fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:29 28 Сер 2022

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 28 серпня і вже 186 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Міноборони у Твіттер представило тваринку-привида, яка приходить на бази, склади, аеродроми окупантів і грається там з вогнем. Знайомтесь, ця мила істота — Бавовнятко.

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Сьогодні Бавовнятко завітало на пункт боєпостачання ворога та два склади боєприпасів. Крім того, захисники України знищили: 35 окупантів на півдні, ворожі гаубицю "Мста-Б", самохі‌дну артилері‌йську гарма‌ту "Но‌на", дев'ять одиниць броньованої та автомобільної техніки. Про це повідомляє ОК "Південь".

Чергова вибухова ніч сталася в Мелітополі та селищі Мирне Мелітопольського району, — про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Імовірно, ЗСУ розбили ще одну базу окупантів. Чекаємо на підтвердження.

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Українські авіатори завдали трьох ударів по двох опорних пунктах росіян у Солдатському та Олександрівці, що на Херсонщині, а також по району зосередження живої сили, озброєння та техніки окупантів у Високопіллі.

Російські війська під Херсоном маневрами техніки намагаються створити ілюзію накопичення сил, — заявила Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону. "Це інформаційна війна. Переміщення техніки створює ілюзію того, що вона накопичується, що її стає більше. Заїхали в одне село, в інше, ніби техніки побільшало. Але ні, переміщується вже завезена техніка, вона відстежується, і ми її знайдемо, можете бути спокійними", — додала вона.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ. Головне:

  • Під Слов'янськом противник вів штурмові дії в напрямку Довгенького і Богородичного. Безуспішно.
  • Були спроби наступу рф на Вершину, Кодему, Семигір'я та Зайцеве під Бахмутом.
  • Під Авдіївкою противник наступав на Першотравневе з боку Лозового. Його відкинули.

Ядерні об'єкти

МАГАТЕ вже сформувало місію, яка відвідає Запорізьку АЕС. Очікується, що візит до Запорізької області відбудеться вже наступного тижня, — пише The New York Times. Місію очолить голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Крім нього, до складу делегації увійшли 13 експертів із різних нейтральних країн. Представників Великобританії та США серед них немає.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Україні наступного літа може знадобитися нове важке озброєння, — заявила голова МЗС Німеччини Анналена Бербок в інтерв'ю Bild am Sonntag. Пані міністр запевнила, що в разі потреби Німеччина готова роками підтримувати Україну в її боротьбі проти російського вторгнення. У тому числі — постачанням важкої зброї. "Звичайно, я б хотіла, щоб війна якнайшвидше закінчилася, але, на жаль, ми повинні виходити з того, що Україні і наступного літа можуть знадобитися нові важкі озброєння від її друзів", — сказала Анналена Бербок.

США активніше використовуватимуть море для відправки боєприпасів в Україну. Це дозволить забезпечити постійний потік озброєння, — йдеться в матеріалі The Washington Post.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Цікава статистика надійшла з Британії — на початок серпня 42% українських біженців змогли влаштуватися на роботу, хоча у квітні таких було лише 9%. Згідно з опитуванням Бюро нацстатистики, близько 37% респондентів заявили, що мають достатньо грошей, щоб прогодувати себе протягом найближчих трьох місяців, порівняно з 26%, які мали таку впевненість у квітні.

Міністерство реінтеграції нагадало про те, що українці, які безкоштовно притулили переселенців, мають можливість отримати компенсацію за комуналку. Що робити:

  • подати заяву через ЦНАП до виконавчого комітету місцевої ради.
  • Зареєструватися на сайті "Прихисток".
  • наприкінці кожного місяця подавати нову заяву, вказуючи кількість ВПО, що проживають у вас.

У власника житла не повинно бути боргу за комуналку, а житло переселенцям має бути надане безкоштовно. До того ж переселенці не мають отримувати щомісячної допомоги ВПО на проживання.

Новини від партнерів

В американському місті Маямі оголосили постійний збір вогнепальної зброї для відправки в Україну. За пістолет влада видає подарункову карту на 50 доларів, за автомат чи гвинтівку — 100, за посилений автомат армійського зразка — 150 доларів. Також пропонується здавати саморобну зброю. Такі акції в Маямі проводяться регулярно та служать меті підвищення безпеки міста.

Наступні місяці війни в Україні будуть важкими, дуже важкими, — вважає Джонсон. Прем'єр Британії впевнений, що путін майже напевно влаштує Заходу енергетичну кризу, але європейцям не можна здаватися. Адже якщо путіну дозволити змінити кордони Європи силою, це призведе до ще більшої економічної та політичної нестабільності: "У цьому жорстокому армрестлінгу український народ здобуде перемогу. Як і Британія".

Що там на росії?

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

росія щодня біля кордону з Фінляндією спалює газу на $10 млн. Цей газ раніше продавали Німеччині. Першими про це повідомляли фіни, які помітили велике полум'я біля кордону з росією. росія спалює газ, оскільки не може продавати його в іншому місці. Це приблизно 4,34 мільйона кубічних метрів газу щодня. Вчені стурбовані, що спалювання створює багато викидів вуглекислого газу та сажі, і може посилити танення арктичного льоду.

Тим часом на росії не вистачає жерсті в буквальному значенні: "наддержава" може залишитися без кришок. Голову Мінпромторгу попросили негайно наростити виробництво жерсті, інакше деякі товари, зокрема дитяче харчування, можуть залишитися без кришок і підприємствам доведеться зупинити роботу. А танками та снарядами їжу для власних дітей не пробували закривати?

А що чутно про російських посіпак?

рф частково виводить із Криму війська, але є одне велике "але". Вони виводять авіацію, щоб врятувати її від вибухів, що почастішали на півострові. Водночас росіяни продовжують "накачувати" Крим важкою технікою та озброєнням.

Гауляйтери Криму вивезли свої сім'ї з півострова, — заявив лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв. За його словами, окрім аксьонова та константинова, які вивезли сім'ї з Криму, своїх людей із півострова також вивезли співробітники фсб. "Настрої різні, звісно. Паніка — ви самі бачили величезні потоки машин у бік росії. А кримські татари ходять один до одного в гості та п'ють köz-aydın qavesı — каву з нагоди сприятливої ​​звістки", — сказав Джемілєв.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт не готовий обговорювати нові санкції проти російських енергоносіїв. За його словами, у Євросоюзі є й інші держави, які не хочуть цього, але вони перебувають під впливом "ліберального мейнстріму" і "не наважуються діяти у своїх інтересах". Масові вбивства українців окупантами, руйнації і спалена земля в уяві Будапешта, виявляється, — просто "ліберальний мейнстрім".

Повідомляють про пожежу на території хімзаводу в окупованій Макіївці. За попередньою інформацією в приміщеннях заводу рашисти облаштували склад зберігання боєприпасів та ремонту техніки.

Російський брехунець 

Центр боротьби з фейками при РНБО публікує нову порцію російських маніпуляцій:

  • Через матеріали Der Spiegel, Bloomberg, Watson, поширюється теза, що Німеччина та СШ всупереч заявам не можуть поставити ту зброю, яку обіцяли.
  • "Посилаючись на дослідження професора Єльського університету Джеффрі Сонненфельда, розпропаганда поширює черговий фейк про те, як антиросійські санкції шкодять американським авіалініям. Насправді Сонненфельд у дослідженні дійшов протилежного висновку".
  • На основі авторського матеріалу The Hill росія створила десятки новин, що холодна та затяжна зима може послабити підтримку України Заходом.

Санкціями по агресору

Глави МЗС країн ЄС мають намір цього тижня призупинити дію угоди про візи з росією, — пише Financial Times. Ця угода передбачає спрощення на основі взаємності видачі віз для перебування на термін не більше 90 днів громадянам рф до ЄС та громадян країн Європейського союзу до рф. 

Тобто європейці збираються скасувати спрощений порядок надання віз росіянам. Ймовірно, це і є компроміс між бажанням країн Східної Європи взагалі заборонити видачу віз росіянам та небажанням це робити Німеччині, Франції та деяких інших країн Західної Європи.

"Поки росіяни хочуть воювати, їм нема чого робити в Європі як туристам", — заявив почесний консул України у Нідерландах Карел Дирвен. Він також вважає, що Нідерланди мають терміново запровадити заборону видачі віз російським туристам.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Марка для вшанування полеглих захисників України. 29 серпня ми будемо відзначати День пам'яті захисників України, які загинули за Україну. Символом цього дня є соняшник, який ріс на полях, де полягло багато українських захисників. Дата приурочена до дня виходу українських військових з оточення в Іловайську, коли вони потрапили під масований обстріл у так званому "гуманітарному коридорі". 

Нацбанк заборонив банкам прийом пошкоджених купюр від населення та бізнесу. Тепер, згідно з циркуляром НБУ, вони вилучатимуться без компенсації.

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Укрзалізниця створила спортивний мобільний підлітковий табір "Залізна зміна". В облаштованих вагонах вихованці з футбольних шкіл Маріуполя, Херсона, Миколаєва та інших міст відправились у мандрівку Україною.

Журналісти забронювали номер у готелі "Мрія" у тимчасово окупованому Криму на ім'я Головнокомандувача ЗСУ Залужного. Журналісти вказали, що метою візиту є перегляд салюту на честь дня звільнення Криму від російських окупантів, менеджер із задоволенням прийняв заявку та забронював номер. Бронь на 14 жовтня, у день захисників України. Салют призначено на 21:00. Чекаємо!

Заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ефірі телемарафону розповів, що потрібно безробітному для отримання субсидії в умовах війни. Порядок наступний:

  • потрібно звернутися до центру зайнятості та стати там на облік;
  • людина отримуватиме матеріальну допомогу з безробіття та окремо держава призначатиме субсидію з урахуванням доходу за попередні півроку;
  • субсидія призначається з урахуванням доходів усіх членів домогосподарства за попередні шість місяців.

З 1 вересня в Україні почне працювати програма "єВідрядження". Завдяки їй військовозобов'язані представники бізнесу матимуть змогу виїхати з України. Але лише на 7 днів та за 200 тисяч гривень. Якщо людина не повернеться, гроші застави будуть направлятися до держбюджету. Послуга буде запущена в тестовому режимі для перевірки попиту. 

Київ і область

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

У Києві на огорожу біля російського посольства встановили банер військового підрозділу Збройних Сил України Легіон "Свобода росії". Легіон "Свобода росії" — це військовий підрозділ ЗСУ, сформований, головним чином, з російських військовополонених та добровольців, які перейшли на бік України.

У Борисполі демонтують Алею героїв Радянського Союзу. Знищувати постаменти після зняття не будуть. Їх перевезуть до Меморіалу Слави, що розташований у Книшевому меморіально-парковому комплексі.

А такий вигляд має облаштоване укриття в одній зі шкіл Дарницького району. Приміщення укриттів у школах району укомплектовані меблями – стільцями, партами. Також облаштовані лежачі місця, є ігрові кімнати, санвузли.

Через один зі столичних мостів розгорнули 430-метровий прапор України, який символічно об'єднав лівий і правий береги Дніпра. 

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Вночі Слов'янськ на Донеччині знову був під обстрілом. Ворог методично, крок за кроком, знищує місто. Від ракетного удару постраждала центральна частина: інфраструктура та багатоповерхівки на вул. Василівської, Лозановича, Ярослава Мудрого, — повідомив мер Слов'янська Вадим Лях. Обійшлося без постраждалих.

У Краматорську теж чергова неспокійна ніч. Обстріляли Старе місто — територію, прилеглу до залізничного вокзалу. "Били по промзоні та залізничній інфраструктурі. Без жертв, але ударна хвиля наробила біди", — пише мер Краматорська Олександр Гончаренко.

Росіяни тренуються на нових видах зброї та готуються відновити наступ на Донецькому напрямку. Але навряд чи це їм вдасться це зробити вдало, — впевнений Інститут вивчення війни. За даними дослідників інституту, окупаційні війська локально атакували українські позиції на південний захід від Ізюму, на північний схід від Сіверська, на північний схід та на південь від Бахмута, а також на захід від Донецька.

Вечірнє зведення Генштабу:

  • На Краматорському напрямку ворог продовжував вогневий вплив біля Слов'янська, Верхньокам'янського та Спірного. Завдав авіаційних ударів неподалік Григорівки.
  • На Бахмутському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Бахмут, Весела Долина, Соледар, Майорськ та Роздолівка. Ударів авіації противника зазнали райони Кодеми та Яковлівки.  Сили оборони України відбили наступ окупантів біля Веселої Долини.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Невельське, Опитне, Орлівка, Новоолександрівка, Нью-Йорк, Красногорівка та Первомайське. Здійснив невдалу спробу наступу у районі Первомайського, зазнав втрат та відійшов.

Харківщина

У ніч проти 28 серпня російські окупанти випустили по Харківській області дві ракети з Бєлгорода. Вибухи пролунали в районі селища Травневе та міста Південне в Харківському районі. За попередніми даними, загиблих або поранених немає.

60-річний житель селища Слатине Харківської області дістав поранення від російського обстрілу вночі 28 серпня.

21:00 —  Ігор Тєрєхов, міський голова Харкова, повідомляє про два потрапляння російських ракет у центр Харкова. Зруйновано адміністративну будівлю. Попередньо без жертв.

Сумщина

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Вчора з 10 ранку до 10 вечора окупанти гатили по прикордонних ділянках Сумської області зі сторони рф. У результаті обстрілу Новослобідської громади поранено двох людей — це члени однієї родини, міна прилетіла в їхній будинок, — розповів голова ОВА Дмитро Живицький.

Внаслідок обстрілу одного з сіл Білопільської громади пошкоджена повністю вся інфраструктура села. Туди прилетіло близько пів сотні мін.

Усього за добу по сумському прикордонню було випущено більше 220 снарядів та мін.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

У ніч на 28 серпня російські війська з "Градів", "Ураганів" та важкої артилерії поцілили по чотирьох громадах у Нікопольському та Криворізькому районах. Пошкоджені будинки, автівки, підприємства. Перебиті лінії електропередач. Загиблих і поранених немає. Фото: Телеграм-канал Валентина Резніченка.

Мешканців Зеленодольська на Дніпропетровщині просять залишити дачі та зателефонувати родичам, які перебувають у селищі. Зазначимо, що нещодавно в передмісті Дніпра чули вибухи.  Попередньо були прильоти.

Запоріжжя

Армія рф цієї ночі обстріляла Запоріжжя, — повідомляє секретар міськради Анатолій Куртєв. "Прильоти" зафіксовано у двох районах міста. Наразі відомо про п'ять постраждалих будинків і двох постраждалих людей, які травмувалися уламками скла. Додаткова інформація уточнюється.

Натомість ЗСУ пошкодили одну з найбільших ворожих військових баз на території заводу "Автокольорлит", — заявив мер Мелітополя Іван Федоров. Окрім того, він повідомляє про зруйновану будівлю в селищі Мирному Мелітопольського району, в якій вели підготовку до "референдуму". Про втрати росіян інформації поки немає.

Спецслужби рф роблять зачистку колаборантів в окупованих населених пунктах Запорізької області. Знищено гауляйтера в Михайлівці. Пізніше там само знайшли повішеним псевдоначальника відділу поліції. Останніми днями —велика кількість дзвінків до спецслужб України від колаборантів, які більше не хочуть співпрацювати з окупантами. Про це розповів мер Мелітополя Іван Федоров.

Також Федоров повідомив, що в Мелітополі роздають інструкції для агітаторів псевдореферендуму. В агітаційній групі, яка ходитиме по домівках, має бути житель Криму, який володіє українською мовою.

Від нічних обстрілів у Запоріжжі постраждали 9 багатоповерхових та десятки приватних будинків, —  повідомляє голова міськради Анатолій Куртєв. У багатоквартирних будинках вибуховою хвилею вибило шибки та зруйнувало віконні рами у квартирах та на сходових клітках. Пошкодження отримали 40 приватних будинків у дачному кооперативі "Автомобіліст", два з них зруйновано повністю, уточнює Куртєв.

А по місту Оріхову Запорізької області ближче до вечора було понад 200 прильотів, — повідомив очільник області Олександр Старух. За його словами, станом на 21:30 центр міста у вогні.

Також Старух закликає евакуюватися з Оріхова. Внаслідок сьогоднішньої атаки контузії отримали трирічний хлопчик та шестирічна дівчина. Їхня мама зазнала закритої черепно-мозкової травми.

Херсонщина

Вночі в Херсоні біля 90-ї виправної колонії детонували БК та горіла техніка рашистів, — повідомили місцеві ЗМІ. Там поруч знаходиться промзона, де й розташовувалися ворожі боєприпаси. У самій колонії рашисти змушують ув'язнених ремонтувати їхню техніку.

Без водопостачання й під цілодобовими обстрілами. Саме так живуть мешканці села Нововоронцовка, що на Херсонщині. Зараз там залишилось декілька сотень мешканців, але окупанти продовжують знищувати село вдень і вночі. До лінії фронту тут лічені кілометри, село не було під окупацією, але росіяни гатять по населенному пункту майже з усього, що мають в арсеналі.

ЗСУ завдали ракетного удару по базі рашистів у Новій Каховці. Інформацію про вибухи офіційно підтвердили. За попередніми даними, прилетіло до району ГЕС, де була розташована база армії рф. Очевидці повідомили про приліт п'яти ракет по заводу "Сокіл".

Херсонський кавун 8 діб везли до Одеси. Серед місцевих влаштували імпровізований аукціон, один чоловік віддав за кавун 2 тисячі гривень. Гроші підуть на допомогу ЗСУ. "Цей кавун – символ того, що наступного року їх тут у Южному буде багато", – краще й не скажеш.

Міст та переправа через річку Інгулець перебувають під нашим вогневим контролем, уражені й не функціонують. Про це повідомляє ОК "Південь".

Українська сторона назвала ціль сьогоднішніх ударів ЗСУ по заводу "Сокіл" у Новій Каховці. Як заявив депутат Херсонської облради Сергій Хлань, там розташовувався російський штаб.

"Проректором" окупаційного "Херсонського державного університету" росіяни призначили доцента кафедри "англійської філології і світової літератури ім. О. Мішукова" Андрія Самаріна. У захопленому "ВНЗ" він буде відповідати за виховання.

Одещина 

Спільний координаційний центр у Стамбулі санкціонував вихід із українських портів семи суден, які вивезуть загалом 210 294 тонни продовольства.

Захід України

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Прикарпатські кіберполіцейські нагородили мешканця Івано-Франківська — ІТ-волонтера. Чоловік добровільно записався в кібервійська Національної Поліції України та вже пів року успішно на волонтерських засадах бореться з пропагандистськими, ворожими каналами. 

Хроніка подій: 186 день оборони України від російської агресії

Закарпатський санаторій зібрав понад 500 тисяч на ЗСУ. У "Деренівській Купелі" провели виставку-продаж творів відомих закарпатських митців. Під час заходу учасники зібрали 247 714 грн, ще 260 000 грн на армію задонатив санаторний комплекс. Загалом для захисників зібрали понад півмільйона гривень!

20:20 — повідомляється, що п'ятьма бомбардувальниками була атакована Рівненська область. Випустили близько 7 ракет. У Сарнах зараз немає світла.  Можливо, рашисти перебили лінію електропередач. Ракети поцілили у воєнний об'єкт. Попередньо без жертв.

В Івано-Франківській області під час масштабної повітряної тривоги вийшла з ладу система централізованого оповіщення населення, — повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. За його словами, сирени та гучномовці включають вручну, на це йде більше часу, тому закликав стежити за оголошенням повітряної тривоги у соцмережах та спецдодатках.

1
875

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: