fbpx
Сьогодні
Відео 21:47 05 Лип 2024

Український військовий корабель "Гетьман Іван Мазепа" у морі проходить випробування, - ВМС ЗСУ

Багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа". Фото: ВМС ЗСУ / Скриншот

Ходові (державні) випробування в морі проходить багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа" Військово-морських сил України.

Про це повідомили у ВМС ЗСУ, передає Рубрика.

"Гетьман Іван Мазепа" — протичовновий корвет класу Ada, який будувала Туреччина для України у Стамбулі.

Цей корабель має стати флагманом ВМС ЗСУ. Корвет Ada є типом протичовнових корветів прибережної зони. Такі кораблі є частиною проєкту MILGEM, розроблених насамперед для ВМС Туреччини. Для себе Анкара виготовила чотири таких кораблі.

Корвет "Гетьман Іван Мазепа", який став першим кораблем такого класу для ВМС, спустили на воду 2 жовтня 2022 року.

Другий — "Гетьман Іван Виговський".

Україна та Туреччина ще у 2020 році підписали угоду про будівництво для України двох корветів.

"Гетьмана Мазепу" почали будувати у 2021 році, а до кінця 2022 року планували із частковим оснащенням відправити до України на добудову. У 2021 році очікувалося, що цей корвет стане частиною ВМС у 2024 році, коли його добудують в Україні.

За даними "Мілітарного», 29 травня "Гетьман Іван Мазепа" вийшов із корабельні RMK Marine на свої перші ходові випробування. На оприлюднених фотографіях було видно, що він озброєний 76-міліметровою корабельною артилерійською установкою Super Rapid виробництва італійської компанії OTO Melara.

Над ангаром для гелікоптера встановлена морська версія турецької 35-мм зенітної установки Korkut від компанії Aselsan.

Іншою продукцією компанії на борту "Мазепи" є 12,7-міліметрові дистанційно керовані установки STAMP, які встановлені по лівому та правому бортах корабля.

Для захисту з повітря, корвет має бути озброєний ЗРК MICA VL. А як основну торпеду розглядали Murene 90 Impact.

"Гетьман Іван Мазепа" має замінити фрегат "Гетьман Сагайдачний". На момент повномасштабного вторгнення "Сагайдачний" не був спроможний брати участь у відбитті агресії, тому, щоб він не дістався окупантам, його затопили.

Довідка

Корвет Ada — це тип протичовнових корветів прибережної зони. Він створений з використанням технологій малопомітності стометровий корабель водотоннажністю трохи більше ніж 2000 тонн.

У разі використання газової турбіни General Electric LM2500 потужністю 23 МВт і двох 16-циліндрових дизельних двигунів серії MTU 16V 595 TE90 потужністю по 4320 кВт він матиме максимальну швидкість 29 вузлів.

Автономність – 15 діб і дальність ходу на 3500 морських миль (на крейсерській швидкості 15 вузлів).

Такі кораблі є частиною проєкту MILGEM, розроблених в першу чергу для ВМС Туреччини. Для себе Анкара уже виготовила 4 таких кораблі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: