fbpx
Сьогодні
Екорубрика 10:05 17 Лип 2020

Нашестя медуз і хижих молюсків в Азовському морі: звідки взялися і як з ними жити

Спекотне літо 2020 року на Азовському узбережжі трохи засмутило відпочиваючих: не тільки у затоці, а й у відкритому морі на Бердянській косі з'явилися неприємні для тіла істоти: медузи. За словами відпочиваючих, медузи з'явилися не тільки у Бердянську, а і на інших курортах Азовського моря — у Кирилівці і Степанівці, наприклад.

"Рубрика" виявилася в епіцентрі подій і з перших вуст передає, звідки з'явилися медузи і що з ними робити. У Бердянську безліч пляжів, але всі вони діляться на два типи: ті, які стоять на затоці, у них вода тепліше, і ті, які розташовані безпосередньо на Бердянській косі, тобто у відкритому Азовському морі. Медузи були і там, і там, але як з ними справляються, нам розповіли місцеві жителі.

У пошуках пляжу без медуз: що кажуть жителі Бердянська

Медузи в море, з одного боку, — красиві істоти. Вони дрейфують у морі і нікого не чіпають. Все було б нічого, але людям хочеться скупатися в морі, адже за вікном 35-ти градусна спека. Дійсно, медузи прийшли на Бердянську косу раптово. Ровесникам незалежності, тобто людям, яким зараз 29 років, таке доводиться бачити вперше. У той же час місцеві жителі відзначають, що навала медуз вже була у 80-х роках. Про це "Рубриці" розповів місцевий житель, пенсіонер Микола, який проживає у районі мікрорайону Ліски, на якому розташований пляж.

медузы бердянск

"Таке вже було, нема чому дивуватися. Хоча, чув, що в Кирилівці у минулому році медузи припливали, ми тоді раділи, що Бердянськ вони обійшли стороною. Акваторія змінюється в принципі давно вже. Он як бичок подорожчав, значить він іде. І знову ж, раніше були судаки, розміром в ванну, дуже багато і смачні, потім перевелися. А ікра судака! Раніше їли ложками, а зараз вона на вагу золота. Це природа, що поробиш", — каже пан Микола.

Микола бачив історію 75-річної Галини Домбровської, яка на волонтерських засадах очищає пляж на Лісках від медуз. Але скаржиться, що цим повинні займатися комунальні служби і йому шкода, що пенсіонерам доводиться виконувати їхні функції.

На момент нашого перебування на пляжі, медуз прибирали молоді працівники пляжу. Також справжнім задоволенням виявилася для дітей гра з медузами: вони їх виловлюють у сачок. Батьки при цьому схвильовано сидять на березі і просять не чіпати желейних небезпечних істот руками.

медузы бердянск

Місцеві жителі вважають пляжі на Бердянській косі пріоритетними: море чистіше, інфраструктура краще, та й на них усе створено для відпочинку. Але і ці пляжі не обійшли медузи. Навіть на найбільш пустельних заповідних зонах, на самому "кінчику" коси їх тьма. Можна помітити медуз з синьою окантовкою, фіолетовою і навіть персиковою.

Дійсно, дивитися на це чудо природи красиво і цікаво, але, як кажуть фахівці, контактувати з ними небезпечно.

"Медуз багато, я вже тут 8 день. Вранці їх менше, діти купаються, але потім, особливо після 3 годин дня їх наносить, швидше за все плином. У цей час дітям дуже складно пояснити, що їм не можна купатися, особливо, коли вони горять у буквальному сенсі на 30-градусній спеці. Закриватися у кімнаті готелю теж не варіант. Загалом, добре біля моря, але медузи зіпсували відпочинок", скаржиться відпочивальниця Олена з Дніпра.

За нашими спостереженнями на пляжах коси, саме дорослих з дітьми можна найбільше побачити в морі, коли медуз багато: бабуся викидає медуз на берег, щоб її онук встиг покупатися, тата тримають своїх дітей на руках або катають на надувних колах, мами йдуть вперед, таким чином розчищають своїм дітям дорогу. Загалом, відпочиваючі пристосовуються, у них чітко відведений час на купання.

медузы бердянск

Корнерот та аурелія: що за медузи заплили до Азовського моря

Місцеві екологи повідомляють, що серед медуз, яких можна зустріти в Азовському морі цього літа, є корнерот і аурелія. Корнерот небезпечна медуза, жалить боляче, залишає червоні сліди на тілі і тривалі болі.

Тим не менш, кажуть фахівці, як би це не звучало, але медузи не прийшли цілеспрямовано жалити відпочиваючих. Вони роблять це рефлекторно при зіткненні з тілом людини. Виглядає це так, що медузи перевертається щупальцями вгору, тим самим ніби захищаючись, і жалять. На тілі відразу з'являється припухлість, як від розчесаного укусу комара, почервоніння і печіння, як від кропиви. Зазвичай протягом двох годин все проходить, але печіння саме по собі неприємно для тіла.

"Медузи дуже чутливі до температури води, тому коли зими були холодні, медузи частково вимерзали. Тому щоліта, починаючи з середини, до нас заходила нова популяція з Чорного моря. У зв'язку з тим, що кілька минулих зим не було льодового покриву, медузи вижили і стали розмножуватися. Так що те, що ми бачимо зараз — минулорічні і ті, що народилися вже цього літа", пояснює місцевим ЗМІ завідуюча лабораторією гідробіологічних та еколого-токсикологічних досліджень ІРЕМ Віра Гетьманенко.

Солоність моря і теплі зими: причини появи медуз

Азовське море з кожним роком стає більш солоним. Цього року його солоність становить 14 проміле. З 2006 року цей показник зріс на цілих 5 проміле. Головною причиною збільшення солоності Азовського моря вважається той факт, що з річок Дону і Кубані надходить мало прісної води в Азовське море, а це головне джерело прісної води в ньому. Мала кількість прісної води пов'язана з тим, що у цих регіонах посуха і мало дощів, тому і води прісної менше. У той же час є величезний приплив солоної води з Чорного моря через Керченську протоку, що і підвищує солоність моря, а прісна вода не може це компенсувати: море тому і змінюється.

Зміни відчувають місцеві жителі на практичному рівні: у 2020 році збільшилася кількість камбали і пеленгаса, і підвищилися ціни на сушений бичок, зараз десяток бичків на ринку коштує від 35 до 150 гривень, раніше можна було до 50 гривень купити, а також близько 350 гривень кілограм, якщо брати на вагу.

Директор Приазовського національного природного парку Дмитро Воловик розповідає, що теплі зими теж стали причиною підвищення рівня солоності Азовського моря і збільшенням чисельності мешканців Чорного моря в Азовському. Медуз, на його думку, потрібно перечекати, як будь-яке інше природне явище.

Як би не хотілося визнавати: глобальне потепління і зміни в Керченській протоці стали причиною зміни фауни Азовського моря.

Не медузами єдиними: як у Приазов'ї з'явилися хижі молюски

На Бердянській косі в цьому році з'явилися не тільки медузи, але і дивні на вигляд істоти: на мушлях, у яких ховаються мідії, виросли щупальця. Дивні, бо раніше місцеві їх не бачили. Це хижі молюски — рапани, які разом з мідіями подаються в ресторані "Чорноморка" під вершковим соусом. Тільки ось у природі ці істоти антагоністи: рапани харчуються мідіями.

медузы бердянск

"Очевидно, багато хто помітив появу нового жителя Азовського моря, точніше прояв його інстинкту розмноження. Хижак-рапана, прибулець з більш солоних морів, як герой "Чужого" прикріплює капсулу, що містить до 1000 яєць, до тіла іншої молюска, попередньо просвердливши в раковині жертви отвір. Мідії, природні чистильники моря, — його ласа здобич. Доросла особина нічого не підозрюючої жертви здатна за добу профільтрувати у пошуках їжі близько 80 літрів води. Половина ванни, вдумайтеся!", — пише геолог Олексій Косов на своїй сторінці у Facebook.

Поява рапанів на Приазовському узбережжі — теж свідчення зміни солоності Азовського моря. Відомо, що мідії чистять Азовське море, а масова поява їх пожирачів, рапанів, ставить під сумнів природну функцію мідій в Азовському морі. У той же час мідії добре уживаються з рапанами в Чорному морі. Можливо, в Азовському вони теж разом "приживуться".

медузы бердянск

Що робити, якщо вжалила медуза і к місцеві знаходять пляжі без медуз

Розпорядок дня місцевого жителя Бердянська, який хоче скупатися в морі без медуз, виглядає наступним чином:

  • заходиш у популярну і численну групу в соцмережі, де вже запитали про такі пляжі, або ж сам задаєш питання: коментарів, враховуючи напруженість ситуації з медузами, вистачає
  • питаєш місцевих, які вже на пляжі, чи є медузи
  • усвідомлюєш, що завдяки штормам і вітру, медуз на ранок на всіх пляжах стає менше, їх забирає течією, від якої вони повністю залежні

Таким нехитрим способом було з'ясовано, що вгорі Бердянської коси, на пляжі "Лазурному" (місцеві називають "пляж на Верхової") практично немає медуз. Море там, як на Дальній косі, чисте і прозоре, а ось інфраструктура, як на Лісках (пляж в затоці). Щось середнє між горезвісною косою і затокою. Проте, сама згадка, що на цьому пляжі немає медуз, робить з нього найкраще місце у місті. Людей на пляжі багато і мало хто дотримується соціальної дистанції під час пандемії коронавірусу.

🐙   Якщо все ж медуза вжалила, потрібно: 

  • промити морською водою, прісною водою промивати місце укусу категорично не можна
  • приготувати розчин соди: одну чайну ложку на склянку і ним промити ужалений місце
  • людям, схильним до алергії, обов'язково потрібно мати при собі антигістамінні препарати, тому що наслідки від печіння медузи можуть бути серйозними для цієї категорії людей
296517

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: