fbpx
Сьогодні
Актуально 12:25 24 Кві 2020

Як COVID-19 готує нас до наступних пандемій

Експертка у сфері охорони здоров’я з Європейського Інвестиційного Банку Тюнде Сабо розповідає про свій особистий досвід боротьби з коронавірусом та потенційні наслідки пандемії для медичної інфраструктури світу.

Фото Reuters

Про особистий досвід боротьби з вірусом

Зараз, під час коронавірусної кризи я живу з сім'єю в Мадриді. 13 березня у Мадриді оголосили надзвичайний стан, і саме того дня моя дочка захворіла. Вона скаржилась, що відчуває себе дуже втомленою та у неї болить голова. Трохи пізніше у неї почався жар і вона спробувала зателефонувати на гарячу лінію протидії коронавірусу. Але ніхто не взяв трубку. Відповіли лише через чотири години постійних спроб. Молодша медсестра сказала моїй дочці, що у неї коронавірус, але не треба хвилюватись. Пообіцяли, що скоро зателефонує лікар, але він так і не подзвонив.

коронавірус

Фото Reuters

Наступного дня мені стало гірше і я спробувала зателефонувати. Однак мені відповів якийсь щойно найнятий працівник, навіть не молодша медсестра. Мене просто запитали про мої симптоми. Я перерахувала всі симптоми, і тоді мене запитали, чи у мене є температура. Я сказала, що немає, і через це співробітник сказав, що у мене немає коронавіруса та майже встиг повісити слухавку. Я швидко встигла сказати, що у мої сім'ї є випадок температури і сама відчуваю жар. Тоді мені сказали, що скоро зателефонують. Але знову таки не зателефонували.

Потім ми зателефонували втретє, оскільки симптоми з'явились і у мого чоловіка. Це сталось десь через 5-6 днів. І знову ми попросили про допомогу. Ми зробили запит на проведення тестування. Нам знову щось пообіцяли, вже вдруге чи втретє, але так нічого і не зробили. 

Ніхто нам не телефонував, ніхто нас не тестував. Ми самі встановили собі діагноз, і ми спілкувались з багатьма, хто потрапив у схожу ситуацію. Люди найімовірніше були заражені, мали симптоми, але не могли протестуватись, оскільки це була хвороба у легкій формі. Фактично, якщо у вас легка форма хвороби – у вас немає шансів здати тест чи отримати професійну допомогу у Мадриді. 

Ми розмовляли з медиками, які живуть поруч, з нашими сусідами. Ця пара перебуває на передовій боротьби з коронавірусом. Вони періодично приходять до нас перевірити наш стан. Від них ми знаємо, що наша форма вірусу надзвичайно легка. 

Найбільша різниця між легкою та важкою формами хвороби – це задишка. Ви не можете вдихнути на повну, вашим легеням недостатньо кисню. І ви задихаєтесь. У нас такого не було. Втім, хоча у нас легка форма і це виглядає як звичайний грип, це все одно настільки поганий досвід, що я б його не побажала і найгіршому ворогу.

Про те, як коронавірус може вплинути на звички людей

Я думаю, що ця глобальна пандемія вплине на два основні аспекти: економіку та спосіб життя. Що стосується економічного аспекту, я побоююся, що багато малих та середніх підприємств, на жаль, не переживуть цю глобальну кризу. Ми вже маємо друзів, членів родини, які працюють на підприємствах чи у бізнесі, що дуже постраждали від кризи. Я думаю про свого брата та його дружину, які працюють в авіаційній сфері. Вони хвилюються. Вони не знають, що принесе для них майбутнє. Дуже постраждає туризм. 

коронавірус

Фото Getty Images

У той же час, стимулюючі заходи, такі, які надає ЄІБ, а також різні позики можуть допомогти. Але я не вірю, що хоч якісь стимулюючі заходи зможуть у короткостроковій перспективі повернути наляканих споживачів у ресторани чи магазини, вже не кажучи про круїзні лайнери. Я думаю, що всі ці речі чекатимуть допоки цей період залишиться у минулому. 

Ми також відчуємо великі зміни у робочих звичках та практиках. Віддалена робота, відеоконференції, і це лише декілька прикладів.  Стосовно змін у способі життя – я думаю, ми змінимо чимало наших звичок. Наприклад, персональна гігієна. Ми митимемо руки частіше та ретельніше, а також дезінфекуватимемо наші смартфони та клавіатури. Я ловлю себе на думці, що раніше ніколи не дезінфікувала смартфон, а зараз роблю це часто. І ці нові звички будуть корисними для стримування нових спалахів грипу. 

Я також сподіваюсь на покращення ставлення до профілактичних заходів. Сподіваюсь, що до вакцинації ставитимуться серйозніше. Ми часто спостерігали ці анти-вакцинаторські рухи раніше. Я сподіваюсь, що вони стихнуть та вважатимуться шкідливими для суспільства.

Про те, чому якісні системи охорони здоров'я Іспанії та Італії не впорались з викликом

Дійсно, і в Італії, і в Іспанії – одні з найкращих систем охорони здоров'я, як в Євросоюзі, так і в усьому світі. Обидві країни мають правильну пропускну здатність лікарень. Обидві країни мають висококваліфікований медперсонал. І вони створюють дуже якісні послуги у співвідношенні на вкладені кошти. Що це означає? Це значить, що ці країни мають найдовшу очікувану тривалість життя та найнижчий коефіцієнт смертності, якої можна уникнути, за найменших можливих витрат. 

коронавірус

Фото Depositphotos

Існують країни з також розвиненою системою охорони здоров'я, як Нідерланди, Німеччина, Бельгія та інші. Однак у цих країнах витрати значно вищі. Як такого рівня ефективності витрат досягли в Іспанії та Італії? Частково саме через утримання мінімальної необхідної кількості лікарняних ліжок, враховуючи ліжка інтенсивної терапії.

Мова йде про зайнятість ліжок на рівні близько 80%, і це не через тривалі терміни госпіталізації. Тобто пацієнтів не тримають довго в таких місцях – висока плинність та велика пропускна здатність призводять до того, що лікарняні ліжка майже завжди зайняті. Така ефективність системи охорони здоров'я дуже важлива, особливо в Європі, де старіння населення призводить до того, що у майбутньому буде все важче знайти кошти на систему соціального забезпечення. Але саме під час коронавірусної кризи такий підхід виявився контпродуктивним. Такі країни як Німеччина, де кількість лікарняних ліжок на душу населення значно вище, краще справляються з викликами пандемії.

Ми не можемо передбачити інфраструктуру охорони здоров'я, яка буде найкраща для наступного спалаху епідемій. Зараз наявність ліжок інтенсивної терапії означає, що система краще підготовлена до спалаху. Це співпало з тим, що для подолання коронавірусу необхідні ліжка інтенсивної терапії та обладнання для дихальної системи. Тим країнам, що мали ці передумови, пощастило, оскільки вони можуть краще впоратися з пандемією.

Але ми не можемо знати, якою буде наступна пандемія. Готовність до пандемії не полягає у тому, щоб мати якомога більше ліжок інтенсивної терапії чи навіть просто лікарняних ліжок. Готовність до пандемії – це дещо інше. Це мають бути міжнародні зусилля, коли гнучка команда медпрацівників та обладнання зможе швидко переміститись на місце спалаху. Коли вони туди потраплять – там мають бути засоби особистого захисту, отже і самі країни мають бути хоча б мінімально підготовлені. А саме цього абсолютно бракувало більшості європейських країн, включно з Іспанією та Італією.

Про те, як Європейський Інвестиційний Банк готовий допомагати у боротьбі з пандемією

ЄІБ допомагає вже існуючим ініціативам та розробляє нові інструменти фінансування. А також ЄІБ завжди, і зараз навіть більш ніж будь-коли, готовий допомогти світові підготуватись до майбутніх пандемій. Одна справа – реагування на епідемію чи пандемію, і зовсім інша – готовність до них. Те, що ми робимо зараз з коронавірусом – це реагування. Ми не були готові, тому пристосовуємось до нових умов. 

коронавірус

Фото Getty Images

Банк анонсував плани мобілізації фінансування під проміжні кредити та інші заходи задля зменшення обмежень ліквідності та оборотних коштів для малого та середнього бізнесу. Крім того, ЄІБ використовує фінансові інструменти спільно з Європейською Комісією. Наприклад, інструмент проти інфекційних захворювань InnovFin, який застосовується для фінансування проєктів, спрямованих на зупинку розповсюдження, пошук ліків та розробку вакцини проти коронавірусу. Але, знову ж таки, це лише реагування на нову ситуацію.

ЄІБ також завжди готовий фінансувати заходи підготовки. Підтримка ЄІБ часто співпрацює у високопріоритетних питаннях охорони здоров'я з іншими ключовими гравцями:  Всесвітньою організацією охорони здоров'я, Директоратом Єврокоміссії з питаннь здоров'я та продовольчої безпеки, Фондом Білла та Мелінди Гейтс, Світовим Банком, Wellcome Trust та іншими. Банк також розробляє інноваційні фінансові інструменти для ефективного подолання недофінансування та пошуку додаткових джерел для третіх сторін та донорів.

У ці дні, коли я не могла працювати через власну боротьбу з коронавірусом, я слухала багатьох провідних світових епідеміологів. Вони погоджуються в одному: готовність до надзвичайних ситуацій має бути у вигляді міжнародної співпраці, із залученням всіх країн. 

Ланцюг є настільки ж міцним, як і кожна окрема ланка. Це означає, що кожна країна світу, незалежно від її багатства, повинна мати інфраструктуру охорони здоров'я та кваліфікований медичний персонал, який здатний виявити нову епідемію. Здатна діагностувати людей, які постраждали від цієї епідемії, доглядати за першими хворими та звертатись до інших країн за допомогою для спільних міжнародних дій у подоланні цього спалаху. Це єдиний спосіб, як світ може підготуватись до наступної пандемії.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) як банк ЄС також підтримує Україну у боротьбі проти коронавірусу за рахунок перенаправлення коштів на медичне постачання в рамках існуючої позики. Окрім екстреної підтримки у боротьбі проти коронавірусу, Європейський інвестиційний банк продовжує працювати над поточними проєктами в Україні. Вони орієнтовані на соціальну та економічну інфраструктуру, транспорт, розвиток місцевого приватного сектору, енергоефективність та протидію змінам клімату. Банк ЄС рішуче підтримує Україну та допомагає створювати умови, необхідні для досягнення економічної стабільності. ЄІБ працює в Україні з 2007 року. Більше інформації тут.

Оригінал статті

Переклала: Ольга Сушицька

5131

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: