fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:50 27 Бер 2022

Хроніка подій: тридцять другий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 27 березня і вже більше місяця триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

32 день війни хроніка війни

За добу 26 березня українські військові знищили 18 повітряних цілей: один літак, дванадцять безпілотників і п'ять ракет, повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

Літаків і пілотів у ординців все менше. Тож тепер росія стріляє здалеку, щоб не наражати на небезпеку свої літаки. Про це свідчать останні дані британської розвідки, оприлюднені Міноборони Великої Британії. А ми й без розвідки кожен день бачимо чудову роботу наших ППО.

На Донецькому та Луганському напрямках відбито 7 атак. росія втратила 8 танків, 8 броньованих машин, 3 автомобільні техніки та один міномет.

За місяць війни проти України російська армія втратила 6 генералів та принаймні 9 полковників. Ще одного генерал-лейтенанта на росії звільнили: Сергій Кисель до цього командував першою танковою армією, якої більше немає, тому що над нею теж "почаклували" українські воїни. А так "все йде за планом".

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.03:

32 день війни хроніка війни

Іноземні ЗМІ, які публікують місця атак, можуть вважатися шпигунами – заявило СБУ. СБУ закликає українських та іноземних журналістів не робити фото- й відеофіксацію вибухів, не поширювати даних про місця обстрілів та куди летять ракети ворога до того, як про це повідомили офіційні джерела. Іноземних журналістів попередили про кримінальну відповідальність за прямі ефіри з місць влучання російських ракет та снарядів.

Володимир Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам уперше після початку війни. В ньому президент поділився тим, як він уявляє нашу перемогу: "Максимально зменшити кількість жертв, скоротити терміни цієї війни. Вивести війська рф на компромісні території. Змусити росію повністю звільнити всю територію — неможливо, це призведе до третьої світової війни. Війська мають повернутись туди, з якого все почалось, після цього спробуємо вирішити питання Донбасу".

Українці тримають небо. The Insider підрахував: вчора росія випустила рекордну одномоментну кількість ракет по території України: 52 ракети з кораблів і не менше 18 з білорусі.  При цьому ППО України поставила рекорд по збитим цілям: з щонайменше 70 російських ракет долетіли лише 8. Інші були знищені в небі ЗСУ.

Гуманітарні коридори 

32 день війни хроніка війни

Міністерка реінтеграції Верещук повідомила про гуманітарні коридори, які мають запрацювати 27 березня:

  • Маріуполь — Запоріжжя. З Маріуполя можна виїхати власним транспортом. Евакуація автобусами запланована з Бердянська, у місті також працює безкоштовна дозаправка.
  • Рубіжне — Бахмут.

Увага! Голова КМДА Олексій Кулеба повідомив про те, що на Київщині не узгоджували жодного "зеленого коридору". Він попередив, що варто дочекатися офіційних рейсів.

У Славутичі, в якому перебувають російські окупанти, оголосили про проведення гуманітарних коридорів для місцевих мешканців. Ця інформація є фейковою! Кулеба попросив усіх мешканців Київщини і зокрема Славутича поставитися до цього відповідально та не долучатися до сумнівних евакуаційних рейсів

14:00 – Понад 500 мешканців евакуювали сьогодні з Луганщини, попри порушення окупантами домовленостей про режим тиші. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

16:00 – Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків потрапив під обстріл разом з гуманітарною місією на шляху до Чернігова. Загиблих немає, є поранені.

19:00 – З Рубіжного поліція евакуювала 130 людей. Окупанти не дотрималися режиму тиші.

Перемовини України з росією

Припинення вогню, максимально швидке виведення російських військ із території України, територіальна цілісність і суверенітет України. І обов'язково – чіткі, юридично закріплені гарантії безпеки з боку низки країн, які мають вагомий військовий потенціал, аби не допустити повторення цієї війни у майбутньому. Про такі принципові позиції України на переговорах з російською стороною розповів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Наступний раунд переговорів між Україною та росією відбудеться в Туреччині 28−30 березня, повідомив голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія:

"Сьогодні на черговому раунді перемовин по відео було прийнято рішення провести наступний живий раунд двома делегаціями в Туреччині 28-30 березня. Деталі згодом".

Мирний атом

У зоні відчуження в районі ЧАЕС через бойові дії горить понад 10 тисяч гектарів лісів. Зафіксовано 31 пожежу, що спричиняє підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря. Про це повідомляє уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

Крім того, мілітаризація російськими окупаційними військами зони відчуження Чорнобильської АЕС серйозно підвищує ризик пошкодження ізоляційних споруд, що побудовані над четвертим енергоблоком станції після її вибуху в 1986 році. Таке пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу та зараження ним не лише України, але й інших країн Європи. Окупаційні війська рф ігнорують загрози та застереження та продовжують транспортувати і зберігати значну кількість боєприпасів в безпосередній близькості від атомної станції.

Після захоплення окупантами Чорнобильської АЕС часткову заміну українських працівників станції вдалося провести лише раз — 20 березня. Наразі, за словами мера Славутича Юрія Фомічева, тривають перемовини про частішу ротацію персоналу ЧАЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Велика Британія відправить гуманітарну допомогу до України на суму 2 мільйони фунтів стерлінгів. Британія відправить продовольство до оточених українських міст і сіл. Британія на прохання українського уряду закупить сухі продукти, консерви і воду. Припаси почнуть прибувати в Україну вже наступного тижня.

Греція направила до України 75 тонн гуманітарної допомоги, яка надійде до Рівного та Хмельницького.

Національний банк Словаччини відправив 2 броньованих автомобілі для Національного банку України.

Швейцарія відправила черговий вантаж гуманітарної допомоги: 15 тонн медичних препаратів та 40 тонн продовольства.

Благодійна організація передала МОЗ партію бронежилетів, які будуть передані лікарям екстреної медичної допомоги. Найближчим часом очікується постачання ще кількох партій бронежилетів. Тепер бригади швидкої допомоги, які першими виїжджають на місце подій і часто під кулями і вибухами рятують життя українців, будуть захищеними, – повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

32 день війни хроніка війни

Також українським медзакладам передали 590 систем StarLink. "Наші лікарні завдяки широкосмуговому супутниковому інтернету від SpaceX зможуть завжди залишатися на зв'язку. В умовах війни це надзвичайно важливо", повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Уряд України ухвалив постанову, якою бронежилети та каски прирівняли до гуманітарної допомоги. Тепер їх можна ввозити за декларацією, жодних інших документів не потрібно. 

Також спрощено ввезення: пластин для бронежилетів, переносних радіостанцій нецивільного призначення, БПЛА та квадрокоптерів нецивільного призначення, біноклів, оптичних труб і монокулярів нецивільного призначення, коліматорних й оптичних прицілів нецивільного призначення, а також тепловізорів і приладів нічного бачення. Для їх ввезення потрібен лише гарантійний лист кінцевого користувача.

Благодійний фонд допомоги армії "Повернись Живим" передав 9 нових пікапів для однієї з частин ЗСУ. 

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що партію переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak вже передано Україні. Starstreak призначений для ураження вертольотів та літаків противника.

Новини від партнерів

32 день війни хроніка війни

Вчора в Лондоні десятки тисяч людей вийшли на акцію солідарності із Україною. 

У Латвії відкрили п'ять кримінальних проваджень через підтримку війни рф проти України.

Другий фронт: у Міноборони Азербайджану зажадали від рф вивести війська з території країни: немає ніякого Нагірного Карабаху.

19:00 – Після переговорів азербайджанська сторона здійснила відведення своїх підрозділів із району населеного пункту Фурух у Карабаху, повідомили у Міноборони рф.

Угорщина не збирається відмовлятися від російських енергоносіїв, бо це "зупинить економіку".  Із такою заявою виступив прем'єр-міністр країни Віктор Орбан. За його словами, нині Угорщина отримує від країни-агресора 85% газу і 61% нафти.

"Угорщини дорого коштуватиме небажання відмовлятися від російських енергоносіїв", — прокоментував рішення угорців президент Польщі.

Від російського газу наразі залежить багато європейський країн, але це зовсім не означає, що йому немає ніякої альтернативи. Так, скажімо, Словаччина веде переговори щодо заміни російського газу з Катаром.  Про це у ході міжнародного форуму Doha forum заявив міністр закордонних та європейських справ Словаччини Іван Корчок. Сьогодні постачання нафти в Словаччину здійснюється тільки з росії.  Крім цього, 85% газу, що використовується в країні, надходить також з росії.

А верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що європейські країни зможуть відмовитися від постачання газу з росії протягом 2 років.

Він також зазначив, що Європейський Союз "прагне сформувати спеціальну армію для протистояння спільним викликам".

​У Берліні влаштували акцію солідарності з Маріуполем. Перед німецьким театром зробили напис "Діти" на знак солідарності з Маріуполем, де російські окупанти розбомбили Драмтеатр, де ховалися мирні громадяни. Сьогодні, у Всесвітній день театру, у берлінському театрі на 6 сценах відбудеться серія заходів спеціально присвячених Маріуполю.

Фінляндія приєдналася до залізничної блокади рф. Окрім пасажирських перевезень між країнами з неділі зупиняють і вантажні перевезення. Укрзалізниця закликає колег з інших країн продовжувати залізничну блокаду країни-агресора.

Актор Шон Пенн пообіцяв публічно розплавити свого "Оскара", якщо Зеленському не дадуть промову на церемонії. У інтерв'ю CNN він заявив: "В Україні зараз просто жахіття, я відзначаю особливу мужність та єднання українців. Те, що коїть росія в Україні з людьми, просто розриває серце. Це те, що я відчуваю, це те, що я бачу".

9 іноземних країн відкрили власні розслідування щодо воєнних злочинів російських військових в Україні. Це Литва, Польща, Словаччина, Естонія, Німеччина, Швеція, Латвія, Норвегія та Франція.

Сьогодні в Будапешті відбулася акція вшанування пам'яті загиблих у Маріуполі, де росія влаштувала варварство, якого Європа не знала з часів Другої світової війни. Акція в Будапешті відбулася біля меморіалу "Взуття на березі Дунаю", який вшановує пам'ять угорських євреїв, безжально знищених нацистами. Перед вбивством вони змушували людей знімати взуття. Поруч із бронзовою скульптурою з'явилося 300 пар ношеного взуття. В пам'ять про щонайменше 300 жінок, дітей і людей похилого віку, яких вбила російська авіабомба, скинута нелюдами на сховище у Драматичному Театрі в центрі Маріуполя.

Save Ukraine! 20 країн світу транслюють благодійний концерт-телемарафон.

Марафон об'єднав 20 країн та понад 50 учасників, які підтримують Україну в її боротьбі проти російської агресії. Під час трансляції, яку наразі дивляться декілька тисяч глядачів, збирають кошти на розв'язання гуманітарних проблем на території України. Збір коштів продовжиться і після концерту. 

Що там на росії?

32 день війни хроніка війни

росія покликала на допомогу абхазців: ще один загін самогубців вирушить на війну в Україну.

росія спробує нав'язати Україні "корейський" сценарій та зібрати усі окуповані території в єдине квазідержавне утворення. Так вважає начальник Головного управління розвідки бригадний генерал Кирило Будано. Тобто поділити Україну навпіл. Єдине, що заважає росії зробити це прямо зараз – наш незламний Маріуполь.

Найближчим часом на території так званої "ЛНР" може пройти референдум про входження до складу росії. Про це заявив ватажок квазіреспубліки "ЛНР" Леонід Пасічник.

У рф відреагували на заяву бойовика про референдум у "ЛДНР":  "Л/ДНР" має право ухвалити рішення про входження до складу росії, якщо воно не суперечить їхнім конституціям, москва визнала їхній суверенітет", — голова комітету ради федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас. Тобто загарбники вже вирішили прибрати до рук частину України.

У МЗС України заявили, що жодна країна світу не визнає так звані "референдуми" на Донбасі.

13:00 – дали задню з приводу "референдума" і в самому лаптєстані: "Для проведення референдуму про входження "ЛНР" до складу рф зараз невідповідний час", – висловився голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Калашніков. Мабуть, щось відчуває.

"Росія зазнає колосальних втрат у війні проти України і намагається їх приховати. Про це заявив російський правозахисник Марк Фейгін. "Як я чув, щоб спалювати останки, у Ростові використовують мало не плавильні печі. Там є різні заводи, і їх використовують для масштабних спалень. Просто у прикордонних містах немає крематоріїв", – зазначив він.

Російський брехунець 

Христо Грозєв сказав в інтерв'ю, що змусив себе подивитися російські новини і потім дуже довго перевіряв ще раз всю інформацію. Він з самого початку не сумнівався, що там показують фейки, але навіть такий досвідчений журналіст не міг повірити, що можна так майстерно брехати.  Резюме від перегляду: "Я тепер розумію, чому мої колишні друзі росіяни такі впевнені у правильності війни.  Тому що таке не можна пережити, не стаючи зомбі". Росіяни, якщо хочете жити – вимикайте телевізор!

Санкціями по агресору!

Швейцарська страхова компанія Zurich Insurance відмовилася від логотипу "Z" у соцмережах. "Ми тимчасово відмовляємося використовувати букву Z у соціальних каналах у випадках, коли вона використовується окремо і може бути неправильно тлумачена", – сказано в заяві фірми. Жодна здорова компанія більше не захоче хоча б віддалено бути схожою на рашистів.

32 день війни хроніка війни

Великобританія назвала умови зняття санкцій із рф. Санкції з росії можуть бути зняті лише за повного припинення вогню та виведення військ", — заявила міністр закордонних справ Великобританії Елізабет Трасс. Також, на її думку, у разі подальшої агресії слід запроваджувати миттєві санкції. Думка українців дещо відрізняється від британської – санкції з країни орків мають бути зняті тільки після її повного знищення.

Три найбільші банки Японії оголосили, що припинять доларові операції і грошові перекази з російським Сбербанком через санкції США. Про це повідомляє Japan Today. Як зазначають у виданні, рішення про припинення доларових операцій було прийнято MUFG Bank, Mizuho Bank і Sumitomo Mitsui Banking Corp.

А ось гендиректор "Ашан" росію агресором не вважає. Він заявив про те, що мережа магазинів продовжить працювати в росії, оскільки вона "діє в інтересах цивільного населення". Такою була відповідь Клода на заклик президента України Володимира Зеленського до французьких компаній піти з російського ринку. Гендиректору, який не хоче втрачати прибутки, звісно зручно "не знати" про те, що більше 70% цивільних на росії обома руками за вбивства українців рашистською армією. Клоде, ми вас почули.

Мінкульт України опублікував санкційний список із 47 пропутинських артистів та політиків. "Як кажуть у нас в Україні: "Російська військова пісня, пливи за російським кораблем", – сказав міністр Ткаченко.

Велика Британія припинить співпрацю з рф в науковій сфері через розв'язану війну в Україні. Водночас, королівство виділить на підтримку українських вчених майже $4 млн.

Камаз розпочинає випуск вантажівок, що вироблялися з кінця 60-х років. За місяць Камаз відкотився на 50 років тому.  Такого негативного рівня розвитку технологій ще жодна країна у світі ніде не показувала. Хвала санкціям!

Життя з урахуванням бойових дій

Кожен українець, чий будинок зазнав руйнувань через війну, зможе зафіксувати пошкодження через "Дію" — така опція має бути доступна через тиждень, повідомив прем'єр-міністр Шмигаль.

Тепер у добровольців тероборони такі ж права, як у військовослужбовців. Українська влада підвищила пенсійні гарантії для людей, які входять до складу добровольчих формувань територіальних громад. 

Кабмін обмежив термін подання запитів на отримання фінансової допомоги в рамках програми "єПідтримка". Останній день для подання заявки на отримання 6 500 грн — 31 березня 2022 року.

У Києві знову курсуватиме повноцінний кільцевий маршрут електрички. Укрзалізниця подовжує маршрут електрички Дарниця–Святошин і запускає її повноцінним кільцем навколо Києва. Це дасть змогу жителям лівого берега від Воскресенки до Лівобережного масиву, Дарниці та Березняків безпечно та швидко дістатися центрального вокзалу. Крім того, електричка проходитиме Борщагівку, Сирець та на доступній відстані на південь від масиву Оболонь, де рух транспорту наразі ускладнений.

Київ і область

Генштаб ЗСУ повідомляє, що російська армія відводить кілька підрозділів у район Чорнобиля, потім у Білорусь для відновлення боєздатності та блокування Києва з південно-західного напрямку. Проводиться перегрупування окремих підрозділів 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу, які зазнали значних втрат під час ведення наступальних дій.

В окупованому Славутичі російські мародери накрали картоплі. Місцеві кажуть, що було чутно білоруську говірку.

Сили спротиву Сіверщини поповнили автопарк двома майже новими броньованими "Уралами" моделі "Торнадо-У", повідомляє Оперативне командування "Північ":

З понеділка, 28 березня, навчальні заклади Києва відновлюють навчальний процес в форматі онлайн, – повідомляє КМДА. "Мета дистанційного навчання під час війни – не лише засвоєння нових знань, а й психологічна підтримка, спілкування, перемикання уваги дітей", – зазначає заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

В Ірпені щонайменше 50 людей залишаються в окупованій частині міста. Вони намагалися вибратися самотужки, але повернулися, бо окупанти влаштували обстріли, повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. "Я впевнений, нам вдасться евакуювати цих людей уже найближчим часом", – сказав Маркушин. За словами мера, у місті тривають бої. Але українські військові відбивають наступ та ідуть в контратаку. Також з Ірпеня вдалося вивезти три сім'ї з маленькими дітьми. 

22:00 – У Славутичі на Київщині більше немає окупантів, вони знов покинули межі міста, – повідомляє мер Славутича Юрій Фомічев: "Вони виконали свою роботу, яку хотіли зробити – перевірили місто. Сьогодні вони завершили це робити і виїхали. В місті наразі більше їх немає". Також він розповів про фейки, які намагалися поширювати росіяни. Начебто місто співпрацює з окупантами та просило гуманітарну допомогу. "Жодної співпраці з окупантами ми не ведемо", – наголосив Фомічев.

Нагадаємо, 26 березня російські війська наблизились до Славутича, обстрілявши блокпост. 27 березня вони зайшли у місто, та мешканці зустріли їх масовими протестами.

Донеччина і Луганщина 

У Маріуполі російський окупант вистрелив в обличчя 11-річній дівчинці. Дівчинка вижила та проходить реабілітацію – вже 9 днів як вона перебуває в безпеці. Це ж якою потрібно бути тварюкою, щоб стріляти у притул в дитину!

На Луганщині орки не стали чекати ЗСУ і з мінометів обстріляли власні позиції, – повідомляє Гайдай. Наразі у Рубіжному та Попасній тривають бої, наші військові відтісняють ворога з районів, де ті раніше закріпилися.

Рашисти вивозять наших дітей! Жителі окупованого Донецька повідомляють про сотні депортованих людей з Маріуполя, яких розміщають у лікарнях та школах міста. Серед них є діти без батьків.

Очевидці розповідають, що частину людей, яких вивезли з нещодавно окупованих територій, розмістили у школах Донецька. У одну з них під камери мав сьогодні приїхати глава "ДНР" Пушилін. Але на школі зранку з'явився напис "Слава Україні", тож візит довелося скасувати. Люди ходять і кричать "Слава Україні" на вулицях міста

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив в інтерв'ю УНІАН, що з міста вже евакуювалися близько 50% мешканців.  При цьому ще 20-30 тисяч, за його словами, були вивезені на непідконтрольні Україні території або в рф. Бойченко нагадав, що до війни населення Маріуполя складало близько 540 тисяч людей.

На Луганщині під час бойових дій загинув ще один журналіст – 39-річний львівський оператор Юрій Олійник. У 2014-2015 роках Юрій воював на Донбасі. Він був ветераном АТО. З перших днів повномасштабного вторгнення росії він пішов  воювати вдруге — Юрій одразу відправився до своєї бригади, з якою боронив Україну ще у 2014 році.

27 березня внаслідок російських обстрілів у Борівському загинула дитина. Також є двоє травмованих, серед яких ще одна дитина, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Окупанти зруйнували 12 будівель на Луганщині: 4 багатоповерхівки, 5 приватних будинків та інші споруди. Постраждав ще один склад в Сєвєродонецьку. 

Харківщина

Окупанти в черговий раз застосували ТОС-1А по Харківщині. ТОС-1"Буратино", російську важку вогнеметну систему залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72. Термобаричні боєголовки вибухають у два етапи. Через таку дію термобаричні боєприпаси мають значно потужнішу силу ураження та вибухову хвилю. ЗСУ обіцяє обов'язково зловити і спалити екіпаж вбивчої установки.

32 день війни хроніка війни

Гусарівка, Харківська область. Була окупована силами 2 БТГрів російських окупантів за підтримки підрозділів російського спєцназу. Окупанти вибиті. Близько 60 одиниці техніки знищено. Втрати особового складу уточнюються, але рахунок за сотню.

12:00 – Гусарівка звільнена! Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Фейсбук ЗСУ.

16:00 – ще плюс один! У районі Ізюму Харківської області збито Су-34 окупантів.

Через обстріли окупантів Харків щодня зазнає колосальних збитків. Попри це, люди все одно повертаються до міста, повідомив мер Харкова Ігор Терехов."Мені кажуть – а чому ми маємо їхати? Це наше місто, в якому ми народилися, де народилися наші діти, в якому народилися наші батьки. Ми завжди жили та житимемо у місті Харкові". 

Українські захисники звільнили с. Вільхівка, що поблизу Харкова, знищили близько 70 окупантів та 27 взяли в полон. Про це інформують командири батальйонів харківського осередку територіальної оборони "Азов" Костянтин Немічев та Сергій Величко у Telegram та Facebook.

Херсонщина

Тривають інтенсивні бої у ТГ Нововоронцовка, територію якої зайняли ЗСУ. Обстріли ведуться з обох сторін.

Крім того, бій триває у районах, що знаходяться біля Миколаївської області, а саме у Станіславі та В.Олександрівка. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.

У Каховці на Херсонщині люди вчергове вийшли на мирну акцію протесту проти російських загарбників. Люди впевнені, що допоки вони тут стоятимуть, то тут ніхто не зможе зробити "русский мир".

15:30 – Жителі тимчасово захопленого Генічеська Херсонської області підпалили військкомат, у якому розмістилися окупанти, – повідомляє депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

В Херсоні теж мирний мітинг. Люди скандували "Херсон – це Україна!". Російські військові розігнали мітинг, кидали у людей димовими шашками.

На 27 березня було призначено урочисте відкриття нової злітно-посадкової смуги, світлосигнальної та навігаційної системи у Міжнародному аеропорту "Херсон" у Чорнобаївці. "Ми мали святкувати завершення проєкту, над яким працювали сотні людей, відданих своїй справі. Але сьогодні – 32-й день війни. На місці нашого аеропорту  – згарище. Замість улюблених пасажирів – рашистські війська. Посмішку змінили сльози", – написав директор Міжнародного аеропорту "Херсон" Віталій Кучерук.

21:00 – У Херсоні окупанти зламали двері та проникли до офісу Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим. Також вони зняли державний прапор та ймовірно винесли техніку і документи.

Миколаївщина

У Миколаївській області за добу 30 жителів отримали поранення у результаті ворожих обстрілів, інформує голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. "На щастя, дітей серед постраждалих немає. Усі постраждалі доставлені у наші медичні заклади і отримують необхідну допомогу", зазначає Замазєєва.

За минулу добу українські десантники збили три ворожі крилаті ракети у небі над Миколаївською областю, повідомляє Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Ракети збили з переносних зенітних ракетних комплексів і врятували багато життів мирних жителів.

Одещина

Зранку 27 березня росіяни запустили дві ракети у сторону Одещини. Жодна не потрапила у ціль – інформація від офіцера ОК "Південь" Владислава Назарова.

Дніпропетровщина

У Дніпрі СБУ затримала колаборанта, який хотів очолити окупаційну адміністрацію. Він збирав дані щодо працівників об'єкта критичної інфраструктури Дніпра, їх політичну орієнтованість і рівень лояльності до рф.

Сумщина

Українські війська розпочали тактичні контрнаступальні дії у Сумській та Харківській областях, продовжують їх на Київщині. Про це на брифінгу 27 березня заявив радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

Після розгрому окупантів у Тростянці застрелився командир 13 танкового полку рф, який входить до складу Кантермирівської дивізії. Командувача 1-ї танкової армії Західного військового округу рф було знято з посади. Про це повідомляють Сухопутні війська ЗСУ. Сподіваємось, інші командири окупантів, якщо виживуть, вчинять так само.

Запоріжжя

В Енергодарі депутат від забороненої ОПЗЖ Андрій Шевчик заявив про створення незаконної "ради самоорганізації міста", керівником якої його буцімто обрали. Мер Енергодару Дмитро Орлов заявляє — так звана "народна рада" на чолі з Шевчиком не має жодного відношення до юрисдикції України.

Чернігівщина

На Чернігівщині окупанти викрали 7 людей.  Серед них – міський голова Олександр Медведєв.

Не поспішати обмінювати російських військових льотчиків, які бомбили Чернігів, були збиті та захоплені в полон поблизу міста. Про це президента України Володимира Зеленського попросив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко від імені усіх містян в ефірі телеканалу "Київ".

Волинська область

"На Волині військові збили три ракети, які були випущені з території Республіки Білорусь", – повідомив заступник голови ОВА Андрій Ярмольський. Це сталося вчора ввечері. Три з них збила наша ППО!

22:30 – Мешканці Луцька повідомляють про вибухи та дим у місті. Мер Луцька Ігор Поліщук закликав усіх залишатися в укриттях та не поширювати фото й відео вибухів у соцмережах. На території Волинської області також чутно вибухи, повідомляє місцева військова адміністрація. Про постраждалих наразі не повідомляється.

23:00 – Вибухи, що пролунали сьогодні у Луцьку, були ракетними ударами по нафтобазі. Про це повідомив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Рівненщина 

Нафтобаза в Дубно зруйнована вщент унаслідок російського ракетного удару ввечері 26 березня, людських жертв немає — повідомив очільник Рівненської ОВА Коваль.

Львівщина 

У Львові затримали коригувальників ворожого вогню. Чоловік знімав момент польоту ракети та попадання її в ціль.  Також у його планшеті були фотографії всіх блокпостів області.  Цю інформацію він направив на два російські номери.

 Також у місті зловили водія авто, у телефоні якого було відео та фото пересування наших військових.

32 день війни хроніка війни

У неділю вранці, 27 березня, у Львові ліквідували масштабну пожежу на території одного з промислових підприємств зі зберігання пального, яка сталася напередодні через російські обстріли. Гасіння пожежі тривало цілу ніч – загалом близько 13 годин.

Від початку війни на Львівщині чотири громади УПЦ Московського патріархату перейшли до ПЦУ.

 

1
1085

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: