fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:25 09 Вер 2022

Хроніка подій 9 вересня — 198 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 Тепер офіційно: ЗСУ звільнили Балаклію! Загалом на Харківщині українські військові деокупували вже понад 20 населених пунктів.

За три дні на Харківському напрямі українські військові просунулися майже на 50 км!

📌 Контрнаступ ЗСУ поки що на ранніх стадіях, але прогрес стійкий, — заявив американський генерал Марк Міллі. Він зазначив, що українці здійснюють дуже цілеспрямовані наступальні атаки. Він додав, що ЗСУ вразили за допомогою HIMARS близько 400 цілей.

📌 Українські військові можуть звільнити Куп'янськ на Харківщині протягом наступних 72 годин, — вважає Інститут вивчення війни (ISW). Втрата міста, а також інших районів тилу противника не дозволить росії проводити наступальні операції й оборонятися.

ЗСУ біля Куп'янська

🇺🇦 Не пройшло і 12 годин від тієї заяви, як наші вже біля Куп'янська! Також ЗСУ підірвали міст через Оскол, тим самим відрізавши рашистів у Куп'янську від можливості отримати підкріплення.

ЗСУ звільнили Волохів Яр

🇺🇦 Українські військові звільнили від російських окупантів і Волохів Яр Харківської області. Національна гвардія опублікувала відео підняття українського прапора над селом.

📌 Військові експерти порівнюють дії ЗСУ з розробленою Ізраїлем стратегією — каскадним руйнуванням оборони. Коли наступ ведеться практично на плечах ворога, який втікає. Швидкість наступу така, що ворог не встигає десь зупинитися та вибудувати нову лінію захисту. Саме так зараз діють ЗСУ. 

📌 За 10 днів контрнаступу ЗСУ видали квитки "на концерт кобзона" більш ніж чотирьом тисячам окупантів.

198 день війни

📌 З 24 лютого Україна здобула 257 ворожих танків. Іншими словами, росіяни "подарували" ЗСУ майже половину тієї кількості танків, яку Україна отримала від початку повномасштабної війни від партнерів.

📌  За минулу добу нашою авіацією завдано 6, а ракетно-артилерійськими підрозділами — 266 влучних уражень. Знищено 3 реактивні системи залпового вогню "Ураган", 6 артилерійський установок, танк Т-72 та 6 одиниць автобронетехніки. А також 6 складів БК, 2 бази та штаб рашистів.

198 день війни

📌А у Василівці Запорізької області ЗСУ знищили комплекс РЕБ "москва-1" вартістю $57 млн. "Слідом за кораблем" пішли й ворожі баржі в Голій Пристані, Херсонщина.

📌Українські військові захопили й ще один цінний трофей — командно-штабну машину Р-149АКШ-1 окупантів. Її завдання — встановлювати зв'язок по закритих інтернет-каналах та здійснювати топографічну прив'язку через різні супутникові системи. Тепер ця Р-149АКШ-1 працюватиме проти окупантів.

ЗСУ звільнили Чкаловське

🇺🇦 Українські захисники підняли наш прапор над Благодатівкою, Херсонщина. Також звільнене Високопілля. А судячи з фото вище, Чкаловське, Харківської області, теж повернулося додому!

📌 "Понад 1000 кв. км звільнено від окупанта в останні кілька днів. Нам дуже важко, але ми просуваємося вперед. Вдячні співгромадянам, які допомагають і чекають на нас", — сказав Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний. А ми — вдячні ЗСУ!

📌 ГУР інформує: Населення так званого Придністров'я відмовляється підписувати контракти з армією рф, а в "оперативній групі військ", — масове дезертирство.

📌 Тим часом з окупованого Маріуполя рф почала виводити військову техніку. Навіть ту, що до цього була окопана. Техніка рухається в бік Бердянська.

взятий у полон російський генерал

📌 А це — взятий у полон російський генерал ганебно стоїть на колінах перед українською піхотою. Ця історична світлина буде символічною до кінця війни й до кінця існування росії. 

Атаки рф

Резніков подарував генсеку НАТО уламок російської ракети

📌 Міністр оборони України Резніков подарував генсеку НАТО уламок російської ракети, націленої на Київ.

📌 Вночі окупанти обстріляли Салтівський район Харкова. Пошкоджено один із вищих навчальних закладів. Також дісталося Чугуєвщині. Одна жінка загинула. Загалом за добу — 4 загиблих і 10 поранених цивільних мешканців на Харківщині.

198 день війни

📌 Вдень війська рф обстріляли Харків вдруге. Влучили в дитячий садок. Постраждали 14 людей, троє з них — діти. Обстріляли також дитячий будинок творчості, школу та об'єкт спортивної інфраструктури. Харків під обстрілами росії вже 198 днів.

📌 Ворог вкотре зі ствольної артилерії обстріляв Нікополь. Понівечені дачні будинки, господарчі споруди, автомобілі. Постраждалих серед цивільного населення немає. 

📌 Неспокійно на Сумщині в Краснопільській та Великописарівській громадах. Вночі, близько 2 години, росіяни вели обстріл з мінометів — 8 прильотів. На щастя, без жертв та руйнувань.

📌 На Миколаївщині під обстрілами — Шевченківська, Широківська, Інгульська та Баштанська громади. Постраждалих немає, але внаслідок обстрілів дві громади знеструмлено.

📌 На Запоріжжі минулої доби під обстріл потрапили 5 населених пунктів Пологівського району. В Оріхові від обстрілів загинула жінка.

📌 За 8 вересня росіяни вбили 9 мирних жителів Донеччини: 5 у Бахмуті, 2 у Зайцевому, 1 у Нью-Йорку та 1 у Федорівці. Ще 23 людини отримали поранення.

📌 На Херсонщині рашисти використовують мешканців села Велика Олександрівка як "живий щит". Наразі селище закрите на в'їзд та виїзд.

📌 Опівдні окупанти завдали авіаудару по лікарні в Сумській області, Великописарівська громада. Постраждали люди, а подробиці події встановлюються.

📌 У Мелітополі окупанти зробили з 5 шкіл військові бази й казарми. А щоб заблокувати українське дистанційне навчання, окупанти здійснюють хакерські атаки на сайти освіти Мелітополя.

198 день війни

📌 На Київщині продовжують знаходити рештки закатованих рашистами людей. У селі Мощун на земельній ділянці неподалік лісу поліцейські знайшли присипаний землею череп. Він має пошкодження, які можуть вказувати на те, що людину стратили. 

📌 Корабель ВМС Румунії потрапив на дрейфуючу міну в Чорному морі, яку намагався знешкодити під час поганої погоди. З 24 лютого Туреччина, Румунія, Болгарія та Україна знищили 28 мін рф.

📌 На Херсонщині агент рф намагався вчинити диверсію з підриву боєприпасів ЗСУ. За вчинення диверсії окупанти обіцяли своєму поплічнику "винагороду" у розмірі 30 тис. грн. "30 срібників" щастя зраднику не принесли. СБУ викрила агента рф.

Життя в умовах війни

Рожева панамка Вокзал в Калуші

📌 Вокзал в Калуші на честь 100 000 пасажира потяга "Стефанія" обзавівся стильною рожевою панамою, яка вже стала легендарною завдяки гурту "Калуш".

📌 Для дитячих садків Житомира розробили алгоритм дій під час сигналів повітряної тривоги. З працівниками закладів провели навчання, інструктажі, відпрацювали плани евакуації та маршрути руху для кожної вікової групи окремо.

Ведмежий притулок

📌 ​​До ведмежого притулку "Домажир", що на Львівщині, доставили ведмедя з Донеччини. Він був покинутий у приватному будинку в місті Бахмут, де зараз тривають бойові дії. Ведмедик отримав ім'я "Бахмут".

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів 

198 день війни

💡 У Києві презентували естонського бойового робота "TheMIS". Його призначення — вивозити поранених бійців з-під обстрілів. Платформу оснащено камерами, які виявляють небезпечні зони, не ризикуючи життям військових. 

💡 Історична подія відбулася на Житомирщині. В прикордонному Овручі Естонія побудує для українських діток модульний садочок. На сьогодні це перший об'єкт в Україні, який буде відбудовуватись за допомогою фінансування Уряду іноземної держави.

💡 Пентагон розкрив деталі нового пакету допомоги Україні на $675 млн. До нього ввійшли:

  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • чотири 105-мм гаубиці та 36 000 105-мм артилерійських снарядів;
  • додаткові високошвидкісні протирадарні ракети (HARM);
  • 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);
  • 1,5 мільйона патронів до стрілецької зброї;
  • більше 5000 протитанкових систем;
  • 1000 155-мм снарядів RAAM*;
  • додаткові гранатомети та стрілецька зброя, а також прилади нічного бачення та інше польове обладнання;
  • 50 броньованих медичних автомобілів.

💡 За ствердженням голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, Євросоюз зможе відмовитися від російських енергоресурсів за 6-7 місяців.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький прибув до Києва

💡 Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький прибув до Києва. У нього заплановано кілька зустрічей, під час яких обговорять геополітичну ситуацію, енергетичний ринок, а також питання енергетичної та військової безпеки.

💡 Крім того, в Міноборони Польщі союзникам запропонували купувати у Варшави САУ Krab для України.

💡 А надвечір до Києва несподівано прибув президент Латвії Егілс Левітс. "Сьогодні я в Києві, щоб запевнити Володимира Зеленського у постійній підтримці Латвією України до перемоги у цій війні. Латвія — ваш оборонець. Латвія допоможе у відбудові. Слава Україні!", — написав він.

💡 Одеський обласний очний шпиталь отримав карету швидкої від Лодзинського воєводства, Польща.

💡 ЄС ухвалив рішення про виділення 5 млрд євро Україні. Допомога піде на забезпечення роботи критичної інфраструктури України та повсякденної діяльності державних інституцій.

Українці, об'єднуємось!

Микола Таран пробіг 250 кілометрів для ЗСУ

💡 Ультрамарафонець з Прикарпаття Микола Таран пробіг 250 кілометрів, щоб зібрати кошти на автобус для Збройних сил України. За 6 днів спортсмену вдалося зібрати 15 тисяч гривень і 250 доларів з необхідних 3 тис. доларів. Чоловік і далі планує заробляти кошти для армії бігом.

💡 В одному з прифронтових сіл Миколаївського району почали відбудовувати розбиту ворожим обстрілом сільраду. Над відновленням адмінбудівлі працюють як місцеві жителі, так і волонтери. Відремонтовану частину будинку планують відкрити 12 вересня.

💡 10 вересня в Одесі проведуть благодійний показ фільму "Чому я живий". Усі зібрані кошти під час показу підуть на підтримку дітей переселенців.

1
188

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: