося зростанням чисельності медуз, біомаса яких в 1974 році оцінювалася у 2 мільйони тонн, а в 1976-му році вже перевищила 16 мільйонів тонн. Найвища їх чисельність була зареєстрована в 1978-му, коли в морі налічувалося близько семи мільярдів особин. Протягом 40 років їх чисельність поступово знижувалася, і у 2018 році оцінювалася на рівні 10 мільйонів особин. Але за останні кілька років ситуація сильно змінилася. 

Поїхати на «Арабатку» цього року журналістці Оксані Соколовій порадили знайомі. Там — найчистіший піщаний пляж і будиночки в стилі «Малібу» з величезними панорамними вікнами в спальні, розташовані у двадцяти метрах від моря. Тиша вечорами та цивілізовані відпочивальники. Але відпочинок, який претендував на те, щоб стати прекрасним, був зіпсований і з повітря, і з моря. Полчища комарів і медуз атакували відпочивальників з усіх фронтів, не дозволяючи ні скупатися в морі, ні відкрити величезні вікна спальні ввечері, щоб впустити в кімнату морський бриз. 

медузи азовське море

Оксана Соколова біля будиночка для відпочивальників на Арабатці — курорті на Азовському морі. Джерело: Facebook

На жаль, історія Оксани — не єдина сумна історія про зіпсований відпочинок. Відомий екоактивіст Павло Вишебаба, якому теж не пощастило відпочивати на Арабатській стрілці, попереджає: медуз в Азовському морі так багато, що туристи отримують опіки, навіть не торкаючись морської живності. Все через велику концентрацію їхньої отрути у воді.

«Люди приїжджають, розвертаються і їдуть… Щоранку прибирають тисячі медуз з пляжів, але їх мільйони»

Це слова Павла Вишебаби.

Ті самі вороги відпустки підстерігають туристів по всьому азовському узбережжі. Люди просто не можуть зайти в воду через те, що вода переповнена медузами. Ось що відбувається на пляжі в Бердянську: українці, які сподівалися провести тиждень-другий на гарячому піску, купаючись в теплому морі, скупчилися в тіні та бояться заходити в море. Мертві медузи лежать горами біля входу в воду, а живі, з великими білими щупальцями, які боляче жалять шкіру, активно плавають просто біля берега. Очевидці кажуть, що на квадратний метр налічується близько п'яти морських мешканців. 

Відео зняли відпочивальники в Кирилівці, пляж Азовського моря в самий розпал купального сезону, липень 2021 рік:

 

«У номерах людей велика кількість, а в воді нікого немає»

Переповнений пляж в Бердянську, і водночас — пусте море. Середина липня 2021 року:

Про це розповідає турист, знімаючи намитих медуз на мілководді в Кирилівці. Дорослі можуть зайти в воду лише по коліно, а заплисти трохи далі, подолавши перешкоду з медуз, можуть лише ті, хто завдяки щасливому випадку взяв з собою на пляж матрац. Дітей в воду пускати теж побоюються. Через велику кількість викинутих на берег медуз на пляжі з'являється дуже неприємний запах. Тварини починають розкладатися на пекучому сонці та залишають після себе липкий слід на каменях, доках і піску.

медузи азовське море

медузи азовське море

Як це почалося?

Нашестя медуз було і торік. Місцеві на азовських пляжах розповідають, що у 2020 їх було ще більше, і побоюються того, що й у 2021 їх кількість зростатиме й далі. В Інституті рибного господарства та екології моря пояснюють: засилля медуз пов'язано з тим, що вони потрапили в сприятливу для них екологічну нішу. По-перше, тому, що збільшилася кількість медуз в Чорному морі, звідки медузи потрапляють в Азовське через Керченську протоку навесні. Підвищення чисельності цих прозорих тварин спровоковане досить теплими зимами, які своєю чергою сприяють успішній зимівлі навіть теплолюбних медуз, а також масовою присутністю планктону, який є їхнім кормом. Крім того, очевидно, грає свою роль поступове наближення солоності Азовського моря до солоності Чорного моря через зміни водного балансу Азовського басейну. Раніше солоність азовської води була низька — близько 10-12 проміле, але тепер ця цифра зросла до 14, а солоність Чорного моря — 18 проміле. На думку завідувачки лабораторії гідробіологічних та еколого-токсикологічних досліджень Інституту рибного господарства та екології моря Віри Гетьманенко, зміна солоності — нормальний процес, який проходить циклічно протягом 40 років. Оскільки медузи надають перевагу теплій солоній воді, в Азовському морі їх стає більше. Але ось коли почнеться наступне опріснення води, і медузи підуть, сказати точно не можна.

Фактори появи корнерота та аурелії в Азовському морі пов'язані з глобальними природними процесами, що тривають вже багато років, і можливість людини впливати на них є досить умовною, чого не можна сказати про медуз…  у Дніпрі! Вони відрізняються від морських. Це медузи краспедакуста (Craspedacusta sowerbii), і, імовірно, мають азійське походження, хоча зустрічаються в прісних водоймах по всьому світу. 

медузи азовське море

Медузоїдна стадія з'являється, коли температура води досягає 25 градусів за Цельсієм. В останні роки це відбувається майже щороку. За останні 7 років середньомісячна температура води Дніпра в червні становила від 15 до 27 градусів за Цельсієм, в липні та серпні — від 19 до 28. Тому Краспедакуста не є дивиною для Дніпра — її помічають протягом останніх 10 років. Ці медузи безпечні для людини, оскільки використовують жало тільки щоб добути собі їжу. Прямої загрози не несуть, але є сигналом про лихо, адже їх поява свідчить про те, що Дніпро міліє і заростає, тому «вигнати» медуз з Дніпра можна, якщо правильно розподіляти водні ресурси, скоротивши обсяги споживання води, причому не стільки на побутовому рівні, скільки на глобальному — в промисловості та сільському господарстві. 

Медузи в Азовському морі представлені переважно двома видами — корнерот (Rhizostoma pulmo) і аурелія, або вухата медуза (Aurelia aurita). 

Корнерот досягає 60 і більше сантиметрів в діаметрі, у неї м'ясистий купол синюватого або фіолетового кольору, іноді з яскравою окантовкою, з-під якого звисає пучок товстих розгалужених «щупалець», схожих на корені. Насправді це не щупальця, а видозмінений рот зі стравохідними каналами, так що медуза ними іноді їсть, а іноді жалить людей, оскільки щупальця вкриті жалкими клітини. За ступенем отруйності укус корнерота можна порівняти з опіком від кропиви: неприємно, але не смертельно, якщо тільки ви не на великій глибині. Раптовий укус може налякати, змусити захопити води, в результаті можна захлинутися і потонути. 

медузи азовське море

Аурелія менша за корнерота — до 40 сантиметрів у діаметрі — і нагадує прозору плавучу парасольку. Якщо подивитися на неї зверху, можна помітити чотири підкови — це не рот, як в корнерота, а статеві органи. Щупальця з жалкими клітинами розташовані по краях купола медузи, і «укус» аурелії буде не таким неприємним, як після корнерота.

медузи азовське море

Врятуватися від медуз на узбережжі Азовського моря намагалися різними способами, але поки що екстреним розв'язанням проблеми є звичайна їх утилізація. Працівники пляжів, комунальні служби та навіть самі туристи збирали мертвих медуз з берега і вивозили тачками, а іноді й вантажівками, далі від зон для відпочивальників. Подекуди, щоправда, спробували закопати медуз просто в піску біля моря, але нічим хорошим історія не увінчалася: Людмила Новицька у своєму Facebook написала, як вона провалилася в яму з медузами на одному з пляжів Кирилівки, та так глибоко, що вибратися їй допомагали четверо чоловіків. Про отримані опіки та травми жінка нічого не повідомила, але ми припускаємо, що наслідки були не найприємнішими. Висновок тут можна зробити тільки один: закопувати медуз в пісок просто на пляжі — не найкраща ідея.

медузи азовське море

Найбільш перспективним рішенням, на думку все тих же вчених з Інституту моря, представляється швидше навчитися жити з медузами, ніж шукати радикальні шляхи, як взагалі від них позбутися. В Інституті рибного господарства та екології моря пропонують створити захищені від медуз акваторії моря біля піщаних пляжів. Там повідомляють, що установка бар'єрних систем не є технологічно складним заходом. Інститут активно пропонує свою допомогу в їх розробці та створенні, і, що важливо, з урахуванням місцевих природних умов морських ділянок, беручи до уваги можливі екологічні наслідки встановлення таких систем — дослідження на цю тему зараз проводяться в науковій установі.

медузи азовське море

медузи азовське море

Втім, звертатися в науковий інститут зовсім необов'язково — бар'єри являють собою звичайну сітку з грузилом внизу і буйками зверху, вони є на українському ринку і замовити їх можна навіть в інтернет-магазині. Чим щільніше буде сітка — тим менше медуз пробереться в акваторію. Кожна база відпочинку могла б встановити подібні бар'єри, і, багато в чому зменшити проблему медуз як фактор, який шкодить як бізнесу надання послуг відпочинку біля моря, так і здоров'ю відпочивальників. 

Але у світі придумують і набагато більш витончені методи захисту від медуз. Наприклад, серфери в Австралії рятуються від найотруйнішої у світі медузи Хіронекс, яку також називають Морською осою, надягаючи звичайні нейлонові колготи. Другу пару колготок серфери та рятувальники надягають на руки, прорізавши посередині отвір для голови. Правда, від українських медуз так не врятуватися: судячи з усього, отрута Хіронекса, яка може моментально вбити людину, настільки цінна для самої медузи, що та навчилася відрізняти своїми щупальцями живі об'єкти від неживих, і жалить тільки в тому випадку, якщо відчула «справжню кров». Одягаючи нейлонові колготки, серфери обманюють Морську осу, і та сприймає їх як щось, що з'їсти не можна. Так що з українськими медузами, що не настільки розумні, цей фокус, на жаль, не провернути. 

медузи азовське море

Кадри з фільму. Джерело: wl-adme.cf.tsp.li

В Австралії навіть продаються спеціальні нейлонові костюми для захисту від Хіронекса, ось тільки коштують вони в десятки разів дорожче, ніж звичайна пара жіночих колготок за 10 доларів. При тому, що колготки не поступаються спецкостюму надійністю захисту. Тому запримітивши серфера на австралійському пляжі в колготах — не смійтеся над ним, а краще беріть з нього приклад, якщо наважитеся залазити в воду.

Глобально вплинути на кількість медуз в морі може не тільки зміна клімату, а й промисловість. Приблизно так закінчилася історія з засиллям медуз в 1970-х роках. Тоді на Азовському морі була запущена технологічна лінія з перероблення медуз на кормові добавки до раціонів домашніх птахів і тварин, але проіснувала вона недовго, і ми знаємо чому. Медузи пішли. У 2020 році Азово-Чорноморською басейновою науково-промисловою радою в Севастополі також було прийнято рішення розвивати вилов медуз на Азовському морі. 

Зараз не можна виключати, що черговий цикл експансії медуз завершиться, як це вже було в кінці 70-х, але тепер, принаймні, ми знаємо, якими способами можна від прозорих мешканців моря відгородитися. 

медузи азовське море

Мене ужалили! Що робити?

Щоб швидше позбутися від неприємних відчуттів після укусу медузи, слід промити ушкоджене місце просто в морі, а потім обробити будь-яким засобом, використовуваним від укусів комах. Головне не використовувати прісну воду, яка може активізувати жалкі клітини. За наявності схильності до алергії, краще поберегтися і прийняти антигістамінний засіб, а ще краще — звернутися до чергового на пляжі лікаря. Якщо ви, взявши в руки медузу, потім потрете очі або рот, наслідком зустрічі з ними можуть бути лише незначні почервоніння слизової оболонки очей і рота.

Те ж саме може статися навіть під час взаємодії з мертвої медузою, поки жалкі клітини не втратили своїх отруйних властивостей. Тому в разі, якщо вода переповнена медузами, як мертвими, так і живими, після купання тіло може покритися червоними плямами, як це сталося з дівчинкою, яка ризикнула купатися цього року на пляжі в Кирилівці. У новинах писали: за твердженням дитини, медуз поруч з нею не було, зате були останки корнеротів (пам'ятаємо про жалкі клітини), які й спровокували таку реакцію.

медузи азовське море

У чому ще загроза?

Влітку в прибережжі переважають саме корнероти, оскільки аурелія любить більш прохолодну воду. Крім шкоди здоров'ю людини через опіки та органічного забруднення водойми, медузи ще й виступають потужними конкурентами цінних промислових риб, які так само, як і медузи, споживають планктон. Більш того, медузи здатні навіть на пряме знищення дрібних личинок і ікри пелагічних риб. Rhizostoma pulmo та Aurelia aurita є двома з восьми таксонів медуз, які впливають на рибальство в усьому Світі. З 100% досліджень всіх видів медуз, до 80% випадає саме на ці два види. Наприклад, в дослідженні 2011 року Джона Бакстера з університету Сассекса в Англії кажуть, що наявність великої популяцій медуз Pelagia noctiluca та Aurelia в водах Північної Європи призводило до глибоких патологічних змін органів дихання місцевих популяцій риб. Те ж саме відбувається в Азовському і Чорному морі й зараз. Торік в Севастополі заявили про те, що видобуток загального вилову в Азовському морі скоротився на 28,6%, що пов'язано з різким скороченням популяції хамси або, як його ще називають, європейського анчоуса. Тоді вчені висловили думку, що до цього призвело, в тому числі, збільшення кількості медуз. Обсяги вилову хамси було вирішено скоротити, але при цьому рибний промисел не втратить в доході, а лише на якийсь час змінить вектор.

медузи азовське море

А в чому може бути користь?

Медузи могли б стати відмінним промисловим об'єктом для України. Сучасний щорічний світовий улов медуз становить близько 300-320 тисяч тонн. Фібрилін, отриманий з медуз, використовують як загальнозміцнювальний та тонізувальний засіб для волосся, а також як компонент, що запобігає старінню шкіри. Його також використовують для лікування опіків. Токсин, виділений з медуз, використовують для лікування нервово-м'язових порушень. Медузи є об'єктом досліджень для пошуку речовин, корисних в протипухлинній та протидіабетичній терапії. Китайська кулінарія та народна медицина використовують медуз вже понад 1700 років. Та що говорити про Китай! Навіть українські майстри кухні вже навчилися їх готувати

медузи азовське море

І аурелію, і корнерота можна вживати в їжу, тому шеф-кухар з Бердянська Микита Смаковський зробив з них медузовий тартар і салат по-китайськи. Сміливці, що спробували незвичайну страву, повідомили, що медуза за смаком нагадує холодець або желе зі смаком морської води. Правда, готувати таку страву вдома кухар не радить: якщо неправильно відокремити їстівну частину від токсичних речовин і з'їсти м'ясо медузи — це може загрожувати життю.

1
96628

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: