fbpx
Сьогодні
Огляд 18:05 15 Гру 2019

10 різдвяних фільмів

Фото: wideopencountry.com

Святковий настрій не завжди з'являється за годинником – в точності, коли на нього чекаєш найбільше, коли він потрібен – у грудні, в передчутті приходу Святого Миколая, Різдва та Нового Року. Іноді настрою треба допомогти піднятися до потрібного рівня святковості, зробивши гарячий шоколад, загорнувши себе у плед, увімкнувши гірлянди-вогники вдома і поставивши старий добрий різдвяний фільм. (Усі наведені нижче фільми можна обирати довільно, дивитися у будь-якому порядку цього грудня і на початку січня, або ж подивитися їх усі – від першого до останнього – для нарощування духу свята всередині вас та у вас удома).

1. "Реальна любов" (2003)

Чудовий, а можливо, навіть найкращий з усіх можливих старт для різдвяно-новорічного кіномарафону! Любов насправді є всюди – і саме про неї, дуже різну та не завжди очікувану, йдеться у цьому фільмі. Десять історій різних людей, які, втім, є часом несподівано пов'язані між собою, змусять повірити у любов і те, що вона – навколо нас, а зимові свята – це завжди про неї, як не крути. Чудові актори (варто згадати лише про Кіру Найтлі, Алана Рікмана, Коліна Ферта, Емму Томпсон та Г'ю Гранта – і ви вже на гачку), вправно підібраний саундтрек (після перегляду хочеться переслухати все заново, а потім, можливо, ще раз), добрий сюжет – це один із тих фільмів, під час перегляду якого всередині ніби розливається тепло. А в якості бонусу – подивіться потім видалені сцени з "Реальної любові" на YouTube – ви не пошкодуєте (ви не повірите, що Сем робить в аеропорту!)

🍿 Дивитися, якщо вірите (або хочете повірити!) у любов.

2. "Ельф" (2003)

Наївний, добрий та милий фільм про ельфа (а насправді цілком собі дорослого чоловіка, котрий виріс серед ельфів), який опинився далеко від Північного Полюсу у самий розпал підготовки до Різдва через пошуки власного батька. Навряд чи є хтось, хто ще не бачив цей фільм і не сміявся з кумедних витівок Бадді Гопса, але в цьому і чарівність цієї комедії (як і всіх фільмів у цьому списку) – її можна передивлятися з року в рік і отримувати від перегляду задоволення ще і через спогади, прив'язані до картини, відчуття затишку, безпеки, дому, свята.

🍿 Дивитися, якщо вам потрібні сміх і трохи наївності.

3. "Ґрінч" (2018)

Хто не знає про Ґрінча? Класична історія Доктора Сьюза "Як Ґрінч украв Різдво" відома всім, як і зелені риси її головного героя – вічно нічим не задоволеного Ґрінча, який одного грудневого ранку вирішує, що досить з нього терпіти різдвяне божевілля сусідів, і що прийшов час провчити їх, вкравши найцінніше для них – саме Різдво. Та звісно ж, суть Різдва не у ялинках, прикрасах і подарунках (спойлер?) і Ґрінч теж про це дізнається. Цю історію було екранізовано вже кілька разів, але лише в останній версії Ґрінч – це… ви готові? Бенедикт Камбербетч!

🍿 Дивитися, якщо ви часом подумуєте про те, що непогано було би позбутися всіх цих свят.

 

4. "Різдвяна історія" (2009)

І ще один всім добре відомий сюжет цього разу Чарлза Діккенса, багато разів адаптований та екранізований, який ніколи не застаріває. Лихвар-скнара Скрудж, духи Різдва, чудовезна анімація, повне занурення у цю зимову історію переосмислення життя та життєвих пріоритетів – знаєш, що отримаєш від цієї картини від одного лише погляду на постер фільму. Певне, всередині кожного є така собі міні-версія Скруджа, і нікому не завадить нагадати собі про важливість доброти, яку ми даємо одне одному.

🍿 Дивитися, якщо ви любите класичні різдвяні історії.

5. "Нова різдвяна казка" (1988)

Я не могла втриматися і не змогла не включити ще одну інтерпретацію книги Дікенса до цього списку, тому що: а) Білл Мюррей! б) вісімдесяті у кіно! в) це справді смішна комедія. Здається, причин більше, ніж достатньо. Скрудж у цій історії – це бізнесмен на ім'я Френк, багатий, впливовий, любить гроші і більше нічого, крім грошей. Решту ви знаєте самі – тільки накладіть ваші звання на декорації вісімдесятих років.

🍿 Дивитися, якщо ви любите кіно кінця вісімдесятих-дев'яностих років.

 

6. "Поки ти спав" (1995)

Ще один фільм, який у багатьох викличе хвилю ностальгії за дитинством і святами вдома з батьками. Романтична комедія із Сандрою Буллок в головній ролі, де є Різдво, самотність, яка раптом уривається, сім'я, яка несподівано приймає до себе, закоханість і несподівані (хоча насправді очікувані – від романтичного різдвяного фільму тільки того і чекаєш) почуття. Трохи ностальгії перед святами ще нікому не завадило 🙂

🍿 Дивитися, якщо пам'ятаєте, як дивилися його у дитинстві. Якщо не пам'ятаєте – теж дивитися.

7. "Полярний експрес" (2004)

Історія про маленького хлопчика, поруч із будинком якого у різдвяну ніч зупиняється потяг – Полярний Експрес, що прямує до Північного Полюсу, і везе туди дітей, аби ті зустрілися з Санта Клаусом. Добрі пригоди, які викликають усмішку, захоплива картинка, казковий саундтрек, тема віри у Різдво і диво – усе, що треба від анімованого фільму під ялинку. До речі, де б ви ще побачили Тома Генкса одразу у п'ятьох ролях? Хіба це не різдвяне диво?

🍿 Дивитися, якщо всередині вас є дитина, яка досі вірить у дива і якій вони досі потрібні.

8. "Відпочинок за обміном" (2006)

Романтично, смішно, красиво, сніжно і сонячно – що ще тут сказати. Героїні Кейт Вінслет та Кемерон Діас вирішують побути під час свят подалі від своїх звичних життів і опиняються у будинках одна одної – одна – в Лос-Анджелесі, інша – в глибинці Англії. Не важко здогадатися, що тут-таки для кожної з них життя починає змінюватися, та попри всю передбачуваність сюжету (знову ж таки, це різдвяний романтичний фільм – закони жанру диктують багато!), споглядати за цим незмінно приємно.

🍿 Дивитися, якщо "Реальної любові" під Різдво вам замало.

9. "Сам удома", (1990, 1992)

Які ж свята, якщо не подивитися "Сам удома", першу або другу частину, або ж обидві одразу. Іноді здається, що без цих фільмів нічого не рахується – ніби ні Різдва, ні Нового Року і не було. А може, те і не здається. Тут уже точно не потрібно ніяких пояснень – хто не знає про Кевіна Маккалістера? Маленький лайфгак: ці фільми можна подивитися, навіть не дивлячись їх (якщо ви бачили їх до цього вже достатньо разів, а я не сумніваюся, що це так): вмикаєте чудовий саундтрек Джона Вільямза – і фільм сам пронесеться перед очима 🙂

🍿 Дивитися, якщо без Кевіна свята – не свята.

Кинотеатр

10. Кінотеатр

Так, знаю, це не фільм. Але щось у зимових походах у кіно є особливо приємне і затишне – то чому би цим не скористатися і не додати собі сто балів до святкового настрою? Тим паче, що саме у грудні та січні там буде багато стрічок, розрахованих саме на цю пору року. "Сходженя Скайвокера" ("Зоряні війні" з кожним роком усе сильніше асоціюються із зимовими святами), "Щасливого Різдва", "Маленькі жінки", "Крижане серце 2", "Абатство Даунтон"… Варіантів – купа. До того ж, із зимового походу в кінотеатр можна зробити чудову традицію, а свята – це саме про них, про чудові традиції.

🍿 Робити всім, хто любить кіно.

Читайте також, як прикрасити дім до Нового року: оригінальні ялинки та декор своїми руками.

39032

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: