fbpx
Сьогодні
Що відбувається 22:03 22 Жов 2022

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

Сьогодні 241 день війни росії в Україні: розповідаємо про ключові події на фронті, в тилу та у світі, а також про головні рішення, які наближають нашу перемогу

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 Українська ППО вже збиває близько 60% ворожих цілей. А по дронах ефективність навіть вища.

📌 Сили протиповітряної оборони знищили 10 ударних безпілотників над Миколаївською та ще 1 над Кіровоградською областю. 

📌 Бійці ЗСУ за ранок приземлили 20 крилатих ракет з 40, запущених по Україні, серед них 5 ракет "Калібр". 

Під час другої повтряної тривоги сьогодні тільки на заході ЗСУ збили 7 ракет.

📌 У Бериславському районі Херсонщини збито ударний вертоліт окупантів Ка-52.

📌 В Україні ліквідували 10 іранських інструкторів, які навчали російських солдат запускати дрони-камікадзе. 

📌 Окупанти продовжують тікати з Херсонщини. У місті Берислав Херсонської області з 19 жовтня припинили свою діяльність усі органи окупаційної влади. Місто продовжують залишати колаборанти, які співпрацювали з російськими окупантами, разом із родинами та майном.

📌 Петля на російських військах навколо Херсона затягується. Віцемаршал авіації військ Британії у відставці Шон Белл зазначив, що тепер перед окупантами стоїть складний вибір — залишитися й потрапити в оточення або втікати. Російські військові вже сьогодні масово переодягаються у цивільних, аби прикрити свій ганебний відступ.

📌 Ракетно-артилерійськими підрозділами на півдні України виконано 229 вогневих завдань. Забезпечено втрати ворога в кількості: 17 рашистів, реактивна система залпового вогню "Град", танк, міномет, 3 одиниці авто-бронетехніки та 3 склади боєприпасів у Бериславському районі. Пошкоджено ще 6 броньованих автівок і 2 міномети. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

📌 А в Шебекіно Бєлгородської області росії сталася "бавовна". Місцеві жителі скаржаться на відключення світла та води.

Злочини рф

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

Наслідки влучання ракети в один із обʼєктів енергетики

📌 Суботній день почався з двох масованих ракетних атак окупантів.

  • У Львівській, Житомирській та Чернівецькій областях спрацювали сили ППО.
  • 5 з 5 ракет, що летіли на Київ, збито.
  • Також над Чернігівською та Сумською областями збили дві ворожі ракети.
  • Є прильоти у Волинській (двічі) і Хмельницькій областях. Частина Луцька та Хмельницький без світла.
  • Об'єкт енергетики в Луцьку фактично знищений трьома ракетами Х-101.
  • Через влучення ракети по енергооб'єкту в сусідній області Уманський та Звенигородський райони на Черкащині — без світла.
  • На Кіровоградщині у Кропивницькому та Голованівському районах пошкоджено енергетичні об'єкти.
  • По об'єкту енергетичної інфраструктури на Одещині завдали два удари. Поранено дві людини.
  • У Рівному росіяни влучили в об'єкт критичної інфраструктури. Мешканців прилеглих територій евакуювали в безпечні місця. У медичних закладах розгорнули пункти надання меддопомоги.

Країна-терорист також вранці вразила два об'єкти критичної інфраструктури на Миколаївщині.

📌 Після сьогоднішніх атак по енергетичній інфраструктурі наслідки можуть бути гіршими, ніж після масованого обстрілу 1,5 тижні тому. Наразі більш ніж у 10 регіонах обмежено електропостачання. Майже 1,5 мільйонів людей залишилися без електрики.

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

Наслідки нічного обстрілу Дніпропетровщини

📌 Вночі росіяни накрили вогнем Нікопольський район на Дніпропетровщині. Найбільше потрапили по Нікополю: там внаслідок ударів ворожих РЗСО та важкої артилерії пошкоджено понад 20 будинків та кілька газопроводів. Без постраждалих.

📌 Протягом доби 21 жовтня та в ніч проти 22 жовтня російські війська обстріляли два райони Миколаївщини. У Миколаївському районі одна людина загинула та одна зазнала осколкових поранень.

📌 Вночі окупанти обстріляли село Зарічне Запорізької області. Завдали 2 ракетних ударів, обійшлося без постраждалих.

📌 По одному з об'єктів інфраструктури на Черкащині вночі було завдано удару дронами-камікадзе, рятувальники працюють над гасінням пожежі.

📌 Росіяни вже й не стараються видумувати чергові побрехеньки. Кажуть, що під час вчорашнього обстрілу Антонівського мосту в Херсоні влучили й по вул. Стрітенській. Тільки ця вулиця в Херсоні за 16 кілометрів від мосту.  

📌 За даними Генштабу, окупанти перевдягаються у цивільний одяг, після чого заселяються в залишені житла, готуючись до вуличних боїв.

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

📌 Вчора окупанти вивезли 16 дітей із Олешківського дитячого будинку-інтернату (Херсонщина) ⬆️. Яка їхня подальша доля невідомо. Також окупанти вивезли машинами швидкої допомоги до тимчасово окупованого Сімферополя 46 вихованців Херсонського обласного будинку дитини. Попередньо це діти віком до 5 років.

📌 50 тисяч дельфінів загинули в Чорному морі внаслідок використання російських військових кораблів.  

Життя в умовах війни

📌 Кабмін запроваджує спеціальне посвідчення для повернення в Україну депортованих окупантами громадян. Отримання документа буде безкоштовним, для його отримання необхідно буде звернутись до Мінреінтеграції. Термін виготовлення — п'ять робочих днів.

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

📌 "Нова пошта" створила спеціальне мобільне відділення для роботи на деокупованих територіях, де немає світла. ⬆️ Таке відділення може працювати як від мережі 220В, так і від генератора. Перше мобільне відділення вже працює в смт Рогань на Харківщині. У найближчих планах компанії — встановити ще 20 таких відділень.

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

📌 На Подолі в столиці відкрили новий мурал, який присвячений перемозі України над росією (на фото вище). Автором нового стінопису є художник Володимир Манжос. Розмір стінопису — 16 на 10 метрів.

📌 В Україні остаточно заборонили діяльність 12 проросійських партій. Деяких політичних лідерів оголошено в розшук.

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Німеччина передала Україні першу систему радіолокації TRML-4D для протиракетної оборони. Очікується постачання ще 3 одиниць.

💡 ООН допоможе Україні з розмінуванням територій. Україна отримає від ООН спеціалізоване обладнання та броньовані екскаватори.

💡 ЄС запускає програму надання екстреного прихистку для 46 000 людей у зимовий період для України та збільшує гуманітарну допомогу на 175 мільйонів євро. Тимчасові прихистки розгорнуть в Рівненській, Київській, Харківській областях та в Румунії.

💡 У Чехії люди зібрали понад 1.3 млн доларів, щоб купити модернізований Т-72 для України.

💡 Виконавець ролі Люка Скайвокера Марк Гемілл уже зібрав для України коштів на понад 500 дронів. "Джедай" долучився до війни проти росії, приєднавшись до глобальної фандрайзингової плаформи United24 1 жовтня. Він збирає на "Армію дронів".

💡 Наш добрий друг, козак Борис Джонсон(юк) вже отримав підтримку 100 парламентаріїв-консерваторів, необхідну для участі у виборах прем'єра Британії.

Українці, об'єднуємось! 

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

💡 Буржуйки для українських захисників за власним дизайном виготовляє вінничанин Сергій Солдатенко ⬆️. Зробив таких уже чотири. Майстерню зорганізував у гаражі. До кожної печі приварює конструкцію, на якій можна сушити одяг та готувати їжу

💡 У Київському зоопарку, крім постійних мешканців, зимуватимуть більше 200 тварин, врятованих із найбільш постраждалих регіонів України. Наразі там створюють запаси кормів, утеплюють будівлі, закуповують електрогенератори, інфрачервоні обігрівачі та дров'яні печі. Підтримати зоопарк можна тут.

💡 Херсонський театр імені Миколи Куліша розпочав свої гастролі Україною. Під час кожної вистави збирають гроші для своїх колег, які вболівають за Україну, але не можуть покинути окуповане місто.

Удари по енергоінфраструктурі та повернення на арену Джонсона: хроніка подій 22 жовтня та головні рішення

💡 Науковці зі Львова розробили кровоспинний засіб для українських військових. ⬆️ За підтримки американських медичних центрів вдалося запустити виробництво гермостатика та відправити активатори згортання крові на передову.

1
616

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: