fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:45 20 Кві 2022

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 20 квітня і вже 8 тижнів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Україна вистоїть! Віримо в нашу Перемогу і ЗСУ!

На Донецькому та Луганському напрямах військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил відбили 10 атак ворога. Наші воїни перетворили на брухт:

  • 12 ворожих танків,
  • артилерійську систему,
  • 28 одиниць броньованої та 2 одиниці автомобільної техніки,
  • ворожий літак Су-34,
  • вертоліт Ка-52,
  • 4 БПЛА,
  • крилату ракету.

 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.04 (орієнтовно)

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

"Ми, світ та історія заберуть у росії значно більше, ніж російські ракети – в України. Кожне втрачене життя – це аргумент лише для того, щоб українці та інші вільні народи покоління за поколінням сприймали росію виключно як загрозу. А будь-яку інфраструктуру можна відновити. І ми це обовʼязково зробимо", – сказав Володимир Зеленський.

"Російська армія у цій війні назавжди впише себе у світову історію як чи не найбільш варварську й нелюдську армію світу. А російський паспорт означатиме в будь-якій країні осуд від усіх порядних людей", – зазначив Президент.

Окупанти примусово переселили до росії 500 тисяч українців, серед яких 121 тисяча дітей. Про це під час засідання Ради безпеки ООН заявив постійний представник України Сергій Кислиця. Депортованих людей відправляють до депресивних регіонів, а потім забороняють звідти виїжджати протягом двох років.  Дипломат наголосив, що це викрадення людей, на яке міжнародне співтовариство має реагувати відповідним чином.

Вже 205 дітей загинули в Україні через повномасштабний наступ росії. Більше 373 – постраждали. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора із посиланням на ювенальних прокурорів. путін вигадав для своєї пастви казочку, що росія воює з США. Але насправді війна оголошена не Штатам. Мордор прийшов в Україну вбивати українських дітей.

Вчора Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував оголосити з 21 квітня чотириденне гуманітарне припинення вогню в Україні. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав росію прислухатися до прохання Генсека ООН про хоча б тимчасове перемир'я: "Росія має нарешті почути Генерального секретаря ООН і припинити війну з Україною чи хоча б зробити гуманітарну паузу.  Нагадаю, що у цій війні є лише один агресор та загарбник: росія.  Україна завжди була і залишається готовою до пошуку миру".

У Єврокомісії заявили, що ЄС підтримує заклик генсека ООН Антоніу Гутерріша до великоднього перемир'я в Україні.

Україна готова обміняти полонених російських військових на людей з Маріуполя — заявив Президент Зеленський.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується встановити державне свято – День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, що відзначатиметься щороку 8 травня, і створити умов для відзначення Дня Європи разом з іншими європейськими державами 9 травня.  

 Гуманітарні коридори 

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

 Довгоочікувана новина! 20 квітня з Маріуполя відкриють зелений коридор! Про це повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук. Попередньо вдалося домовитись про гуманітарний коридор для жінок, дітей та людей похилого віку. 

Збір людей відбудеться 20 квітня з 14:00 у Маріуполі на розі вулиць Таганрозька та 130-ї Таганрозької дивізії. Колона рухатиметься за маршрутом: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Оріхів – Запоріжжя. 

Зважаючи на дуже складну безпекову ситуацію, під час дії коридору можуть відбуватися зміни. МінТОТ просить стежити за відповідними офіційними повідомленнями. Сподіваємося, що невдовзі маріупольці будуть у безпеці, а окупанти не посміють порушити режим тиші!

Станом на 15:00 з Луганщини вдалося евакуювати 110 мешканців, — повідомив голова ОВ Сергій Гайдай. Серед них 48 мешканців Попасної, а також 38 мешканців Лисичанська, 14 – Рубіжного, 11 – Сєвєродонецька.

Станом на 18:00 відкриття "зелених коридорів" з Маріуполя немає. 

19:30 – ще й досі в Оріхові колона автобусів та карет швидкої допомоги чекає евакуації жителів Маріуполя. "Україна усі свої зобов'язання виконала. Очікуємо виконання своїх зобов'язань з іншого боку", — написала Маріупольська міська рада.

20:30 – Гуманітарний коридор з Маріуполя не спрацював так, як планувалося. Окупанти не змогли забезпечити режим припинення вогню, оскільки не контролюють своїх військових. Через неорганізованість та нехлюйство окупанти не підвезли вчасно людей до точки, де чекали десятки наших автобусів і швидких, написала Ірина Верещук.

У той же час голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону заявивф, що частина з запланованих автобусів із евакуйованими мешканцями Маріуполя вже рухаються в бік Запоріжжя за визначеним росією маршрутом.

Ситуацію в Маріуполі обговорив з лавровим голова МЗС Туреччини Мевют Чавушоглу. В ході бесіди лавров дав зрозуміти, що на поступки росія не піде.  "Вся відповідальність за складну гуманітарну ситуацію в районах бойових дій лежить на українських праворадикальних націоналістичних батальйонах, які використовують громадянське населення як "живий щит" і відмовляються скористатися гуманітарними коридорами, які регулярно надають російські військові", – брехливо стверджує глава МЗС рф. 

Перемовини України з росією

Ціллю путіна після Донбасу можуть стати ще шість українських міст, повідомляє Daily Mail. Під загрозою – Харків, Дніпро, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса та Київ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що питання закінчення війни з росією вирішиться на полі бою, а не за столом переговорів. Таку заяву глава МЗС України зробив в інтерв'ю французькому телеканалу France 24.

А Арестович уточнив: У разі взяття окупантами контроля над Маріуполем мирних переговорів з росією може більше не бути. За словами радника голови ОП, у такому випадку головною ціллю для України стане повне знищення ворога.

Посол Ізраїлю в рф підтвердив готовність Ізраїлю прийняти в Єрусалимі можливу зустріч путіна та Зеленського.

Сама ж рф через офіційного представник МЗС рф захарову, заявила, що вже не довіряє українським переговорникам.

Франція готова надати Україні гарантії безпеки лише після війни. Про це пише Bloomberg із посиланням на високопоставленого представника французького президента. Джерело стверджує, що гарантії включатимуть постачання військової техніки і що вони мають бути достатньо міцними, щоб запобігти новій війні. Представник Макрона припустив, що країни-учасниці P5 та інші держави, такі як Німеччина, Італія та Туреччина могли б зіграти свою роль у цих гарантіях. За словами чиновника, гарантії дозволять кожній країні вирішувати індивідуально, як допомогти Україні у разі потреби, на відміну від системи автоматичного реагування НАТО.

13:00 – пєсков заявив, що українській стороні в рамках переговорного процесу передано проект документа, москва чекає на реакцію Києва.

Заяву пєскова прокоментував радник голови ОП Михайло Подоляк: "рф дуже любить робити гучні заяви, щоб чинити тиск на той чи інший процес.  Це їхня традиційна тактика.  Суть завжди простіше.  Під час стамбульського раунду опонентам було передано формульну позицію української сторони.  Вони вивчали її і зараз дали свої зустрічні позиції.  Не більше", – сказав Подоляк.

Результат переговорів рф та України повністю залежить від "готовності української влади врахувати вимоги москви", – заявило російське МЗС.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Минулої доби українські військові збили два російські БПЛА – "Горизонт Ейр S-100" та "Орлан-10". Вони були вражені з переносних ЗРК Stinger та Starstreak.

Знищена техніка рашистів.  Робота 93омбр.  Харківська область.

А це "крокодил", якому наші воїни "обломали зуби". Збройні сили України збили російський гелікоптер Ка-52 ("Алігатор"). Вартість одного вертолета становить близько $10 млн.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Норвегія передала Україні близько 100 переносних зенітно-ракетних комплексів "Містраль", пише Reuters з посиланням на міноборони скандинавської країни.  ПЗРК призначений, щоб збивати літаки, що низько летять, і вертольоти.

В Україну починає поступати все більше наступальної зброї. Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо пообіцяв надати важку артилерію Україні.

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон теж оголосив про надання необхідного артилерійського озброєння Україні.

19 квітня уряд Фінляндії ухвалив рішення про направлення до України додаткової військової допомоги.

Також Україна отримала запчастини для літаків від союзників США.  Це дозволить українцям підняти у повітря більше авіації, повідомив представник Пентагону Джон Кірбі.

Крім того, Білий дім готується оголосити на цьому тижні про ще один "суттєвий пакет" військової допомоги Україні, – пише NBC News. Очікується, що розмір пакету буде аналогічним до $800 млн, про які адміністрація Байдена оголосила минулого тижня. Нова допомога буде включати більше артилерійських знарядь і ще десятки тисяч артилерійських снарядів, які, ймовірно, "матимуть вирішальне значення" для нової фази війни на Донбасі.

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Американська компанія AeroVironment передасть Україні понад 100 розвідувальних безпілотників Quantix Recon.  Виробник стверджує, що ці БПЛА не реагують на радіочастотні перешкоди.

МЗС Південної Кореї повідомляє, що країна відправила в Україну близько 20 тонн гуманітарної допомоги.  Йдеться про аптечки першої допомоги, дефібрилятори та апарати ШВЛ. Все це — частина гуманітарної допомоги на 40 мільйонів доларів.

Міноборони Чехії заявляє, що чеські компанії здійснюватимуть капітальний ремонт української бронетехніки та проводитимуть її сервісне обслуговування. Перший контракт включатиме ремонт радянських танків Т-64, які постраждали в боях або які були в консервації і потребують повного відновлення.

Дрібним ремонтом техніки займатимуться самі українці.

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Сьогодні Голова Європейської ради Шарль Мішель приїхав до Києва.

Під час візиту до України Шарль Мішель відвідав зруйновану російськими окупантами Бородянку. "Історія не забуде військових злочинів, які тут були скоєні. Не може бути миру без справедливості", – написав він.

CNN повідомляє, що у четвер, 21 квітня, прем'єр-міністр України Шмигаль, голова Мінфіну Сергій Марченко та голова Нацбанку Кирило Шевченко зустрінуться з головами Світового банку та МВФ та низки неназваних країн. Мета зустрічі – обговорення фінансової допомоги для України.

Американські снаряди для гаубиць Howitzer та самі гаубиці прибули до Європи для відправки в Україну, пише CNN із посиланням на Пентагон. Снаряди почали надходити вчора, і "сьогодні та найближчими днями їх буде ще більше".  Загалом їх планується надіслати 40 тисяч штук. У Пентагоні також повідомляли, що розпочалося навчання українців поводження з гаубицею.  Навчають 50 людей за межами України.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Велика Британія виділила Україні 400 млн фунтів стерлінгів допомоги, а також надасть 220 млн фунтів для гуманітарних потреб країнам, які приймають українських біженців, заявила у вівторок постійна представниця Великої Британії при ООН Барбара Вудворд під час засідання Ради Безпеки ООН щодо гуманітарної ситуації в Україні. За її словами, Британія також виступила гарантом позики Україні від Світового банку на суму 1 млрд доларів.

Новини від партнерів

Пентагон заявив, що на регулярній основі відстежує ядерну загрозу з боку рф і не бачить причин зараз змінювати статус готовності ядерних сил США.

У Польщі знесли пам'ятник червоній армії, який до цього невідомі облили червоною фарбою.

А в Болгарії пройшла зустріч Дмитра Кулеби та президента Болгарії Румена Радєва сьогодні. "Ми обговорили шляхи відновлення миру та розвитку у Чорноморському регіоні.  Ми також погодилися з необхідністю зміцнення ланцюжків постачання сільськогосподарської продукції для підтримки глобальної продовольчої безпеки", – заявив міністр закордонних справ України у себе у Твіттері. 

"Музей концтабору Аушвіц-Біркенау повідомив про загибель 91-річної Ванди Об'їдкової. "У віці 10 років Ванда Семенівна Об'єдкова пережила німецьку окупацію, ховаючись у підвалі в Маріуполі. Через 81 рік вона померла у підвалі у тому самому місті, ховаючись від російських військ", – йдеться у повідомленні музею".

Що там на росії?

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

рф ставить муляжі літаків, щоб на супутникових знімках їх чисельність не змінювалася.

Росіяни настільки зомбовані пропагандою, що не вірять навіть рідним, коли ті зізнаються у звірствах в Україні. Так, у перехопленій СБУ розмові зі своєю матір'ю загарбник прямо говорить, що вони вбивають мирне населення та дітей. 

На це вона відповідає:  "Нет, вы не убиваете гражданских и детей!… Вы фашистов убиваете, бл*дь, поверь мне!". Не дивно, чому понад 70% росіян підтримують війну в Україні. Вони більше вірять телевізору, ніж своїм синам-окупантам. Але всім "зомбованим" служба безпеки нагадує: уже понад 20 тис. російських військових заплатили за це своїм життям. 

Кол-центром фонду "Повернися живим" прийнято понад 19000 дзвінків від родичів убитих в Україні росіян.  Жодна мати чи батько не погодилися приїхати до України по труп свого сина.

А Міноборони України розповіло про те, що спочатку рф планувала один етап війни в Україні. Втрати на полі бою та значні військові прорахунки змусили росіян міняти тактику.  Командування росії в паніці підготувало інший план, який російській аудиторії "продали", як "другий етап спецоперації". Дійсно, якщо "бліцкриг за три дні" перетворився на два місяці з більш ніж 20 тис трупів, хочеш-не хочеш, а доведеться щось вигадувати.

Вигадали і нову форму заохочення. Нова акція від шойгу для родичів знищених окупантів – це безкоштовний тур на упізнання. Згідно наказу міністра оборони рф, тепер родичі вбитих в Україні військовослужбовців отримали можливість безплатно приїхати на упізнання і назад. Саме так виглядають нові пільги для контрактників, які виявлять бажання взяти участь у війні з Україною.

Вчора ми бачили "Z-кулічікі", а сьогодні у продаж на росії надійшли "патріотичні льодяники". Щоб смоктати могли не тільки російські солдати.

31 українському артисту, працівникам культури та журналістам, заборонили в'їзд до росії на 50 років. Серед них Андрій Данилко, Святослав Вакарчук, Іван Дорн, Світлана Лобода.

А що чутно з Білорусі?

85% військової техніки росії виведено із Білорусі, пишуть місцеві телеграм-канали. Останніми днями в Осиповичах, Колодищах, Хойниках, Речиці, Калінковичах, Мозирі спостерігаються лише одиничні вантажні машини.  Проте продовжується навантаження зламаної техніки на платформи на залізничному вокзалі в Єльську. Також, за даними медіа, на білоруських аеродромах майже не залишилося літаків та вертольотів ЗС рф, однак поодинокі штурмовики, бомбардувальники та безпілотники.

Російський брехунець

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай, як і Генштаб ЗСУ, спростовує інформацію, що поширюється сьогодні в росії, що українські війська відступають з Лисичанська і Сєверодонецька, а армія рф і "ЛНР" вже повністю взяла Рубіжне. "Лінія оборони тримається від Рубіжного до Попасної", – заявив Сергій Гайдай.

Санкціями по агресору!

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Французька компанія Danone припинила імпорт у росію продукцію брендів Evian та Alpro, під якими випускаються мінеральна вода та рослинні напої.

Організатори Вімблдона не допустять російських та білоруських тенісистів до участі у турнірі, – пише The New York Times.

Японська корпорація Toshiba повідомила, що зупиняє прийом нових замовлень та інвестицій до росії, повідомили у прес-службі компанії.

Найбільша в Японії нафтопереробна компанія відмовилася співпрацювати з росією. Як повідомляє Reuters, Eneos Holdings Inc не планує купувати російську нафту доти, доки не буде вирішено всіх проблем, пов'язаних із вторгненням в Україну.  Компанія отримала альтернативні постачання з Близького Сходу.

Німеччина планує припинити імпорт нафти з росії до кінця 2022 року. Уже до літа його хочуть скоротити вдвічі.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні запустили Telegram-бот для пошуку зниклих дітей — @poshukditei_bot. Усю отриману через бот інформацію будуть офіційно реєструвати працівники поліції.

А у Вікіпедії з'явилася стаття про «рашизм». Вона доступна більш ніж 20 мовами. "Рашизм" визначають як російський фашизм. Також відзначають, що ідеологія ґрунтується на ідеях "старшості братнього народу".

Уряд під час засідання 19 квітня додатково виділив майже 16 млрд грн для Міністерства оборони України. Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, основні кошти підуть на виплати зарплат військовим, на ремонт і модернізацію техніки, на виплати родинам загиблих героїв.

Термінали системи супутникового інтернету Starlink дозволили використати всім українцям, – повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров. Це рішення поширюється на період дії режиму воєнного стану.

Росіяни намагаються позбавити українців духовної радості на Великдень, тому треба бути пильними та подбати про себе.  Не варто скупчуватися у храмах на свято та проводити нічні служіння, – закликає митрополит Православної церкви України Єпіфаній. За словами священнослужителя, у небезпечних регіонах, де є ризик провокацій, не обов'язково проводити богослужіння вночі. Їх можна організувати вдень, а також розділяти час, щоб уникнути скупчення людей.

"Укрпошта" припинила продаж марок "Русскій воєнний корабль, іді …!" у своїх відділеннях. З 21 квітня придбати марки, які залишитися, можна буде в інтернет-магазині компанії. Друкувати додатковий тираж не планують.

​Українські спортсмени здобули ще дві медалі на змаганнях "Ігор нескорених". Так, Віктор Легкодух здобув срібло у греблі на тренажері, а Ігор Галушка виборов «золото» у веслуванні на тренажері

Київ і область

Робота столичного метро набирає обертів. На червоній лінії київського метро відновлюють рух поїздів до станції "Лісова". Інтервал руху на всіх лініях буде скорочено.

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

А це шапка 13-річного Єлисея із Броварів. Окупанти розстріляли хлопця, коли він із мамою та трирічним братиком намагалися вибратися із тоді окупованого села Перемога Баришівського району. Спершу пішки йшли, а потім їхали колоною з п'яти машин. Росіяни точно бачили, що це мирні люди – жінки, діти. Випустили їх. Навіть помахали вслід. А потім розстріляли колону. Загинуло 7 людей. Серед них — Єлисей. Ми нічого не пробачимо і не забудемо! 

Кожна дірочка в цій шапці стане додатковою пробоїною для приреченого "російського корабля".

Мінімум 2000 сімей залишилися без квартир у місті Ірпінь,  – заявив Олексій Куліба. "Працюємо над розмінуванням та прибиранням міста. Повертатися поки що рано", – зазначив чиновник.

Слова Куліби підтверджує знахідка у районі військового шпиталю міста Ірпінь. Там виявили потужну авіабомбу. Вивезти її неможливо, тому близько 16:00 сапери будуть знешкоджувати бомбу. Про це повідомив міський голова Олександр Маркушин. Жителів мікрорайону СМУ та тих, хто там наразі перебуває, просять негайно перейти в центральну частину міста. Звук вибуху можуть почути і кияни. Не лякайтеся!

Загалом за минулу добу на Київщині піротехніки знешкодили 679 вибухонебезпечних предметів, — відзвітував голова ОВА Олександр Павлюк. Загалом за весь час повномасштабної війни знешкоджено 17 180 одиниць небезпечних "сюрпризів" від російських окупантів.

17-річному мешканцю села в Бучанському районі оголосили підозру у держзраді. За даними прокурорів, під час тимчасової окупації хлопець добровільно перейшов на бік ворога і передавав військовим рф відомості про мешканців села, магазини і будинки, де можуть зберігатися цінні речі.

У Бородянці на Київщині розібрали всі завали будівель — з-під них дістали 41 загиблого. Голова сільради розповів, що окупанти повністю знищили 500 приватних буників та 8 багатоповерхівок.

Донеччина і Луганщина

Вночі обстріляно Новодружеськ, Луганська область. Зруйновано будинки, місто без газу.  Кілька разів за ніч ворог також обстріляв місто Гірське.

 Щодо ситуації на лінії фронту: противник продовжує наступальні дії, щоб просунутися вглиб Попасної. Після спроб штурму російськими окупантами Рубіжного та Сєверодонецька до лікарні міста Новоайдар надійшло близько 130 поранених орків, – розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай 

Також Гайдай заявив, що на всій підконтрольній Україні частині Луганської області залишилося близько 70 тисяч людей.  Інші евакуювалися.

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

За добу окупанти обстріляли 12 населених пунктів Донецької області, – повідомляє нацполіція. Внаслідок обстрілів загинули мирні жителі, є поранені.  Зруйновано щонайменше 30 цивільних об'єктів – житлові будинки, школа, дитячий садок, підприємства, магазини, залізничну колію.

Під обстріл попали Маріуполь, Авдіївка, Вугледар, Мар'їнка, Краматорськ, Новогродівка, Торецьк, Миколаївка, Благодатне, Орлівка, Рубці, Привілля. Ворог обстрілював мирне населення ракетами із реактивних систем залпового вогню "Град", танків, важкої артилерії.

 Ситуація у Маріуполі важка.  Вночі командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волина закликав Україну, США, Туреччину та Британію врятувати людей, які є зараз на території  "Азовсталі". "Це може бути нашим останнім зверненням.  У нас, можливо, залишилися лічені дні чи години", – заявив Волина. За його словами, на заводі вже понад 500 поранених та сотні мирних жителів.  Він просить організувати їм евакуацію до третіх країн.

Як живе Маріуполь у нинішніх умовах: пересування на авто лише з літерою "V", на руці – біла пов'язка.  Інакше – розстріл, – повідомляють у телеграм-каналі місцевої міськради.

Ідентифіковано "міністра освіти ДНР в Маріуполі" – їм виявився керівник морського ліцею в Маріуполі В'ячеслав Мірошниченко, який самостійно запропонував свої послуги ворогу. Колишній вчитель української мови та літератури (!). За його сприяння вчора в Маріуполі "відкрили школу", а для картинки звезли дітей з усього міста. 

"Міністра внутрішніх справ ЛНР" Ігоря Корнета заарештували співробітники фсб росії та утримують у слідчому ізоляторі — повідомляє українська розвідка. Його арешт викликав негативну реакцію з боку силових структур та політичного керівництва недореспубліки.  Це оцінюють як початок змін у силовому блоці незаконного утворення на території частини України.

12:00 – Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай заявив, що у Попасній, Рубіжному та частині сіл Горської громади зараз неможливо відновити світло, газ та водопостачання, оскільки інфраструктура там майже знищена. Можливість розпочати ремонт, за його словами, з'явиться лише після завершення бойових дій.

Також він додав, що за його оцінками, після того, як українські війська відійшли від Кремінної, кількість окупованих територій Луганщини складає 80%.

Харківщина

На Ізюмському напрямку противник здійснив спробу наступу в напрямку Сулигівка, Дібровне. Ворог намагається проводити повітряну розвідку напрямків наступу із застосуванням безпілотних літальних апаратів «Орлан-10».

З Харківської області до пункту постійної дислокації (населений пункт Солоті Бєлгородської області) через важкі втрати окупанти вивели батальйонну тактичну групу 237-го танкового полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу для відновлення боєздатності.

У Харкові внаслідок обстрілів рф зруйновано 1929 будинків, повідомив мер Ігор Терехов.

У харківському екопарку виявили тіла працівників, яких розстріляли російські військові. З перших днів обстрілів Харкова співробітники "Фельдмана Екопарку" залишилися на роботі та допомагали годувати тварин. 7 березня вони зникли.  Їх довго шукали, підключали правоохоронців, до останнього сподівалися, що вони змогли вижити.  Проте вчора їхні тіла знайшли.  Хлопців розстріляли, а тіла забарикадували у підсобному приміщенні.

На Харківщині СБУ викрила законспірований склад із боєприпасами та комплектуючими до військової техніки на $200 млн. Все це обладнання уже передано на потреби ЗСУ. За попередніми даними, наявні там деталі були призначені для підбитої техніки рф, яку ворог збирався ремонтувати під час наступу. СБУ встановила, що наявне на цьому складі обладнання було раніше викрадене з військових арсеналів. А напередодні вторгнення власники складу мали намір піти на співпрацю з окупаційними військами та надати техніку для потреб ворога.

У Харківській області у населеного пункту Дібрівне противник провів атаку, що має частковий успіх.  На цьому напрямку окупанти помічені у військовій формі українського зразка, — повідомляє Генштаб ЗСУ

 У той же час у районі Старої Гнилиці настання успіху не мало, внаслідок вогневої поразки ворог зазнав втрат і відійшов.  Не вдалося і спробу взяття під контроль населеного пункту Долгенько.  Противник із втратами відступив.

Миколаївщина

Вночі російські окупанти обстріляли лікарню в Баштанці Миколаївської області, – повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. З її слів, є постраждалі.

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Наразі населення Миколаєва скоротилося на 40%, – повідомив мер міста Олександр Сенкевич. "До війни в Миколаєві було близько 500 тисяч жителів, наше місто – півмільйонник. У нас немає точних даних щодо кількості людей, що виїхали, ми не реєструємо такі дані, але за кількістю сміття, що збирається, і використанням питної води, 40% жителів вже покинуло місто",  – сказав Сенкевич.

Херсонщина

Окупанти планують провести примусову мобілізацію на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, — про це повідомляє  ГУР

"Мобілізації" будуть передувати псевдореферендуми. ФСБ орди планує кинути "мобілізованих" українців на гарячі ділянки фронту на штурм позицій ЗСУ під контролем загороджувальних загонів. Фактично, це спроба зробити з українців безсловесне "м'ясо".

Вранці в Херсоні вбили блогера Валерія Кулешова, що співпрацював з колаборантом Сремоусовим. Його розстріляли у машині біля його під'їзду у Шуменському мікрорайоні,  – розповів депутат облради Сергій Хлань.

Також у Херсоні, 19 квітня, поблизу самовільно встановлених блокпостів у мікрорайоні ХБК, російські військові стріляли у місцевого жителя. Від отриманих ран чоловік помер. Прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Староста Осокорівки Сергій Кунець, якого російські військові викрали 30 березня, коли той перевозив хліб для біженців, вийшов на зв'язок. Він повідомив, що знаходиться в Криму в полоні, повідомляють жителі Нововоронцовської громади.

Одещина 

Днем, близько дванадцятої в Одесі було чутно вибухи.  Це працювало ППО, – повідомив речник ОВА Сергій Братчук.

Запоріжжя

У Запорізькій області російські війська почали масований наступ, – заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. "Останній місяць лінія зіткнення майже не змінювалась, але були бої різної інтенсивності. На сьогодні ворожі війська суттєво активізувалися. У Пологівському районі загострилася ситуація, спостерігаються щоденні обстріли. Супротивник почав масований наступ, але наші захисники тримають оборону", – сказав він.

Голова ОВА також закликав жінок, дітей та літніх людей виїжджати з лінії зіткнення в обласний центр.

В Запорізькій області російські загарбники захопили тепличний комбінат компанії "Агрокоін", який спеціалізується на вирощуванні овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів."Наше підприємство, а саме тепличний комбінат Енергодар, було захоплено окупантами за сприяння колаборантів, ми не маємо контролю над відвантаженням нашої продукції, всі виручені кошти окупантами використовуються у своїх цілях", – повідомив у Фейсбук власник компанії Андрій Чорний. За словами власника комбінату, наразі всі органи законної української влади були попереджені, тому всі дії та продажі продукції є незаконними. Такі дії передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років. Зазначається, що відбувається фіксація всіх покупців вкраденої продукції.

У районі Токмака Запорізької області ЗСУ знищили ворожі вагони з боєкомлектами.

Вчора в Пологівському районі почалися бунти російських військовослужбовців. "рашисти не хочуть воювати через те, що їм не виплачують обіцяних грошей. Трьох зачинщиків бунту було вбито", — повідомив речник Запорізької ОВА Іван Арєф'єв з посиланням на дані української розвідки.

У Бердянську Запорізької області двірника "призначили" на посаду "заступника" так званого окупаційного "мера". До так званого "призначення" він працював двірником в КП "БердянськЕкоТранс".

Під час заходів з виявлення осіб, що можуть співпрацювати з ворогом або є ворожими агентами, оперативники управління стратегічних розслідувань затримали на Запоріжжі громадянина рф. Чоловік тривалий час мешкав у Запоріжжі та працював водієм. Також доставляв гуманітарний вантаж до тимчасово окупованого ворогом Мелітополя. В його телефоні поліцейські виявили відео та інформацію із зазначенням координат розташування захисних споруд. Крім того, виявили листування з абонентами, в якій чоловік активно підтримує дії російських військ на території України. Прихильника "руського миру" передали до СБУ.

Житомирщина

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

Понад 5 тисяч Великодніх пасок для військових зібрала Новоград-Волинська громада під час проведення загальноміської благодійної акції "Великдень РАЗОМ". Діти громади підготували листи-малюнки та власноруч виготовлені подарунки, повідомляє Новоград-Волинська міськрада на сторінці у мережі Facebook.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: 56-й день оборони України від російської агресії

А у Дніпрі відкрили міжнародну виставку плакатів та ілюстрацій під назвою "Разом ми сила" на підтримку України. У ній беруть участь дизайнери та художники з різних куточків світу, які з перших днів війни надсилають свої роботи на знак солідарності з українським народом. 

Захід України

У Дрогобичі на Львівщині розпочали демонтаж комуністичної символіки "Вічного вогню" ("Кладовища радянських воїнів), який розташований на перехресті вулиць Самбірської та Івана Франка.

1
1449

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: