fbpx
Сьогодні
Корисності 14:24 26 Жов 2022

Повна готовність до зими: що кожен має мати в себе вдома

Зібрали корисні рішення і порахували, скільки коштуватиме кожне з них: від утеплення до приготування їжі без плити. Навіщо вам вдома таки потрібен пакет з пакетами і як можна зігрітися за допомогою стола, — читайте у матеріалі.

English version here

У чому проблема?

росія продовжує гатити по українській інфраструктурі. Тактика путіна — посіяти серед українців паніку і розпач. Росіяни роблять усе, щоб залишити нас взимку без світла, води та тепла. І хоча українська влада, звісно, буде намагатися цьому протистояти та швидко відновлювати пошкоджене, максимально підготуватися до зими варто й особисто.

Яке рішення?

З 24 лютого стало зрозуміло — мати вдома базовий набір для виживання треба завжди й кожної пори року додавати до нього щось "сезонне", не забувати перевіряти його та оновлювати. "Рубрика" вирішила зібрати актуальні поради щодо підготовки до зими та порахувати, скільки це коштуватиме.

Як це працює?

Гріємося

Навіть за найкращого розкладу, вище 18 градусів тепла у квартирах влада цього року не обіцяє. У деяких регіонах ситуація з опаленням може бути ще складнішою. Тож цієї зими українцям доведеться підігріватися самостійно — за допомогою електроприладів та інших підручних засобів.

підготовка до зими

Насамперед фахівці радять перевірити електромережі у квартирі чи будинку. Краще вже зараз викликати електрика, провести ревізію щитків, відремонтувати розетки та замінити проблемні ділянки кабелів та дротів. Такі заходи спрацюють в разі перевантаження електричної мережі: за справної проводки, якщо буде увімкнено більше електроприладів, ніж дозволяє ємність мережі, квартира вимкнеться на щитку, проте проводка залишиться неушкодженою. 

  • Послуги електрика оцінюються від 300 грн
  • Обігрівачі ("дуйки", електричні конвектори, масляні, теплові панелі тощо) можна придбати в середньому від 900 до 6 тис. грн.
  • Електропростирадло, що ще пару місяців тому коштувало 400 грн, зараз обійдеться мінімум у 600 грн
  • Ціни на електроковдри стартують від 900 грн.

Важливо! Використовуючи електричні обігрівачі, зважайте на попередження влади. Позаяк ворог гатить по електричній мережі України, місцева влада просить мешканців скорочувати споживання електроенергії. Будьте уважні до цих прохань — це допоможе підтримати енергосистему всієї країни.

Тепла кімната

Ще одна порада, яка допоможе вижити взимку, — створення "кімнати тепла" . Якщо площа дозволяє, її можна облаштувати на кухні — там готувати їжу, а разом з тим — і жити. Тобто можна перенести на кухню диван, на якому спати та грітися всією родиною. При цьому важливо це приміщення утеплити. Як саме це краще зробити, "Рубрика" писала тут.

Котацу — зігрітися взимку

Чудовий спосіб для того, щоб перебувати в теплі, винайшли японці. Це "котацу" — традиційний японський стіл, накритий ковдрою. На нижньому "поверсі" можна грітися або навіть спати, а на "верхньому" — працювати за ноутбуком, читати або обідати. Під ковдрою інколи додатково розміщають обігрівач (як варіант — звичайну грілку). Під стіл ще можна покласти матрас, або каримат, щоб було зручніше спати. 

Котацу можна замовити на Aliexpress (повний комплект — від 24 000 грн) або ж змайструвати самостійно (журнальний столик, обігрівач для ніг/грілка, ковдра і зверху — дошка), що обійдеться в рази дешевше.

  • Двоспальна ковдра з холофайберу — від 600 грн
  • Пухова — від 1900 до 6000 грн.
  • Електричний килимок з підігрівом 50х60см — від 650 грн.
  • Крім того, у магазинах, які спеціалізуються на товарах для туризму, пропонують каримати та килимки — від 240 грн
  • А також зимові спальники — від 1 000 грн. Ефективність спальників важко переоцінити — у них тепло спати навіть за низьких температур. 

Намет у квартирі

підготовка до зими

Звичайний туристичний намет можна поставити посеред кімнати та грітися в ньому. Цю ідею протестували у Південній Кореї у 2013 році, коли країна переживала енергетичну кризу. Тоді корейці масово скуповували намети та встановлювали їх посеред квартир. Всередині спали, гралися або дивитися телевізор цілими сім'ями. До прикладу, за температури у квартирі +18 всередині намету вона зберігалася на рівні 26 градусів. У наметі можна розмістити невеличке джерело тепла і температура в ньому буде набагато комфортніша, ніж зовні. Крім того, на відміну від спальника, у ньому можна багато чого робити. Наприклад, працювати за ноутбуком чи проводити заняття в зумі.

  • Найдешевший намет-тент на 1-2 людей, який можна поставити прямо на ліжко, обійдеться приблизно у 500-700 грн.  
  • Чотиримісний намет розміром 2х2х1,35 м коштуватиме від 1200 грн.

Поповнюємо гардероб

підготовка до зими

Теплий одяг для дому — окрема стаття витрат. Вдягатися треба правильно — за принципом "капусти". Багатошаровий одяг працює, як термос. Якщо треба буде робити якусь роботу, краще зняти один-два шари одягу, щоб не спітніти. Адже піт забиратиме тепло з організму у 25 разів швидше за повітря.

Термобілизна та в'язані шкарпетки — must have! Під час вибору термобілизни враховуйте її тип. Варто купувати ту, що призначена не для активного відпочинку. Зрозумійте принцип роботи термобілизни, зауважте, що вона не працює з джинсами та іншими бавовняними тканинами. Для сну варто мати окремий набір термобілизни. Одяг має бути максимально легкий та зручний.

  • Комплект термобілизни від українського виробника обійдеться в суму від 530 до 1500 грн, в залежності від складу виробу.
  • Вовняні шкарпетки — від 150 грн.
  • Теплі "чуні" з овчини — 250-350 грн.
  • А ще корисні штуки — пончо з натуральної вовни або толстовка-плед з капюшоном (поки що — від 390 грн).

підготовка до зими

Шукаємо альтернативні джерела енергії

Насправді будь-який апокаліптичний сценарій з виживання у квартирі може бути розрахований на досить обмежений термін. Адже виживати кілька місяців без тепла та світла у багатоповерхівці буде практично неможливо. Проте, якщо відбудеться якась техногенна аварія, у панельці в утепленій квартирі, за наявності спальників, газових горілок та запасу харчів та води можна деякий час протриматися навіть за мінусових температур.

підготовка до зими

На випадок, якщо щезне електропостачання, насамперед потрібно забезпечити запас сірників та свічок. Порада банальна, але про елементарні (і не дорогі!) речі чомусь часто забувають. Також слід мати радіоприймач на батарейках — щоб дізнаватися новини та слідкувати за екстренними оповіщеннями, ліхтарик та запасні батарейки для нього або акумуляторний ліхтар, пару потужних павербанків для зарядки телефонів і гаджетів.

Для зарядки ноутбука варто пошукати powerbank зі швидкісною зарядкою потужністю від 60 Вт. Для таких потреб краще обирати пристрої ємністю від 20000 mAh. Ціни на таку ємність починаються від 1600 грн

За повної відсутності електрики виручать ліхтарі та павербанки на сонячних батареях. Але слід пам'ятати, що зарядити їх повністю може і не вдасться, адже сонячних днів зимою не так вже й багато.

І ще один лайфхак для освітлення: автомобільний акумулятор плюс світлодіодна стрічка. Працює чудово, заряду вистачає надовго.

Для освітлення не буде зайвою і газова лампа. Для приготування їжі — туристичні газові пальники. До речі, газові балони швидко закінчуються (одного балона зазвичай вистачає на дві години безперервного горіння), тож треба мати й запасні. Щоб розігріти кружку води для чаю або розведення сублімованої їжі — придбайте сухий спирт.

підготовка до зими

  • Набір з 10 упаковок сухого спирту (80 шт.) плюс підставка-пальник — 340 грн;
  • газові пальники — від 350 грн;
  • балони з газом — від 90 до 300 грн в залежності від виробника та об'єму;
  • ліхтар на акумуляторі  — від 140 до 600 грн;
  • радіо на батарейках — в середньому 500 грн.

Хітом цього сезону стали буржуйки. Буржуйкою можна грітися й готувати на ній їжу. Її мінус — вона не тримає довго тепло і споживає багато палива. Крім того, експлуатація буржуйки потребує дотримання правил безпеки — вивести димохід назовні, не притуляти до стіни та встановити на металевому листі. У комплекті з буржуйкою обов'язково треба мати вогнегасник і датчик чадного газу. На українських торговельних онлайн-майданчиках пічки-буржуйки зараз пропонують за 3000-6500 грн.

Найдорожчим задоволенням буде покупка генератора. Ціни на бензинові генератори, в залежності від потужності та виробника, становлять у середньому від 9 тис. до 70 тис. грн. Дизельні генератори ще дорожчі — від 60 тис. до 170 тис. грн.

Запасаємося продуктами

підготовка до зими

Головні вимоги до продуктів на зиму у воєнний час — калорійність і термін зберігання. Як правило, в очікуванні важких часів люди розмітають із полиць магазинів крупи, сіль, цукор, макарони, борошно, олію, тушонку та консерви —  і це дійсно оптимальний набір. 

  • До стратегічного кошику варто додати квасолю, сочевицю або інші бобові. Ці продукти довго зберігаються і є гарним замінником м'яса. 
  • Жири — сало засолене, смалець, олія, арахісова паста, вершкове масло (можна кілька пачок заморозити), печінка тріски, омега-3 жирні кислоти у вигляді дієтичної добавки, оливки, жирні сири типу "пармезан". 
  • Також зверніть увагу на сухе молоко, воно має універсальне застосування.
  • Крім того, запасіться сухофруктами, горіхами та медом. Ці природні продукти поживні і є "довгожителями" серед інших калорійних продуктів.
  • Продукти з тривалим терміном зберігання, якими теж необхідно за можливості запастися — кава, чай, олія, згущене молоко, цукерки, шоколад, печиво, зернові хлібці, енергетичні батончики.

На випадок блекауту особливу увагу слід приділити продуктам, які швидко готуються. Це бульйонні кубики, мюслі, вівсянка та вермішель швидкого приготування, сублімовані страви в індивідуальній упаковці. Армійські сухпаї в реторт-пакетах зовсім не потребують електрики й окропу та легко розігріваються. Просто налийте води, покладіть каталізатор та пакет з їжею — через 10–15 хвилин ви матимете порцію гарячого обіду. До речі, гречку теж можна не варити, а запарити за кілька годин у термосі.

Більше про те, як приготувати гарячу їжу у випадку різних відключені, — тут.

Якщо є підвал, льох, утеплений балкон чи гараж, який не опалюється, їх варто заповнити картоплею, морквою, капустою та іншими овочами.

Як розрахувати необхідну кількість продуктів? 

Ось приблизний список продуктів на місяць для сім'ї з 2 людей (без дітей):

  1. М'ясо: курка, яловичина. Приблизно 4 кг. Для економії часу можна заздалегідь з цільного м'яса приготувати фарш і зробити заготовки для котлет, відбивних, супу тощо.
  2. Риба: заморожена, свіжа — 4 кг.
  3. Крупи: рис, гречка, вівсяна, кукурудзяна, пшенична — 2 кг. Або 100-200 грамів зернових на день на дорослу людину в сухому вигляді.
  4. Макаронні вироби — 1 кг.
  5. Овочі: картопля, цибуля, морква, капуста, буряк, часник, заморожені овочеві суміші — 9 кг (з них картопля — 3 кг, морква, капуста — по 2 кг).
  6. Борошно — 1 кг. 
  7. Олія — 1 пляшка.
  8. Цукор, цукерки — 0,5 кг.
  9. Сіль — пачки 1 кг вистачає на кілька місяців.
  10. Кава, чай — 1 пачка / баночка 100 г.
  11. Консерви овочеві (оливки, зелений горох, кукурудза, квасоля) — мінімум 2 баночки будь-якого продукту.
  12. Сухофрукти, горіхи — 300 г.

Не забудьте і про домашніх тварин: зробіть запаси корму, наповнювача для туалету, ліків.

Як зекономити?

підготовка до зими

Для того, щоб закупити продукти з мінімальною накруткою, варто вивчити асортимент великих гіпермаркетів вашого міста і зрозуміти, де ціни найвигідніші.

Більш вигідним варіантом є закупівля на гуртових базах. Цей варіант зручний лише в тому випадку, якщо у вас є особистий транспорт. Бо зазвичай такі бази розташовуються на окраїнах великих міст. Ще вигідніше, якщо ви домовитеся з родичами та друзями про спільну закупівлю як гуртовики й навіть про доставку продуктів гуртовими компаніями. У цьому випадку вам не доведеться витрачати на поїздку свій час і бензин.

Акції та розпродажі. Зазвичай таким чином позбавляються від продукції, термін придатності якої знаходиться на межі або закінчується в найближчі місяць-два. Тут існує така ж рекомендація: якщо товар не викликає сумнівів у тому, що ви скористаєтеся ним найближчим часом, і він не встигне зіпсуватися, візьміть, але враховуйте кількість. Також розпродажі влаштовують, якщо магазин закупив певний товар одразу великою партією.

Дбаємо про воду

підготовка до зими

Обов'язково зробіть запаси питної та технічної води. Одній дорослій людині потрібно на добу:

  • 3 літри питної води (включно з рідиною, яку споживаємо з їжею)
  • 10-12 літрів для гігієни та для приготування їжі.

Упевніться, що у вас є запас води для себе та родини щонайменше на 72 години. Кожну баклажку варто підписати, щоб не переплутати питну воду з технічною.

Зважаючи на ймовірність проблем з водою, важливо завчасно дізнатись, де є криниця, бювет або колонка, у яких її можна буде набрати. Якщо ви не впевнені в якості питної води, радимо використовувати засоби для додаткового очищення — фільтр-глечик для механічного очищення води чи таблетки для швидкого знезараження води (10 шт. — 165 грн). Одна таблетка розрахована на 10 л води.

Гігієна

Майте велику кількість вологих серветок. Пʼятьма серветками можна обтерти себе повністю. А за необхідності — і посуд "помити".

Є так званий туристичний душ — це губка, якою можна помитися без води. Також подбайте про туристичний рушник, який легко сохне, адже в холодній квартирі з цим будуть проблеми.

Відсутність води означає і відсутність каналізації. Тому мешканцям багатоквартирних будинків треба запастися пакетами. Подумайте, як вам у такій ситуації буде зручніше ходити в туалет — на відро чи в унітаз, і потім у цих торбинках викидати фекалії.

  • найдешевша упаковка вологих серветок 60 шт. — 20-25 грн;
  • комплект губок для "сухого" миття з 10 штук — 350 грн;
  • Рушник, який швидко сохне — від 150 грн.
  • "Пакет з пакетами", який є майже у кожного вдома — безплатно.

Аптечка для побутових потреб:

Аптечка для побутових потреб

  • пластирі різних розмірів;
  • активоване вугілля від інтоксикації;
  • препарат для зниження жару;
  • препарат для знеболення;
  • протиалергічний препарат;
  • ліки проти діареї;
  • ліки проти шлункової інфекції;
  • краплі на випадок інфекційно-запальних захворювань очей;
  • ліки, що ви приймаєте (дозування — щонайменше на тиждень) з описом способу застосування та дози;
  • запас масок і бахіл;
  • не зайвими будуть гематоген і комплексні вітаміни.

Ще більше корисних рішень!

Окрім речей, якими варто запастися у випадку відсутності світла й тепла, треба підготувати певну кількість готівки. Адже у випадку блекауту ні банкомати, ні термінали на касах не працюватимуть. 

Також заздалегідь варто продумати план, куди саме ви висуватиметесь, якщо справді станеться щось серйозне і жити в багатоквартирному будинку буде не можна. 

Обов'язково ознайомтеся з заходами, які розробила місцева влада на випадок критичних ситуацій.

Цей матеріал став можливим завдяки підтримці IREX. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
7239

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: