fbpx
Сьогодні
Світ 08:25 09 Вер 2022

Королева Єлизавета ІІ: рішення, які змінили монархію

“Коли життя здається важким, мужні люди не здаються і не визнають поразку. Вони починають ще рішучіше боротися за краще майбутнє”, — говорила Єлизавета II. Якою історія запам’ятає королеву, яку поважав увесь світ? Згадуємо знакові моменти її правління та життя (і навіть трохи говоримо про нового монарха — Чарльза III).

English version here

Ввечері 8 вересня королевська родина повідомила світові, що королева Єлизавета II померла у віці 96 років. Вона правила Великою Британією 70 років — найдовше з усіх британських монархів.

Королева Єлизавета ІІ

Цьому повідомленню передували новини про проблеми зі здоров'ям королеви, які останнім часом з'являлися все частіше. Увесь світ слідкував за ситуацією після повідомлень Букінгемського палацу 8 вересня, коли лікарі Єлизавети ІІ висловили стурбованість станом її здоров'я. До резиденції королеви прибули члени королівської родини, її діти та онуки. Принц Гаррі перервав європейський візит, де він перебував разом із дружиною Меган і теж направився в Шотландію. Британію охопило передчуття неминучого.

Всього пару днів тому, у вівторок, 6 вересня, Єлизавета ІІ прийняла в Балморалі Ліз Трасс, яка стала новою прем'єркою країни. Через стан здоров'я королеви традиційний протокол погодження відставки прем'єра уряду Її Величності та згода на призначення нового відбувався не в Букінгемському палаці в Лондоні, а в замку Балморал в Шотландії, де перебувала Єлизавета ІІ. Вона посміхалася і була приязною до нової прем'єрки. Дивлячись на це фото, важко повірити, що це — одна з останніх офіційних світлин королеви. 

Королева Єлизавета ІІ

"Лондонський міст упав", — таку назву мав план уряду на випадок смерті королеви, який перед офіційним повідомленням оприлюднили британські ЗМІ. Справжній лондонський міст цілий, але зі смертю королеви відійшла в минуле ціла епоха.

"Рубрика" вирішила пригадати, чим запам'яталася Єлизавета ІІ світові, які її рішення стали знаковими й за що так любили Її Величність більшість британців.

"Щасливіший світ завтрашнього дня"

Королева Єлизавета ІІ

На момент свого народження принцеса Єлизавета посідала третє місце в порядку престолонаслідування. Тоді ніхто не вважав її майбутньою королевою. Вона росла, оточена любов'ю та турботою своїх рідних, здобула домашню освіту, а потім вивчала історію та іноземні мови. 

Друга світова війна почалася, коли принцесі Єлизаветі було тринадцять років. Королівська родина не покинула британців у біді, відмовившись від евакуації в Канаду. Тоді принцеса організовувала пантоміми разом з дітьми персоналу королівського дому у Віндзорі, а в 1940 році вона зробила своє перше радіозвернення під час Дитячої години Бі-Бі-Сі — вона говорила до евакуйованих дітей. Єлизавета підтримала їх і сказала їм пам'ятати, що, коли настане мир, "для нас, сьогоднішніх дітей, буде кращим і щасливішим світ завтрашнього дня".

Рішення вступити в загін самооборони

Королева Єлизавета ІІ

У 1945 році Єлизавета змогла вмовити батька, щоб він дозволив їй зробити свій безпосередній внесок у перемогу. Вона приєдналася до жіночого загону самооборони, де пройшла підготовку як механік-водій санітарного автомобіля, отримавши військове звання лейтенанта. Військова служба лейтенанта Елізабет Віндзор тривала п'ять місяців. Це був перший випадок в історії королівської родини, коли жінка служила у військовому підрозділі.

"Моє життя, довге чи коротке, буде присвячене служінню вам"

Перший закордонний візит принцеси Єлизавети був у Південну Африку, яка на той час була частиною Британської імперії, коли їй виповнився 21 рік. Там вона зробила одне зі своїх перших публічних звернень. "Я заявляю перед усіма вами, що все моє життя, довге чи коротке, буде присвячене служінню вам", — сказала вона у промові, яку транслювали по радіо.

Рішення транслювати коронацію 

Королева Єлизавета ІІ

Шлях Єлизавети до престолу прискорили зречення її дядька і рання смерть її батька, короля Георга VI. Вона стала королевою в лютому 1952 року. Офіційна коронація відбулася в червні 1953 року. Цю подію вперше транслювали по телебаченню — це рішення наблизило королівську сім'ю до підданих — монарша родина ніби опинилася в домівках жителів Великої Британії та країн Співдружності. Мільйони британців і людей по всьому світу дивилися трансляцію BBC з Вестмінстерського абатства. Вважають, що ця подія помітно сприяла зростанню популярності як телемовлення, так і королевської сім'ї. Цікаво, що шикувати в післявоєнний час королева вважала неприйнятним — матеріал для своєї весільної сукні Єлизавета придбала, використовуючи продуктові талони часів Другої світової війни. Британські піддані також надсилали купони королеві, але палац повернув кожен із них.

325 закордонних візитів та щотижневі зустрічі з прем'єрами 

Королева брала активну участь у дипломатичному житті. На її рахунку — 325 закордонних візитів. Одразу після коронації вона здійснила шестимісячне турне державами Співдружності, британськими колоніями та іншими країнами світу. Єлизавета II стала першим монархом, який відвідав Австралію та Нову Зеландію. А в 1957 відбувся її перший державний візит до США  — це стало підтвердженням американсько-британської дружби. 

Також вона стала першою серед британських монарших осіб з 1913 року, хто здійснив візит до західної Німеччини. Цей візит був важливим сигналом того, що Німеччина повертається до кола європейських країн. У 1986 відбувся її візит в Китай, а в 1996 — зустріч із легендарним борцем з апартеїдом Нельсоном Манделою. У 2011 році вона стала першим британським монархом, який відвідав незалежну Ірландію  — це був справжній прорив у відносинах двох країн.

Британські прем'єри зустрічалися з королевою щотижня, до чого ставилися дуже серйозно. Один із прем'єр-міністрів навіть сказав, що до зустрічей із королевою він готується серйозніше, ніж до засідань парламенту, бо королева обізнана в більшості питань. Міністерства та дипломатичні представництва Великої Британії надсилали їй регулярні звіти. За роки свого правління королева Єлизавета II попрацювала з 16 прем'єр-міністрами (включно з Ліз Трасс).

"Ніхто з нас не має монополії на мудрість"

Королева Єлизавета ІІ

Королева Єлизавета II ніколи не давала інтерв'ю. Але вона знайшла способи налагодити зв'язок зі своїми підданими, зокрема через свою щорічну різдвяну промову, яка є центральною частиною британських святкових традицій. До своїх промов королева часто додавала особисті роздуми, теплоту, а іноді й самоіронію. "Не ставтеся до себе надто серйозно. Ніхто з нас не має монополії на мудрість", — сказала вона у своєму телевізійному різдвяному виступі в 1991 році.

Дещо революційні рішення королеви

Її Величність твердо дотримувалася століттями усталеного протоколу. Але при цьому ніколи не була старомодною. Серед визначних культурних моментів єлизаветинської ери був візит "Бітлз" до Букінгемського палацу в Лондоні у жовтні 1965 року. У той день королева нагородила почесними медалями ікон світової попкультури. "Вона була дуже доброзичливою, — сказав Пол Маккартні після зустрічі. — Вона була для нас просто як мама". 

Королева Єлизавета ІІ

А в 1970 році королева Єлизавета II порушила багатовікову традицію. Замість того, щоб махати людям рукою здалеку, вона вітала людей зблизька під час королівського туру Австралією та Новою Зеландією. Як проста людина, вона пройшла крізь вулиці Сіднея, посміхаючись та розмовляючи з враженими глядачами. Відтоді "прогулянка" стала звичайною практикою для багатьох членів королівської родини.

Найгірший рік

Один із найважчих періодів у сімейному житті королеви розпочався з казкового весілля її старшого сина та спадкоємця, принца Чарльза, з Діаною Спенсер 29 липня 1981 року. Попри те, що Діану любили як "народну принцесу", у пари був непростий шлюб із взаємними звинуваченнями в невірності. Вони розлучилися в 1992 році — рік, який королева назвала "annus horribilis" ("згубний рік" латиною), оскільки це також включало розлучення її сина Ендрю, розлучення її дочки Анни та пожежу у Віндзорському замку. Після загибелі Діани в автокатастрофі в Парижі, королеву критикували за повільну реакцію. Але кілька днів по тому вона звернулася до нації в прямому ефірі з Букінгемського палацу і сказала: "Ніхто, хто знав Діану, ніколи її не забуде. Мільйони інших, хто ніколи не зустрічав її, але відчували, що знають її, пам'ятають її". Вона додала: "Ми всі різними способами намагаємося впоратися з цим".

Рішення стати "дівчиною Бонда"

Королева Єлизавета ІІ

На відкритті Олімпійських ігор-2012 у Лондоні королева здивувала всіх, ставши "дівчиною Джеймса Бонда". У короткому фільмі показали, як Джеймс Бонд (Деніел Крейг) забирає Єлизавету з Букінгемського палацу. Подорож до стадіону організовувалася за допомогою гелікоптера, з якого двоє дублерів спустилися на парашутах на стадіон. Справжня королева при цьому увійшла на трибуну з непроникним обличчям і бісиками в очах.

Рішення відпустити Гаррі й Меган 

Весілля принца Гаррі з американською актрисою Меган Маркл у 2018 році стало глобальною подією для англійської монархії. І викликало запитання про те, чи може політично активна, самопроголошена феміністка з іншим корінням допомогти модернізувати британську монархію. Але коли 2020 року Гаррі та Меган оголосили, що відчувають переслідування з боку ЗМІ та відмовляться від своїх королівських обов'язків, королева підтримала їх і виступила посередницею в їхньому відході з "сімейної фірми", написавши у заяві: "Хоча ми б і віддали перевагу, щоб вони залишилися членами королівської сім'ї, які працюють повний робочий день, ми поважаємо та розуміємо їхнє бажання жити більш незалежним життям як сім'я". Її Величність наголосила, що Гаррі й Меган залишаються цінною частиною її родини.

Рішення підтримати Україну 

Королева Єлизавета ІІ

За традицією королева не втручається у політику, а члени британської королівської родини ніколи не роблять політичних заяв. Втім, це не означає, що вони не можуть реагувати на ті чи інші події. У березні, коли повномасштабна війна в Україні лише розгорталася, Єлизавета підтримала нашу країну символічно. На фото з аудієнції з канадським прем'єр-міністром Джастіном Трюдо на столі біля Її Величності стояла ваза з композицією із синьо-жовтих квітів. 

Більш того, Її Величність того ж місяця зробила щедру пожертву комітету надзвичайних ситуацій у Британії, який допомагає українським біженцям. А у травні на відкриття лінії метро в Лондоні, названої на честь королеви, Єлизавета одягла жовтий костюм та капелюшок, прикрашені квітами яскраво-синього відтінку.

10 травня у зверненні королеви на церемонії відкриття парламенту Великої Британії Єлизавета також згадала про Україну. "У ці складні часи мій уряд відіграватиме провідну роль у захисті демократії та свободи в усьому світі, включаючи продовження підтримки народу України", — йшлося у зверненні британської королеви.

Десятиріччями королева залишалася однією із найпопулярніших особистостей Великої Британії. Цього року опитування показали, що 8 із 10 її підданих ставилися до неї позитивно, а три чверті вважали, що вона добре працювала як королева. "Молодим чи старим, я вважаю, що нам є на що дивитися з впевненістю та надією, і ми маємо озиратися назад із гордістю", — сказала Єлизавета ІІ у зверненні на честь золотого ювілею королеви. Їй дійсно було чим пишатися.

Новий монарх. Яким буде Чарльз ІІІ?

Королева Єлизавета ІІ

Існує старовинна традиція, за якою королівська влада ніколи не переривається, і щойно один монарх покидає цей світ, його місце в ту ж мить займає його наступник. З цієї причини королівський Штандарт ніколи не приспускають, як інші прапори, на час жалоби.

Престолонаслідником Її Величності Єлизавети ІІ став її старший син — спадковий принц Чарльз. Новий британський король уже обрав своє офіційне ім'я, наслідувавши приклад матері — він назвався Чарльзом ІІІ, залишивши за собою своє ім'я Charles (повне ім'я нового монарха — Чарльз Філіпп Артур Джордж). Ще за життя королеви 73-річний принц Уельський отримав від своєї матері, королеви Єлизавети ІІ, низку обов'язків, викладених у звіті про Суверенний грант.

Що ми знаємо про Чарльза? 

  • Він народився 14 листопада 1948 року, і якщо його мати Єлизавета ІІ найдовше правила серед британських монархів, то він найдовше чекав на свою чергу зайняти престол. 
  • Чарльз був першим наслідником престолу, який закінчив університет — він вивчав археологію та антропологію в Кембриджі. 
  • Далі була служба в морських силах, отримання титулу Принца Уельського і багато благодійної роботи. Наразі Чарльз — патрон або президент близько 400 благодійних організацій. Також Чарльз пише книги й навіть писав про зміни клімату.
  • Чарльз був двічі одруженим. Вперше — з Діаною Спенсер — матір'ю двох його дітей, Вільяма та Гаррі. Через дев'ять років після розлучення Чарльз одружився вдруге — з Каміллою Паркер Боулз. Тепер Камілла — королева-консорт.

Прем'єр-міністерка Ліз Трасс уже звернулася до нації й назвала королем Чарльза III. За її словами, Єлизавета II була каменем, на якому звели сучасну Велику Британію. Трасс також закликала британський народ об'єднатись, щоб допомогти новому королю. Слова, якими вона закінчила промову: "Боже, бережи короля".

1
9156

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: