fbpx
Сьогодні
15:59 19 Жов 2023

Законопроєкт про реєстровані партнерства підтримали Міноборони та Мін’юст

English version here

Міністерство оборони та Міністерство юстиції підтримали законопроєкт №9103, який має на меті дозволити громадянам України укладати реєстровані (цивільні) партнерства.

Як інформує Рубрика, про це на своїй сторінці у Facebook повідомила одна з його ініціаторок, депутатка Інна Совсун.

Раніше у Міноборони виступали проти законопроєкту. У відомстві вважали, що він суперечить Конституції та дискримінує військових, які укладають традиційні шлюби.

За словами Інни Совсун, відтепер Міноборони "змінило позицію й підтримало законопроєкт".

Мін'юст мало розробити альтернативний закон про реєстровані партнерства. Однак, як зазначає народна депутатка, ця установа вирішила підтримати наявний законопроєкт і вже готує правки до другого читання.

Фото: Inna Sovsun/Facebook

"Як сказало Мін'юст, якщо ухвалити законопроєкт №9103, Україна виконає свої зобов'язання по статті 8 Конвенції про права людини. І зникнуть підстави подавати позови до Європейського суду з прав людини проти України через дискримінацію.

Міністерство юстиції оцінює законопроєкт як перший прогресивний крок до конструктивного діалогу з суспільством. Мета якого – створити правовий механізм захисту прав людини та її основоположних свобод", – каже Совсун.

Відтепер долю законопроєкту вирішуватиме парламент.

Довідка

13 березня у Верховній раді України зареєстрували законопроект № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств". Мета цього документу – створення в Україні інституту реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.

За законопроєктом цивільні партнери прирівнюються до близьких родичів. Вони мають майнові та спадкові права, соціальний захист, але не можуть усиновлювати дітей та брати над ними опіку.

26 квітня петиція на підтримку реєстрованих партнерств для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 тисяч підписів на сайті президента. 26 травня з'явилась відповідь від президента Володимира Зеленського.

"Долаючи важкі випробування, українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основу яких складають три засадничі цінності Ради Європи – демократія, верховенство права та права людини", – йдеться у відповіді.

Водночас Зеленський нагадав, що згідно з Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (стаття 51), а в умовах воєнного чи надзвичайного стану Конституція не може бути змінена (стаття 157).

Наразі він отримав підтримку чотирьох комітетів Верховної Ради.

Як повідомлялось, більше третини українців підтримують одностатеві шлюби. Проти цього виступили 42%.

Окрім того, як в Україні зареєстрували перший одностатевий шлюб читайте в статті Рубрики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: