fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:30 19 Чер 2024

У Львові створили мапу ветеранського бізнесу: як працює це рішення

English version here

На інтерактивній карті вже представлено 34 бізнеси, що належать ветеранам або їхнім рідним. Це і кав'ярні, і магазини, і майстерні. "Рубрика" розповідає про це рішення детальніше.

У чому проблема?

Близько 63% військовослужбовців і військовослужбовиць після демобілізації хотіли б відкрити власний бізнес. Крім того, понад 50% ветеранів і ветеранок, які на цей час не несуть службу в Силах оборони України, також хотіли б зайнятися власною справою

Підтримка ветеранського бізнесу — це той мінімум, який під силу кожному. Як дізнатися, що бізнес належить ветеранам? Відповідь на це питання читайте нижче.

Яке рішення?

Мапу ветеранського бізнесу створили працівники департаменту економічного розвитку Львівської міської ради. Цей інтерактивний інструмент дозволяє легко знайти бізнеси, що належать ветеранам, отримати інформацію про їхні послуги та продукцію.

Як це працює?

Скріншот мапи ветеранського бізнесу, створеної департаментом економічного розвитку Львівської міської ради

На інтерактивній мапі бізнеси можна фільтрувати за категоріями:

  • агробізнес,
  • виробництво,
  • дозвілля,
  • кав'ярні та ресторани,
  • послуги й торгівля.

На мапі також вказані контактні дані, розташування, а також посилання на сайт чи соцмережі.

"Онлайн-мапа показує, які види бізнесу розвивають наші ветерани. Тож при виборі кав'ярні, сервісу чи виробництва ви можете заглянути на нашу мапу і підтримати тих, хто виборює незалежність", — зазначила Інна Свистун, директорка департаменту економічного розвитку ЛМР, презентуючи проєкт.

Як повідомила "Рубриці" пані Інна, мапа ветеранських бізнесів є частиною комплексних заходів підтримки бізнесу ветеранів та членів їхніх сімей, які втілює Львівська міська рада.

"Львів багато робить для ветеранів… Безпосередньо наш Департамент займається різними програмами підтримки бізнесу, серед яких однією з найбільших зараз є програма ваучерної підтримки ветеранів для відкриття чи розширення власного бізнесу. З середини минулого року ми надали гранти більше ніж 80 ветеранам чи членам їхніх родин на суму понад 22 млн грн з бюджету міста.

У нас виникла ідея, що варто ще промувати ветеранські бізнеси серед наших містян, пропонувати користуватися послугами, купувати товари. І це буде теж потужна підтримка наших ветеранів. Тому ми створили мапу ветеранських бізнесів у нашій громаді", розповідає директорка департаменту економічного розвитку.

Чому це важливо? 

Тиждень тому, на момент презентації проєкту, на мапі було зазначено 19 бізнесів, а сьогодні на ній вже присутні 34 активні бізнеси, створені ветеранами чи членами їхніх родин. Серед них:

  • Реабілітаційний кабінет "Простір Здоров'я" — його відкрила дружина ветерана Оксана Заяць, яка зараз з демобілізованим чоловіком надає послуги з реабілітації військовослужбовцям та мешканцям громади.
В реабілітаційному кабінеті

В реабілітаційному кабінеті "Простір Здоров'я". Фото: Львівська міська рада

  • Сад мрій — агропідприємство, де ветеран Андрій Дробіт вирощує хвойні та інші рослини для озеленення українських громад.
  • Ветеранське СТО — тут ветеран Стас Лісовий, окрім послуг з ремонту авто мешканцям громади, лагодить пошкоджені авто для побратимів.
Ветеранське СТО

Ветеранське СТО.. Фото: Львівська міська рада

  • Фотостудія предметної зйомки "Спалах" — одна із небагатьох фотостудій, де можна замовити презентаційні фото товару, яку відкрив ветеран Роман Парамущак.
  • Кафе "Кава на двох", яке в пам'ять про загиблого чоловіка і їх кохання відкрила Вікторія Трибушна. Заклад став втіленням нездійснених мрій загиблого чоловіка Вікторії, Андрія Муравського, який добровільно з початком повномасштабної війни став на захист країни.

Вікторія Трибушна в кавʼярні "Кава на двох". Фото: Скріншот з відео

  • ТМ "Лелека" — виготовлення вишиванок ветераном Ігорем Лучківим, який повернувся з війни та відновив виробництво.
  • ТМ "FAMILIN"- швейне виробництво, де виготовляють авторські індивідуальні ковдри. Дружина ветерана Катерина Борісова, допоки її чоловік захищає нашу країну, продовжила та розвиває його справу.

Швейне виробництво "FAMILIN" Фото: Львівська міська рада

"Ми загалом підтримали понад 80 ветеранів, які, ми сподіваємось, згодом також будуть присутні на мапі, і не тільки вони, адже на мапу може податись будь-який ветеран нашої громади за посиланням, розміщеним на сайті", — коментує Інна Свистун. 

Вона додає, що є ще багато ветеранських бізнесів, які по-своєму цікаві, і як сподіваються в Департаменті економічного розвитку, будуть успішними. 

"А ми зі свого боку, з боку міста, всіляко намагаємось створити сприятливі умови та надати їм фінансову, консультативну, менторську допомогу задля створення та розвитку їхнього бізнесу та загалом економіки громади", — каже директорка департаменту.

Інна Свистун і сама з задоволенням користується послугами ветеранського бізнесу.

Інна Свистун біля кафе "Кава на двох". Фото з архіву спікерки

"До речі, мапа цьому і сприяє — їхала з дітьми й завітали до «Кави для двох» на каву і макаруни у Вікторії Трибушної. Дуже смачно, навідайтеся і спробуйте!" — рекомендує Інна Свистун.

Ще більше корисних рішень!

Мапа, яку створили у Львові, не єдина в Україні. Раніше, у жовтні 2023, Uklon, "Український ветеранський фонд" і "Лун.Місто" також оголосили про запуск "Мапи ветеранських бізнесів". 

Проєкт Інтерактивна карта ветеранських бізнесів у межах концепції "Шлях ветерана. Бізнес" став початком колаборації державної інституції та бізнесу, які об'єднались заради ветеранів. На одній платформі зібрані бізнеси ветеранів і їхніх родин у різних регіонах України. На мапі вже представлені близько 400 верифікованих ветеранських бізнесів. 

Бізнесмени з-поміж ветеранів можуть подавати свої дані для розміщення на карті безпосередньо через платформу інтерактивної мапи, що доступна також через застосунки ЛУН та Uklon, або звернувшись до українського ветеранського фонду.

Нагадаємо, що від початку ветеранського компонента грантової програми "Власна справа" переможцями стали вже 500 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, загалом вони отримають гранти на 220 млн грн.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: