fbpx
Сьогодні
Світ 16:16 11 Бер 2020

Як змінюється динаміка терористичних актів у світі. ІНФОГРАФІКА

У День пам’яті жертв тероризму порахували, як змінювалася кількість терористичних актів та їхніх жертв, починаючи з 1970 року. Спойлер: результати невтішні.

Тероризм став майже невід'ємним атрибутом глобалізованого інформаційного світу. 

Інформаційний вплив зробив його дуже ефективним у наш час, тому попри відносно невелику кількість жертв (яка проте зростає), тероризм вважається одним з головних викликів, що стоять перед міжнародною спільнотою.

"Рубрика" створила інфографіку, що відображає те, як змінювалася кількість терористичних актів у світі та їхніх жертв від 1970 року. Найбільша концентрація терористичних актів зосереджена у конфліктних точках світу на Близькому Сході, у Кашмірі, Бангладеш, на Сході України. 

динаміка терористичних актів у світі

Якщо у 1970 році кількість жертв терористичних актів наближалася до нуля, то вже з вісімдесятих років двадцятого століття ці цифри почали стрімко зростати. Великий стрибок у цифрах бачимо в останнє десятиліття саме тоді кількість жертв терористичних актів щороку не опускалася нижче 20 000. Піковим роком став 2014 тоді жертвами тероризму стало 32 658 людей. Відтоді кількість жертв тероризму падає світові програми боротьби з тероризмом дають свої плоди. 

Для створення візуалізації було використано дані Глобальної бази тероризму, що охоплює 1970-2017 роки, тож останні два роки графік не відображає. Втім, тенденція зниження кількості жертв продовжує мати місце: за даними Глобального індексу тероризму загальна кількість загиблих від тероризму скоротилася четвертий рік поспіль у 2018 році, зменшившись на 15,2% до 15 952 смертей.

Завдяки програмам боротьби з тероризмом, станом на 2019 рік, ситуація у дев'яти з десяти країн (серед них Ірак, Сирія та Нігерія), які найбільше страждали від тероризму, покращилися. Зараз кількість загиблих від тероризму на 52 відсотки менша, ніж у піковий 2014 рік. Та попри падіння загальної кількості смертей, кількість країн, постраждалих від тероризму, залишається високою. 71 країна зафіксувала щонайменше одну смерть від тероризму. Вибухи та збройні напади були найпоширенішим видом терактів за останні два десятиліття. У період з 2002 року до сьогодні 93% усіх терористичних актів припадає на Південну Азію, Близький Схід та Північну Африку та країни Південної Сахари.

5362

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: