fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:10 21 Кві 2020

Як змінюються карантинні заходи у країнах ЄС з 20 квітня

Інструкція від європейських сусідів: вихід з карантину крок за кроком

Фото Reuters

На початку квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що "у травні Україна має йти на роботу".

 "У яких умовах, у яких нових соціальних стандартах, у яких часових рамках — це ті питання, над якими уряд працює разом з аналітиками. Ми створили Раду з питань економічного розвитку України, куди ввійшли найкращі вчені та економісти зі світовими іменами", — написав на своїй сторінці у Фейсбук прем'єр-міністр. 

Загалу навіть була представлена "стратегія виходу з карантину", яка викликала в українців більше нових запитань, ніж надала відповіді на вже наявні.

карантин європа

Минуло 10 днів, але поки що далі загального бачення заходів виходу з карантину справа не йде. Схоже, влада сама ще не дуже розуміє, яким саме чином починати реанімаційні заходи, спрямовані на відновлення нормального життя громадян та порятунку економіки України, що потерпає від обмежень через коронавірусну пандемію.

Можливо, варто не гаяти час, займаючись винаходом супер-унікального українського велосипеду, а придивитися до чітких та зрозумілих планів та дій Європейського Союзу.

Минулого тижня Європейська комісія представила дорожню карту поступового виходу країн-членів Євросоюзу з режиму обмежень, пов'язаних з COVID-19.

карантин європа

До плану Європейської комісії також увійшли загальні критерії поступового усунення обмежень, але комісія наголосила, що він не є обов'язковим для країн членів ЄС. Кожна країна в Євросоюзі має право самостійно вирішувати, коли й на які кроки йти в бік зняття обмежень, за умови дотримання наступних критеріїв:

  • епідеміологічний критерій (який показує, що поширення захворювання значно зменшилось та стабілізувалось протягом тривалого періоду)
  • достатня потужність системи охорони здоров'я (рівень навантаження на реанімації, достатня кількість медичних працівників, медичного обладнання та медикаментів)
  • можливість моніторингу (здатність до масштабного тестування, швидкого виявлення та ізоляції заражених осіб)

Такі невеликі й суворо контрольовані кроки з пом'якшення карантинних заходів вже почали робити деякі країни Європи вже з сьогоднішнього дня.

Як змінюються карантинні заходи в країнах ЄС

НІМЕЧЧИНА

Обмежувальні заходи, пов'язані з пандемією коронавирусу, діють у Німеччині з середини березня. За цей час зростання кількості хворих у країні зменшилося, а кількість тих, хто  видужав, стала рости. 

З понеділка 20 квітня знову відновлюють роботу невеликі магазини площею до 800 квадратних метрів. Великі філії універмагів, торгівельні центри для уникнення великих скупчень людей поки що залишаються закритими.

Незалежно від розміру торгової площі, знову відкриваються книгарні та автосалони.

карантин європа

Фото germania.one

Протягом останніх тижнів у Німеччині зберігається тепла і сонячна погода, і вірусологи не перестають наголошувати, що людям необхідно частіше перебувати на свіжому повітрі. Отже магазини з продажу і ремонту велосипедів також відкриють свої двері для покупців та клієнтів.

Відкриття шкіл регулюватимуть на земельному рівні. До 29 квітня міністерства освіти всіх федеральних земель повинні представити концепції відновлення викладання у підвідомчих їм школах. При дотриманні необхідних заходів безпеки відкриються університетські бібліотеки, а також вищим навчальним закладам буде дозволено проводити іспити і практичні заняття в лабораторіях і спеціально обладнаних для цього приміщеннях. Втім, лекційні заняття будуть проходити в онлайн-форматі до кінця семестру.

Готуються до відкриття й перукарні, які відновлять роботу з 4 травня, проте вони також будуть повинні забезпечити роботу з використанням засобів індивідуального захисту.

ЧЕХІЯ

Від 20 квітня у Чехії запускають поетапний план пом'якшення карантину. Там починають роботу ринки, а громадяни зможуть подорожувати за кордон у справах чи для відвідування родичів. Однак потім їм доведеться побути на двотижневому карантині.

карантин європа

Міністр промисловості, торгівлі та транспорту Карел Гавлічек розповів чеському виданню iROZHLAS про поетапне зняття карантинних мір :

"Ми розділили ділову активність на п'ять груп. З 20 квітня почнуть працювати всі ремісничі майстерні, салони з продажу автомобілів, а також будуть відкриті фермерські ринки. Будуть дозволені заняття спортом професійних спортсменів, а також весілля до 10 осіб".

Наступний етап відновлюючих економічних заходів почнеться 27 квітня. З цієї дати відкриються роздрібні магазини площею до 200 квадратних метрів, при умові, якщо вони мають прямий доступ з вулиці.

ФРАНЦІЯ

У Франції з 20 квітня будуть дозволені відвідування будинків престарілих. Однак до кожного з мешканців можуть одночасно прийти не більше 2 відвідувачів, — так пояснив міністр соціальних справ і охорони здоров'я Олів'є Веран.

карантин європа

Фото Getty

– Однією з головних запорук ослаблення обмежень є масове тестування жителів Франції на коронавірус, — підкреслив міністр, — мета влади: проводити близько півмільйона тестів щотижня.

НОРВЕГІЯ

У Норвегії з 20 квітня ослаблення карантинних заходів, введених в середині березня, розпочалося з відкриття ясел і дитячих садків.

Знята також заборона для громадян на поїздки в заміські будинки. Також відкриється низка спеціалізованих клінік — роботу зможуть розпочати фізіотерапевти, психотерапевти, дантисти і працівники оптик.

карантин європа

Фото femundpark.no

Через тиждень планують відкрити початкові і середні школи, але університети поки що будуть доступні тільки для тих, кому в цьому році потрібно здавати випускні іспити. Також запрацюють перукарні та салони краси. 

За період пандемії у Норвегії зареєстровано понад сім тисяч випадків хвороби COVID-19. Більш ніж 160 людей померли, понад 30 одужали. У Норвегії мешкають близько 5,4 мільйона людей. Зараз уряд в Осло стверджує, що епідемія коронавірусу у країні знаходиться під контролем.

АВСТРІЯ

В Австрії,  починаючи з минулого вівторка, 14 квітня, отримали право відкритися невеликі магазини для садівників і будівельні супермаркети площею не більше, ніж 400 квадратних метрів.

Для публіки також відкривають сади і парки.

карантин європа

Парк Пратер, Відень, квітень 2020 року

З 1 травня повинні відновити роботу всі магазини, торгові центри та перукарні — але тільки при суворих заходів безпеки, таких, як носіння масок та обмеження кількості покупців в залі.

ПОЛЬЩА

Як повідомляє Польське радіо, голова уряду Матеуш Моравецький пообіцяв, що з 20 квітня буде відкритий доступ до лісів і парків, а також пом'якшені обмеження для торговельних майданчиків. В магазинах площею до 100 квадратних метрів на одну касу повинно знаходитись не більш як четверо клієнтів, а в магазинах з площею понад 100 квадратних метрів – одна особа на кожні 15 квадратних метрів торговельної поверхні. Прем'єр зазначив, що працівники магазинів проходитимуть перевірку здоров'я.

карантин європа

Фото Getty Images

Змінять також і правило, відповідно до якого було заборонено самостійно виходити з дому дітям і молоді, молодшим за 18 років. Відтепер це обмеження розповсюджуватиметься лише на дітей до 13 років.

ІТАЛІЯ

Навіть в Італії, яка знаходиться в трійці лідерів по захворюванню на COVID-19, з середини квітня уряд також трохи послабив обмежувальні заходи.  

У країні відкрилися книжкові магазини, канцтовари та магазини одягу для дітей, пише Ansa

У рамках часткового зняття обмежень також відновлюється діяльність лісової галузі, деревообробної промисловості та виробництва комп'ютерів. Супермаркетам дозволили працювати більше годин протягом дня, щоб уникнути утворення черг.

карантин європа

Черга в магазин в Італії

Крім того, тепер у багатьох районах Італії можна займатися спортом на свіжому повітрі, раніше це було заборонено робити на відстані більше 200 метрів від будинку. При цьому носіння маски залишається обов'язковим. 

Але, схоже, обіцяного початку виходу з карантину українці у квітні так і не дочекаються. Ввечері 20 квітня прес-служба голови держави інформувала про доповідь прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, у якій прем'єр-міністр повідомив президенту, що черговий прогнозований пік епідемії коронавірусу в Україні очікується на початку травня.  Прем'єр також зауважив, що впроваджувати антикризові заходи щодо підтримки економіки почнуть після проходження піку. 

Тим часом МОЗ пропонує продовжити карантин до 12 травня, але з пом'якшеннями — дозволити гуляти в парках з обмеженнями, відвідувати музеї та бібліотеки.

3682

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: