fbpx
Сьогодні
Фото 11:22 17 Тра 2024

В Україні запустили кампанію на підтримку ЛГБТК+ військових: в чому рішення

English version here

17 травня, у міжнародний день протидії гомо-/бі-/трансфобії, на вулицях кількох міст розмістили постери з обличчями українських захисників та захисниць, що належать до ЛГБТК+. Портрети також розмістили у деяких закладах столиці. 

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

ЛГБТК+ військові не можуть офіційно оформити свої стосунки, оскільки в Україні відсутня шлюбна рівність. Так ЛГБТК+ люди залишаються поза увагою держави та суспільства, оскільки не мають тих прав і можливостей, що й інші громадяни та громадянки. 

"Люди в одностатевих стосунках не можуть приймати рішення за партнера чи партнерку в кризових ситуаціях, отримати доступ до реанімації, поховати його чи її, успадкувати спільне майно у випадку смерті. Це лише частина того, що не доступне ЛГБТК+ людям, не говорячи вже про буденну гомофобію та дискримінацію", – каже Яків Лавринець, співорганізатор ХарківПрайду. 

Тобто в умовах постійної загрози життю частина українців та українок залишається без юридичного захисту. Прийняття законопроєкту №9103 про реєстровані (цивільні) партнерства могло б стати вагомим кроком до повної рівності.

Яке рішення?

Різні.Рівні та ХарківПрайд на підтримку об'єднання ЛГБТК+ військових за сприянням RFSL запустили інформаційну кампанію у  Києві, Харкові та Львові. Мета – подолати стереотипи та упередження щодо ЛГБТК+. Разом з цим кампанія привертає увагу суспільства до відсутності рівних прав у ЛГБТК+ військових.

"Я просто хочу мати такі самі права, як й інші. Щоб я могла одружитися і не влаштовувати з цього перформанс, а мати тихе сімейне свято. Коли закон України буде захищати мене повноцінно, як і всіх громадян, я буду знати, що моя сім'я під захистом держави. Це дасть мені змогу якісніше виконувати мої завдання", – каже Аліна Шевченко, військова та лесбійка.

Як це працює?

Кожен постер супроводжується QR-кодом з особистою історією захисника чи захисниці України. Вони сповнені боротьби, викликів та історій кохання. Також історії містять посилання на бот, де кожен та кожна можуть написати листа до Верховної Ради на підтримку законопроєкту №9103 і тим самим наблизити рівність.

Кампанія триватиме до кінця травня, побачити обличчя захисників та захисниць можна на вулицях Києва, Харкова та Львова. Прочитати їхні історії можна за посиланням.

На своїх сторінках Різні.Рівні, ЛГБТК+ військові та ХарківПрайд також розповідають, що при створенні кампанії зіштовхнулися із гомофобією з боку рекламних голдингів. Саме тому кампанія вийшла протестною – у форматі масової розклейки постерів у трьох великих містах України.

"Вихід кампанії приурочений до дня протидії гомофобії не дарма. Початковий задум полягав у тому, що портрети захисників і захисниць мали з'явитися на екранах та сітілайтах українських міст. Проте усі агенції, до яких ми звернулися, повелися гомофобно, – або проігнорували нас, або відмовили у розміщенні посилаючись на неіснуючі закони. Наразі ми розбираємося у юридичній площині", – каже Аліна Корінєва, координаторка платформи громадських об'єднань "Різні.Рівні".

Гомофобію з боку рекламних голдингів та відмову у розміщенні кампанії прокоментував також ветеран російсько-української війни та голова обʼєднання "ЛГБТК+ військові", Віктор Пилипенко:

"Ми захищаємо країну на рівні з усіма, нам аплодують і "моляться" за нас. А от коли ми хочемо показати обличчя захисників та захисниць, які не мають рівних з усіма прав, нас воліють уникати". 

Інститут реєстрованих партнерств в Україні

Нагадаємо, 13 березня у Верховній раді України зареєстрували законопроект № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств". Мета цього документу – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

За законопроєктом цивільні партнери прирівнюються до близьких родичів. Вони мають майнові та спадкові права, соціальний захист, але не можуть усиновлювати дітей та брати над ними опіку.

26 квітня петиція на підтримку реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 тисяч підписів на сайті президента. 26 травня з'явилась відповідь від президента Володимира Зеленського.

А вже 19 жовтня Міністерство оборони та Міністерство юстиції підтримали законопроєкт №9103, який має на меті дозволити громадянам України укладати реєстровані (цивільні) партнерства.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: