fbpx
Сьогодні
Огляд 19:05 25 Гру 2020

Різдвяні меси онлайн, Санта Клаус на санях та ізоляція: як відзначили Різдво у світі

25 грудня — день, коли християни відзначають Різдво західного обряду. Зібрали хайлайти цього дня у 2020

English version here

Санти в кульках в Іспанії / Фото Reuters

Одним із фінальних акордів 2020 року стає Католицьке Різдво — свято, що об'єднує як християн західного обряду, так і людей по всьому світу будь-яких конфесій, що захоплюються настроєм новорічних свят. Віднедавна Різдво західного обряду стало державним святом і в Україні. "Рубрика" підготувала дайджест різдвяного натхнення та дізналася, як святкували Різдво у світі та Україні у 2020 році.

Різдво вважається найважливішим католицьким святом, днем, що збирає під одним дахом родину та дає надію на світле майбутнє. В умовах пандемії традиція залишатись вдома є як ніколи актуальною. Люди у всьому світі тішуться, прикрашаючи свої домівки ялинками та вінками, гірляндами та вишуканими іграшками, майстуючи пряникові будиночки та випікаючи різдвяні штолени. 

Свої привітання та настанови висловив Папа Римський Франциск у своїй традиційній промові та під час богослужінь у Базиліці Св. Петра.

Бог прийшов у світ в образі дитини, щоб зробити нас дітьми Божими. Який чудовий подарунок! Цього дня Бог дивує нас і каже кожному з нас: «Ти дивовижний»

різдво 2020

Фото Reuters

Також папа додав, що якщо пандемія змусила нас зберігати дистанцію, Ісус з колиски показує нам шлях ніжності та світла, щоб бути поруч один з одним, бути людиною. Давайте йти цим шляхом.

Собори та храми по всьому світу проводили різдвяні меси в режимі онлайн без відвідувачів або ж з обмеженою кількістю вірян. Відчуйте лише цьогорічну атмосферу у Кельнському соборі — найбільшому готичному храмі Європи!

За традицією, вулиці, площі, ресторани та торгові центри прикрашають різдвяними декораціями. Нью-Йорк цьогоріч щедро засипало снігом перед Різдвом, що додало казковості ялинці у славетному Рокфеллер Центрі.

Один з найвідоміших торговельних центрів Парижа — галерея Лафайет — як завжди дивує своїми різдвяними декораціями. 

Вся центральна частина Відня чарівно прикрашена ліхтариками та гірляндами, і хоч цьогорічні різдвяні ярмарки у Європі закриті, атмосфера від цього не стає менш святковою!

А у швейцарському місті Монтре жителі вже помітили, що Санта готовий розвозити подарунки 

Не відстає також і Київ — цьогоріч відкрили багато різдвяних площ та місць для гулянь з невеликими ярмарками та ковзанками, а головна ялинка на Софійській площі, як завжди, зачаровує! 

київ новорічний ялинка

Фото: Ivan Stetsenko

Своїх громадян та весь світ також привітала королевська родина у Великобританії. Підготовку вони розпочали завчасно — адже традиції понад усе! Протягом останніх 10 днів можна було разом із королівськми кулінарами приготувати традиційний імбирний пиріг або ж зробити вінок на двері разом із декоратором. 

Під час свого Різдвяного привітання "Ти не самотній", королева Єлизавета ІІ розказала, що вона пишається своїми співвітчизниками, які з витримкою пройшли випробування 2020 року. Монарх приділила особливу увагу тим, хто святкує Різдво на самоті через ізоляцію або без своїх близьких, які, на жаль, не вистояли під натиском пандемії, та зазначила, що всі люди наразі ближчі один до одного, ніж будь-коли. Між тим, королева також відмовилась від сімейних святкувань та проводить Різдво лише зі своїм 99-річним чоловіком Філіпом — герцогом Единбурзьким. 

Як повідомлялося, у стінах Нотр-Даму на Різдво уперше після пожежі заспівав хор.

Читайте також, чому в Україні двічі святкують Різдво.

832

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: