fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:30 26 Кві 2022

Хроніка подій: 62-й день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 26 квітня і вже більше двох місяців дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

10 цілей рашистів вразили ЗСУ за минулу добу у небі над Україною, – повідомляють у Командуванні Повітряних сил ЗСУ. Втрати противника:

  • 3 літаки (Су-34, збитий на Харківщині, Су-35, Су-30);
  • 3 крилаті ракети;
  • 4 БПЛА ОТР.

Військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 6 атак ворога на Донецькому та Луганському напрямках. Українськими захисниками знищено:

  • 4 танка
  • 5 артилерійських систем
  • 13 одиниць броньованої техніки
  • 15 одиниць автомобільної техніки
  • 2 паливозаправника
  • 1 зенітну установку

Від початку повномасштабного вторгнення російська армія вже втратила 918 танків та понад 22 тисячі солдат.

Генштаб ЗСУ виступив із спростуванням чуток про те, що перед вторгненням російських військ міст біля Чонгара на адмінкордону з Кримом не був замінований. "Міст був замінований, але нам протистояли сили противника, що перевищують у 15 разів", – заявив Генштаб на своїй сторінці у фейсбук.

"Всі висновки про правомірність прийнятих рішень в ході бойових дій будуть зроблені встановленим законом способом після їх завершення", – наголосив Генштаб.

Михайло Подоляк зібрав сумнівні "досягнення" росіян у війні проти України.  

  • За 60 днів втратили майже 22 тисячі своїх солдатів (убитими).
  • За 60 днів втратили сімох (за непідтвердженими поки що даними – дев'ятьох) генералів.
  • "Російські військові кораблі" ("Москва" у тому числі) навчилися слідувати за правильною адресою.
  • Довели світові, що росіяни – це синонім масового насильства, вбивства дітей, спалювання трупів мирних громадян.
  • Довели світові, що росія настільки «багата» країна, що її армія масово краде в українців унітази, собачі будки, ношені речі.
  • Довели світові, що шизофренія буває колективною та безмежною.
  • Домоглися, що весь світ охоче б'є за російський паспорт.
  • Зібрали найжирніші санкції та подали заявку на батл проти Північної Кореї за звання головного світового ізгоя.

Зробили Україну глобальним символом свободи та стійкості.

"24 лютого більшість у світі не вірили, що ми вистоїмо понад тиждень. Ще місяць тому доводилося переконувати різні держави, що ставка на Україну – виграшна. А тепер усі це знають. Через два місяці створено глобальну антивоєнну коаліцію. Проти росії вже запроваджено санкції, які забрали у неї майбутнє. Україна отримує допомогу від десятків країн.  Це підтримка зброєю, фінансами, потрібними товарами, політична підтримка безпосередньо, – сказав Президент України у своєму щоденному відеозверненні.

Буча, Бородянка, Гостомель, Охтирка, Чернігів та Суми, Ізюм, Харків, Волноваха, Золоте, Сєверодонецьк, Рубіжне, Попасна та Маріуполь…  всіх містах та громадах України… росія показала, що вона хоче і може принести Європі насправді. Грабіжництво, зґвалтування, смерть і розруха – ось справжнє обличчя і ідеологія путінської росії.

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

Семеро вбитих, 15 зникли безвісти. За два місяці війни окупанти скоїли 243 злочини проти журналістів та медіа України. Серед вбитих – троє українських журналістів та чотири іноземних, п'ятеро чоловіків та дві жінки. Усі вони загинули під час виконання професійних обов'язків. Ще дев'ять журналістів було поранено. 

Щонайменше 106 регіональних медіа змушені були припинити роботу через погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах тимчасової окупації та друкувати газети.

Російським військам не вдалося знищити запаси українського палива, тому противник переключився на атаку логістичної інфраструктури країни. Про це повідомив радник глави МВС Вадим Денисенко. "Нам вдалося розосередити паливо, і план не вдався – тепер вони почали бити по залізничній інфраструктурі, щоб зупинити рух товарів по країні, адже через блокаду портів весь експорт йде через західний кордон".

Офіс генсека ООН повідомляє, що путін погодився на залучення ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста для евакуації цивільних із заводу "Азовсталь" у Маріуполі. "Наступні обговорення будуть проведені з Управлінням ООН з координації гуманітарних питань та Міністерством оборони росії".

Запропоновано створення тристоронньої групи з Україною та росією для ефективності гуманітарних коридорів. "Нам потрібно працювати спільно, разом зі збройними силами як росії, так і України, щоб раз і назавжди розв'язати проблему. Це буде початкова операція з евакуації цивільних осіб із заводу "Азовсталь", — сказав Генсек ООН.

Перемовини України з росією

Лавров заявив, що російсько-українська війна закінчиться підписанням договору, але є умови. "Як у будь-якій ситуації, коли застосовуються збройні сили, звичайно ж, все закінчиться договором, але параметри цього договору будуть визначені тією стадією військових дій, під час якої цей договір стане реальністю", – зазначив лавров.

Трофеї ЗСУ

Українські військові змайстрували барбекю з залишків російських бойових снарядів. Українське посольство США в твітері вже збирає інформацію, як замовити такий екземпляр.

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

Сьогодні у Німеччині міністри оборони 40 країн обговорять питання надання військової допомоги Україні. За словами генерала Марка Міллі, голови Об'єднаного комітету начальників штабів ЗС США, головне завдання переговорів – синхронізація та координація військової допомоги Києву. Зустріч має відбутися на території авіабази Рамштайн. 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в ефірі польського телебачення підтвердив передачу танків Україні, проте відмовився назвати їх кількість з міркувань безпеки.

Данія першою зробила внесок у Фонд відновлення зруйнованої української енергетичної інфраструктури. Про це повідомляє Кабінет міністрів. Кошти Фонду будуть спрямовані на відновлення інфраструктури, пошкодженої або зруйнованої під час війни. Передбачається, що обирати постачальників будуть міжнародні закупівельні агентства із досвідом у галузі енергетики.

Німеччина передасть Україні зенітні самохідні установки Gepard. Про це заявила Крістіне Ламбрехт, міністерка оборони країни. Ламбрехт також повідомила, що Німеччина допоможе країнам Східної Європи, що погодяться передати радянську зброю Україні, знайти їй заміну.

Крім цього, міністерка оборони заявила, що Німеччина разом зі США працює над організацією тренувань українських військових, яким потрібно навчитися користуватися західними артилерійськими установками.

Німеччина планує вперше надати Україні важке озброєння: за словами міністерки оборони Ламбрехт, йдеться про зенітні самохідні установки "Гепард".

Велика Британія передає Україні 22 "швидкі" та понад 40 пожежних машин Про це заявив прем'єр-міністр країни Борис Джонсон. Машини швидкої допомоги обладнані базовими наборами – їх на запит української сторони відправлять вже найближчими днями. Також Британія надає Україні медикаментів та виробів медичного призначення на 300 тисяч фунтів.

Загальна вартість гуманітарної допомоги для України, яку надала Британія, становить вже близько 400 млн фунтів стерлінгів.

Допомога біженцям і переселенцям

З травня місяця не всі внутрішньо переміщені особи отримуватимуть допомогу. КМУ вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 р. № 332. З травня 2022 р. такі виплати зможуть отримувати тільки:

  • особи, які переміщені з територій, де ведуться бойові дії, та які не можуть повернутися;
  • особи, які не можуть повернутися до місця проживання у зв'язку із зруйнуванням чи пошкодженням майна.
  • людям, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені.

Проте навіть якщо особи залишаються в місцях вимушеного переселення, а їх майно за основним місцем проживання не пошкоджено і населений пункт розташований не в зоні бойових дій, виплати для ВПО теж не перераховуватимуться.

Uniting for Ukraine: Міністерство національної безпеки США розробило сайт допомоги українцям – американці можуть подавати заявки на допомогу постраждалим від російської агресії. Сайт поки відкритий лише для потенційних спонсорів та містить посилання на форму, що підтверджує фінансову здатність допомагати українцям, які шукають притулок в США.

Кабінет Міністрів та місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста запустять нову програму виплат для вимушених переселенців, сума становитиме 2500 грн на особу. "Уряд за участю Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні й Товариства Червоного Хреста України запустить нову програму виплат для вимушених переселенців", – написав Шмигаль. Фінансова допомога в межах програми становитиме 2500 грн на особу. Виплати здійснюватимуться на основі наявних відомостей інформаційної бази внутрішньо переміщених осіб. Тобто, як стверджує Шмигаль, для отримання виплат не потрібно буде подавати жодних заяв. Голова уряду розраховує, що виплати отримають майже 1 млн осіб. Перевага надаватиметься ВПО з окупованих територій та зон бойових дій.

Новини від партнерів

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

У Варшаві біля Hala Koszyki зʼявилось графіті "Нептун знищує корабель диявола" у підтримку України. Автор – білоруський художник @street_wind_.

В образі Нептуна – українські військові, які за допомогою тризуба знищують російський корабель смерті.

Британія оголосила, що скасує тарифи та квоти на товари з України. Це рішення стосуватиметься ключових статей українського експорту, таких як ячмінь, мед, консервовані помідори та м'ясо птиці.  Спочатку тарифи буде знято на 12 місяців, але це рішення може бути продовжено.

Крім того, Британія заборонила експортувати до росії електронне обладнання, яке можна використовувати для перехоплення повідомлень та стеження за українцями.

У Британії вважають, що Україна має право завдавати ударів по військових об'єктах у рф. Заступник держсекретаря парламенту із збройних сил заявив, що "у війні Україна має завдати удару вглиб противника, щоб атакувати його логістичні лінії, запаси палива, склади боєприпасів, і це частина війни". Також він заявив, що атаки об'єктів у рф з боку українських військових Лондон розцінить як "законну відповідь на російську військову агресію".

На розмови росії щодо можливості третьої світової війни відреагувала КНР. "Китай не зацікавлений у Третій світовій війні та виступає на підтримку мирного врегулювання конфлікту в Україні", – заявили в МЗС КНР.

Вдень Ердоган і путін поговорили телефоном. Прес-секретар путіна Дмитро пєсков повідомив, під час розмови обговорювали Україну.  Інших подробиць не озвучив.

Сьогодні турецькі ЗМІ повідомляли, що Ердоган запропонує путіну продовжити у Стамбулі переговори між Україною та рф.

"путін має зазнати поразки в Україні", – заявив міністр оборони Великобританії Бен Уоллес. "Наша стратегія подвійна.  Перше, путін має зазнати поразки в Україні.  Його вторгнення має провалитися.  Україні вирішувати, коли вона захоче погодитись на мир. І ми зробимо все можливе, щоб надати їм підтримку".

росія зупинила постачання газу до Польщі, – повідомляє польський портал Onet із посиланням на джерела.  Як пише видання, офіційне рішення мають оголосити сьогодні.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек після зустрічі з міністеркою клімату Польщі Анною Москвою у Варшаві заявив, що Німеччина готова припинити поставки російської нафти: "Сьогодні я можу сказати, що ембарго стало прийнятним для Німеччини".

Президентка Словаччини Зузана Чапутова записала звернення російською мовою до російських солдатів і командирів з закликом припинити війну в Україні. Звернення Чапутової розміщене на її сторінці у Twitter. "Кожна війна – це насильство. Тому на шляху до цивілізації людство домовилося про певні правила, щоб захистити тих, хто може стати жертвами війни. Але і офіцерська честь і воїнська дисципліна, і правила ведення війни – все це втрачене" – заявила вона.

Що там на росії?

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

Естонські митники виявили на судні Milan Express, що стоїть у порту Мууга, 3,5 тонни кокаїну. Вантаж судна, що прямує з Еквадору, становили контейнери, країною призначення яких була російська федерація.  Це одна з найбільших кількостей кокаїну, вилучених у регіонах країн Балтії та Північної Європи.  Його роздрібна вартість становить близько 500 мільйонів євро. Як же ж тепер без "цукру для багатих" расіюшка-то буде?  

В Ульяновській області невідомий вчинив стрілянину в дитячому садку. Чоловік прийшов до закладу зі рушницею, застрелив нянечку, двох дітей та вистрілив у себе, на місці працюють поліцейські.

А що чутно про російських посіпак?

Придністров'є

Внаслідок двох вибухів у селищі Маяк у Придністров'ї з ладу виведено дві потужні антени радіоцентру, які ретранслювали радіо рф, повідомило МВС Придністров'я. Офіційний Кишинів розцінює вибухи в Тирасполі як спробу загострення ситуації у Придністров'ї.

Відучора в Придністров'ї неспокійно.  Звучать вибухи на різних об'єктах. Раніше в росії заявляли про те, що другий етап спецоперації буде пов'язаний з виходом до Придністров'я, а сьогодні про "кидок до Придністров'я" заговорив і "глава ДНР" Денис Пушилін. Він сказав, що Придністров'я враховуватиметься при "наступному етапі операції".

Тим часом президент Молдови Майя Санду скликає засідання Ради безпеки через інциденти в Придністров'ї. 

Відучора в Придністров'ї неспокійно.  Звучать вибухи на різних об'єктах. Раніше в росії заявляли про те, що другий етап спецоперації буде пов'язаний з виходом до Придністров'я, а сьогодні про "кидок до Придністров'я" заговорив і "глава ДНР" Денис Пушилін. Він сказав, що Придністров'я враховуватиметься при "наступному етапі операції".

Наразі в містах Придністров'я встановлюють блокпости, повідомляє місцева "влада". Силові структури переведено на посилений режим несення служби. Міські навчальні заклади Придністров'я переведені до кінця навчального року на дистанційний режим навчання. Парад на 9 травня скасовано. Ситуація дуже нагадує передвоєнний стан на Донбасі.

Тим часом президент Молдови Майя Санду скликає засідання Ради безпеки через інциденти в Придністров'ї.

Жителі невизнаного Придністров'я  почали отримувати СМС, від імені начебто Збройних сил та спецслужб України. В них повідомляється, що "рівно о 19.00 буде проведено ракетний та артилерійський обстріл об'єктів на території республіки". Ці повідомлення активно висвітлюються російськими пропагандистськими інформаційними ресурсами. Втім Україна не має жодного стосунку до цієї та подібних провокацій. Подібні фейки та інциденти, які імовірно стануться на території "ПМР", є нічим іншим, як черговою провокацією російських спецслужб проти України та Молдови.

Центр протидії дезінформації при РНБО України роз'яснює причини провокацій рф в Придністров'ї: 

  • Провокації орди в Придністров'ї здійснені фсб орди з метою відкрити додатковий фронт в Одеській області. Така ситуація змусить ЗСУ перетягнути сили в цьому напрямку, послабивши їх в Миколаївській області. Придністров'я послідує білоруському сценарію –  підтримка орди без вступу в активну фазу війни
  • Друга причина провокацій – це виправдання своїх дій в Україні. Скинувши обстріли в Тирасполі на ЗСУ, орда, "рятуючи своїх", виправдовує вторгнення в Україну і смерті тисяч своїх солдат.

Президент Молдови Майя Санду зробила низку заяв щодо ситуації у Придністров'ї.

  • Молдова не планує блокади Придністров'я, а виступає за мирний діалог та дипломатичні рішення
  • Молдова підвищує рівень готовності та посилює безпеку державних установ
  • Переговорів із путіним не планується.

Російський брехунець 

Центр протидії дезінформації при РНБО України застерігає: ворог може планувати провокаційні вибухи на дамбі Карлівського водосховища. Так, у декількох Telegram-каналах орди, що здійснюють медійний супровід війни орди проти України, з'явилася інформація про те, що "в населеному пункті Карлівка (ОРДО) націоналістичні батальйони замінували дамбу Карлівського водосховища". Такі інформаційні вкиди можуть бути інформаційно-психологічною операцією окупантів, однак зважаючи на характер ведення ворогом війни проти України, не можна повністю виключати можливості реалізації такого плану.

Подоляк назвав росію "фейковою" країною після чергових повідомлень рашистів про взяття Маріуполя. Він пояснив, що "Азовсталь" – це 1/5 Маріуполя.  Тому розповіді про взяття міста із поправкою "крім Азовсталі" звучать просто смішно.

Санкціями по агресору!

З московії виходять навіть власні виробництва. Першим залишає країну виробництво мотоциклів "Урал". Виробник змушений перенести виробництво до Казахстану. Рішення пов'язане з нестачею комплектуючих.

Росії не дозволять проводити міжнародні змагання з фігурного катання через війну в Україні, заявив Міжнародний союз ковзанярів (ISU).  Організація повідомила, що проведення Кубка ростелекому також скасовано.

Туроператор TUI направив у турецькі готелі лист із вимогою скасувати бронювання російських туристів. Оскільки TUI забезпечує ключову частину туробігу в Туреччині, турецькі готелі змушені приймати ці умови. Причиною стало те, що туристичні фірми ряду європейських країн висунули туроператору ультиматум: у готелях, де відпочивають їх туристи, не повинно бути росіян, щоб уникнути конфліктів. Вже наявні російські броні мають бути скасовані, а туристи з росії виселені.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

Мовний проєкт "Єдині", спрямований на підтримку тих, хто переходить на українську мову, стартував в Україні. "Єдині" – це 28-денний курс підтримки, в межах якого його учасники отримуватимуть завдання та навчальні матеріали, що допоможуть подолати мовний бар'єр; візьмуть участь у вебінарах та розмовних клубах у своєму місті. Участь у проєкті безоплатна. Для реєстрації потрібно залишити свої контакти в гугл-формі та приєднатися до фейсбук-сторінки проєкту.

Залишилось 4 дні: ПриватБанк анонсував закриття багатьох рахунків. З 1 травня ПриватБанк закриває програму Бонус+, а разом з цим і всі бонусні рахунки клієнтів, на котрих ще є гроші. Загалом, на таких рахунках українці спільно мають понад 600 мільйонів гривень.

Головний конкурент АТБ німецька мережа Lidl передумала заходити в Україну. Ми якось не дуже і розстроїлися, а АТБ, який не боїться працювати в умовах війни і сумлінно перераховує у бюджет України мільйони гривень, так тим більше.

МОЗ, "Укрзалізниця" та "Лікарі без кордонів" запустили перший потяг-госпіталь. Він дозволяє евакуювати із небезпечних регіонів травмованих, хворих і поранених громадян. Наразі "Лікарі без кордонів" шукають українських спеціалістів, які б долучилися до команди евакуаційного потягу.

Київ і область

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

Київ сьогодні

Київська міськрада збирає пропозиції щодо перейменування 279 міських об'єктів, назви яких пов'язані з рф та Білоруссю, повідомляє прес-служба КМДА. Пропозиції можна надсилати до 1 травня на електронну адресу: [email protected] За словами заступника мера Києва Володимира Бондаренка, у списку на перейменування здебільшого вулиці, назви яких походять від російських чи білоруських міст.  Існують також об'єкти, названі на честь російських письменників, художників, учених.

У Києві під час демонтажу монумента трудящих під Аркою "Дружби народів" у російського робітника відвалилася голова. Ще один поганий знак для рашистів.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: шістдесят другий день оборони України від російської агресії

Російські війська продовжують бомбардувати "Азовсталь" у Маріуполі. Над територією заводу, де у підвалах ховаються мирні жителі, у небо здійнявся величезний стовп чорного диму. Про це свідчать знімки опубліковані Sky News вранці 26 квітня.

Російські окупанти вбили ще 4 мирних мешканців Донеччини. Зокрема у Лимані померли 9-річна дівчинка та 14-річний хлопець. Ще дев'ятеро людей на території області дістали поранення.

Продовжує потерпати від регулярних ракетних обстрілів Луганщина – мирне населення обстрілювали 17 разів за минулу добу. Найбільше постраждали Попасна, яка витримала 4 потужні артилерійські атаки, Лисичанськ – 2 атаки, та Гірська громада. На території луганської області росіяни продовжують вести бойові дії в районі Рубіжного та не втрачають спроб оволодіти Попасною – бої не припиняються.

У Попасній з самого ранку дуже гаряче. Мер повідомляє, що містом працює авіація з артилерією, а також йдуть наземні бої.  Люди заблоковані у підвалах.

Рашисти крадуть дітей, а потім змушують їх матерів йти на позиції українських військових для збирання розвідданих.  Про це повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

У Попасній після обстрілу обвалився будинок: три людини загинули. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Вони ховалися в підвалі від російських снарядів. Але саме в цей будинок і прилетіло. Стався обвал стін та перекриття до самого підвалу. Людей завалило. Багатоповерхівка зайнялася", – сказав Гайдай. Рятувальникам вдалося загасити полум'я, однак три людини, що перебували там, були вже без ознак життя. Вижити вдалося лише одній жінці.

Сьогодні прокуратура Донеччини заочно повідомила про підозру директорці Волноваської опорної школи №5, яка добровільно пішла на співпрацю з окупантами. Зараз в окупованій Волновасі вона впроваджує "освіту" під диктовку окупантів і веде антиукраїнську пропаганду, зазначив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Проте, прийде час і усі зрадники та колаборанти отримають заслужений вирок.

За 26 квітня росіяни вбили трьох мирних мешканців Донеччини: у Лимані, Нью-Йорку та Травневому. Ще шестеро отримали поранення. Вдалося уточнити інформацію щодо 1 пораненого у Маріуполі, однак точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.

Російський зелений коридор для "Азовсталі" виявився черговою пасткою, заявив радник мера Петро Андрющенко. У вівторок, 26 квітня, окупанти завдали удару з артилерії по зоні умовного виходу з "Азовсталі".  Потужного удару було завдано через кілька хвилин після того, як через гучномовці росіяни заявили про відкриття зеленого коридору.

 Харківщина

Інформація від Держслужби із надзвичайних ситуацій у Харківській області. 26 квітня, станом на 07:00: 

  • Протягом доби рятувальники Харківщини виїжджали на виклики 26 разів, 14 з них були пов'язані з гасінням пожеж, які виникли внаслідок обстрілів;
  • Унаслідок влучання снарядів у 12-поверховий житловий будинок сталася масштабна пожежа. Повністю зруйновані квартири на 3 та 4 поверхах. Через обстріли окупантів поранено 4 цивільних.
  • Піротехніки протягом 25 квітня здійснили 61 виїзд для розмінування боєприпасів.

Росіяни знову обстріляли житлові райони Харкова: троє людей загинули, семеро – постраждали. Про це повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА. За словами Синєгубова, двоє постраждалих перебувають у тяжкому стані. Бригади екстреної медичної допомоги працюють у посиленому режимі.

16:30 –  в Харківській області знищено ще один російський гелікоптер Ка-52.

Херсонщина

Українські військові знищили склад окупантів із боєприпасами в Херсонській області у Великій Олександрівці. За попередніми даними Генштабу, разом зі складом було знищено близько 70 російських солдатів.

Гівно не тоне. В Херсоні знов виплив колишній мер, колаборант Сальдо, який свого часу тікав за кордон під час Революції гідності. Сьогодні в окупованому Херсоні, в міській раді, окупанти провели нараду, на якій призначили так званого "голову" Херсонської ОДА Володимира Сальдо та "голову" Херсонської міської адміністрації Олександра Кобеця. Про це повідомив очільник Херсонської ОДА Геннадій Лагута у Telegram. "Я переконаний, що ці колаборанти та їх спільники після нашої перемоги понесуть відповідальність. Ці призначення є незаконними", – сказав Лагута.

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв заявив, що співпрацювати з "новою адміністрацією", призначеною російськими загарбниками, відмовився.

Миколаївщина

Міська влада Миколаєва готується до нападу або облоги міста. Наразі обладнуються оборонні споруди, повідомив мер міста Олександр Сенкевич. За його словами, росія через Крим перекидає зброю та ресурси, накопичує їх у Херсонській області. "Ми очікуємо нападу або облоги міста Миколаєва. Вже сьогодні ми готуємо разом із нашими військовими оборонні споруди. Як на околицях міста, так і всередині", – сказав Сенкевич.

Також в Миколаєві продовжує зберігатись катастрофічна ситуація з водою. Центральне водопостачання досі відсутнє. "Проблема в тому, що труба, яка постачає воду з Херсонської області до Миколаїва, була вражена ракетою.  І ми, на жаль, не можемо її відновити, доки тривають бойові дії.  Ми звернулися до Асоціації міст України і там ми отримуємо невелику кількість бочок.  Також водовози до нас надіслали у Кропивницький, Одеса. Ще чекаємо на бурильні машини з командами, які ми тут розміщуємо, годуємо, і вони бурять свердловини на всіх соціально значущих об'єктах", – пояснив мер Миколаєва Сенкевич.

ЗСУ повернули повний контроль над трьома селами на захід від Снігурівки: Широке, Любине та Новопетрівка.

17:40 – Обстріл Миколаєва: ракета перебила газопровід, зруйновано будинки, один загиблий

Одещина

14:00 – Міст із Білгород-Дністровського району у бік Одеси закрили через пошкодження. Що трапилося не розголошують. Також Повідомляють про ракетний удар у районі Затоки Одеської області.

UPD: Ворог завдав ракетного удару по Одещині: влучили у міст через Дністровський лиман. З міркувань безпеки рух мостом перекрито. Водіїв просять обирати альтернативні маршрути. Обставини та інформація про поранених уточнюються.

Цей міст – найважливіша транспортна артерія, яка пов'язує Одесу з румунським кордоном.  Крім того, цей міст є практично єдиним автомобільним і залізничним сполученням з трьома районами Одеської області – Ізмаїльський, Болградський і Білгород-Дністровський.

Дніпропетровщина

Збили ракету з ПЗРК "Ігла" у Дніпропетровській області.  Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Уламки впали в полі, ніхто не постраждав.

Два ворожі касетні боєприпаси прилетіли сьогодні після обіду у Криворізькому районі на городи місцевих жителів.  На щастя, ніхто не постраждав.

Ще кілька "прильотів" ворожих снарядів зафіксовано у Синельниківському районі на кордоні із Запорізькою та Донецькою областями. Постраждалих нема.

 Запоріжжя

Російські війська повністю блокують виїзд із Мелітополя, щоб провести "призовну кампанію". Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух. Він також додав, що "Окупанти поширюють неправдиву інформацію про те, що ЗСУ ніби-то готує масові обстріли та вбивства цивільного населення саме під час евакуації. Звісно, це абсолютна брехня, але росіяни не вміють воювати чесно, а тому застосовують саме фейки та неправдиві звинувачення".

8:30 – Запорізька ОВА повідомляє: Рашисти завдали ракетного удару по Запорізький області. Деталей поки що немає.

11:00 – Удар по Запоріжжю: "Вранці на територію одного з підприємств міста влучили дві рашистські керовані ракети. Третя ракета розірвалася у повітрі", – йдеться у повідомленні Запорізької ОВА. Пошкоджень та руйнацій зазнали інфраструктурні об'єкти підприємства. На місці працюють усі відповідні служби. За попередньою інформацією, відомо про одного загиблого та одного пораненого.

О 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку м. Запоріжжя. Згодом у Запоріжжі зафіксували вибухи від попадання російських крилатих ракет. "Проліт ракет на низькій висоті безпосередньо над майданчиком ЗАЕС, де розташовані 7 ядерних установок з величезною кількостю ядерного матеріалу, створює величезні ризики. Адже ракети можуть влучити в одну чи кілька ядерних установок, а це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові", — наголосив керівник ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

З полону звільнили голову Мелітопольської райради Сергія Прийму. Цю інформацію журналістам підтвердили в Запорізькій ОВА, передає кореспондент Укрінформу.

Сумщина

З боку російського селища Тьоткіно з важкого озброєння ворог обстріляв околиці українського села Рівне у Конотопському районі Сумської області. Прикордонники нарахували 15 "прильотів".

26 квітня військові РФ з мінометів обстріляли населені пункти Есманьської громади — інформація від голови Сумської ОВА Дмитра Живицького.

Черкащина

На Черкащині попередили роботу диверсантів. Про це розповіла речниця Головного управління Нацполіції області Зоя Вовк. Вона зауважила, що диверсантів виявили з 18 по 24 квітня. Також речниця розповіла, що на блокпостах двічі запобігли спробі перевезення незареєстрованої зброї.

3
784

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: