fbpx
Сьогодні
Корисності 17:00 28 Жов 2022

"Моя зброя — пісня": 10 історій, як українці співом захищають Батьківщину

Від малого до великого — українці об’єднуються в боротьбі проти ворога. І так, навіть пісня може бути рішенням у нашому протистоянні. Розповідаємо, як це працює.

English version here

У чому проблема?

Війна, розв'язана росією, згуртувала українців. Ми воюємо, волонтеримо, донатимо на нашу армію, робимо все можливе, щоб вистояти й залишитися незалежною державою. А допомогти протистояти ворогам українського народу може чимало речей, навіть…

Яке рішення?

Спів.

"Українці — незламні. Коли погано — плачуть, коли дуже погано — співають, коли повна срака — сміються!" — так висловилася відома українська поетеса і письменниця Ліна Костенко. Насправді сьогодні українці співають всюди — на фронті й у тилу, у бомбосховищах і під ворожими обстрілами, в оточенні й у окупації.

Українські пісні не тільки допомагають нам психологічно і повертають нам себе справжніх, істинних, а й наближають нашу перемогу. 

Як це працює?

"Червона калина"

Андрій Хливнюк

З перших днів російського вторгнення українська стрілецька пісня "Червона калина" зазвучала з новою силою, ставши символом визвольної війни українського народу проти загарбницької росії. Ця пісня, переспівана лідером українського гурту "Бумбокс" Андрієм Хливнюком, надихнула українців і допомогла подолати перші розгубленість і жах. Сьогодні в Україні її знають напам'ять і співають діти та дорослі, а світ сприймає "Червону калину" як символ мужності та незламності української нації, що протистоїть російським окупантам.

"Червону калину" співають у польських церквах, у канадських школах, на французьких площах. А Національна заслужена академічна капела України "Думка" виконала "Червону калину" просто в нью-йоркському метро. 

До речі, у росії українських пісень бояться, як дідько ладана. Нещодавно російський суд покарав "Міс Крим — 2022" Ольгу Валєєву та її подругу за виконання пісні "Ой у лузі червона калина". Валєєву оштрафували на 40 тисяч рублів, інша дівчина отримала 10 діб арешту. А в окупованому Криму гауляйтер аксьонов офіційно погрожує кримінальною відповідальністю, закриттям бізнесу та виселенням з Криму всім тим, хто слухає та співає українські пісні.

Маріупольська Пташка

Катерина Поліщук


Голос захисниці Маріуполя Катерини Поліщук ("Пташки") став символом нескореної "Азовсталі". У травні захисники Маріуполя виклали в соцмережі відео, на якому дівчина з Тернопільщини в підземеллі "Азовсталі" співає патріотичні пісні. Відео з парамедикинею "Азова" облетіло всі ЗМІ та соціальні мережі. Світ був вражений силою духу українських захисників. Адже навіть під ворожими обстрілами вони знаходили можливість співати.


Катерина разом з іншими "азовцями" потрапила в полон до окупантів. У вересні російські пропагандисти оприлюднили відео допиту нашої "Пташки" — так ми дізналися, що дівчина жива. А в ніч на 22 вересня стало відомо, що Пташка з Азовсталі та ще 215 наших героїв звільнили з російського полону.

@sametaptashka я навчусь користуватись тіктоком, обіцяю) тепер я тут:) #пташказісталі #пташказазовсталі #пташкажива #пташка ♬ оригінальний звук – Пташка

Після повернення з полону Катя Пташка влаштувала фурор у ТікТок — вона розмістила врятований залишок архіву підземельного співу. "В руїні та золі ми підтримували вогонь життя гарячими серцями. Коли було важко — співали. Було страшно — співали. Здавалось кінець — співали… Там ми боролись Проти, а зараз я боротимусь За. За українських військових, За майбутнє справжніх героїв, За кожного військовополоненого, який повинен повернутись додому. Співаю, доки жива. Жива — доки борюсь. Моя зброя — пісня", — прокоментувала відео Пташка.


"Стефанія"

Kalush Orchestra

Пісня українського гурту Kalush Orchestra, що став переможцем на "Євробаченні-2022" — насамперед про маму. У ній немає жодного слова про війну. Але вона все ж таки стала ще одним символом співучої нації. А мати Стефанію тепер сприймають як прообраз українських жінок, які в умовах війни залишаються сильними та незламними, захищаючи рідну країну, її дітей та майбутнє.

За кілька днів після повномасштабного російського вторгнення Kalush Orchestra призупинив репетиції й почав волонтерити. Учасники гурту організовували проживання, харчування й медичну допомогу тим, хто постраждав від війни. Але й зовсім забувати про спів не стали — попри все хлопці вирішили представляти Україну на "Євробаченні", щоб закликати всіх людей допомагати Україні, розповівши світові про війну, та підвищити інтерес до українських виконавців. 

Перемога Kalush Orchestra та трек "Stefania" надихнули мільйони людей в Україні та за кордоном. Це була наша перша перемога в боротьбі з росією. 

Трек встигли переспівати практично всі учасники міжнародного конкурсу та просто слухачі як в Україні, так і далеко за її межами. А в Німеччині композицію взагалі записали мовою жестів.

Зараз команда Kalush Orchestra багато гастролює з благодійними концертами. З початку літа вони вже зібрали 54 млн гривень для України.

"Нам потрібен мир!"

Жителька Охтирки Валерія, що взяла сценічний псевдонім "Охтирчанка", з піснею "Світ! Нам потрібен мир" стала лауреаткою Першого міжконтинентального фестивалю української патріотичної пісні у Сполучених Штатах Америки "United for Ukraine". Пісня Валерії англомовна й написана для іноземної аудиторії. "Хотіла донести до світу істину й наголосити світовому суспільству, що війна триває", — каже співачка.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Валерія Охтирчанка захищає рідну землю за допомогою власних пісень. "Відчуваю переживання, біль, дуже багато емоцій, які важко описати одним словом, і в мені зародився такий внутрішній потенціал, який я не знала, як реалізувати, що мені робити. Одного дня я взяла до рук клаптик паперу й почала писати. Спочатку я писала вірші і в якийсь переломний момент я надихнулася і вирішила написати пісню", — згадує авторка.

Дівчина, яка співає за Україну

українці співають

Дарія — студентка, їй 18. Вона співає. Зараз Дарія живе в Кракові (Польща), а її батьки — в Кривому Розі. Їх розлучила війна.
Дівчина евакуювалася з Києва, де вона вчилася, ще на початку повномасштабної війни. Переживала, що довелося покинути рідну країну в найважчі для неї часи. Якось випадково потрапила на протест у центрі Кракова.Там українці читали вірші, співали пісні, розповідали свої історії. Дівчина теж вирішила бути корисною — з того часу на мітингах вона співає — в Кракові за Україну.

"Ми збираємо кошти на потреби нашої армії. Назбирали вже на 25 тепловізорів, шоломи, плитоноски, тактові ножі та безліч всього іншого. Я взяла участь у понад 300 мітингах. Ця діяльність мене врятувала. Я почуваюся важливою та потрібною. Тепер точно знаю, що я — не зрадниця. Я роблю максимально багато, що можу — я вчусь, співаю, пишу пісню, присвячену нашим героям".
Дарія мріє пройтися Хрещатиком і заспівати свою пісню, вдихаючи повітря вільної України. Обійняти всіх українців і сказати: "Ви неймовірні!".


Чернігівський соловейко

українці співають

Українські діти подорослішали дуже рано. Вони розуміють, що треба робити добрі справи та допомагати армії. З початку літа восьмирічний Сергійко Мороз щовечора співає на валу у Чернігові, збираючи гроші на ЗСУ. Ідея збору коштів на ЗСУ за допомогою вуличного співу виникла в самого Сергія, а батьки його підтримали.

Нещодавно командувач військ оперативного командування "Північ" генерал-майор Віктор Ніколюк подякував юному волонтеру з Чернігова за підтримку військових. За підрахунком мами, хлопець співами в історичному центрі міста назбирав вже майже 400 тисяч гривень! Наступна його ціль — купити авто для захисників. 

 

Пів мільйона на ЗСУ

українці співають

А це Юра Напора зі Львова. Йому теж 8 років. Завдяки співу він зібрав для ЗСУ більше пів мільйона гривень. Юра гарно співає, а акомпанує йому батько. Допомагати ЗСУ хлопчик вирішив, коли побачив у новинах Сергійка з Чернігова. Юрко сам підготував чуттєвий ліричний репертуар, з яким тепер їздить містами області. 

За 34 дні Юрію разом із татом вдалося назбирати 655 тисяч гривень. Гроші передають військовому священнику, який отримує запити від наших захисників. Так, більшу частину суми вже витратили на потреби ЗСУ — придбали для військових позашляховик, авто назвали "Юрчик". 

У майбутньому хлопчина мріє не про кар'єру артиста — хоче стати священником. А поки продовжує волонтерити та наближати Україну до перемоги.

Наймолодша волонтерка

українці співають

5-річна Марія Макеєва з Кривого Рогу потрапила до Книги рекордів України як наймолодша волонтерка. Разом із братом Олександром вона зібрала для допомоги українським військовим 35 492 грн, виконуючи впродовж 10 годин українські пісні в центрі Львова, куди вони з мамою тимчасово переїхали під час війни.

Спершу діти мріяли назбирати кошти на бронежилет. Але, як з'ясували їхні батьки, на передовій дуже були потрібні тепловізійні приціли. Тож за допомогою волонтерського фонду, який до дитячих коштів ще доклав певну суму, було придбано тепловізор INFIRAY CL35M.


"Я хочу, щоб Україна якнайшвидше перемогла"

українці співають

6-річна Софія Нерсесян дає відкриті благодійні концерти в Києві, щоб зібрати кошти для українських захисників. Співаючи в Національному ботанічному саду імені Гришка, дівчинка вже зібрала понад 14 тисяч гривень для ЗСУ. Усі зароблені кошти маленька волонтерка передала фонду Сергія Притули.

Дівчинка у свої 6 років пережила і російське бомбардування в парі кілометрів від домівки, і тимчасове перебування за кордоном як біженки, і щастя від повернення до рідного Києва. Маленька співачка з лютого 2022 року активно співає українські пісні. Мама підтримала дитину та почала завантажувати до ТікТоку та Instagram ролики зі співами Софії. Тисячі переглядів, вподобайок та схвальні коментарі змотивували дитину дати серію благодійних концертів.

@anna_sofi7727 #зсу #українськийтікток #українапонадусе #українапереможе #допомогаармії #допомогазсу #софіянерсесян #однаєдина @Андрей Джеджула ♬ оригинальный звук – anna_sofi7727


"Я хочу, щоб Україна якнайшвидше перемогла. Тому я збираю гроші на великий космічний корабель, щоб відправити росіян на іншу планету", — каже Софія.

Від душі для воїнів ЗСУ

українці співають

Сестрички 8-річна Валентинка і 6-річна Злата Рода із села Самоволя, що на Волині, теж дуже люблять співати. Особливо патріотичних пісень, які прославляють військових і надихають на боротьбу й перемогу. А ще дуже переживають за бійців на передовій і за долю рідної країни. Саме тому вирішили допомогти місцевій волонтерці в зборі коштів для ЗСУ.


Спочатку небайдужі дівчатка продали весь домашній виноград та майже всі помідори з маминої грядки. Однак цього їм виявилось замало. У них з'явилося бажання заробити ще більше коштів для бійців. Тоді вони вирішили зайнятися тим, що вміють найкраще — співати. Сестрички ходять від хати до хати в рідному селі, не оминають і місцеві магазини. І всюди співають сучасні патріотичні пісні, яких знають близько двадцяти.


Назбирали вже близько 20 тисяч гривень. Кажуть, що мріють купити для бійців щось потужне. Наприклад, танк або автомобіль. А поки що для початку придбають кілька рацій чи комплектів термобілизни.

Кожен може заспівати для перемоги

українці співають

  • Восьмирічна Крістіна Булаївська з Вінниці з початку літа співала просто неба, аби зібрати гроші для ЗСУ. Зібрала трохи більше 24 тисяч гривень. Кошти передала через волонтерів на автомобіль і дрони. 
  • У селі Задвір'я, що на Львівщині, місцеві діти організували збір грошей для військових. Школярі миють машини та співають патріотичних пісень. Усі зароблені гроші теж віддають місцевим волонтерам. 
  • У Рогатині на Івано-Франківщині на фестивалі патріотичної пісні "Волі дух у кожнім серці" (на фото вище) зібрали понад 31 тисячу гривень на теплий одяг для військових. 
  • Влітку вуличні музиканти в окупованому Херсоні попри присутність загарбників, співали пісні українських авторів.
  • А до Дня захисників і захисниць України матері військовослужбовців Калинівського полку Національної гвардії записали пісню. Композицію присвятили своїм синам. Ролик опублікували на сторінці Військової частини 3028 Нацгвардії України.
1
1645

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: