fbpx
Сьогодні
17:38 23 Бер 2023

В ЄС відреагували на погрози Медведєва завдати удар гіперзвуковою ракетою "Онікс" по суду в Гаазі

Фото Reuters

Ударити ракетами по Міжнародному кримінальному суду в Гаазі пригрозив заступник голови Радбезу росії Дмитро Медведєв, у Європейському Союзі такі заяви не залишили без коментарів.

Про це мова йде у Telegram Медведєва та відповідній заяві, яку оприлюднив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у четвер 23 березня.

Нагадаємо, що МКС раніше видав ордер на арешт очільника кремля володимира путіна у зв'язку з депортацією українських дітей до росії.

На це відреагував Медведєв:

"Панове, всі ходять під Богом і ракетами. Цілком можна собі уявити точкове застосування гіперзвукового "Онікса" з Північного моря з російського корабля по гаазькій будівлі суду.

Його не збити, на жаль. І суд – лише убога міжнародна організація, а не населення країни НАТО. Тому й війни не почнуть. Побояться. І жаліти ніхто не буде. Так що, громадяни судді, уважно дивіться в небо".

Заступник голови Радбезу рф як завжди написав довгий і повний образливих епітетів пост. Видачу ордера на арешт путіна він назвав "остаточним обваленням системи міжнародного права".

Далі Медведєв кілька абзаців писав образи щодо МКС, який, на думку російського чиновника, "нікому не потрібен" і ефективність чиєї діяльності нібито "нульова".

Своєю чергою Європейський Союз виступив з повною підтримкою МКС після погроз заступника голови Радбезу росії Дмитрія Медведєва вдарити гіперзвуковою ракетою по будівлі суду в Гаазі.

Боррель заявив, що ЄС засуджує незаконну погрозу високопоставленого представника росії застосувати силу проти Міжнародного кримінального суду і країни, де він розташований – Нідерландів.

У заяві не вказано ім'я російського чиновника, але вочевидь мова іде про Медведєва.

У своїй заяві Боррель також засудив заходи, оголошені росією проти прокурора МКС та його суддів.

Нагадаємо, що слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти них за "незаконне притягнення до відповідальності завідомо невинного" президента РФ Владіміра Путіна.

"ЄС підтверджує свою повну підтримку МКС. Будь-які заходи у відповідь проти тих, хто бере участь у роботі МКС, неприйнятні. Очолюючи боротьбу з безкарністю, МКС повинен мати можливість працювати незалежно та неупереджено", – наголосив топ-дипломат Євросоюзу.

Боррель додав, що ЄС, як і раніше, відданий захисту суду від будь-якого зовнішнього втручання, спрямованого на перешкоджання відправленню правосуддя та підрив міжнародної системи кримінального правосуддя.

ЄС продовжить виступати за універсальність Римського статуту та запропонує всім державам, які ще не зробили цього, розглянути можливість приєднання до МКС.

Тим часом у самому Міжнародному кримінальному суді назвали погрози Медведєва і відкриту Слідчим комітетом росії справу спробою перешкодити зусиллям з притягнення до відповідальності за дії, заборонені міжнародним правом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: