fbpx
Сьогодні
Що відбувається 20:52 23 Жов 2022

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

Сьогодні 242 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 За вчора на південному напрямку ЗСУ знищили два російських ударних вертольоти Ка-52. Полювання триває!

📌 У районі Енергодара Запорізької області в результаті одного удару ЗСУ було знищено 4 гаубиці Д-30, 3 вантажівки з боєприпасами, до 50 військовослужбовців противника, ще близько 40 — поранено.

У Новій Каховці Херсонської області захисники України поранили до 150 окупантів, а в Запорізькій області — близько 100.

📌 Орієнтовні втрати окупантів на півдні:

  • 2 танки;
  • реактивна система залпового вогню "Град";
  • протитанковий ракетний комплекс;
  • 16 одиниць авто-бронетанкової техніки;
  • 4 склади з боєприпасами в Первомайському та Бериславському районах Херсонщини.

📌 ЗСУ продовжують рухати лінію фронту на Херсонщині. А інформація про "витіснення українських військ із деяких населених пунктів області" — це ворожа брехня. Про це в етері телемарафону повідомила речниця пресцентру ОК "Південь" Гуменюк.

📌 У Херсоні масово перестали приймати рублі. У багатьох аптеках та на заправках вимагають розплачуватись лише гривнями. Також херсонці розповідають, що рублі не хочуть міняти або обмінюють за курсом, який різко зріс.

📌 Цієї ночі над Миколаївською областю збили 14 безпілотників-камікадзе. Ще два — на сході і в центрі країни. Загалом під час війни приземлили вже 273 "шахіда".

📌 Українська розвідка має зразки іранських дронів-камікадзе та вивчає їхні комплектуючі. Далі урядовці працюватимуть з компаніями, чиє обладнання використовує Іран для виробництва дронів, щоб зупинити поставки, кажуть у фракції "Слуга народу". Також працюють над тим, щоб затримати передачу дронів до росії через сусідні з Іраном держави.

📌 Від початку повномасштабного вторгнення росіяни втратили 350 крилатих ракет, 21 з них — за останню добу.

📌 Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах 7 населених пунктів Донецької області.

📌 Авіація ЗСУ за минулу добу завдала 17 ударів. Підтверджено ураження 15 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох позицій зенітних ракетних комплексів.

📌 В окупованому Херсоні вибух. Про це пишуть місцеві телеграм-канали. Об'єктом нового замаху в місті став призначений росією "начальник СІЗО" Олег Тютюрай. На жаль, загинув випадковий перехожий, а сам Тютюрай не постраждав. Вибухівку прикріпили до стовпа та активували, коли Тютюрай за кермом свого авто проїжджав повз.

А до одного з готелів окупованого Енергодара на Запоріжжі завітала "бавовна" у вигляді удару ЗСУ. Готель дуже полюбляли військові-окупанти і співробітники росатому.

📌 У російській Пермі горів пороховий завод, що цілодобово штампував боєприпаси для війни — заряди для реактивних систем залпового вогню "Град" та "Смерч", а також для комплексів ППО. 

А в російському Іркутську звалився на житловий район військовий літак. Минулого тижня те саме відбулося в Єйську.

Злочини рф

📌 Минулої доби росіяни завдали 32 ракетних і 25 авіаційних ударів, здійснили понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали об'єкти енергетичної та критичної інфраструктури Волинської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької, Одеської та Миколаївської областей. Є значні руйнування і поранені цивільні.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

Наслідки обстрілу Миколаєва

📌 Вночі ворог атакував Миколаїв. Одна з ракет влучила у п'ятиповерховий житловий будинок, повністю зруйнувавши квартиру на п'ятому поверсі. Також пошкодження зазнав сусідній 10-поверховий житловий будинок. Уламками та вибуховою хвилею в ньому винесло вікна, двері, знищено балкони. Пошкоджено також теплотрасу, дитячий майданчик. 5 людей поранено.

📌 На Дніпропетровщині вчора ввечері окупанти здійснили обстріл Червоногригорівської ТГ. Пошкоджено п'ять приватних будинків, господарчі споруди, лінії електромережі. Осколкові поранення дістали двоє жінок та двоє чоловіків. Одна з постраждалих у важкому стані.

📌 Ранком росіяни знову обстріляли Нікопольщину. Поранені п'ятеро людей. Двоє з них їхали в машині, коли поряд з автівкою розірвався російський снаряд. У Нікополі понівечені будинки, дитячий садок та кілька приватних підприємств.

📌 Під ворожим вогнем опинилися 6 громад Сумщини. Внаслідок обстрілів в одному з населених пунктів пошкоджено школу, дитячий садок, сільраду, водонапірну вежу, пам'ятник; розбиті вулиці та городи, пошкоджені 2 житлових будинки, лінія електропередач. 

Серед постраждалих — 68-річна жінка, яка отримала осколкові поранення та перебуває в лікарні.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

📌 У Запоріжжі безпілотник "Герань" вразив громадську будівлю ⬆️. А один із передмість обласного центру накрив залп ракет С-300. На щастя, без постраждалих.

📌 В Онуфріївці на Кіровоградщині уламки російської ракети пошкодили майже 50 будинків і школу.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

📌 Троє людей загинули внаслідок нічного обстрілу Курдюмівки між Горлівкою та Бахмутом (Донеччина). Російські артилерійські снаряди знищили два будинки (на фото вище). Під уламками одного з них загинуло подружжя, у пожежі в другому будинку — загинув чоловік. Також ушкоджено Бахмутську лікарню багатопрофільного лікування. Тут обійшлося без жертв.

📌 росія ударами по енергетичних об'єктах намагається змусити Україну більше вкладатися в захист і відволіктися від контрнаступу, — констатує Інститут вивчення війни. "Відключення світла в поєднанні з холодною зимовою погодою та пошкодженими цивільними будівлями, ймовірно, посилять страждання цивільного населення України цієї зими. Російська кампанія націлювання на українську енергетичну інфраструктуру створює гуманітарну трагедію, не змінюючи суттєво ситуації на полі бою, і російські виправдання для таких ударів стають дедалі слабшими", — зазначають в ISW.

📌 В окупованому Херсоні стараннями окупантів практично повністю щез інтернет.

📌 Деякі батьки, яких окупанти вмовили відправити з Енергодара та навколишніх сіл (Запоріжжя) своїх дітей до Краснодарського краю рф, вже почали отримувати тривожні повідомлення. Окупанти поставили іх перед фактом, що діти "затримуються на відпочинку в росії на невизначений термін" та наказали передати теплі речі. Фактично діти зараз є заручниками терористів.

📌 Російський пропагандист Красовський закликав палити та вбивати українських дітей.

Життя в умовах війни

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

📌 Військові 102 бригади Територіальної оборони Збройних Сил України з Прикарпаття стали хресними дитини на передовій. ⬆️ Капелан одного з батальйонів бригади здійснив таїнство хрещення дитини, родина якої проживає в громаді на звільнених від окупантів території. У малого в житті будуть дуже сильні янголи-охоронці!

📌 У Кривому Розі в одному з бомбосховищ пройшов Чемпіонат міста з рукопашного бою. Це перший міський спортивний захід з початку введення воєнного стану. Більше 100 юних борців віком від 10 до 15 років мали можливість показати свою майстерність.

📌 Двигуни "Мотор Січ" знайшли у збитих вертольотах рф. СБУ заарештувала почесного президента "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Його звинувачують у держзраді.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 ​​Швейцарія виділить 15 млн франків на розвиток нових цифрових послуг та сервісів, необхідних для українців під час повномасштабної війни.

💡 Німеччина передала Україні нову партію зброї та десятки тисяч комплектів зимового екіпірування. Україна отримала:

  • 5 броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2;
  • 167 тисяч патронів до вогнепальної зброї;
  • 7 важких і середніх понтонних систем;
  • 183 генератори;
  • 100 наметів;
  • зимову форму — 116 тисяч курток, 80 тисяч штанів та 240 тисяч шапок.

А в процесі підготовки чи постачання знаходяться ще 5 саперних бронемашин Pionierpanzer Dachs, 35 змінних зарядних систем, 4 тисячі спальних мішків.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

У Берліні люди закликають припинити постачання Іраном дронів державі-терористу росії

💡 У Берліні пройшла акція проти продажу Іраном дронів-камікадзе рф. На акцію прийшло 80 тисяч людей, як самих німців, так і іранців та українців. 

💡 Ізраїль розбомбив місце збирання іранських дронів у Сирії. 

💡 В Італії історичний день — вперше з 1974 року рівно 7 днів країна не імпортувала жодного кубу російського газу від Газпрому.

Українці, об'єднуємось! 

💡 Столична влада закуповує мобільні котельні, які стануть резервним джерелом теплопостачання на випадок відключень опалення взимку. 

💡 А в Миколаєві з'являться 34 зупинки-укриття.

💡 Українську колискову "Ой ходить сон коло вікон" переспівали в Бразилії. У кліпі взяли участь 20 українок, які вимушені були тікати від війни. Гроші від прослуховування пісні на стримінгових сервісах перерахують фонду Help in Mukachevo, що опікується будинком сиріт з окупованих територій.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

💡 Понад 20 тисяч гривень для захисників зібрали учні Качанівського ліцею на Вінниччині. Діти продавали саморобні солодощі та випічку (на фото вище). За гроші, які вторгували, закупили спальники, сухі борщі, супи й парафін для окопних свічок.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

💡 У Криворізькому науково-дослідному інституті виготовляють буржуйки для Збройних сил України. ⬆️ Співробітники закладу розробили технологію, а метал для виробництва надають волонтери. Для виготовлення пічок використовують обладнання, яке є в інституті.

Хрестини на передовій та квадрокоптер від десятирічного хлопчика: хроніка подій 23 жовтня та головні рішення

💡 ​​ Допомагати ЗСУ можна незалежно від віку та можливостей, головне — бажання. Цей лист ⬆️, а також квадрокоптер передав для Армії дронів 10-річний Дмитро. Хлопцю дрон подарували на день народження минулого року дідусь із бабусею, щоб він знімав панорами рідного міста. Та натомість квадрокоптер поїде виконувати бойові завдання на фронт. 

2
889

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: