fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:07 26 Кві 2020

Як Трамп запропонував лікувати коронавірус відбілювачами (і чому це погана ідея)

Те, що про Covid-19 шириться безліч фейків — не новина. Але коли президент США пропонує робити ін’єкції побутових миючих засобів у легені — це заслуговує окремої уваги. Розповідаємо, що сталося, і ще раз наголошуємо на тому, що довіряти варто лише перевіреним надійним джерелам.

Останніми днями у США, в нелегких умовах самоізоляції та боротьби з епідемією COVID-19, користувачі соціальних мереж розділилися на тих, хто кепкував з Президента Сполучених Штатів Дональда Трампа й розповсюджував попередження про небезпечність вживання відбілювачів, та на тих, хто намагався захистити американського керманича, пояснюючи, що то все «частина хитрого плану». Мов, Трамп повідомляє народу про чудодійні ліки, які медіа та «велика фарма» ховають від споживачів. Розбиралися, що відбувається.

Чому відбілювач?

У четвер, 23 квітня 2020 р. Білий дім провів чергову прес-конференцію Групи з питань протидії коронавірусу. У ході конференції національної безпеки виконуючий обов'язки керівника науково-технічного управління Департаменту національної безпеки США Вільям Браян представив нові дослідження, які показали здатність дезінфікуючих засобів знищувати вірус COVID-19 на різноманітних поверхнях: «Ми випробували відбілювач, ми протестували ізопропіловий спирт, їхню дію щодо вірусу, зокрема коли він передається через слину та інші рідини. Я можу вам сказати, що відбілювач за п'ять хвилин знищить вірус. Ізопропіловий спирт знищить вірус за 30 секунд, при чому без жодних додаткових дій, без втирання, шляхом простого розпорошення».

Зрозумілі та корисні знахідки. Такими б вони і запам'яталися, якщо б Президент Трамп не вирішив так само блиснути інтелектом. Подякувавши Вільяму Браяну, Дональд Трамп вирішив задати йому додаткові питання зі своїми порадами. Його слова: «Отже, припустимо, що ми вдарили по тілу людини надзвичайним, е-е, чи то ультрафіолетом, або просто дуже потужним світлом… І я думаю, ви сказали, що це не перевірено, але ви це перевірите. І тоді я сказав, припустивши, що ви привнесли світло всередину тіла, ви можете, чи, там, зробити це через шкіру… А, або якось по-іншому. І я думаю, ви говорили, що ви ж це перевірите? Звучить цікаво. І ще я бачу дезінфікуючий засіб, який вбиває вірус через хвилину, одну хвилину, і чи є спосіб, як ми можемо зробити щось подібне? Ну, ін'єкцією всередину тіла, або, ну, майже як прання. Знаєте, вірус потрапляє в легені, і дуже небезпечно впливає на легені. Тож цікаво це перевірити. Тож вам доведеться дати завдання лікарям-медикам, але це звучить цікаво, мені це цікаво. Тож ми ще побачимо, але ота концепція світла, яке вбиває за одну хвилину? Це, о, це досить потужно!»

На ці слова Президента США відреагував його політичний опонент, Джо Байден, який у своєму акаунті у Twitter заявив: «Не вірю, що доводиться таке казати, але, будь-ласка, не треба пити відбілювач.» Замість ультрафіолету та ін'єкції дезінфікуючих засобів Байден запропонував Президентові задуматися над більшою кількістю тестів та засобів захисту для лікарів.

трамп

Фото Getty Images

Хоча Дональд Трамп і не закликав людей споживати відбілювач, його коментарі були сприйняті буквально. За інформацією нью-йоркської журналістки Анни Сандерс, Центр боротьби з отруєннями міста Нью-Йорк зафіксував 30 нових випадків небезпечного вживання відбілювача Lysol, та інших очищувачів протягом 18 годин після того, як Трамп у ході прес-конференції запропонував використання для лікування коронавірусу засобів дезінфекції. Це більше ніж удвічі за той самий період 2019 р. На щастя, обійшлося без госпіталізації та смертей.

Варто відмітити, що з ходом прес-конференції Президент США сам зрозумів, що ляпнув щось не те. Тож коли справа дійшла до питань преси і кореспондент ABC уточнив можливі сценарії використання ін'єкцій дезінфекційних засобів та спирту, Вільям Браян сказав, що в їхніх лабораторіях таким не займаються, а сам Дональд Трамп відповів: «Ну, це буде не через ін'єкції, це [намагається зобразити протирання поверхні ганчіркою], ну, як стерилізація однієї області. Може це працює, а може й ні, але на предмети це має дуже великий ефект!» Таким чином Президент ще й «втопив» разом із собою знахідки науково-технічного управління Департаменту національної безпеки США.

Прихильники Президента Трампа, його найзапекліші захисники, одразу спробувати допомогти своєму лідерові. Джоел Поллак, головний редактор крайньо-правого веб-сайту Brietbart, «перевірив факти» і спробував прикрити політика як тільки можна. Поллак написав: «Трамп вжив слово "ін'єкція", але те, що він мав на увазі, означало розпочати процес, – який він залишив "лікарям" для визначення, – в якому легені пацієнтів можуть бути очищені від вірусу, завдяки результатам нових досліджень про його реакцію на світло та ін. чинники.» Тільки от дослідження було про неживі предмети, а не про легені людей!

Скотт Адамс, автор коміксів «Dilbert», письменник і блогер, також спробував захистити голову держави. Адамс наполягав, що Трамп не просто щось там вигадував, а розповідав про справжні новітні технології. Адамс розмістив відеозапис нового пристрою «Healight», який має випромінювати ультрафіолетове світло на дихальний апарат людини. Він патетично заявив: «Сьогодні в Інтернеті відбувається масовий тест на IQ. Якщо ви думаєте, що президент запитав докторку Біркс про ін'єкцію відбілювача або ізопропілового спирту пацієнтам з коронавірусом, – адже це звучало саме так для вас, – то ви провалили тест.»

Теорію про «нвипромінювач ультрафіолетового світла» журналісти TPM намагалися уточнити у Білому домі, але там їм відповіли, що не знають відповіді на це питання.

Фініта ля комедія!

У п'ятницю, 24 квітня 2020 р., відповідаючи на питання преси, Дональд Трамп виставив усіх, хто кинувся захищати його «серйозні наміри щодо новітніх технологій» дурнями. Замість цього, у Трампа вирішили звести курйоз до «жарту». У відповідь журналістові про своє питання Вільяму Браяну щодо можливої ін'єкції дезінфікуючих засобів, Президент США сказав: «Я задав це питання саркастично, для таких репортерів як ви, щоб подивитися що трапиться! Але, дезінфікуючий засіб [протирає руки] якщо його отак на руки додати, він може допомогти, і я питав у того джентльмена, що там був вчора, Білла, тому що коли там кажуть, що щось [вірус] може залишатися 3-4 години, або 6 годин, але якщо сонце вийшло, або ви використовуєте дезінфікуючий засіб, то воно зникає менше, ніж за хвилину, ну, ви чули про це вчора? Але я питав саркастично, і це дуже саркастичне питання, і воно було адресовано всім репортерам у тому залі.»

Отакої – сарказм. А як захищали таємні знання Трампа про новітні розробки! Проте Білому домові це здалося замалим, тож докторку Дебору Брікс, членкиню Групи з питань протидії коронавірусу, відправили давати коментар для Fox News, у якій вона намагалася пояснити поведінку Президента США таким чином: «Коли він отримує нову інформацію, він любить проговорити це вголос і справді вести цей діалог, – от такий діалог і вийшов. Я думаю, що він просто побачив нову інформацію в той час безпосередньо перед прес-конференцією, і він все ще роздумував над тією інформацію.» Цікаво, що коли Трамп озвучив свої «пропозиції» в ході прес-конференції, реакція Дебори Брікс в той момент була дещо іншою:

Та Трампу й цього виявилося замало. У суботу, 25 квітня, Президент США знову відповідав на питання преси, й знову змінив свою думку. Журналіст спитав його: чи дійсно він говорив із сарказмом, чи репортери неправильно зрозуміли його? Президент відповів: «Ну, хотілося, щоб розуміли, хотілося, щоб… Ну, я думаю що я таке сказав, але не хотілося щоб вони не розуміли, але от про що я думаю [показує на руки] – я справді думаю, що дезінфікуючі засоби на долонях могли б мати дуже добрий ефект. Ну, а Білл збирався це перевірити, в лабораторії, і ви знаєте, це чудова лабораторія, до речі. Вона чудова, як і та робота, яку вони роблять. Так що він подивиться, е-е, тому що… На жорстких поверхнях, і це ж жорстка поверхня, ну, знаєте, в залежності від того у кого які руки, але ж це жорстка поверхня. І дезінфікуючий засіб – він неймовірний, він знищує там все. Знаєте, ну ви бачили: сонце і спека, і вологість, – вони знищують його [вірус]! І це все перевіряється тестами, знаєте, вони тести ті проводили вже кілька місяців. І в результаті… Ну, тоді я сказав: 'Як нам зробити те ж саме всередині тіла, або навіть ззовні тіла, на долонях?' І дезінфікуючий засіб, я думаю, спрацював би, ці речі працюють. Але ж це треба робити коли ви протираєте руки, я так розумію, що тому вони й кажуть: мийте руки! Але, мити руки, чи дезінфікувати руки, так чи інакше це дуже добре! Так що… вони будуть досліджувати це. Бо це допомагає – і світло, і саме сонце!»

Висловлюємо сподівання, що Дональд Трамп не буде тепер вважати себе автором ідеї санітайзера для рук, або інших антисептиків. Залишайтеся вдома та прислуховуйтесь до порад лікарів, не займайтеся самолікуванням (навіть якщо рецепт чудодійних ліків від коронавірусу запропонував сам Президент Сполучених Штатів).

1806

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: