fbpx
Сьогодні
Промо 11:00 30 Вер 2021

Крафтове пиво: як Ale Point відтворює найдавніший напій?

Розповідаємо про етапи виробництва пива, сучасне обладнання пивоварів і про людей, які розвивають культуру пивоваріння

За що ми любимо локальне виробництво? За цінності, за екологічність — продукти, вироблені локально, залишають за собою набагато менший вуглецевий слід, ніж продукти, привезені здалеку; а також за розвиток місцевих громад. Іноді локальне виробництво — це також данина історії. Як, наприклад, у випадку з пивоварнею Ale Point в Харкові, де варять крафтовий напій. Цього року співзасновниця пивоварні, Оксана Ільгова, отримала державну нагороду в проєкті «Гордість нації» — це всеукраїнський проєкт, який щорічно нагороджує кращих представників нашого народу, їхні досягнення і заслуги.

Крафтовое пиво: как Ale Point воссоздает древнейший напиток?

Майже 150 років тому в селищі Іванків під Харковом виросла нова будівля. Її побудував Іван Ігнатіщев, купець другої гільдії Харківської міської думи. Будівля здавалася великою навіть за сьогоднішніми мірками, а в 1886 році її називали «промисловим дивом» — це був «Харківський пивоварний завод №5» з виробництва пива, фруктових і штучних мінеральних вод, на якому працювало 110 людей.

Завод був відомий високою якістю виробленого пива та удостоєний найвищих нагород на багатьох міжнародних виставках. Зокрема, до 1914 року завод мав 5 медалей, отриманих на виставках за якість і обсяг виробленого пива і був постачальником царського двору. Пиво розливали в фірмові пляшки з рельєфним написом. На початку XX століття вартість такої тари не перевищувала 12 копійок, але з часом ціна її стрімко зросла, і сьогодні на інтернет-аукціонах ці пляшки коштують по 18-19 тисяч гривень.

Іронія долі та користь, яку можна отримати з пива

Так завод пропрацював понад 100 років, а в 90-х роках після розпаду СРСР виробничі потужності пішли на спад. 30 років територія переходила від власника до власника, була під судовими позовами, і зараз там стоїть житловий комплекс. Але, мабуть, земля вміє зберігати пам'ять про події, які на ній відбувалися, а життя — приносити сюрпризи.

У 2017 році територію біля заводу викупила родина Ільгових. До того часу подружжя Олег та Оксана 20 років працювали у сфері виробництва і продажу пивних напоїв, і звичайно, на земельній ділянці сім'я вирішила побудувати пивоварню Ale Point — одну з перших крафтових пивоварень, яка стала відстоювати традиції харківської пивоварні Ігнатіщева, і зараз виробляє непастеризовані та нефільтровані лагери та елі, а також лимонад.

— Пивоваріння — це виробництво, яке дано нам Богом. Ось уявіть собі, пиво з'явилося за три тисячі років до нашої ери. Тобто це один з перших продуктів, яке людство навчилося варити, — розповідає Оксана Ільгова, засновниця і співвласниця крафтової пивоварні. Для неї нефільтроване і непастеризоване пиво — це не алкогольний напій, а ціла культура, яка в Україні поки що знаходиться в зародковому стані. І звичайно, Оксана поставила перед собою мету: розвинути її, відучити людей стереотипно ставитися до пива, як до не вишуканого напою.

Крафтовое пиво: как Ale Point воссоздает древнейший напиток?

Оксана Ільгова

На пивоварні Ale Point пиво не фільтрується, тому в дріжджах залишаються корисні речовини та навіть необхідні для людини мікроелементи, різні вітаміни та білки. Все це дозволяє говорити про користь продукту для здоров'я, але, звичайно, у разі вживання в помірних кількостях. Нефільтроване і непастеризоване пиво відрізняється від звичайного (фільтрованого і пастеризованого) наявністю опала і маленького осаду (пивні дріжджі).

Для споживача сьогодні вкрай важливо сформувати поняття «нефільтроване і непастеризоване пиво», — вважають пивовари. —  Це гасло нерідко стає фарсом, адже великі виробники пастеризують своє пиво, але на етикетці вказують зворотне. Як на мене, це значне порушення і «камінь в город» споживачів і колег-пивоварів, — коментує засновниця пивоварні Ale Point Оксана Ільгова. За її словами, нині існує гостра потреба поділу ринку на непастеризоване і пастеризоване пиво. Для цього засновниця пивоварні радить проводити дегустації, ввести окремий поділ на категорії на дегустаційних змаганнях, а головне — обов'язково вказувати правдиву інформацію на пивний етикетці.

Цінителі правильного нефільтрованого і непастеризованого напою миттєво виділяють його специфічний, насичений смак і виражений, багатий аромат. Переваги такого пива — наявність вітамінів, амінокислот і мікроелементів, зокрема, ціанокобаламіну (В-12), тіаміну (В-1), піридоксину (В-6), які позитивно впливають на роботу серця, нервової системи та суглобів. Солод, який входить до складу пива, містить цинк, залізо, мідь і кремній, які важливі для нормального функціонування всіх систем і органів. Пивні дріжджі мають здатність стимуляції імунітету і поліпшення обмінних процесів в організмі людини, а хміль має бактерицидні, антиоксидантні та протизапальні властивості. Звичайно, не потрібно забувати, що пиво — напій алкогольний, а отже, не може бути тільки корисним, тому вживати його потрібно лише в помірних кількостях.  

Усі ці властивості притаманні пиву тільки в тому випадку, якщо воно виробляється з якісної сировини та без додавання консервантів. На жаль, більшість відомих торгових марок нехтують якістю напою на користь його довгого зберігання, роблячи напій, який слабо нагадує справжнє крафтове пиво.

Оригінальний же напій, такий, яким його створили перші пивовари понад 5 тисяч років тому, в келиху має опал і маленький осад (пивні дріжджі). Цінителі пива миттєво виділяють його специфічний, насичений смак і виражений, багатий аромат. Саме для створення такого продукту і трудиться сім'я Ільгових, вміло поєднуючи давні традиції та сучасне обладнання.

Як виглядає сучасне пивоваріння?

Магія пивоваріння включає стандартні процеси, це зрозуміло. Дроблення солоду, який змішують з водою в заторному чані, потім процес затирання, під час якого строго витримують температурні паузи, фільтр-чан, з якого сусло потрапляє у сусловарильний котел охміленого пива. Стерильне пиво охолоджується через пластинчастий теплообмінник і тоді вже бродить в ЦКТ встановлений за рецептурою термін. Далі готове пиво направляється на розлив.

На Ale Point впроваджені 4 різних технології пивоваріння, і приготування деяких сортів займає до 6 місяців. Все це робиться для того, щоб пиво зберігалося довго. Річ у тім, що на пивоварні застосовують технологію повторного бродіння в пляшці, яке відбувається в спеціально обладнаній теплій кімнаті, де пиво знаходиться 14 днів. За цей час напій повністю зброджується в пляшці, і завдяки особливій технології термін придатності пива для окремих сортів може становити два-три роки без використання консервантів і пастеризації.

Ми використовуємо системи варіння пива не лише настоювальним, але і відварним методом. Це дозволяє отримати більш солодові солодкі сорти, задовольняти потреби нашого споживача, — розповідають пивовари.

Пивоварня Ale Point складається з декількох підрозділів: холодний цех, де вариться і дозріває пиво за допомогою сучасного обладнання з харчової нержавіючої сталі, цех розливу і лабораторія, а також холодний склад, де зберігається готова продукція за температури не вище 10° С.

До слова, Ale Point Brewery — одна з дуже небагатьох пивоварень в Україні, яка має власну велику лабораторію, оснащену сучасним обладнанням. Власна атестована лабораторія, яка дозволяє точно знати про все, що впливає на якість пива, а це: вода до і після водопідготовки, насіннєві дріжджі, повітря в цехах, змивні води по обладнанню та пакування, рівень насичення CO2, посіви пива на відсутність бактерій і щільність алкоголю.

У цеху заводу — солідний парк ЦКТ з 4-тонних і 12-тонних циліндро-конічних танків.

Для виробництва пива тут використовують імпортну сировину: переважно американські, чеські, німецькі, словацькі хмелі та солоди. Дріжджі — французькі, від Fermentis, завдяки роботі лабораторії їх можна використовувати кілька разів. Є такі інгредієнти, які пивовари використовують в їхньому звичному вигляді, наприклад, імбир, цедру апельсина і тому подібне. Вода проходить ретельний процес водопідготовки.

А ще на Ale Point впроваджена система ХАССП (НАССР), яка передбачає контроль якості вхідної сировини від початку до кінця. І навіть якщо взяти в магазині пляшку пива і повернути її назад на завод, то з легкістю можна сказати, з якої партії солоду, хмелю, дріжджів зварено те чи інше пиво, а також відстежити шлях цього пива від початку до кінця по всьому технологічному ланцюгу. Це дозволяє пивоварні гарантувати терміни придатності і якість продукції.

Крафтовое пиво: как Ale Point воссоздает древнейший напиток?

Де знайти продукцію Ale Point?

Купити продукцію Ale Point можна в фізичних магазинах, адреси яких є на сайті компанії, або замовити на Facebook-сторінці Ale Point brewery Харків, або зателефонувати за номером 0 800 30 57 57. Магазин здійснює відправлення пива по всій Україні Новою Поштою.

На правах реклами

Хочете замовити рекламу або запропонувати іншу співпрацю? Тоді вам сюди

5292

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: