fbpx
Сьогодні
14:10 20 Чер 2024

Україна вперше з початку повномасштабного вторгнення запустить поромне сполучення до Грузії

Порт "Чорноморськ". Фото: ДП "Морський торговельний порт "Чорноморськ"

Компанія Ukrferry оголосила про відновлення поромного сполучення між Україною та Грузією за маршрутом Чорноморськ — Батумі, яке було призупинене на початку повномасштабного вторгнення рф у 2022 році.

Про це повідомили на офіційному сайті перевізника напередодні.

Як зазначили, згідно з опублікованим графіком, рейс з Чорноморська до Батумі триватиме 60 годин.

З Одеської області пором відправлятиметься раз на тиждень. Найближчий рейс з Чорноморська запланований на 9 липня.

У компанії зазначають, що дати та час відходів і прибуття суден можуть змінюватися через низку причин, таких як:

  • зайнятість причалу в порту;
  • погодні умови;
  • тривала робота митних, прикордонних та інших органів в портах.

Перевезення здійснюватиме пасажирський пором Kaunas. Це сучасне вантажно-пасажирське судно, побудоване у 1989 році в Німеччині.

Його характеристики:

  • довжина становить понад 190 метрів;
  • ширина – 28 метрів;
  • пасажирські місця – 250 різних класів.

На борту є ресторан, бар, салон відпочинку, салон з відео і супутниковим телебаченням, дитячий куточок. Судно побудоване 1989 року в Німеччині.

В Чорноморську — єдиний термінал, який обладнано для обслуговування поромів. Річна потужність термінала становить приблизно 4,5 млн тонн вантажів у залізничних вагонах, 35 тис. вантажних і 250 тис. легкових автівок.

Нагадаємо, що у серпні минулого року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків. А також обійти фактичну блокаду росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

Окрім того, український Уряд створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують з чи до нашої країни морем.

Що відомо про захоплення росією Чорного та Азовського морів

Варто зазначити, що російська федерація використовує Чорне та Азовське моря у своїх військових цілях. Відмітимо, що Азовське море повністю знаходиться під контролем рф.

Однак зауважимо, що домінування росії у Чорному морі вдалося зменшити після звільнення острова Зміїний.

Та після виходу Москви з "зернової угоди" цивільне судноплавство знову опинилося під загрозою.

За останні місяці російську блокаду Чорного моря вдається Україні проривати. Цивільні судна з українським зерном почали виходити з портів Одеської області.

Це сталося завдяки успішним атакам морськими дронами разом із завдаванням ракетних ударів по об'єктах російського флоту у Чорному морі та поблизу тимчасово окупованого Криму. Адже ці спецоперації допомогли Україні витіснити ворожі кораблі із Севастопольської бухти.

Українські атаки змогли очистити від росіян морську смугу розміром до 200 миль від узбережжя, утворивши безпечний судноплавний коридор.

У грудня повідомляли, що Чорноморський флот російської федерації сховав у Новоросійську майже всі "серйозні кораблі", включаючи носії крилатих ракет "Калібр".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: