fbpx
Сьогодні
16:16 22 Тра 2024

У британській розвідці оцінили потенціал відновлення економіки України: високий рівень експорту

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури

Високий рівень експорту демонструє здатність України експортувати продукцію через судноплавний коридор у Чорному морі. Також це сприятиме відновленню української економіки у цьому році.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки у соцмережі X, передає Рубрика.

Зазначається, що в квітні Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур з початку повномасштабного вторгнення – 6,6 млн тонн. На думку експертів, це демонструє здатність України здійснювати експорт в односторонньому порядку через свій судноплавний коридор у Чорному морі.

"Пропускна здатність чорноморських портів майже напевно досягла місячного обсягу експорту, який перевищує будь-який інший показник за час конфлікту (повномасштабної війни РФ проти України – ред.), включаючи той, який був досягнутий в межах Чорноморської зернової ініціативи", – йдеться у звіті.

Так, приблизно 5,2 млн тонн із загального експорту зернових та олійних культур у квітні цього року було відправлено із чорноморських портів України, порівняно із піком у 4,2 млн тонн за Чорноморською зерновою ініціативою у жовтні 2022 року.

Аналітики зазначають, що з моменту запуску у серпні минулого року український морський коридор забезпечив близько 1600 транзитів суден і експорт 45 мільйонів тонн вантажів. Більшість з них становив експорт сільськогосподарської продукції, який складався із понад 30 мільйонів тонн впродовж дев'яти місяців.

"Решта – це переважно залізна руда і сталь, яку раніше не можна було експортувати морем під час (дії – ред.) Чорноморської зернової ініціативи. Загалом це сприятиме відновленню економіки України у 2024 році", – вважають у Міноборони Британії.

У розвідці підкреслили, що поставки з України мають життєве значення для глобальної продовольчої безпеки.

В період з липня 2023 року до червня 2024 року експорт зерна з України становитиме близько 9,7% від світового експорту зерна.

"Хоча експорт сільськогосподарської продукції майже напевно залежить від чорноморських портів, на які припадає близько 78% обсягу експорту, інші маршрути використовуються і досі", – зазначають аналітики.

Зокрема Україна продовжує експортувати зернові та олійні культури річкою Дунай (близько 15% обсягів), залізницею (близько 6% обсягів) та автотранспортом (менше 1% обсягу).

Що відомо про "гуманітарний коридор" у Чорному морі

У серпні минулого року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового коридору, яким можуть скористатися всі цивільні судна, зокрема ті, які перебувають у портах Одеси.

Окрім того, український Уряд створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують з чи до нашої країни морем.

Нагадаємо, 3 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна продовжить розвивати гуманітарну програму Grain from Ukraine.

Програма Grain from Ukraine передбачає закупівлю українського зерна країнами-партнерами та передачу його державам, які потерпають через гуманітарну кризу. Програма реалізується в партнерстві з Всесвітньою продовольчою програмою під егідою Організації Об'єднаних Націй.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: