fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:26 27 Сер 2022

Хроніка подій: 185 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 27 серпня і вже 185 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Починаємо ранок з чергової серії улюбленого всіма українцями серіалу: "Пекельна Чорнобаївка". На Херсонщині ЗСУ знищили два ворожі склади з боєприпасами: один в районі Інженерного, один — в районі Чорнобаївки. Далі буде.

Українська тактична авіація уразила засоби ворожої протиповітряної оборони в Херсоні, опорний пункт в Новопетрівці та скупчення ворожої живої сили й техніки там само й в Ольгиному.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 250 вогневих завдань. Підтверджені втрати ворога складають 

  • 24 рашисти, 
  • 2 РСЗВ "Смерч", 
  • 3 самохідні гармати "Гіацинт", самохідну гармату артилерії "Піон", самохідну артилерійсько-мінометну установку "Нона", 
  • 5 одиниць броньованої і автотехніки. У районі Інженерного і Чорнобаївки знищено склади з боєприпасами.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються, звітує ОК "Південь".

Про інші невдачі ворога розповідає Генштаб:

  • На півночі Харківської області — спроба атаки росіян у бік Дементіївки.
  • Під Сіверськом відбито наступ російських сил на Григорівку.
  • У районі Бахмута окремі підрозділи рф намагалися покращити тактичне становище в Соледарі та Зайцевому (повідомляється, що безуспішно).
  • Під Горлівкою росіяни наступали в бік Майорська. Під Донецьком — на Невельське ("отримали відсіч і відкотилися назад").
  • Була атака на Пречистівку (на трасі з Вугледару на Велику Новосілку).
  • Бій з розвідгрупою рф у Потьомкіно Херсонської області (Криворізький напрямок).

Завдяки точній зброї, яку має Україна, ЗСУ можуть відправляти "подарунки" рашистам щодня, і таких "подарунків" буде набагато більше, ніж є на сьогодні. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов. Так, за останню добу було знищено 4 склади БК, 3 бази та попередньо військову частину окупантів.

185 день війни

росіяни влаштували понад 20 фільтраційних таборів на захоплених територіях України — пише Reuters. 21 фільтраційний табір окупанти використовують для затримання, допиту та обробки українських військовополонених та цивільних осіб. Таким чином створена ціла система фільтрації для "сортування" людей у районах окупації на зразок фашистської.

Розплата неминуча. Петиція із закликом віддати путіна під трибунал набрала понад 1,8 млн підписів. Документ розмістили на платформі Avaaz у березні з ініціативи глави МЗС Дмитра Кулеби.  Міністр закликав світову спільноту приєднатися до відновлення справедливості та підписати петицію під назвою "путіна під трибунал". З того часу ця ідея отримала юридичну та громадянську підтримку, зокрема з боку ПАРЄ, Європарламенту, ПА НАТО та ПА ОБСЄ.

Гуманітарні місії

А ось і роз'яснення щодо обов'язкової евакуації з Харківської, Запорізької та Миколаївської областей від віцепрем'єрки України Ірини Верещук:

  • Йдеться лише про деякі райони, які затвердять комісії при ОВА.
  • Планується евакуювати понад 500 тисяч людей до центральної та західної частини України.
  • Евакуація пов'язана не лише з бойовими діями, а й зі здатністю держави забезпечити нормальний опалювальний сезон узимку.

Україна повернула тіла понад 500 загиблих військових за сприяння Червоного Хреста. Про це повідомив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко. "Вдалося повернути 541 загиблого захисника. З Маріуполя доставлено 428 тіл, з них понад 300 —  захисники Азовсталі", — зазначив пан Олег. Хотілося б бачити зусилля Червоного Хреста із повернення також живих захисників Маріуполя. З цим поки міжнародна організація не справляється.

Атомні об'єкти

Спецслужби рф катують працівників окупованої Запорізької АЕС, щоб змусити їх нічого не розповідати інспекторам ООН про ризики для безпеки на станції. Про це The Telegraph розповіли люди, які або працюють на електростанції, або нещодавно втекли на тлі зростання страху повторення Чорнобильської катастрофи.

Окупанти чекають на момент і проводять останні приготування, щоб підключити Запорізьку АЕС до російської енергомережі. Такою інформацією поділився представник ГУР МО Вадим Скибицький. За його словами, рашисти ще наприкінці липня перевірили можливість включення ЗАЕС до енергетичної мережі росії. "Насамперед для того, щоб повністю забезпечити Крим електроенергією. Вони планували це зробити ще в першій половині серпня, але це не вдалося", — заявив Скибицький.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Пентагон уклав контракт на закупівлю ЗРК NASAMS для України більш ніж на 180 мільйонів доларів. "Компанія Raytheon Missiles & Defense та наші партнери старанно працюють над тим, щоб швидко доставити цю найважливішу перевірену систему протиповітряної оборони, щоб допомогти українському народу захистити свою батьківщину", — йдеться в заяві керівництва компанії.

Україна може відкинути окупантів на позиції до 24 лютого до кінця цього року, запевняє екскомандувач сил США в Європі Бен Ходжес. Звучить обнадійливо!

Бельгія виділила €8 млн на невійськову підтримку ЗСУ. Зокрема, комплексний пакет нелетальної допомоги включає обладнання для надання першої медичної допомоги та зимовий одяг, повідомили в пресслужбі МЗС Бельгії. За необхідності держава може надати окуляри нічного бачення та фармацевтичні препарати.

Британія передасть Україні шість підводних безпілотників. Як повідомили в Міністерстві оборони країни, вони допоможуть у розмінуванні узбережжя для безпечнішого експорту зерна. Три з них Сполучене Королівство передасть зі своїх запасів, а ще три — купить. Наразі британці навчають українських моряків користуватися цими пристроями.

Новини від партнерів

У 14 країнах світу перейменували або назвали на честь України вже близько 20 вулиць і площ. Так, у Люксембургу нещодавно з'явився "Київський Бульвар", а в Брукліні у Нью-Йорку — "Український шлях". Загалом до "українізації" назв долучилися Чехія, Польща, Литва, Латвія, Албанія, Норвегія, Канада, Угорщина, Естонія, Швеція, Франція, Ісландія. У шести країнах українські назви отримали вулиці та площі, на яких розташовуються дипустанови росії.

Словаччина сьогодні підписала угоду з Польщею та Чехією про патрулювання свого неба. Це потрібно, щоб Братислава могла передати Україні свої МІГ-29 радянського провадження, пише Reuters. Словаччина раніше заявляла, що готова відправити в Україну 11 винищувачів.

Що там на росії?

У росії почалися проблеми з ракетами: рф вже витратила на удари по Україні щонайменше 55% своїх запасів, — стверджує ГУР. Так, "Іскандерів" та "Калібрів" у рф залишилося близько 20%, а гіперзвукових "Кинджалів" — близько 30-40 штук, оскільки їх не встигли запустити в масове виробництво.  У зв'язку з цим росії доводиться використовувати Х-22 і С-300, але й ці ракети вичерпуються. Тому, замість ракет, ворог буде використовувати інші засоби ураження, наприклад, РСЗВ "Ураган" і "Смерч".  "Вони намагатимуться зруйнувати нашу інфраструктуру, об'єкти тепломережі, бойові порядки та чинитимуть психологічний тиск на населення".

росія в кращих традиціях маршала Жукова вирішила закидати фронти "м'ясом". Країна-терористка має намір збільшити чисельність військ в Україні ще на 90 тисяч осіб. Зараз уже зайнято 160 тисяч військових — і це, за словами представника ГУР Міноборони Скибицького, не рахуючи росгвардії. Представник розвідки зазначив у телемарафоні, що росіяни збільшують мобілізаційні резерви, використовують набір так званих добровольчих та резервних батальйонів.

Російський брехунець

росія проводить потужну інформкампанію проти України та її військово-політичного керівництва, — заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Один з наративів, який просуває російська пропаганда — нібито світ втомився від цієї війни. Однак, за словами Данілова, це не відповідає дійсності. "Весь цивілізований світ підтримує нас у нашій єдності і цілісності", — наголосив секретар РНБО.

А що чутно про російських посіпак?

Окупаційна "адміністрація" Криму наказала засекречувати факти вибухів на військових об'єктах, — розвідала ГУР. У випадках, коли інформація про знищення військових об'єктів стане відома громадськості, щоб запобігти ще більшій паніці, окупанти розповідатимуть про "недбалість".

У Криму є ознаки розміщення тактичної ядерної зброї,  — заявляють в українському Центрі оборонних стратегій.

Санкціями по агресору!

Крига скресла. Голова МЗС Німеччини заявила про готовність обговорити заборону в'їзду в ЄС для росіян, — пише Deutsche Welle.

Британське видання Economist заявило, що санкційна війна проти росії "наразі йде не так добре, як очікувалося".

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні хочуть прибрати рекламні щити вздовж доріг. "Зовнішня реклама, незалежно від бажання водія, відволікає на кілька секунд його увагу від дорожньої обстановки та технічних засобів організації дорожнього руху, що може спричинити дорожньо-транспортну пригоду", — йдеться у законопроєкті, який Кабмін вніс до Ради.

Моряки матимуть можливість перетинати кордон виключно за погодженням територіального центру комплектування. Уряд ухвалив відповідне рішення на сьогоднішньому засіданні. Виїхати зможуть:

  • Члени морських екіпажів та річкових суден, які продовжують працювати.
  • Студенти, які повинні пройти практику на судні.

Київ і область

У Київській області комісії обстежили 96% навчальних закладів та рекомендували до використання 1058 укриттів. Більшість із них — найпростіші укриття, — повідомляє КОВА. Наразі триває реконструкція укриттів, у частині з них тривають підготовчі ремонтні роботи. Установи готують необхідні запаси води та продуктів, закуповують резервні та автономні джерела енергозбереження в разі відключення електроенергії.

Сьогодні киян запрошують на відкриття муралу "Привид Києва" на Подолі. На гостей також чекає благодійний ярмарок і фестиваль. Мурал створено до Дня авіації України.

З початку війни тривога в Києві лунала 515 разів або 538 годин —  це приблизно 22 дні. Для порівняння в Харкові сьогодні вночі відзначили 1000 тривогу.

Столична влада спростувала інформацію про підготовку до обов'язкової евакуації зі столиці. За словами  директора Департаменту муніципальної безпеки Романа Ткачука, у кожному районі існують евакуаційні комісії, вони створені давно, на випадок різних надзвичайних ситуацій —  від повені до аварій на об'єктах критичної інфраструктури. "І ми справді періодично проводимо навчання, промовляємо різні варіанти, серед яких і обов'язкова евакуація. Саме це я й мав на увазі, але ЗМІ, на жаль, у гонитві за хайпом, вирішили налякати мешканців Києва", — заявив Ткачук.

Чернігівщина

війна в україні день 185

У Прилуках здали на макулатуру майже 2 тонни книг російською мовою: зібрані гроші передали на потреби ЗСУ.

Донеччина і Луганщина

185 день війни

Окупанти продовжують втілювати в життя методики нацистів. "Колаборанти намагаються перетворювати маріупольських дітей на гітлерюгенд", — йдеться в повідомленні Маріупольської міськради. У Мелекіному загарбники облаштували табір для дітей, де вчать стріляти та ненавидіти Україну.

185 день війни

Вночі Слов'янськ знову обстріляли росіяни. Про це повідомляє голова міської адміністрації Вадим Лях. Він говорить про "приліт" у районі залізничного вокзалу, внаслідок якого згорів житловий приватний будинок. Крім того, на вулиці Ярослава Мудрого влучило в склад керамічної продукції. За попередніми даними, жертв немає.

СБУ повідомила про підозру ще 10 колаборантам на Донеччині й Луганщині. Співробітники Служби безпеки зібрали докази добровільної співпраці з ворогом ще 10 "посадовців" на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

Продовжуються авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об'єктах на території нашої держави — головне зі зведення Генштабу на вечір 27 серпня:

  • На Харківському напрямку окупанти безрезультатно спробували провести штурм у напрямку Дементіївки, отримали відсіч та відійшли.
  • Протягом дня російські окупанти намагалися просунутися на кількох напрямках. На Слов'янському напрямку противник зробив спробу наступу у напрямку Бражківки, успіху не мав, зазнав втрат і відійшов. Також ЗСУ відбили наступи на Краматорському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

Харківщина

185 день війни

Ракетні удари по Харкову цієї ночі підтвердив мер Ігор Терехов. Під ударом була центральна частина міста в Основ'янському та Київському районах. Попередньо без жертв та постраждалих. Після "прильотів" постраждала історична будівля, будинок купця Адама Піотровського та школа у центрі Харкова.

18:00 — Приліт у Шевченківському районі Харкова на територію одного із підприємств. Вдарили касетним "Ураганом". Постраждалих та пожежі немає.

Також сьогодні окупанти з РСЗВ обстріляли м. Золочів Богодухівського району та смт Донець Ізюмського району. В Золочеві снаряд влучив просто в житловий будинок. Загинула жінка 52 років. В Донці поранення отримав 49-річний чоловік, — повідомив Олег Синєгубов, Харківська ОВА.

Сумщина

Внаслідок обстрілу околиць села Водолаги Хотіньської громади пошкоджені 3 будинки, ЛЕП та газова труба. Тимчасово відсутнє газове та електропостачання, повідомляють в ОТУ "Суми".

Уточнення щодо наслідків ранкових обстрілів від Дмитра Живицького: вкотре від російського вогню постраждала територія Атинського психоневрологічного інтернату. Пошкоджена будівля медичного пункту, столової та основного корпусу. Поранених, на щастя, немає.

85-річний житель міста Суми пожертвував на допомогу ЗСУ 35 тисяч доларів. Влітку він втратив дружину, а ще раніше загинув його син. Щоб допомогти українським військовим, він продав квартиру та дачну ділянку та передав гроші для допомоги нашим захисникам.

Дніпропетровщина 

185 день війни

Ніч інтенсивних обстрілів. У Нікополь прилетіли 7 снарядів з важкої артилерії. У місті понівечені  з десяток приватних будинків, навчальний центр та лінії електропередач. Без світла залишилося майже 5 000 родин. Частину вже підключили. Аварійні бригади продовжують роботу. 

На Марганецьку та Червоногригорівську громади ворог скерував понад 20 снарядів з "Градів" та важкої артилерії.

По Криворізькому району росіяни стріляли з "Ураганів" та ствольної артилерії.

Удар рф по станції Чаплине має всі ознаки воєнного злочину. Журналіст Associated Press, який побував у Чаплиному, повідомив, що немає жодних ознак того, що українські військовослужбовці були серед жертв. Проте серед загиблих є діти. Колишній офіцер британської військової розвідки та викладач військової стратегії та права Френк Ледвідж звернув увагу на те, що ракета "Іскандер", яку застосувала рф, — дорога високоточна зброя. Це дає підстави припускати, що було завдано навмисного удару по цивільному об'єкту.

По Нікополю сьогодні окупанти завдали ракетного удару: випустили дві ракети класу "земля-повітря". Зачепило адмінбудівлю, дві багатоповерхівки. Окрім цього, сталася пожежа на відкритій території. Внаслідок обстрілу постраждалих немає.

Також зі ствольної артилерії ворог вдарив по Марганецькій громаді. Люди не постраждали. Є пошкодження двох десятків будівель та лінії електропередач. 

У Томаківській громаді сьогодні наші військові збили безпілотник росіян

Запоріжжя

Сьогодні вночі ворог завдав чергового удару по Запоріжжю та Запорізькому району. Окупанти атакували об'єкти інфрастуктури в Шевченківському  районі міста та поблизу обласного центру. Загалом зафіксовано 16 прильотів. Наразі інформація щодо постраждалих відсутня, дані уточнюються, — інформує голова ЗОВА.

185 день війни

Унаслідок обстрілу російськими агресорами тимчасово окупованого селища Кам'янка Запорізької області загинули п'ятеро людей.

Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух. "Загалом відомо про 5 загиблих. Місцеві свідчать, що під завалами можуть також знаходитись люди", — написав він. Серед загиблих двоє дітей  —  8 та 2 років.

Горіть у пеклі, росіяни!

Результати нічного обстрілу Запоріжжя. Росіяни стріляли зі С-300.

У тимчасово окупованій Михайлівці ліквідували ще одного колаборанта. Михайлівці повідомляють, що Рижкова, котрий був "головою міліції", знайшли мертвим. Офіційна версія —  повісився.

Херсонщина

Понад 80% мешканців тимчасово окупованої Херсонщини не збираються брати участь у російському "референдумі". У серпні 2022 року компанія "Active Group" провела опитування серед мешканців окупованих територій України. За даними дослідження, переважна більшість опитаних упевнена, що їхня область є невід'ємною частиною України, а їхній добробут та безпека значно погіршилися через дії окупантів.

А це — знімок Антонівського мосту з супутника Planet після вчорашнього удару по ньому. Кадр зроблено 26 серпня приблизно о 15:00. Як можна побачити, проліт мосту залишився цілим, але постраждала частина конструкції з південного боку. Транспорту, що рухається, в районі моста на знімку немає. Понтонна переправа все ще працює, але це ненадовго.

У Херсоні та низці районів області знову не було світла. Нагадаємо, там відключалася електрика і вчора. Те саме було у непідконтрольних районах Запорізької області. Схоже, це пов'язано з подіями навколо Запорізької АЕС, яку вчора вперше відключили від енергомережі.

Неподалік Чорнобаївки окупанти виїхали двома РСЗВ "Смерч". Готувались завдати ударів по Миколаєву, і цієї ж миті в них прилетіло від наших Збройних Сил. Мінус 2 РСЗВ і плюс паніка в окупантів, — про цей нещасливий для окупантів випадок розповів радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

Миколаївщина 

Над Миколаєвом та ще десятьма найбільшими містами України "закриють небо". Системи ППО NASAMS 2 та IRIS-T SLM нам передадуть партнери (8 систем від США та Норвегії, 3 — від Німеччини).

185 день війни

Так, найімовірніше, буде виглядати покриття України системами ППО NASAMS 2 та IRIS-T SLM.  Червоні кола — NASAMS 2, площа до 50 км. Сині кола — IRIS-T SLM, площа до 25 км. Також є модифікація на 40 км. Експерти зазначають, що зона покриття ППО залежатиме від технічних характеристик систем, що передаються нам.

СБУ затримала російського агента, який наводив ракетні удари по школах Миколаєва. Встановлено, що за його сприяння у Миколаєві зруйновано та пошкоджено декілька об'єктів військової інфраструктури та завдано нищівного удару по двох школах. Кіберфахівці СБУ встановили, що затриманого завербував кадровий співробітник воєнної розвідки рф після початку повномасштабного вторгнення.

Одещина 

За період з 1 серпня, коли було відправлено перше судно "зерновим коридором", з розблокованих українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний", уже експортовано 1 млн тонн агропродукції. За цей час з 3-х портів великої Одеси вийшли 44 судна, пунктами призначення яких є 15 країн світу. Про це розповів речник начальника Одеської ОВА Братчук.

Захід України

Укрзалізниця відкрила дві нові колії до кордону з Румунією. За 2 місяці збудували 20 км нових залізничних шляхів. Це завантажений напрямок, тому їх відкриття збільшить товарообіг між країнами та створить нові маршрути до Закарпаття з Прикарпаття. Однак для повного щастя Румунія має відремонтувати і свою частину ділянки.

1
749

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: