fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:32 26 Жов 2022

NASAMS від США та визнання Польщею російського режиму терористичним: хроніка подій 26 жовтня та головні рішення

Сьогодні 245 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Українські військові продовжують контрнаступ у Херсонській області. Проте просування сповільнилося через погодні умови — розповів міністр оборони Олексій Резніков. 

Він зазначив — війна в Україні зараз перебуває на третьому етапі — поступовому звільненні окупованих територій. Під час першого етапу потрібно було зупинити російську армію, під час другого — стабілізувати ситуацію вздовж усієї лінії фронту.

А Ганна Маляр закликала довіряти ЗСУ та наголосила, що ситуація знаходиться під контролем. "Ми не втрачаємо території", — запевнила заступниця міністра.

📌 ЗСУ мають повний контроль над мостами через Дніпро, що впливає на логістику та унеможливлює безпечну втечу самих окупантів.

📌 Мінус ще один "алігатор" — сьогодні у Бериславському районі Херсонської області збили російський ударний вертоліт Ка-52.

📌 Генштаб підтвердив знищення 30 військових росії в селі Каїри на Херсонщині ЗСУ. Під завалами залишилося понад сто рашистів. У Горностаївці після детонації боєприпасів спостерігався рух великої кількості машин швидкої допомоги. Втрати рф ретельно приховуються.

📌 За добу ЗСУ відбили атаки в районах 11 населених пунктів Донецької області.

📌 У результаті точкових ударів артилерія Сил оборони знищила склад боєприпасів та понад 10 "кадирівців" в населеному пункті Новоіванівка Луганської області. В населеному пункті Сватове також знищено до 10 окупантів та близько 5 вантажних автомобілів з боєкомплектом.

📌 Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удар. Підтверджено ураження 17 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 опорних пунктів, а також 2 позицій ЗРК противника. Підрозділи ППО збили 5 ворожих БпЛА.

📌 У Херсоні "бавовна" — прилетіло на полігон, де окупанти тренують мобілізованих.

10 українських воїнів повернулися з полону

📌 У рамках чергового обміну полоненими вдалося повернути додому 10 українських воїнів ⬆️. Також повернули тіло американського добровольця, ветерана армії США Джошуа Алана Джонса, який воював за Україну та загинув у бою з окупантами.

Злочини рф

245 день війни

російські терористи запускали ракети по Дніпру, але уламки снаряда впали на місцеву АЗС

📌 Унаслідок вчорашнього вечірнього удару окупантів по Дніпру загинули двоє людей, ще четверо поранені, троє — у важкому стані. Серед загиблих — вагітна жінка.

російські покидьки цинічно відзвітували, що "знищено нафтосховище, з якого здійснювалося постачання дизельного палива угруповання військ на Донбасі".

📌 Також вчора протягом дня росіяни 12 разів обстріляли прикордоння Сумської області. Випустили 106 різних снарядів по семи прикордонних громадах. 

В Білопільській громаді був мінометний обстріл з території рф. Загалом 27 прильотів.

Один зі снарядів поцілив у будинок мирних жителів. Сталася пожежа, на щастя, люди живі.

📌 Двічі було обстріляно мирні населені пункти на Херсонщині. Трифонівка — з танка, внаслідок атаки пошкоджено будинки, поранено мирного жителя. Вищетарасівка опинилася під вогнем РСЗВ. Втрати уточнюються.

📌 Сильного обстрілу вночі зазнав Оріхів Запорізької області. Туди вдарили РСЗВ із запальними боєприпасами. Внаслідок атаки горіло шість квартир у багатоповерхівці та приватні будинки. 

Двоє людей загинули й один поранений у сусідньому селі Преображенка.

📌 Близько 3:10 ночі росіяни завдали ракетного удару по Дружківці на Донеччині. Знищено будівлю коледжу та пошкоджено багатоповерхівки.

📌 Минулої доби противник завдав 5 ракетних і до 30 авіаційних ударів, здійснив більше 100 обстрілів з РСЗВ. Постраждали райони понад 40 населених пунктів. Серед них — місто Дніпро та область, Приколотне Харківської області та Велика Олександрівка Херсонської області.

📌 Загарбники тероризують людей з чотирьох окупованих областей — не випускають на підконтрольну Україні територію. У заручниках окупантів опинилося населення Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей. Вчора з окупованих частин чотирьох областей України окупанти випустили до Запоріжжя всього 94 людини. 

📌 Окупанти не проводять евакуацію на Херсонщині, а переселяють людей. Інститут вивчення війни вважає, що мета "програми переселення" передбачає, що окупанти вивозять населення Херсонської області на постійне місце проживання.

📌 росіяни вивезли з Херсона не тільки пам'ятник князя Потьомкіна, а і його останки, які були захороненні на території Свято-Катерининського собору міста. Вочевидь, свіжих трупів своїх військових окупантам замало.

📌 російська зброя продовжує калічити українців і після деокупації. Під час випасу худоби біля Козачої Лопані на Харківщині на міні підірвалася 71-річна жінка. Її ушпиталили з пораненнями.

А в Ізюмському районі на міні підірвався автомобіль піротехніків ДСНС. Загинув один рятувальник, ще п'ятеро зазнали поранень. 

📌 На щойно звільнених територіях ексгумували близько тисячі тіл загиблих. Відкриваються шокуючі факти звірств окупантів: серед загиблих не тільки військові, але й цивільні — дорослі та діти

📌 Станом на ранок 26 жовтня 2022 року більше ніж 1252 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 430 дітей загинуло та понад 822 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Життя в умовах війни

📌 У Києві на Оболоні офіційно з'явилася вулиця Героїв полку "Азов"

245 день війни

📌 У чеському місті Літомержиці невідомі перетворили постамент пам'ятника радянським солдатам на пральну машину ⬆️. Тепер пам'ятник відповідає сучасним реаліям та зображає типового російського солдата.

 У звільненому Куп'янську відкрили відділення

📌 У нещодавно звільненому Куп'янську на Харківщині відкрили відділення "Укрпошти" та почали виплачувати пенсії ⬆️.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Німеччина надасть Україні дві установки MARS, чотири гаубиці, а також продовжить постачання систем ППО. 

💡 Австралія надасть Україні ще 30 бронемашин Bushmaster, а також відправить своїх військових у Велику Британію для тренування українських захисників.

💡 Сенат Польщі ухвалив резолюцію про визнання режиму в росії терористичним.

💡 Новий прем'єр Великої Британії Ріші Сунак підкреслив "непохитну підтримку України Великобританією". 

💡 США передали перші два зенітно-ракетні комплекси NASAMS для посилення протиповітряної оборони. 

💡 Президент Ізраїлю Іцхак Герцог заявив, що надасть США докази використання військами росії іранських безпілотників.

💡 Естонія забороняє імпорт російської нафти на два місяці раніше запланованого — з 5 грудня.

💡Нобелівський фонд у зв'язку з війною росії в Україні вирішив не запрошувати цього року на церемонію вручення премії у Стокгольмі послів рф та Білорусі.

Українці, об'єднуємось! 

💡 На півдні України відбулося перше бойове застосування додатка "єППО". "Калібр" летів на дуже малій висоті, локатори не могли його відстежити. Ракету побачили пильні громадяни та сповістили військових за допомогою додатку єППО. "Калібр" знищено!

💡 До Дніпра прибули п'ять великих пасажирських автобусів з Рівненщини. Вони стануть на міські маршрути замість транспорту, понівеченого під час ворожого ракетного удару по одному з АТП.

245 день війни

💡 Харківська дизайнерка Катерина Уварова ⬆️ виготовляє та продає аксесуари зі стріляних гільз, щоб зібрати гроші на відбудову знищеного окупантами музею Григорія Сковороди

💡 Понад чотири тисячі гривень зібрали під час благодійного відкритого волейбольного турніру у Вінниці. Гроші передали переселенцям, які мешкають на базі одного з училищ міста.

Школярі Арцизька зібрали на генератор для ЗСУ

Школярі Арцизька зібрали на генератор для ЗСУ

💡 Учні арцизької школи на Одещині ⬆️подарували воїнам ЗСУ бензиновий генератор, який придбали за кошти, зібрані у ході проведеної в школі благодійної акції. Збір "Допоможемо нашим захисникам" об'єднав батьків, учнів та педагогів.

💡 Артисти України та Казахстану об'єдналися, щоб допомогти українцям. В Алмати відбувся спільний антивоєнний концерт VOICE of PEACE, а всі зібрані кошти передали двом дитячим онкологічним відділенням у клінічних лікарнях Львова та Дергачів (Харківська область).

💡 А українська співачка Оля Полякова у ході онлайн-марафону "Разом нас мільйони" починає збір 1 000 000 грн на протезування українських військових.

245 день війни

💡 Понад дві тисячі "енергетичних" батончиків приготували та відправили захисникам жительки села Конева Могилів-Подільського району (Вінниччина) ⬆️. Зорганізувала усіх переселенка з Херсонщини Тетяна Адамчук.

💡 Згідно з опитуванням Суспільного, 87% українців хоча б раз задонатили на ЗСУ. Разом ми — сила!

4
104

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: