fbpx
Сьогодні
Екорубрика 08:47 30 Бер 2019

4 причини, чому цьогоріч варто взяти участь у Годині Землі

Все, що варто знати про наймасштабнішу природоохоронну подію планети

30 березня 2019 року у всіх куточках Землі люди символічно вимкнуть необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Землі.

Наша країна вже водинадцяте приєднається до глобальної природоохоронної акції. Зокрема, офіційну підтримку Годині Землі в Україні висловили на державному рівні Міністерство екології та природних ресурсів України, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України та місцеві адміністрації.

❇️ Тож, з 20:30 до 21:30, десятки українських міст вимкнуть зайве освітлення у будівлях та влаштують символічні івенти на вулицях та площах. ❇️

«Протягом 10 років ми гуртом вимикаємо світло на Годину Землі… і продовжуємо вимикати його щоразу, коли виходимо з кімнати. Натхнення однієї години, що є символом природоохоронного руху по всьому світу, дає нам сили діяти протягом року. Тема цьогорічної кампанії продовжує закликати встановити власний Connect2Earth ("Злови зв'язок з Землею") та підкреслює, що люди почали втрачати зв'язок з планетою, який нам так потрібно відновити. Природа дає нам не тільки естетичну насолоду, але й послуги та багатства, без яких неможливо уявити наше життя — чисту воду та повітря, регуляцію клімату, їжу, ресурси та багато іншого», – кажуть організатори Години Землі в Україні з WWF, та закликають українців приєднатися до акції.

І «Рубрика» хоче розповісти, чому важливо взяти участь у цій глобальній акції.

1. РОБИТЬ ТЕБЕ СВІДОМИМ

Година Землі, перш за все, – символічна акція. Але коли людина бере у ній участь – це її свідомий вибір, і таким чином вона каже на весь світ «Я знаю, що планета потребує захисту і хочу відновити зв'язок з Землею».

«Година Землі є теоретичним актом. Вимкнення світла – не є основною метою, це демонстрація того, що у світі з'являється все більше людей, які, приєднуючись до цього руху, усвідомлюють важливість економити ресурс планети не тільки у цю годину, а взагалі. Коли вимикаєш світло, ти показуєш: «Так, я подумав про Планету, я про неї піклуюся, загалом думаю про її проблеми та екологічні виклики, що існують сьогодні. Економлю ресурси Планети. І я хочу бути частиною вирішення цих проблем», – пояснює у коментарі «Рубриці» медіа координаторка Години Землі в Україні Валерія Немикіна.

2. НАГАДУЄ ПРО ВПЛИВ ЛЮДЕЙ НА ЖИТТЯ ТВАРИН

Дослідження екологів з Єльського університету показує шокуючі факти: до 2070 року через діяльність людини 1700 видів земноводних, птахів і ссавців опиняться на межі зникнення. У роботі вчені об'єднали інформацію про поточний географічний розподіл близько 19 400 видів по всьому світу зі змінами Землі, пов'язаними з людською діяльністю, і спроектували різні шляхи розвитку

При збереженні тенденції в землекористуванні людиною ризик зникнення близько 1700 видів у наступні 50 років, швидше за все, збільшиться: тварини втратять приблизно 30-50 відсотків звичної території проживання до 2070 року. Список видів, що викликають занепокоєння, включає 886 амфібій, 436 птахів і 376 ссавців.

"Втрати в популяціях видів можуть незворотньо перешкоджати функціонуванню екосистем та якості життя людини. Хоча зниження біорізноманіття у віддалених частинах планети, можливо, не чинить безпосереднього впливу на нас, її наслідки для життєдіяльності людини можуть відбитися на глобальному рівні. Ці втрати найчастіше обумовлені певними потребами людини, наприклад у тропічних листяних породах, пальмовій олії або соєвих бобах, що робить нас відповідальними", – пояснюють дослідники.

Година Землі нагадує про вплив людини на флору та фауну, і ваша участь у цій акції – це символ розуміння проблеми та демонстрація бажання щось зробити для порятунку природи Землі.

3. АКЦЕНТУЄ НА ПРОБЛЕМІ СМІТТЯ ТА ЙОГО ВПЛИВІ НА ЕКОЛОГІЮ

Дослідження, проведене Світовим банком, демонструє невтішний для людства факт: якщо нічого не зміниться, до 2050 року кількість сміття у світі зросте на 70%.

Так у 2016 році міста світу "виробили" 2,01 млрд тонн твердого сміття. Тобто щодня кожна людина на планеті залишала про себе пам'ять у вигляді 0,74 кг сміття. Однак до 2050 року кількість сміття становитиме 3,4 млрд тонн. І це при тому, що багато провідних країн світу постійно удосконалюють методи переробки відходів.

Особливо сильно на світову екологію впливають пластикові відходи. Щорічно до 12 тонн пластику опиняється у водах світового океану. І якщо людина не змінить своїх звичок, то до середини століття пластику в океані буде більше, ніж риби.

Саме тому Година Землі підіймає питання впливу сміття, виробленого людством, на екосистему планети.

Серед різноманітних подій, які проводяться під час глобальної природоохоронної акції, значний відсоток стосується цієї проблеми відходів. Проводяться майстер-класи з сортування сміття, лекції щодо зменшення «вироблення» сміття людиною, поширюється інформація про найуспішніший світовий досвід в організації переробки відходів тощо.

4. ПОПЕРЕДЖАЄ ПРО КЛІМАТИЧНІ ЗМІНІ

2018 рік став четвертим найтеплішим роком за всю історію метеорологічних спостережень.

Згідно з доповіддю NASA і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), середня світова температура в 2018 році була на 1,42 градуса за Фаренгейтом (приблизно 0,79 °C) вище середньорічних величин в ХХ столітті.

Середня температура на поверхні моря була на 1,19 градуса за Фаренгейтом (0,66 °C) вище за середньорічну, в той час як температура поверхні суші була вище на 2,02 градуса (1,12 °C). Це означає, що середньосвітові температури в 2018 році були одними з найвищих, починаючи з 1880 року.

За даними ресурсу Worldometers, що збирає світову статистику, з початку 2019 року людство вже сформувало 172 мільярдів тон викидів CO2, і втрачено 223 тисячі гектарів лісів.

За розрахунками вчених, людство поки що впевнено йде до глобального потепління на більш ніж 4°С до кінця століття. І в нас залишилося всього 12 років, щоб щось змінити.

Згідно з дослідженням "Вода близько: підвищення рівня моря в Україні внаслідок зміни клімату", 590 поселень, майже 52 тисячі будівель, 660 екологічно небезпечних об'єктів, 200 тисяч га сільськогосподарських земель, 98 об'єктів природно-заповідного фонду – все це до 2100 року може бути повністю або частково затоплено. А 75 тисячам мешканців цих територій доведеться шукати собі новий дім.

Година Землі на світовому рівні підіймає проблеми клімату, і підтримавши цю акцію ви демонструєте розуміння необхідності протидії змінам клімату вже зараз. Бо ж втримати стрімкий поступ глобального потепління – першочергове завдання для порятунку Землі.

***

ЯК ДОЛУЧИТИСЯ?

Взяти участь у Годині Землі дуже просто – цієї суботи з 20:30 до 21:30 вимкніть усе зайве світло.

А ще можна взяти участь у тематичних акціях та флешмобах. Ви навіть можете самостійно організувати будь-яку активність, щоб привернути увагу громадськості до екологічних проблем і надмірного споживання природних ресурсів. Для цього WWF розробив різноманітні відеоролики, постери, банери тощо для соціальних мереж, а також наліпки, які доступні для перегляду та завантаження на сторінці матеріалів кампанії за посиланням.

Знаходьте своє місто на сайті WWF в Україні.

Проте для організаторів Години Землі важливо розуміти, скільки людей, організацій та держустанов підтримали всесвітню природоохоронну акцію. Тому краще долучайтесь до кампанії офіційно. Для цього заповнюйте анкету на сайті WWF в Україні.

«Від свого імені, як представник бізнесу, навчального закладу чи іншої організації, реєструйся на сайті, щоб долучитися до Години Землі 2019 та висловити свою підтримку руху за майбутнє Планети! Вмикай свою силу та покажи, що українці піклуються про природу своєї країни!», – закликають організатори Години Землі.

І головне пам'ятайте, що Година Землі – це символ розуміння, що Земля Жива, і допомагати природі потрібно щодня. Зловіть свій зв'язок з Землею. 

3983

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: