fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:37 28 Жов 2022

Найбільша ескалація у війні та тюльпани для України: хроніка подій 28 жовтня та головні рішення

Сьогодні 247 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк озвучила, що війська рф не зможуть втриматися на правому березі Дніпра і вони самі це усвідомлюють. Проте розраховувати на "жест доброї волі" не варто: "Ми розуміємо, що віддати просто так Херсон — це отримати черговий ляпас на півдні. Вони після "Москви" і Зміїного не повністю оговталися, а це вже буде удар під дих. Російські війська наразі облаштовують певні рубежі оборони: намагаються втримати правий берег, готують оборону на лівому", — сказала Гуменюк в ефірі телемарафону.

📌 ЗСУ відбили атаки російських військ у районах 13 населених пунктів Луганщини та Донеччини.

📌 У Запорізькій області знищено 8 одиниць озброєння та військової техніки різного типу та поранено до 120 військовослужбовців. У Херсонській області поранено близько 100 окупантів.

📌 Військові контррозвідники перетворили на друшляк російську станцію РЕБ "Сілок-01". Ретельно замаскований комплекс радіоелектронної боротьби виявили в одному зі зруйнованих будинків на Донеччині. Одна з останніх розробок рф — знищена. Завдання такої РЕБ — боротьба з безпілотниками.

📌 У Білозерському районі Херсонщини внаслідок точкових ударів ЗСУ знищено 2 військові бази ворога та 2 БК. Ще мінус 2 склади БК на Бериславщині.

📌 Статистика втрат окупантів фантастична — майже 70 тисяч мертвих рашистів! За добу відправилися в пекло ще 480 загарбників. Крім того, наші захисники знищили 9 танків, 14 бронемашин, 10 автомобілей, літак та 2 вертольоти ворога.

📌 Учора російський пропагандист з "росії-24" Максудов зробив репортаж після нічних вибухів в окупованому Шахтарську і засвітив локацію. ЗСУ цим скористалися, скоригували вогонь і добили цистерни з паливом.

📌 Звітує Укроборонпром:

  • За ці вісім місяців ЗСУ передано в рази більше озброєння, ніж за весь 2021-й. За деякими видами важкої військової техніки — у 7-12 разів більше
  • Одне з підприємств освоїло виробництво понад 22 видів продукції військового призначення. 
  • Лише за останні тижні концерн завіз в Україну близько 100 тисяч артилерійських набоїв.
  • Один із радіолокаційних комплексів, розроблених в Україні, безупинно працює на фронті всі 8 місяців. І це попри норму безперебійної роботи у 24 години. 

Злочини рф

📌 Окупанти всю ніч обстрілювали з "Градів" Дніпропетровську область. Найбільше постраждав Нікопольський район. Пошкоджено 10 приватних будинків та обірвані лінії електропередач.

247 день війни

📌 Також окупанти вночі обстріляли Миколаїв. Одну людину поранено. Внаслідок ракетного удару із ЗРК С-300 зруйновано триповерхову адмінбудівлю.⬆️

📌 Запорізьку область за добу обстріляли понад 50 разів. Пошкоджено об'єкт інфраструктури. Загалом отримано 23 повідомлення про руйнування цивільних об'єктів. 

📌 Внаслідок російських атак загинуло 3 мирних мешканці в Бахмуті та 1 у Святогірську на Донеччині. 9 отримали поранення.

247 день війни

По селу Бояро-Лежачі російські терористи випустили 17 мін

📌 Село Бояро-Лежачі на Сумщині армія рф обстріляла з мінометів 27 жовтня. Сьогодні обстріляно прикордоння Чернігівщини.

📌 Сотні вагонів із зерном застрягли в черзі до портів, бо представники рф в інспекційній групі, створеній у рамках "зернової ініціативи", затягують перевірки в Босфорі та створюють інші штучні перепони. Блокування експорту українського зерна — частина російського терору. росія демонстративно шантажує світ продовольчою кризою та голодом. 

📌 У Херсоні окупанти закрили майже всі аптеки. На весь обласний центр працюють всього три аптеки. З лікарень росіяни вивозять обладнання, їх теж зачиняють, позбавляючи місцевих можливості отримувати медичну допомогу.

📌 У Чугуєві на Харківщині росіяни пошкодили один з найбільших у світі радіотелескопів. Його територія займає понад 100 гектарів. На території станції росіяни знаходились кілька місяців. 

📌 росія, відступаючи з Херсонської області, може влаштувати теракти з підривом житлових масивів, щоб перетворити тимчасово окуповані території на випалену землю, а також влаштувати підрив на ЗАЕС з метою техногенної катастрофи та виведення станції з ладу, — попереджає Генштаб ЗСУ.

📌 Через військову агресію росії до кінця 2023 року понад половина українців можуть офіційно вважатись бідними (тобто доходи не будуть перевищувати $2,15 на день).

📌 Заступник голови ради безпеки рф медведєв заявив, що удари по енергосистемі України відбуватимуться доти, доки Київ не визнає "правомірність вимог росії в рамках СВО та її результати, відображені в нашій Конституції" (тобто, доки Україна не погодиться із визнанням анексованих територій частиною росії).

📌 Інститут вивчення війни проаналізував валдайську промову путіна. Аналітики вважають, що вона несумісна з будь-якими переговорами й мета путіна залишилася незмінною — знищити Україну.

Життя в умовах війни

📌 У Києві перейменували понад 40 вулиць, провулків та площ, назви яких були пов'язані з росією та радянським минулим. 

📌 ​​Київстар відновлює звязок на звільненій території Донеччини та Харківщини. У звільнених населених пунктах Гостре та Курахівка Донецької області, а також у Кіндрашівці, Боровій та Вільчі Харківської області вже працює мобільний зв'язок та інтернет. 

📌 Під час відключень електрики кількість ДТП з участю пішоходів значно збільшилася. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує штрафувати пішоходів за те, що вони не використовують світловідбивальні елементи на вулиці в темний час

📌 33 священнослужителі московського патріархату в Україні є підозрюваними у співпраці з російськими окупантами — від агентів збору глибинної інформації до "коригувальників у рясах".

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 США дадуть відповідь у разі ударів рф по комерційних супутниках, — пообіцяв представник Ради нацбезпеки США Кірбі.

💡 Для України Пентагон готує новий пакет військової допомоги на суму 275 мільйонів доларів. Допомога США буде в основному спрямована на поповнення запасів боєприпасів.

💡 В Україні зараз найбільша ескалація з початку війни з рф, заявив генсек НАТО. Захід у цій ситуації має посилити підтримку, — вважає Столтенберг.

💡 Литва відправила Україні обладнання на суму майже 100 тис. євро для ремонту пошкоджених рф електричних підстанцій та газопроводів.

💡 МАГАТЕ на запит України перевірить два об'єкти, які, за заявами росії, пов'язані з можливим виробництвом "брудних бомб".

💡 Норвегія запровадила новий пакет санкцій проти 30 чиновників рф та 7 юросіб.

💡 В Україні провели тест імпорту електроенергії з Європи — здійснили першу тестову поставку потужністю 1 МВт зі Словаччини. На тлі російських обстрілів і пошкодження енергетичних об'єктів України перед опалювальним сезоном перевіряють можливості постачати електроенергію з європейських країн на випадок дефіциту.

💡 Київ отримав нове обладнання ППО для захисту від дронів-камікадзе та ракет.

💡 Моральна підтримка теж важлива. Нідерланди відправляють в Україну 120 тисяч цибулин тюльпанів. Цибулини квітів вже доставили до Львова та Києва. Їх висадять на центральних майданах міст. У Нідерландах сподіваються — тюльпани, які зацвітуть навесні, привітають українців із перемогою.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Незабаром на службу в ЗСУ заступлять ще 20 ударних дронів Warmate — вони вже вирушають на фронт. Це — друга партія безпілотників, які придбали за донати українців через UNITED24.

💡 У Львівській області створюють клініку з протезування Superhumans. Там протезуватимуть дорослих і дітей, проводитимуть хірургічні операції з реконструкції та відновлення понівечених частин тіла або обличчя, а також лікуватимуть посттравматичний стресовий розлад. До роботи в центрі залучатимуть фахівців із США та ЄС.

247 день війни

💡 Понад два кілометри маскувальних сіток за місяць виготовляють вінницькі вчителі. Працюють на базі одного з ліцеїв міста. Плетуть сітки з синтетичної тканини за технологією, яку вигадали самі, розповідає директорка ліцею Анна Романова. Роблять також для військових і кікімори.

💡 У Житомирі розпочали проєкт "Спільно. Соціальні послуги" для родин переселенців. Сім'ям допомагають адаптуватися після вимушеного переїзду, а дітям — розвинути їхні творчі здібності. А ще житомирські волонтери влаштували осінній табір для дітей із родин вимушених переселенців — проводять для них майстер-класи та заняття з психологом.

💡 Медико-психологічна допомога, яка працює на Головному залізничному вокзалі у Львові з перших днів війни, шукає нових волонтерів. Волонтери зустрічають евакуаційні потяги, інформують людей, де можна зупинитися, як отримати статус ВПО для соціальних виплат, надають першу медичну та психологічну допомогу. Якщо ви готові допомагати, заповнюйте анкету.

1
116

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: