fbpx
Сьогодні
Кейси 13:52 19 Жов 2022

Стрижка за донати: як у Києві харків’янин створює образи та збирає кошти для Збройних Сил 

“Люди почали менше донатити, проте не стали менше користуватися послугами. Коли люди розуміють, що водночас можуть і підстригтися, і бути корисними, то це мотивує їх допомагати більше”, — каже про свою ініціативу перукар Роман. До повномасштабної війни він займався своєю справою в Харкові. Зараз його життя кардинально змінилося, однак стригти хлопець не перестав. Усі зароблені кошти Роман віддає на потреби ЗСУ. “Рубрика” розповідає про його рішення.

English version here

У чому проблема?

Роман — переселенець з Харкова. Йому 28. Зараз він уже третій рік працює в ІТ, а до цього близько п'яти займався перукарською сферою. Нову, і тепер основну роботу, часто поєднував з минулою на вихідних.

Повномасштабна війна зробила нас усіх волонтерами. Раз на декілька тижнів Роман запитує про батька, який воює, чи треба йому, чи його побратимам щось. Той постійно дякує й повторює, що "з вашою допомогою легше воювати".

"Якщо люди роблять патріотичні тату, вироби чи будь-які інші речі, завдяки яким частину коштів можуть віддати ЗСУ, то це дуже цінно. І однозначно краще, ніж нічого. Показувати те, що ти робиш і для чого — теж важливо. Це може заохочувати інших також не бути байдужими. Тільки разом переможемо", — каже Роман.

Яке рішення?

На початку березня Роман переїхав з Харкова в Трускавець, що у Львівські області. Поїхавши, не брав інструменти. Не думав також про те, що стрижки та образи будуть доречними.

Стрижка за донати

З часом, звикнувши до нового міста та умов, клієнти, які переїхали з Харкова у Львів, запропонували Романові підстригти їх. Пообіцяли, що всі охочі зберуться для цього в один день. Водночас Роман прагнув бути корисним і наприкінці квітня разом зі своїм колегою Віталієм, який також тоді жив у Трускавці, вирішив зароблені кошти на стрижках у Львові переказувати на той чи інший збір. За свій кошт перукарі орендували місце та відкрили запис, а робочі інструменти Роман отримав поштою.

Перукар Роман переселенець з Харкова

"Те, що ми можемо зробити для перемоги — полегшувати роботу Збройним Силам. Переконаний, що це єдине, що може зупинити росію. А тому наше завдання — допомагати. Попри все я вирішив, що все треба віддавати. Прийшло переусвідомлення того, що не потрібно шкодувати чогось для перемоги. Ні себе, ні часу, ні ресурсів. Тому, що це важливо".

Стрижка за донати

Зароблені кошти перукарі віддають на різні збори. Найчастіше — на збори знайомих. Колега в компанії, де працює Роман, часто як волонтерка їздить на передову. Вона збирає кошти для 93-ї бригади "Холодний Яр", збирала й на снайперську гвинтівку для ветерана Донецького аеропорту. Докладався й до зборів Євгена Ліра, письменника, співзасновника просвітницького YouTube-каналу "Твоя підпільна гуманітарка", присвяченого гуманітарним наукам. Зборами займаються і батьки дівчини Романа. Нещодавно вони їхали з допомогою в Ізюм та Балаклію.

А це точно працює?

Роман приїжджав до Львова, коли були записи. І так за 8 робочих поїздок до Львова отримали 50 000 грн, які переказали волонтерам.

Зараз Роман у Києві, куди переїхав у вересні. Тепер він займається стрижками за донати сам. Отримуючи гроші з основної роботи, все, що заробляє на стрижках, вирішив до кінця війни віддавати на потреби Збройних Сил. Тут також орендує приміщення, і коли є запис, найчастіше на вихідні, приїжджає стригти.

Ініціатива стрижка за донати

Клієнти, які знають Романа та ходили до нього в Харкові, зараз опинилися в різних містах. Тому винаймаючи робоче місце навіть раз на кілька тижнів, хлопцю буває важко знайти людей, які записалися б до нього на стрижку за донат. Черга до нього буває не завжди, хоча, як каже Роман, займався б цим щосуботи та щонеділі. 

А втім, люди таки знаходять ініціативу — через соціальні мережі хлопця, інстаграм та твіттер. Якщо кілька людей записалося, Роман винаймає приміщення в салоні й активно розголошує про відкритий запис на цей день. Такі оголошення репостять друзі та знайомі й це теж допомагає знайти більше клієнтів.

стрижка за донати

Часто на перукарських кріслах люди також діляться своїми історіями пережитого під час війни.

"Такі розмови об'єднують та посилюють думку про те, що ми єдині перед загрозою, що перед нами", — каже хлопець.

Стрижка у Романа коштує 600 грн, але люди іноді платять і вдвічі, і втричі більше за цю суму. Найбільший донат, який Роман отримав за стрижку, — 5 000 грн. Тоді за день Роман зміг переказати на потреби армії 11 тисяч. Зазвичай же за робочий день Роман збирає від 4000 до 7000 гривень.

Стрижка за донати

"Зараз люди почали менше донатити, проте не стали менше користуватися послугами. Усі так само готові заплатити більше за стрижку, знаючи, що це допоможе. Я надаю послуги, яких потребують люди. Тому від початку цієї ініціативи кількість людей не зменшилася. Коли люди розуміють, що водночас можуть і підстригтися, і бути корисними, то це мотивує їх допомагати більше".

Як кожен може допомогти?

Головне — не бути байдужими. Роман переконаний, що лише так ми приносимо користь.

Ініціатива стрижка за донати

"Варто шукати та запитувати. Якщо ти не можеш допомагати грошима, ти можеш здавати кров, плести сітки чи вантажити гуманітарну допомогу. У кожному місті є волонтерські центри чи організації. Переконаний, що точно можна знайти людей, які цим займаються. А в них можна запитати про те, чим можна допомогти. Можна допомагати окремо тим людям, хто зараз воює, адже майже в кожного є хтось, хто перебуває на фронті.

Мої питання також розв'язувалися завдяки нетворкінгу. Друзі допомагали поширювати пости, де я писав про вільні місця на стрижку, також відгукувалися, щоб допомогти знайти салон для оренди".

Отримати стрижку та допомогти ЗСУ

"Після перемоги ми вийдемо абсолютно іншими. Ми вийдемо тією єдиною спільнотою, де мало байдужих людей, де всі об'єднані, без ділення на «східняків» та «західняків», а з усвідомленням того, що всі ми — українці"

Щоб записатися до Романа та підстригтися за донат на користь війська, можна написати йому в інстаграм.

342

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: