fbpx
Сьогодні
14:42 01 Лип 2024

Туреччина, Румунія та Болгарія з 1 липня розпочали роботу групи з розміновування Чорного моря

English version here

Командувачі ВМС Туреччини, Румунії та Болгарії на засіданні MCM Black Sea Фото: Скриншот / ANKA Haber Ajansı

Оперативна група протимінних заходів у Чорному морі (MCM Black Sea) за участі Туреччини, Румунії та Болгарії запрацювала 1 липня.

Про це пишуть Bloomberg та "Факти", передає Рубрика.

У понеділок, 1 липня, у Стамбулі відбулося засідання комітету Оперативної групи з протимінної діяльності в Чорному морі за участю командувачів ВМС Туреччини, Болгарії та Румунії.

"Церемонія активації" Оперативної групи запланована у Стамбулі, оскільки ініціатива працює під керівництвом Туреччини. До виконання завдань протимінна група приступить вже з 2 липня.

MCM Black Sea — перша велика спільна акція чорноморських держав після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певні райони Чорного моря внаслідок війни.

У січні країни підписали відповідний меморандум про спільну боротьбу з мінною загрозою в Чорному морі на тлі російсько-української війни.

Згідно з угодою, в організаційній структурі буде комітет, який складатиметься з командувачів ВМС трьох країн. Він ухвалюватиме одноголосні рішення щодо діяльності цільової групи. А також — щодо прийняття до організації інших прибережних країн-партнерів за умови виконання певних умов та вже після завершення російсько-української війни.

"Ми вважаємо можливий внесок інших наших союзників у цю ініціативу цінним. Однак ця ініціатива [наразі] буде відкрита лише для кораблів трьох прибережних країн-союзників", — сказав тоді міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер.

Рішення створити таку групу привітали, зокрема, у НАТО.

"Ми вітаємо те, що Болгарія, Румунія та Туреччина працюють разом проти загрози мін у Чорному морі. Це важливий внесок у більшу свободу судноплавства та продовольчу безпеку в регіоні та за його межами", — сказав заявив речник НАТО Ділан Вайт.

Нагадаємо, про плани створення коаліції з розмінування стало відомо ще у грудні 2023 року. Тоді іноземні видання писали, що місія планується як цілком «мирна» й не передбачає виведення в море жодного нового корабля НАТО. Серед цілей ініціативи — показати, що три країни здатні розв'язувати проблеми самостійно.

Також, як повідомляла Рубрика, до розмінування Чорного моря Болгарія, Румунія та Туреччина хочуть залучити інші країни Північноатлантичного Альянсу.

Країни планують створити спільний флот, що займатиметься знешкодженням мін у частинах Чорного моря біля Туреччини, Румунії й Болгарії. Вибухонебезпечні боєприпаси потрапляють туди через російське повномасштабне вторгнення в Україну.

Зазначають, що ініціатива залишається відкритою для спільних дій і участі протимінних сил і засобів інших країн-членів НАТО розташованих за межами Чорноморського регіону. Місія розпочнеться незабаром після підписання угоди. Таким чином, протимінна група створить безпечні умови для курсування цивільних кораблів в Чорному морі, мінімізувавши ризик підривів.

Варто зазначити, зі слів речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, глобальна операція з розмінування може тривати впродовж декількох років, адже навіть зараз вони стикаються зі зразками озброєння з Першої та Другої світових війн.

А розмінування торговельних шляхів триватиме три-пʼять місяців. Адже це дуже кропітка праця, яка потребує спеціальних тральників та обладнання, і Україні самій буде важко провести цю операцію.

Міністри оборони Туреччини, Болгарії та Румунії підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які створюють загрозу для судноплавства в Чорному морі після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: