fbpx
Сьогодні
15:23 05 Кві 2024

Знакове рішення: Рада ООН ухвалила першу резолюцію про захист прав інтерсекс-людей

Фото: TORABORAH/DEPOSITPHOTOS

Рада Організації Об'єднаних Націй з прав людини ухвалила першу резолюцію на захист прав інтерсексуальних людей. Правозахисні групи та дипломати назвали це знаковим прогресом для сфери прав людини

Про це пише Reuters, передає Рубрика.

Резолюцію ініціювали Фінляндія, Південна Африка, Чилі й Австралія:

  • 24 країни проголосували за,
  • 23 – утрималися, жодна не проголосувала проти.

За даними експертів ООН, у світі 1,7% немовлят народжуються інтерсексуальними – їхні статеві ознаки (хромосомний набір, внутрішні та зовнішні статеві органи, статеві гормони тощо) не відповідають типовим уявленням про чоловіків чи жінок.

Багатьом дітям роблять операції, щоб "виправити" це.

Однак в Amnesty International зазначають, що такі медичні втручання є порушенням прав людини, оскільки операції зазвичай проводять дітям, які через вік не можуть брати участь в ухваленні рішень.

У резолюції міститься заклик до держав "боротися з дискримінацією, насильством і шкідливою практикою щодо осіб із вродженими змінами статевих ознак", а також допомагати інтерсексуальним людям "реалізувати право на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я".

Документ також містить заклик до Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувати доповідь, в якій були б "детально розглянуті дискримінаційні закони і політика, акти насильства і шкідливі практики щодо осіб з вродженими варіаціями статевих ознак у всіх регіонах світу".

"Ухвалення першої в історії резолюції про права інтерсексуальних осіб на #HRC55 знаменує собою знаковий прогрес у сфері прав людини", – прокоментувала подію амбасадорка США в Раді ООН з прав людини Мішель Тейлор.

Довідка

У рейтингу країн Європи щодо рівня забезпечення прав ЛГБТК+ спільноти Україна посіла 39 місце. Всього аналізували 49 країн.

Протягом 2023 року в Україні гостро поставала проблема мови ворожнечі щодо представників ЛГБТ. Також були зафіксовані випадки злочинів на ґрунті ненависті, зокрема на окупованих територіях. Повідомлялося про випадки катування, викрадення, переслідування, ув'язнення та насильства з боку російських солдатів.

Як повідомлялось, російські військові під час окупації правого берега Херсонської області ув'язнювали, катували та вчиняли сексуальне насильство над представниками ЛГБТК-спільноти. Причинами тортур були саме орієнтація та гендерна ідентифікація людей.

Загалом від початку повномасштабної війни в Україні зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Проте в Україні досі реєструють низький відсоток звернень по допомогу від жертв гендерно зумовленого насильства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: