fbpx
Сьогодні
Досвід 14:15 09 Кві 2020

В Україні критично не вистачає донорської крові. Історія, як здавати кров на карантині

Ми спитали киянина, що здавав кров уже 23 рази, як організований процес в умовах пандемії коронавірусу

Щороку 300 тисяч українців потребують донорської крові. З настанням та посиленням карантину ця кількість не скоротилася, а от кількість донорів впала. Зараз в Україні критично не вистачає донорської крові, що напряму загрожує сотням людських життів. Донорська кров потрібна онкохворим, пацієнтам при операціях, постраждалим у катастрофах, вагітним. Що ж відбувається, якщо донорської крові не вистачає? "Відкладаються операції, вмирають постраждалі в катастрофах, при важких пологах молоді мами втрачають кров, онкохворі не можуть пройти курси терапії. Здаючи кров, донор надає цим людям шанси на життя", зазначають на сайті ДонорUA.

Міфів про донорство безліч, та головні зводяться до того, що це небезпечно. Але це не правда. І ДонорUA розвінчав головні з них. Ми ж поговорили з Владом Самойленко, який здавав кров уже 23 рази і теж переконує, що в цьому немає нічого страшного.

Донорство це просто добра справа

Влад Самойленко здає кров сам (як цільну, так і компоненти тромбоцити) і мотивує робити це людей навколо. Ми запитали у нього, як це відбувається і що варто знати новачкам:

"По-перше, треба знати, що донації діляться на два типи: це цільна кров і тромбоцити. 

З 2014 року я почав активно здавати цільну кров. Це "стандартна" процедура, про яку більшість людей чула, бачила або стикалась з нею. Механіка проста: якщо дотримувались мінімальних рекомендацій (про них нижче ред.), приходите до центру крові і там здаєте аналіз з пальця/вени. Якщо з показниками все гаразд, п'єте солодкий чай і вас вкладають полежати у халаті, щоби взяти ваші 350 або 450 грам крові. В залежності від вашого стану, тиску процедура займає до 15-20 хвилин максимум.

В останні дні грудня 2015 року я почав здавати важливий компонент крові тромбоцити. У цьому випадку процедура і тривалість відрізняються від першого виду кровоздачі. Принаймні ретельністю перевірки аналізів, їхньої обробки та часом процедури. Донедавна це потребувало кількох днів, або "2 заходів" в 1 день здаєш аналізи (їх більше, ніж при перевірці для цільної крові) і протягом 5 днів, поки дійсні аналізи, кличуть на здачу тромбоцитів. Під час процедури вас приєднують до апарату, який 40 130 хвилин бере кров (знову ж таки час залежить від персональних показників і тиску), на центрофузі від'єднує компонент тромбоцити, і повертає вашу ж кров назад. Можливо, звучить це більш моторошно, але насправді ця процедура менш болісна чи травматична, ніж у першому випадку.

Відео, як працює центрифуга з тромбоцитами

Posted by Vlad Samoylenko on Thursday, December 5, 2019

Здавати кров не страшно, особливо якщо підівчити деяких медиків більш м'яко спілкуватись з донорами/пацієнтами, а ЗМІ менше використовувати фото/відеоконтент, який може відлякати (на кшталт фото голковколювання, плям, крові, чи пошарпаних корпусів лікарень). Вважаю, що це питання не цензури, а правильної мотивації, адже донорство це звичайна добра справа. 

А робити цю добру справу важливо, тому що щодня тисячі дітей, старших хворих, під час операцій, або після хіміотерапій потребують крові або її компонентів. До того ж з початком російської агресії та війни на сході України військові госпіталі також потребують крові для українських захисників. Ніхто з нас не застрахований від будь-яких травм, інцидентів, операцій чи поранень. Немає гарантій вам, близьким, рідним, що завтра не знадобиться медична допомога, при якій потрібна буде кров, як і при низьких запасах крові немає гарантій, що крові вистачить вам, друзям чи родичам. Мені здається, додаткових пояснень важливості донорства годі уявити. 

Моя персональна додаткова мотивація полягає в тому, що якраз із початком російсько-української війни, коли активні громадяни пішли захищати кордони від агресора, я вирішив робити усе від себе можливе, аби простір навколо мене змінювався на краще; щоб у ньому було зручніше, а люди навколо були здорові. 

донор на карантині

Влад Самойленко

Поради донорам-першачкам:

  1. По можливості йдіть здавати з тим, хто вже здавав, хто вас мотивує. Це дасть відчуття психологічної підтримки, і при якихось неприємних моментах поруч буде своя людина для підтримки. Дуже рідко, але у декого бували памороки у такому випадку знайома людина поруч зовсім не завадить. Та і взагалі, якщо будете не самі матимете, з ким погомонити. 
  2. Під час уколів не дивіться на голку, відволічіть свою увагу на щось інше або говоріть з медиками поруч.
  3. Думайте позитивно. Банально, але декому допомагає.
  4. Якщо ви той/та супергерой/їня, і стали винятком, спіймавши запаморочення, то у вас є секуди, протягом яких попередьте оточуючих що ви "пливете" або маєте якийсь неприємний симптом. Медики оперативно допоможуть.
  5. Після здачі крові або компонентів не паліть протягом рекомендованого часу. Раджу 15-20 хвилин посидіти поговорити з другом/медиками/новими знайомими чи проскролити стрічку соцмереж на позитивному пабліку.

Які "плюшки" ви отримаєте:

  1. Крім, власне, доброї справи, мені душу гріли додаткові дні оплачуваної відпустки (згідно довідок, які видавали центри крові після процедури)
  2. Безперечно, це досвід та нові знайомства, тобто більш імовірно, що ви познайомитеся з людьми з проактивною позицією та добрими намірами. Таких треба берегти 😉 

З боку держави донори отримують ще продуктовий міні-набір (сік, шоколадки, вода, печиво) або релевантну суму для міні-набору для відновлення деяких показників до 100 гривень. Для мене це слабка мотивація, але це радше маленький прояв подяки-мотивації від держави – донорам. Солодке це прикольно, тому куштую і пригощаю інших.

донор

Фото Влада Самойленка

Хто може стати донором?

Щоби здати кров, потрібно не багато. А саме:

  • Бути громадянином України та мати прописку (не забудьте взяти паспорт з собою!)
  • Мати більше 18-ти років
  • Важити більше 50-ти кілограмів
  • Не мати протипоказань до донорства (абсолютних чи тимчасових)
  • Не боятися крові і любити допомагати 

Якщо ви відповідаєте цим вимогам і готові здати кров, підготуватися до здачі крові вам допоможуть рекомендації щодо харчування та підготовки донорів зранку. Зокрема, серед іншого: 

  • Якщо ви ще не відмовилися від вживання алкоголю та енергетичних напоїв цілком, то принаймні утримайтеся від них за 48 годин до здачі крові
  • Протягом 72-х годин перед здачею крові не вживайте лікарських препаратів
  • Добре виспіться та відпочиньте перед днем здачі крові
  • У день здачі крові не паліть
  • Вранці легко поснідайте
  • Перед процедурою здачі випийте солодкого чаю
  • Вживайте якнайбільше рідини
  • Не плануйте на цей день серйозних фізичних навантажень
як стати донором на карантині

Фото Влада Самойленка

Донорський проект "Zdai Blood" надав рекомендації, як треба правильно здавати кров під час пандемії

  • перевірити температуру
  • бути у масці, бахілах та у халаті
  • дезінфікувати руки
  • тримати дистанцію у 1,5 метри від людей.

А після здачі крові варто дотримуватися таких рекомендацій: 

  • відпочиньте протягом 10 хвилин;
  • з'їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • якщо ви недобре почуваєтеся, повідомте персонал;
  • протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якою брали кров;
  • краще уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;
  • алкогольні напої краще не приймати раніше ніж через 8 годин;
  • прагніть часто та регулярно харчуватися протягом двох діб;
  • вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб;
  • приходьте ще раз здати кров через відновний термін.

Куди звернутися і як дістатися?

Зараз, із посиленням карантину, головна перепона на шляху до донорського центру це, власне, цей шлях. Але відсутність громадського транспорту компенсує нова послуга #таксідлядонора з сервісом таксі Uklon.

🚕 Як скористатись послугою #таксідлядонора 

1. Зареєструватися на https://donor.ua/ 

2. Обрати пункт "запланувати кроводачу" або "де здати кров" в меню зліва 

3. Перед вами відкриється перелік центрів крові у тому місті, яке ви вказали при реєстрації. Оберіть центр, у якому вам зручніше здійснити донацію та оберіть тип кроводачі (цільна кров, плазма або тромбоцитна маса). Якщо ви здаєте кров вперше – обирайте варіант "цільна кров".

4. Оберіть день та час запланованої кроводачі. Уважно плануйте свій візит, інформація, вказана вами в запланованій кроводачі, може бути використана центром крові для планування прийому донорів і уникнення скупчення людей в центрі крові. Натисніть кнопку "зберегти".

5. Тепер вам доступна послуга #таксідлядонора, щоб її замовити натисніть "хочу скористатись таксі".

6. Після цього вам на пошту надійде короткий лист з номером вашої заявки. Зверніть увагу, цей номер не є промокодом для безкоштовної поїздки.

7. Після перевірки вашої заявки адміністратором, ви отримаєте на пошту лист з двома промокодами (на поїздку в центр і з центру крові) і детальною інструкцією щодо їх використання. Якщо  ви не отримали лист з промокодами перевірте папку "спам". Якщо лист з промокодами відсутній і у вхідних і у спамі зв'яжіться з нами зручним для вас способом.

8. Після отримання промокоду введіть його в мобільний додаток Uklon.

Важливі статті:

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Підтримка у коронавірусний час: як в Україні гуртуються і допомагають один одному

Як допомогти медикам під час епідемії коронавірусу

15617

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: