fbpx
Сьогодні
09:19 14 Тра 2024

Президент США підписав закон, що забороняє імпорт з рф збагаченого урану

Фото: twitter.com/POTUS

Глава Сполучених Штатів Джо Байден підписав двопартійний закон, який забороняє імпорт з російської федерації збагаченого урану для атомних електростанцій. Це має ще більше обмежити фінансування режиму кремля.

Про це йдеться в заяві радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана, передає Рубрика.

"Президент Байден підписав закон, що передбачає низку історичних кроків, які зміцнять енергетичну та економічну безпеку нашої країни шляхом зменшення – та остаточного усунення – нашої залежності від Росії у цивільній ядерній енергетиці",- зазначив Салліван.

За його словами, новий закон відновлює лідерство Америки в ядерному секторі.

"Це допоможе зберегти наш енергетичний сектор для майбутніх поколінь. І з урахуванням безпрецедентних $2,72 мільярда федерального фінансування, які Конгрес недавно виділив на запит президента, це запустить нові потужності для збагачення (урану – ред.) у Сполучених Штатах. А також надішле чіткий меседж промисловості про те, що ми прагнемо довгострокового зростання нашого ядерного сектору", – наголосив представник адміністрації США.

Довідка

Новий закон забороняє імпорт урану з РФ через 90 днів після підписання.

Він забезпечить пільги до 2028 року для комунальних підприємств, які будуть змушені зупинити ядерні реактори після припинення постачань з Росії.

Документ також передбачає виділення $2,7 мільярда для розвитку галузі переробки урану у Сполучених Штатах Америки.

Нагадаємо, 1 травня у Сенаті Сполучених Штатів Америки одноголосно проголосували за законопроєкт про заборону імпорту російського урану. Тоді ж документ вже передали на підпис президенту США Джо Байдену.

"Наше двопартійне законодавство допоможе звільнити російську військову машину, відродити американське виробництво урану та дати поштовх інвестиціям в американський ланцюжок постачання ядерного палива. Це величезна перемога", — сказав сенатор Джон Баррассо, республіканець від штату Вайомінг, який відстоював закон у Сенаті.

Також Сполучені Штати разом з союзниками 1 травня запровадили санкції проти майже 300 суб'єктів: серед них десятки компаній, які допомагали Росії купувати необхідні технології та обладнання з-за кордону.

Що відомо про перехід українських АЕС на американське паливо

Американська Westinghouse Electric Company та НАЕК "Енергоатом" підписали контракт на розробку оновленого техніко-економічного обґрунтування будівництва двох блоків AP1000 на Хмельницькій АЕС в Україні.

Ще один напрямок співпраці "Енергоатому" з Westinghouse — це виробництво складових частин паливних блоків для реакторів типу ВВЕР-1000, і за словами Галущенка, воно вже розпочалось.

ВВЕР-1000 — це другий тип більш потужних енергоблоків, які є в Україні. Ми маємо 13 таких енергоблоків, і вони використовуються на всіх чотирьох українських АЕС, в Європі — лише на чеській АЕС Темелін.

Окрім того, у червні минулого року Україна обговорила з британською компанією подальше зменшення світової залежності від ядерного палива з рф.

На початку березня цього року до Хмельницької атомної електростанції, яка розташована в місті Нетішин, прибула перша партія ядерного палива американської компанії Westinghouse.

"Рубрика" розбиралася, які саме виробництва почнуть виробництво найближчим часом, чи безпечно це для українського довкілля та що робити громадськості, аби убезпечити себе від шкідливого впливу підприємств.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: