fbpx
Сьогодні
Кейси 09:39 23 Бер 2020

Підтримка у коронавірусний час: як в Україні гуртуються і допомагають один одному

В умовах тривожності і карантину нас може охоплювати відчуття власної безпомічності та безпорадності. Однак, правда в тому, що ми все ще можемо допомагати одне одному. Зібрали кілька надихаючих прикладів того, як українці приходять одне одному на допомогу.

Фото unsplash.com

Вся країна переживає карантин по домівках, підтримуючи близьких та рідних по телефону або в режимі онлайн. Проте не тільки родина потребує допомоги. Кожного дня протягом тижня люди стикаються з труднощами транспортними, фінансовими, моральними. Тож "Рубрика" вирішила перевірити, як суспільство реагує на карантинне життя та як людяність перемагає сили будь-якого вірусу.

1. Підвези лікаря на роботу

В умовах закриття  метрополітену та обмеження кількості пасажирів у громадському транспорті, медпрацівникам, що діагностують та лікують хворих, дуже важко добиратись до лікарень. Саме тому небайдужі громадяни організовують групи в соціальних мережах, де допомагають лікарям потрапити вчасно на роботу. Так, у Viber  створили групу "Підвези лікаря на роботу", де медики надають свої адреси та час, коли вони мають бути на зміні, а водії пишуть, з якого району та коли можуть "підкинути" їх. Лікарі, що вже скористались такою ініціативою, говорять, що це насправді дуже велика допомога і вони цінують таку турботу, адже часом за відсутності метро вони витрачають до декількох годин, щоби діставатись  робочого місця.

Підвези лікаря на роботу

Грошей на таксі немає багато хто отримує мінімальну заробітну плату та не може собі дозволити кожен день їхати на таксі у іншу частину міста. Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець уже звернувся до транспортних компаній з проханням розробити схему, щоб українські медики могли під час карантину добиратися на роботу і надавати допомогу хворим. "Ми повинні подбати про українських лікарів, щоб врятувати всю країну", сказав Ємець. Так, служби таксі Bolt і Uber в Києві висловили готовність безкоштовно возити столичних медиків на роботу, за словами мера Києва Віталія Кличка під час брифінгу 20 березня. На даний момент влада Києва і медики розробляють механізм реалізації такої ініціативи.

Підвези лікаря на роботу

"Служби таксі Bolt і Uber висловили готовність безкоштовно перевозити медичних працівників, які їдуть на роботу і з роботи. Сьогодні міська влада опрацьовує з головними лікарями медичних закладів механізм втілення цієї ініціативи", сказав Кличко. Що ж, як там як, але українцям потрібно дотримуватись правил карантину та намагатись не користуватись громадським транспортом, щоб він працював для тих, кому це справді необхідно.

2. Допомога літнім людям

Через карантин в ізоляції опинилось багато літніх людей, яких до того ж відносять до зони ризику та не рекомендують виходити через Covid-19. Ініціативні громадяни по всій Україні вже допомагають своїм літнім сусідам: купують продукти харчування та воду, ходять до аптеки за ліками, виносять сміття, перевіряють самопочуття або ж сплачують комунальні послуги. Подібні волонтерські групи вже є у Києві, Черкасах, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі та інших містах. Також відомі й поодинокі випадки, коли жителі  одного будинку піклуються про своїх сусідів, особливо тих, кому вже важко ходити та носити тяжкі сумки з магазинів. Львів'яни у соціальних мережах також почали використовувати хештег #GrandCall заклик до телефонної розмови зі своїми бабусями та дідусями для популяризації карантинного режиму та піклування про безпеку рідних.

літні люди

3. Діяльність благодійних фондів

Окрім новостворених ініціатив, продовжують роботу благодійні фонди, як допомагають людям і в умовах карантину. За підрахунками держслужбовців, тільки у Києві живе 12 000 самотніх літніх людей. Фонди "Життєлюб" та "Старенькі" збирають кошти на продукти для старшого покоління, фонд "Let`s help" опікується 8 000 людьми, що перебувають у геріатричних закладах, та почали збирати кошти для закупівлі дезінфекційних засобів. Фонд "Таблеточки", що опікується лікуванням та реабілітацією онкохворих дітей,  продовжує свою роботу у період карантину для захисту дітей та батьків під час вірусної інфекції. "Спільнота Святого Егідія"  допомагає старшим людям, безпритульним і людям з інвалідністю. Збирають, приміром, предмети гігієни мило, антисептики, маски та антибактеріальні серветки. "Молодь за мир"  та "Допоможи безпритульному" займаються доставкою їжі для безхатченків та людей похилого віку. Всі організації можна підтримати всім охочим як фінансово, так і волонтерською роботою.

допомога підтримка

4. Дії на рівні місцевої влади

Від соціальних ініціатив не відстають і деякі урядовці. Вже декілька днів активно обговорюється тема навантаження на малий та середній бізнес під час коронавірусу. Тернопільська міська рада не стала очікувати розпоряджень з Києва і 17 березня прийняла рішення про скасування орендної плати для підприємців, які працюють та орендують приміщення на території Тернопільської об'єднаної громади і припиняють свою роботу під час карантину. Крім того, депутати Тернопільської міської ради звернулися до керівництва держави, щоб ввести податкові канікули для всіх підприємців, які припинять свою діяльність під час карантину. Також було підготовлено звернення до депутатів ВР України та Президента щодо спростування тендерних закупівель спеціалізованого медобладнання, масок та рукавичок.

5. Музичні виступи у соціальних мережах

Сили потрібні не тільки тим, хто соціально незахищений, але і людям, що обрали шлях ізоляції. Натомість світові зірки в умовах відміни концертів та турів, організували прямі трансляції в соціальних мережах з виконанням власних пісень, щоб підтримати своїх шанувальників та виконувати свою головну роль у житті музиканта. Так, ефіри вже провели Сем Сміт та Роббі Вільямс, а з українських зірок приєднались солістка гурту The Hardkiss Юлія Саніна, Сергій Бабкін, Otorvald та Меловін. А 24 березня свій онлайн виступ проведе Джамала та ряд інших вітчизняних зірок.

концерт

Фото unsplash.com

Важливі статті:

Йога через інтернет, флешмоби та гумор: як бізнес переходить на дистанційну роботу

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Дивіться коротке відео, як люди поводять себе під час коронавірусу, і підписуйтеся на наш YouTube

26866

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: