fbpx
Сьогодні
Туризм 14:30 13 Сер 2020

Коронавірус та закордонні відпустки. Історії українців, які ризикнули

Фото Reuters

Відпочинок у більшості країн Європи досі недоступний. Безперешкодно поки що можна подорожувати Чорногорією, Сербією, Албанією, Болгарією, натомість для в'їзду до Хорватії знадобиться ПЛР-тест або 14-денна обсервація. Вимірювання температури, зачинені дитячі клуби та «швидка» поблизу готелю – це нові реалії літнього відпочинку в Туреччині. Ця країна єдина від початку відкриття повітряного простору приймає українських туристів без жодних тестів, тому користується найбільшим попитом. Про нові заходи безпеки, враження від мандрів та тих, хто так і не потрапив за кордон, розповідає «Рубрика». 

Середина серпня дає змогу підбити підсумки літніх закордонних відпусток. З іншого боку, країни неспішно відкривають свої кордони, отже, є ще час спланувати подорож. Про особливості цьогорічного сезону ми розпитали туристів, які вже побували за кордоном.

Туристична сфера зараз потроху оговтується від тривалого простою, спричиненого пандемією коронавірусу. 

З першого липня європейські країни поступово відкривають кордони з тими державами, де схожа або ж краща ситуація із захворюваністю. З туристичною метою українцям дозволено в'їжджати в Болгарію, Хорватію, Чорногорію, Сербію, Албанію, Північну Македонію, Ірландію та Британію. В останні дві – за наявності візи. Для мандрівників, що розглядають морський відпочинок список вужчий – Болгарія, Хорватія, Чорногорія, Албанія.

Однак і досі до більшості країн ЄС українцям можна потрапити лише не з туристичною метою. Так, на початку липня 17 громадян України провели в Греції три доби в поліцейському ізоляторі через заборону перетину кордону з Євросоюзом. Кожна держава встановлює свої правила в'їзду. Переважно дозвіл надається громадянам чи резидентам країн ЄС; тим, хто має невідкладні сімейні обставини; деяким працівникам та студентам, що їдуть на навчання. 

Тож перед тим, як спланувати подорож, обов'язково прогляньте інформацію на інтерактивній мапі на сайті Міністерства закордонних справ України або зверніться в консульство необхідної вам країни. Зауважте, правила в'їзду змінні. І від раптової зміни правил не застрахований ніхто. 

3600 км автомобілем та 12 годин на українсько-угорському кордоні 

Хорватія – 34-та країна, яку відвідала Тетяна Пашкевич. 14-го липня вирушила в подорож, однак дорога до омріяного курорту видалася не без пригод. Напередодні хорвати встановили нові правила пропуску: зроблений не довше як за 48 годин до в'їзду ПЛР-тест або 14-денна самоізоляція по приїзду. 

«ПЛР-тест був зроблений у суботу, на два дні раніше, тому на понеділок для них уже був би не дійсним. Мені довелося його переробляти. Крім того, результат тесту не мав печатки, не був перекладений англійською, взагалі був неправильно оформлений. Я б не змогла його використати», – розповідає Тетяна про проблему через нові вимоги. Тому, перш ніж поїхати на відпочинок до Хорватії, радить подбати про ПЛР-тест: зробити його в сертифікованій лабораторії ближче до кордону, наприклад у Львові, і одразу прямувати до Угорщини. 

«Ми стояли на кордоні 12 годин, бо угорська сторона в той самий день ухвалила певні зміни щодо перетину. Але зараз ситуація покращилася, люди проїжджають на угорський бік від 15 хвилин до години-дві. Транзит Угорщиною має тривати не більше 24 годин. Митники надають карту з дозволеними для зупинки місцями», – зазначає туристка. 

Угорсько-хорватський кордон Тетяна проїхала орієнтовно за 15 хвилин. Наголошує, що для його проходження слід мати біометричний паспорт, дійсний ПЛР-тест на COVID-19, роздруковане підтвердження заброньованого житла, заповнену анкету у хорватських митників, медичне страхування, зелену карту (страхування на авто). Знову ж таки, зробити тест слід не пізніше за 48 годин до в'їзду у країну. Після відвідин Хорватії 14-денний карантин не потрібен. 

Заходи безпеки та враження від подорожі

Оселилася Тетяна на острові Паг, серед відвіданих місць – Задар та Новаля.

Коронавірус та закордонні відпустки

Тетяна Пашкевич на відпочинку в Задарі. Фото надане Тетяною Пашкевич

За словами відпочивальниці, серед заходів безпеки всюди на вході є антисептики для рук, спеціальне місце для обробки взуття. Усі в масках у магазинах та кафе, останні працюють в обмеженому режимі, однак доступні тераси. На пляжі більшість без масок через більшу дистанцію. Туристів цьогоріч було менше, попри те, що Хорватія – традиційно популярний напрямок.  

Коронавірус та закордонні відпустки

Літня тераса одного з кафе в Задарі. Фото надане Тетяною Пашкевич

«Самі хорвати говорять, що цього року менше людей. Ми промоніторили двісті з чимось автівок на стоянці на одному з пляжів. Побачили, що найбільше німців, австрійців, поляків, були машини з Британії, Швейцарії й самі місцеві. Одну лише автівку зустріли з Чернівців. Поруч з нами жили люди з Івано-Франківська. Українці бояться. Поширеною є думка, що зараз краще відкласти подорожі за кордон і відпочивати вдома. Так, потрібно мандрувати Україною, але я відчувала себе в Хорватії безпечніше», – резюмує Тетяна і додає: «Читайте офіційні джерела. Не такий страшний той закордон, як його описують». 

«Ми пам'ятаємо про вас, але зробити нічого не можемо»

Тетяна Мельничук  ще в лютому до оголошення карантину купила заздалегідь авіаквитки до Ізраїлю. Другого серпня мала вилетіти до родичів. 

 «Я ще з травня почала моніторити квитки на сайті ізраїльської авіакомпанії «Ель Аль». Не побачила свого бронювання, тому зателефонувала у представництво в Києві. Через автовідповідач дізналася, що ця авіакомпанія не здійснює польоти між Україною та Ізраїлем. Як тільки почнуть працювати, повідомлять, і я зможу вибрати зручний для себе час польоту або ж отримати повернення коштів», – пояснює ситуацію з придбаними квитками Тетяна. Таку ж інформацію жінка отримала у вигляді повідомлення на телефон та електронну пошту. 

Коронавірус та закордонні відпустки

«Ми пам'ятаємо про вас, але зробити нічого не можемо», – так коментує лист, отриманий від авіакомпанії. Фото з пошти Тетяни Мельничук

«Поки я туди не дзвонила, вони мовчали. Як тільки я зателефонувала їм на гарячу лінію, вони одразу надіслали інформацію на телефон і пошту. Як тільки я активізувалася, так і вони відразу», – зазначає жінка. 

Тетяну бентежить, коли саме відновиться авіасполучення, та чому їй досі не запропонували ваучер на відтермінування поїздки. Таке практикують інші авіакомпанії, надаючи змогу використати його упродовж двох років. Наразі в Ізраїль дозволяють в'їзд іноземним громадянам лише в разі невідкладної медичної операції. 

Туреччина залишається найпопулярнішим напрямком серед наших туристів в умовах пандемії 

Залежно від епідеміологічної ситуації країни перебувають у червоній та зеленій зонах. Формує такий список Міністерство охорони здоров'я України. Періодично він оновлюється, а отже, у будь-який момент іноземна країна може потрапити до однієї з цих зон. За словами турагентки Вікторії Залоїло, Туреччина є комфортною для подорожей, адже не вимагає тестів на COVID-19 ні по прильоту, ні по відльоту. Та й у червону зону, тобто з епідеміологічною ситуацією, гіршою за українську, країна не потрапляла. 

Єгипет спершу був у червоній зоні, що вимагає по поверненні з нього тестування або ж 14-денну обсервацію. Зараз він у зеленій. З 15 серпня іноземні громадяни, що прибувають до Єгипту, повинні мати негативний результат ПЛР-тесту. Проте вимога не поширюватиметься на тих, хто прилітатиме в аєропорти Хургади, Марса Аллам, Шарм-ель-Шейху та Марса-Матрухи. Це основні туристичні напрямки, які обирають українці, тому для них нічого не зміниться. 

Отож ті, хто наважується полетіти за кордон на відпочинок пакетним туром, обирають переважно Туреччину або ж Єгипет. 

Тетяна Компанієць обрала для літніх мандрів безклопітну Туреччину. 

Коронавірус та закордонні відпустки

Тетяна Компанієць на відпочинку в Манавгаті, Туреччина. Фото надане Тетяною Компанієць

4 липня одним із перших відновлених рейсів полетіла до Анталії. У вартість її пакетного туру входило звичайне страхування, що покриває, наприклад, втрату валізи та ще додаткове на випадок тестування чи лікування від COVID-19. Аби потрапити всередину аеропорту в Україні, слід мати роздрукований або електронний посадковий квиток. Супроводжувачів не пропускають. За словами Тетяни, на вході перевіряють температуру, увесь персонал та туристи в масках. 

«Місця для сидіння через одне закриті. Повсюди стоять дезінфектори. Магазини усі працюють – не бачила, щоб обмежували кількість людей. Летять усі також в масках. Ще щось із повітрям в літаку проводили, на кшталт очистки. Бортпровідники казали, що коли ви їсте, то той, хто біля вас, має сидіти в масці», – пригадує початок своєї подорожі до Туреччини і додає: «Бортпровідники були в масках та рукавичках. Розпочали політ так: «Ми дуже за вами скучили, нарешті ми можемо з вами привітатися і летіти». 

Коронавірус та закордонні відпустки

Аеропорт у Мадриді. Ситуація з місцями для сидіння є типовою для всіх аєропортів. Фото надане Ісааком Андресом Кабесасом Бакулімою

Працівники турецьких готелів теж дотримуються вимог, пов'язаних з пандемією. «Усі в масках, деякі мають захист на очі. Тільки аніматори біля басейну ходили без масок. Представник дитячого клубу одразу сказав, що вони не працюватимуть, адже діти обіймаються, їм не скажеш дотримуватися дистанції», – розповідає Тетяна. 

Відпочивальникам дозволяють на терасі перебувати без масок. Туристка зазначає, що найбільш ретельна перевірка при вході в ресторан готелю. Перевіряють температуру, видають маску за потреби. Накладають їжу офіціанти, які відгороджені стрічкою. Столи в приміщенні ресторану вільні через один, прибори видають запаковані. Самі ж готелі переважно малолюдні, адже мають бути заповнені на 50%. 

Коронавірус та закордонні відпустки

Зовнішній вигляд офіціантів у ресторані готелю. Фото надане Тетяною Компанієць

«У нашому готелі переважно відпочивали турки та українці. Поблизу цілодобово стояла «швидка». Багато готелів було зачинено. Відчувалася трішки різниця у відпочинку в порівнянні з минулим роком, але мені всі ці заходи безпеки не заважали», – запевняє туристка. 

Туроператори намагаються підтримувати попит на Туреччину та Єгипет. Окрім того, що ціни зараз нижчі, ніж зазвичай у високий сезон, діють і різні акції. Для тих, хто забронював путівку на вересень-жовтень, туроператори не забороняють анулювати її за 14 днів до вильоту. 

«Забронювала людина на 15 жовтня, а першого може відмовитися від туру. Більшість туроператорів анулюють без штрафів. Для тих, хто купує тури зараз, діє ще й мінімальний авансовий платіж при бронюванні. Раніше це було 30%, зараз є туроператори, які дозволяють заплатити тільки 5%», – пояснює Вікторія Залоїло. 

Заохочують туристів і турецькі готельєри. Деякі надають пропозицію 2+2 – двоє дорослих, а двоє дітей безкоштовно. 

Страхування на випадок коронавірусної інфекції (SARS-CoV-2)

Турагентка пояснює, що в усі тури входить страхування на випадок захворювання на коронавірусну інфекцію. Навіть якщо COVID-19 не зазначено, це інфекційне захворювання, а тому лікується в будь-якому випадку за рахунок страховки. Є ще додаткове страхування від цього штаму вірусу.

«Якщо турист полетів до Туреччини і там захворів, то, використовуючи страхування, лікується безкоштовно», – наводить приклад ситуації Вікторія. Однак, якщо лікування затягується на понад 14 днів, то здійснюють його безкоштовно, а повертатиметься в Україну турист своїм коштом. Є й інша ситуація. У разі внесення Україною Єгипту до червоної зони відпочивальник повинен по прильоту додому обсервуватися або здати тест. У такому випадку туроператор забезпечує безкоштовне тестування. 

Тож, якщо ви замислюєтеся про відпустку, краще обирати безпечні мандри до Єгипту чи Туреччини, радить турагент. А відпустки популярними країнами Європи, як-от до Італії чи Іспанії, варто планувати хіба що на березень наступного року. 

Авторка: Юлія Мартиненко

Рубрика:
Кейси
18070

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: