fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 14:35 26 Чер 2020

Балкон по-новому: як реанімувати захаращений мотлохом простір

Почати треба з того, щоби позбутися всього мотлоху, що збирався там роками. А далі є безліч бюджетних способів облаштувати балкон так, щоби він милував око.

Пандемія і масова самоізоляція змусили людей по-новому поглянути на балкони в будинках. Довгий час для мешканців як мегаполісів так і невеличких міст балкони були чи не єдиними «вікнами у світ». З них можна було поспілкуватися з сусідами, вигуляти в колясці маля, самому подихати свіжим повітрям.

В Італії містяни виходили на балкони та влаштовували спільні концерти, відзначали свята разом із сусідами.

У Мадриді та Парижі за допомогою пересувних екранів організували балконні кінотеатри.

У Берліні під час карантину було вирішено організувати 48-годинну виставку на балконах. Місцеві митці створили експонати, не виходячи з дому. Виставку назвали 'Life, art, pandemic and proximity', у ній взяло участь понад 50 художників.

Як навести порядок на балконі

Перфоманс у Берліні. Artist Raul Walch. Photo Die Balkone

Балкони стали аренами для протестів, майданчиками для спілкування з фанатами для голлівудських зірок. Український скрипаль Назар Лутковский, який живе у Неаполі, популяризував на балконі українські пісні. 

Навіщо балкон?

Є таке українське прислів'я «Нема зла, щоб на добре не вийшло». 

Тож зовсім не дивно, що саме карантин та пов'язані з ним обмеження нагадали мешканцям також наших міст про істинну функцію балконів.

Архітектори і урбаністи знають, що історично балкон був вельми дорогим елементом будинку, його могли собі дозволити лише заможні городяни. Це сприймалося особистим шматочком вулиці, куди ти можеш вийти зі свого помешкання у суспільний простір. Королівська сім'я Великої Британії або Папа Римський все ще великі любителі вітати людей саме з балкона.

За минуле століття балкони стали буденністю, з привілеїв вони перетворилися в комори, зв'язок із природою був майже повністю втрачений. На пострадянському просторі люди досі масово склять, розширюють і іншими способами знущаються над творінням архітекторів, щоб потім звалювати туди все, що погано лежить або просто заважає в квартирі: коробки, банки, дошки, зимові шини ціла купа незрозумілого мотлоху. Дехто скаже, що це все дуже потрібні речі, а скління балкону необхідно, бо зимою холодно. Авжеж, без дідових лиж і старого велосипеда нікуди. Вони обов'язково знадобляться, коли-небудь… а точніше ніколи! 

А ви бачили, як виглядають балкони у скандинавських країнах? Незважаючи на холодну, сніжну погоду, ніхто там не нівечить балкони так, як у нас. У старих будинках і новобудовах роблять відкриті балкони і лоджії, прикрашають їх у літній період квітами, і ніяких банок з соліннями та дощок від старої шафи!

Балкон в Швеції

Балкон в Швеції / Фото Pinterest

Феномен українського балкону спробував розкрити Роман Блажан, режиссер першого фільму про українські балкони «Увійти через балкон».

«Одним із мотивів створення нашої короткометражки стало бажання розібратися в тому, як взагалі в Україні дійшло до подібних архітектурних рішень. Зараз у країні тривають процеси декомунізації, і для когось вони полягають у тому, щоб збити зірку або звалити пам'ятник, а для когось вивісити український прапор або перефарбувати міст. Але, на мою думку, це глибший процес, спрямований на те, щоб розібратися з нашою спадщиною і зрозуміти свою історію. І балкони теж є його частиною. Балкон, додає Блажан, це ще й історія родини. Балкон каже про статок, про традиції, навіть про характер людей, які мешкають у будинку».

Може, слід розпочати нову історію вашої родини?

Чому б не зробити це за допомогою балкона?

Саме зараз багато людей відчуло потребу заново відкрити для себе власні балкони, адже це  кімната без кордонів, можливість контактувати з небом, сонцем, простором і свіжим повітрям, ідеальне місце для відпочинку на власній території. 

У більшості випадків балкон у квартирі це дуже маленький простір, кожен метр цього приміщення просто безцінний. Хочете з розумом та з почуттям власної гідності розпорядитися парою квадратних метрів балконної привілеї? Цей час прийшов! Ні, ми не пропонуємо негайно позбуватися дорогого вашому серцю скління, якщо воно вже є і виглядає естетично, то і такий балкон має право на існування, але тому, що накопичувалось на балконі роками, час нарешті відправитися туди, куди йому і дорога на сміттєзвалище. 

Як навести порядок на балконі

Буває мотлоху так багато, що здається, що балкон ніколи не стане вільним. Без паніки!  Візьміть себе в руки і… викидайте все непотрібне, адже навіть найменший балкон може стати найулюбленішим місцем в будинку, де можна відпочити і розслабитися.

Так, як це сталося в киянки Яни Верещаки

«Раніше я жила в спальному районі Києва, розповідає Яна, і мала типову двушку, забудови 80-х років. Там були дві великі лоджії, які ми благополучно засклили. Тоді так робили практично всі.  Мені весь час хотілося якось облагородити їх, та в підсумку виходило завжди одне місце, де зберігалися різні речі, банки і всяке інше начиння. Але я завжди мріяла мати відкритий балкончик, де можна вирощувати квіти, а також просто посидіти і попити кави. Моя дочка виросла, переїхала з чоловіком в інший район і згодом запропонувала мені перебратися до них ближче. Прийняли рішення купувати квартиру в новому будинку, це значно спростило втілення моєї мрії про відкритий і не захаращений балкон».

Як навести порядок на балконі

Етапи перетворення стандартного балкону на місце для відпочинку від Яни Верещаки 

📌   Стіни забудовник зробив досить пристойні і ми їх не чіпали. Винесли на балкон освітлення, а також я перефарбувала металеву огорожу.  

📌  Для підлоги купили кілька метрів керамічноі плитки таке покриття просто мити, воно не боїться ні дощу, ні снігу.

Як навести порядок на балконі

📌  З меблів поставили там невеличкий скляний столик і два крісла з ротангу, які мені дісталися у спадок від дітей після того, як вони купили собі більші. Подібні меблі такі, які не псуються від перебування на відкритому повітрі, продаються у будь-якому меблевому магазині. 

📌  Зі старої квартири ми практично нічого не брали, але дідусеву військову скриню (ящик від патронів) було варто забрати, попередньо відреставрувавши як пам'ять і зручне вмістище для різних дрібничок. Там я зберігаю весь свій садовий інвентар, ґрунт і горщики для квітів.

Як навести порядок на балконі

📌  Важливий момент для кожної господині сушку білизни  вирішили за допомогою мобільної сушарки, яка в складеному вигляді майже зовсім не займає місця.

📌  Від самого початку я була налаштована розводити квіти. Але мені в цьому плані не дуже пощастило балкон виходив на західну сторону, друга половина дня була занадто сонячною і спекотною, тож треба було вибирати відповідні рослини. У мене немає великого досвіду в садівництві, крім кімнатних рослин. Покопалася в інтернеті і вирішила, що дуже підходять петунії. У перший рік я не морочилася і взяла вже досить великі рослини в Епіцентрі, намагалася їх садити, підбираючи за кольором і тоном. Вони розрослися і квітли, радуючи око, ціле літо.  

Як навести порядок на балконі

🌱  Для петуній у тому ж Епіцентрі я купила довгі пластикові ящики, до них же продаються і металеві кріплення. Зрештою там все можна придбати за дуже доступні гроші – ґрунт, добрива для квітучих рослин, керамзит, який треба насипати на ґрунт у разі спекотного балкону. У цьому році через карантин я не хотіла їздити по магазинах і вирішила замовити розсаду через Інтернет. Все прийшло вчасно і чудово упаковане, нічого не пошкодилося. Тепер милуюся на прекрасні квіти.  

🌱  На столику я виставляю пеларгонію багаторічну і лобелію, яка перезимувала у мене на підвіконні. Торішні петуніі я викорчувала перед зимою, але вони у мене квітли дуже довго, головне, не забувати їх поливати. Ось і всі хитрощі 🙂

Як навести порядок на балконі

Нічого складного, таке місце для відпочинку можна зробити і утримувати без великих матеріальних вкладень. А вже скільки від нього задоволення, не передати! Коли до Яни приходять подруги чи родичі, вони завжди кажуть: «Пішли пити каву на балкон!», та їй і самій не хочеться з нього виходити. Тут можна навіть попрацювати. 

Звісно, Яні було простіше, бо свій балкон для відпочинку вона облаштовувала в новобудові, але і тут може статися так, що, навіть незважаючи на таку красу, прийдеться все ж таки поборюкатися з сусідами. За досвідом Яни, часто сусіди не люблять відкриті балкони: «Мені пощастило з цим. До мене підійшов сусід зверху і запитав, чи збираюся я залишити балкон таким, як є. Почувши мою відповідь, зітхнув: зрозуміло, буду робити теплу підлогу над вашим балконом. Поверхом нижче залишили такий же, як мій. Але одна жінка з мого будинку говорила, що від неї прямо вимагали засклення та утеплення, їй довелося доводити своє право мати такий балкон, яким від самого початку його бачив забудовник».

Як навести порядок на балконі

Трохи складніше прийдеться тим, хто живе, скажімо, в хрущовці, або в панельній багатоповерхівці.

Зізнайтеся, ви вже вийшли на свій старий балкон, щоб оцінити фронт робіт? Якщо ви вважаєте, що у вашому варіанті нічого не вийде, ви помиляєтесь. 

Що радять майстри та дизайнери

  1. Реконструкція. Майстер по ремонту та реконструкції балконів Геннадій Муравьєв рекомендує демонтувати стару огорожу, яка може представляти небезпеку. Найшвидший варіант оновлення — замовити так званий «французький балкон», який являє собою металопластикові вироби від підлоги до стелі, такий балкон монтується за 1 день. За вартістю він зазвичай виходить плюс-мінус стільки ж, скільки і балкон, де верхня частина — металопластикове вікно, а низ – виварена рама під сайдинг з утепленням, але монтаж другого варіанту займе вже не менше 1 тижня.

Як навести порядок на балконі

  1. Розширити балкон можна, демонтуючи все до плити основи; виварити металевий каркас під вікна і зашити сайдингом — і це буде найдорожчий варіант. Але потрібно враховувати, що після демонтажу можна побачити аварійну плиту і тут вже буде потрібен цілий комплекс робіт по зміцненню або відновленню основи. За нормами винос до 30 см не вимагає документального оформлення. Якщо винос балкона перевищить 30 см — роботи кваліфікуються БТІ як реконструкція, яка вимагає отримання дозвільних документів, з алгоритмом отримання дозволу можна ознайомитись тут.
  2. Підлогу можна вирівняти рейкою і покласти ОСБ плиту, на яку зверху покласти лінолеум. Стеля — набити рейковий каркас та зашити безшовною вагонкою.

Як навести порядок на балконі

  1. Декоративне оздоблення. Повністю утеплений балкон дозволяє використовувати ті ж матеріали, що і при обробці інших кімнат. Для обшивки стін підійдуть: панелі з дерева, пластикова вагонка, гіпсокартон, який можна покрити штукатуркою або шпалерами та інші матеріали.

Як навести порядок на балконі

  1. Освітлення. При виведенні електрики на балкон треба подбати не тільки про світильники, а й не забути про джерела живлення – розетки. Освітлювальних приладів може бути декілька. Крім верхнього світла, варто встановити невелике бра на стіні або точкові світильники по периметру. Відкритий балкон вимагає світильників вуличного типу.

Як навести порядок на балконі

  1. Меблі. Вбудовані меблі для балконів зазвичай робляться на замовлення, але якщо ви не плануєте розміщувати на балконі шафу для зберігання, або перетворювати лоджію на повноцінний робочій кабінет, краще віддати перевагу моделям стільців і столів, що складаються, кутовим столам і поличкам. На відкритому балконі варто розміщувати меблі з вологостійких матеріалів.

Як навести порядок на балконі

  1. Дизайн. Балконний простір повинен наслідувати стилістику інших приміщень квартири, але при цьому його оформлення має свої особливості. Через малі розміри дизайн інтер'єру балкону або лоджії не передбачає наявність будь-яких надмірностей. Мінімум декоративних елементів, все повинно бути компактно і зручно.

Як навести порядок на балконі

  1. Озеленення. Обирайте жорсткі посухостійкі види, які не бояться прямого сонячного проміння: петунію, газанію, остеоспермум, пеларгонію. На затемнених балконах добре ростуть плющ, папороть та фуксії, у контейнерах можна вирощувати в'юнкі рослини, ромашки, хризантеми. На балконі чудово почуваються духмяні трави, помідори, огірки, перець та зелена цибуля. Висаджувати можна насіння, потім молоду рослину пересадити у горщик, де більше простору. Поливати за потреби, коли ґрунт висохне. У липні-серпні вже з'являться перші овочі. Хочете влаштувати на балконі галявину? Замість лінолеуму можна постелити штучну підстилку з травою, яка буде дуже схожа на натуральну зовні та на дотик. 

Як навести порядок на балконі

Як бачите, є багато можливостей облаштувати невеликий простір балкона. Подбайте про це місце, і воно буде оцінено не тільки вами, а і вашими близькими, гостями. 

Декілька оновлених та ошатних квадратних метрів звичайного балкона можуть змінити ваші звички, настрій та навіть спосіб життя.

11661

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: