fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:38 29 Сер 2022

Хроніка подій: 187 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 29 серпня і вже 187 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Офіс Генпрокурора опублікував статистику: станом на 28 серпня зареєстровано 30 560 справ про воєнні злочини росії (абсолютна більшість із них — за статтею про порушення законів та звичаїв війни). Ще 14279 справ заведено у зв'язку зі злочинами проти національної безпеки — зазіхання на територіальну цілісність, держзраду та колабораційну діяльність.

А ЗСУ не припиняють робити окупантам гаряче. ОК "Південь" повідомляє про вісім ударів по ворогу нашою авіацією за минулу добу. Втрати ворога:

  • 41 окупант
  • 2 БПЛА
  • танк Т-72
  • РСЗВ "Ураган"
  • ЗПРК "Панцир-С1"
  • самохідна артилерійсько-мінометна установка "Нона-С"
  • станція радіоелектронної боротьби 
  • 6 одиниць автобронетехніки

Ключові висновки американського Інституту вивчення війни (ISW) станом на 28 серпня:

  • Війська росії вели безуспішні наступальні дії на північний захід від Слов'янська.
  • Сили рф провели локальні наземні атаки на південний схід від Бахмута та на захід від Донецька.
  • Окупаційні війська атакували українські позиції на північ від Харкова.
  • За минулу добу у Херсонській та Запорізькій областях російські сили не наступали.

А ще сьогодні — День пам'яті захисників України, які загинули за Незалежність. Шануймо й пам'ятаймо! Поки жива пам'ять про них та триває боротьбу, Україна — є і буде!

Новина дня — ЗСУ почали наступ на багатьох напрямках на півдні України! Детальніше про це нижче — у блоці "Херсонщина".

Атомні об'єкти

росія маніпулює повідомленнями про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції в тимчасово окупованому Енергодарі, аби не допустити туди місію Міжнародної агенції з атомної енергетики, — про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти ISW звертають увагу на те, що росія заблокувала схвалення підсумкового документа Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), який, зокрема, розкритикував захоплення військами рф найбільшої в Європі атомної станції — ЗАЕС. Стратегію рф експерти порівняли з тією, що використовував Іран.

Місія МАГАТЕ прямує в Україну

Водночас місія МАГАТЕ вже прямує в Україну. Генеральний директор Міжнародної агенції з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив, що група, яку він очолює особисто, вже їде на станцію: 

"Настав день, місія МАГАТЕ для підтримки та допомоги Запорізькій АЕС вже у дорозі. Ми повинні захистити безпеку українського найбільшого ядерного об'єкта в Європі. Пишаюся тим, що керую цією місією, яка відбудеться на цьому тижні."

Поки МАГАТЕ їде, Енергоатомом повідомляє, що станом на 10:00 Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Протягом останньої доби російські окупанти продовжували обстрілювати Енергодар та майданчик ЗАЕС. Внаслідок цього поранення різного ступеню тяжкості отримали 10 мирних мешканців Енергодара, чотири з них — працівники атомної станції. 

Опубліковано свіжі супутникові знімки Запорізької АЕС після обстрілів росіянами. Напередодні візиту МАГАТЕ загарбники обстріляли дах спецкорпусу станції і традиційно звинуватили в цьому ЗСУ. На знімках видно, що обстріляна будівля розташована поряд з ядерним реактором, а поруч із ЗАЕС горять ліси.

Трофеї та цілі ЗСУ

187 день війни

Наші воїни збили російський безпілотник "Орлан-10"! Милуємося його уламками.

187 день війни

Українські військові інженери переобладнали пусковий блок Б-8В20А, що був знятий зі збитого російського гелікоптера, на імпровізовану наземну реактивну систему залпового вогню. Тепер колись російська техніка нищитиме рашистів.

Новини від партнерів

В Празі сьогодні має відбутися зустріч міністрів оборони країн ЄС. Вони обговорюватимуть можливість відкриття тренувальних центрів для українських військових у сусідніх з Україною країнах за аналогією з такими центрами у Великій Британії.

Водночас країни ЄС поки ніяк не зважаться на візовий бан для росіян. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що немає одностайної підтримки рішення щодо повної заборони на видачу віз громадянам країни-терориста. "Я не думаю, що ця ідея матиме необхідну одностайність", — сказав він.

Також Боррель заявив, що, на його думку, країнам ЄС набагато ефективніше фінансувати свої армії, ніж розвивати збройні сили союзу.

Найближчими тижнями Україна отримає від Німеччини суперсучасне озброєння, у тому числі системи ППО, радари, БПЛА. Про це заявив Олаф Шольц під час виступу в Карлівському університеті, —передає Reuters.

Шольц також сказав, що Німеччина виступає за розширення Євросоюзу. Він також зазначив, що країни Західних Балкан, Україна, Молдова і, зрештою, також Грузія повинні приєднатися до блоку, — передає Reuters.

​Наступна зустріч групи з координації військової допомоги Києву у так званому форматі "Рамштайн" відбудеться 8 вересня у Німеччині на американській авіабазі Рамштайн. Чекаємо на хороші новини!

Прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон заявила, що шведський уряд надасть Україні новий пакет допомоги загальною сумою мільярд шведських крон (близько 100 млн доларів).

Санкціями по агресору!

Скоро росіянам доведеться повертатися у світ голубиної пошти. Фінська компанія Nokia заявила про те, що остаточно піде з російського ринку слідом за шведською Ericsson. Один з найбільших виробників телеком-обладнання ухвалив рішення остаточно піти з росії до кінця 2022 року, повідомляє Reuters.

Що там на росії?

Новини від британської розвідки: міністра оборони росії шойгу відсторонили від керівництва. Усе через проблеми російської армії у повномасштабній війні проти України. Тепер оперативні командири інформують про хід війни безпосередньо путіна. 

А що чутно про російських посіпак?

ГУР міноборони України розповіло, що у самопроголошеній "лнр" поширюють документ під назвою "Структурний план уроку на тему "Моя історія"". З цього уроку 1 вересня має розпочатись навчання школярів на окупованих територіях Луганської області. У ГУР відмічають, що план є "солянкою з псевдоісторичних фактів і божевільних ідей". Ось деякі витяги з безумного  "плану", які публікує управління:

  • "Більшовики вирішили створити свою Україну, але на комуністичний лад. Так виникла "Україна імені Володимира Ілліча Леніна"… Українська мова нав'язувалась людям насильно".
  • "Багато було тих, хто переписався в українці з кар'єрних міркувань — наприклад, майбутній генеральний секретар ЦК КПРС, багаторічний голова СРСР Леонід Ілліч Брежнєв, в анкетах 1920-х років був записаний великоросом, а в анкетах 1930-1950-х років — "українцем"".
  • "Перетворення України на "антиросію" велося українською владою під прямим тиском США, ЄС та НАТО".

Життя з урахуванням бойових дій

Усика нагородили орденом

Українського чемпіона світу з боксу Олександра Усика нагороджено орденом "За заслуги" І ступеня. Усього Володимир Зеленський з нагоди Дня незалежності нагородив майже 300 осіб.

На думку віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, реалістичний час відкриття переговорів про членство у ЄС — 2023 рік. Також Стефанішина зазначила, що наразі Україна вже не хоче отримати ПДЧ в НАТО. Нам потрібно членство.

Київ і область

187 день війни

У селі Дмитрівка під Києвом зводять нові будинки для людей, які втратили своє житло через російське вторгнення. Перші п'ять із них — уже на фінальному етапі будівництва.

СБУ ідентифікували командира групи російського спецзагону швидкого реагування "Ахмат", який вбив п'ятьох мирних жителів Бучанського району Київщини. Ним виявився майор поліції Мусаєв Ізнаур Ібрагімович. Російському вбивці вже повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних із умисним вбивством. Кожен загарбник заплатить за свої злочини!

Донеччина і Луганщина

187 день війни

Наслідки обстрілу Слов'янська рашистами. У місті після обстрілів 28 серпня на місці вирви утворилося "озеро". 

Голова ОВА Павло Кириленко повідомив, що за добу російські окупанти вбили 8 мирних жителів на Донеччині. Ще 7 людей отримали поранення.

Росіяни призначили "мером" окупованого Сєвєродонецька бойовика без освіти. СБУ повідомила його про підозру. "Мер" не має навіть середньої освіти. Досвід обмежується тим, що воював в російській окупаційній армії. Сподіваємось, "мерувати" буде не довго.

Українці — сміливі. Над окупованим Маріуполем місцевий житель підняв прапор України. Чоловік вийшов на дах будинку та розгорнув прапор на тлі зруйнованих окупантами будинків. Про це повідомила міськрада. Так чоловік привітав рідну країну з Днем Незалежності.

Вечірнє оновлення від Генштабу:

  • На Краматорському напрямку просування в районі населеного пункту Івано-Дарʼївка завершилась для окупантів провалом — втратами та втечею, повідомляє Генштаб
  • Сили оборони України відбили наступ ворога у Бахмутському напрямку біля населених пунктів Соледар, Весела Долина, Бахмут та Кодема.
  • На Авдіївському напрямку, росіяни намагалися просунутися у напрямках Марʼїнки, Первомайського та Невельського, але отримали відсіч.
  • На Південнобузькому напрямку наступальними діями ворог намагався покращити тактичне положення неподалік Потьомкиного, зазнав втрат та ретирувався.

Харківщина

Вранці харків'яни повідомляли про вибухи в місті. Вибухи підтвердив мер Харкова Ігор Терехов: о шостій ранку росіяни обстріляли касетними снарядами приватний сектор у Київському районі міста.

Дніпропетровщина

Увечері повідомляють про вибухи в Дніпрі та Кривому Розі. Деталі — згодом. 

Запоріжжя

187 день війни

28 серпня, за годину до півночі, рашисти  відкрили вогонь по житлових районах Енергодара — з метою дискредитації ЗСУ. Вибухи в місті, пожежі у квартирах, пошкоджена інфраструктура. Згоріло вщент кілька авто. 

Вночі в окупованому Мелітополі загарбники влаштували стрілянину. Мер міста каже, що так росіяни пів години намагалися збити безпілотник. Без успіху. 

В окупованому Бердянську вибухи! Місцеві пабліки пишуть, о влучили в базу окупантів. І не просто влучили — знищили!

Ввечері місцеві пабліки повідомляють і про вибухи в Запоріжжі. Детальніша інформація — згодом.

Херсонщина

Вночі в Херсоні було гучно! ЗСУ забезпечили "прильоти" по військовій частині окупантів на вулиці Паровозній. Влучили просто в будівлю!

Також вибухи були в Новій Каховці, а вранці в Херсоні знову пролунав вибух — над винзаводом здійнявся клуб диму.

Антонівський міст

На Херсонщині окупанти будують понтонну переправу. Роблять вони це впритул до виведеного з ладу українськими захисниками Антонівського мосту — певне, щоби ЗСУ було легше цілитися. У британській розвідці кажуть, що збудований понтонний міст "швидше за все, буде вразливий для наступальних дій українських військ".

Тим часом екснардепа та колаборанта Олексія Ковальова зарізали в його будинку в окупованій Голій Пристані. Про це повідомив журналіст Андрій Цаплієнко. Це підтвердив і депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Спокійного життя колаборантам та окупантам на українській землі точно не буде.

А в Залізному порту Херсонської області застрелили депутата-колаборанта Олексія Ковальова, повідомляє херсонське видання "Мост". Хоча цю інформацію підтвердили декілька джерел в правоохоронних органах, є ймовірність інсценування.

Сьогодні на Херсонщині дуже гаряче! Так, на Херсонщині Збройні сили України влучили у Бериславський машинобудівний завод, де російські війська базували свою техніку, боєприпаси та живу силу. Це підтвердив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

Наступ ЗСУ на півдні вже почався! ЗСУ почали наступальні дії на багатьох напрямках на півдні України, — про це заявила речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк. Довгоочікувані новини. Схрещуємо пальці, донатимо й віримо в ЗСУ!

Варто також згадати про те, що ЗСУ знищили практично всі великі мости на Херсонщині. Армія рф відрізана від постачання озброєння та особового складу з території окупованого Криму.

Окупанти намагалися переправити свою техніку на лівий берег Дніпра баржою. Безуспішно — по баржі поцілили ЗСУ!

"бахкає" сьогодні весь день і в нині окупованій Новій Каховці. Схоже, на Херсонщині загарбникам зараз зовсім не солодко.

А CNN тим часом пише, що ЗСУ "вже звільнили чотири села на півдні недалеко від Херсона". Українське військове джерело розповіло виданню, що операція почалася вночі з масованого обстрілу російських позицій з тилу. Що, за інформацією видання, звільнили? Села Новодмитрівку, Архангельське, Томину Балку та Правдине

Миколаївщина

Миколаїв знову залишився без води. У місті — черги. Причина в тому, що на водозаборі з Дніпро-Бузького лиману сталася аварія, тому до міста подаватись вода взагалі не буде, — повідомляє "Миколаївводоканал".

15:26 — у Миколаєві лунають вибухи, — повідомляє міський голова Олександр Сєнкевич.

Миколаїв знову обстріляли ракетами. До міста долетіло 12 ракет, станом на вечір відомо про 25 поранених.

Захід України

В Івано-Франківську повністю відновили централізоване ввімкнення сирен. Частково все ще є неполадки в подачі сигналів повітряної тривоги в Тисменицькому, Городенківському, Тлумацькому та Снятинському районах. Над усуненням цих проблем продовжує працювати аварійна бригада.

3
168

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: