fbpx
Сьогодні
22:57 12 Тра 2024

Як зробити заклади реабілітації безбар’єрними в Україні: у Києві презентували інструкцію

English version here

У столиці презентували покрокову інструкцію, як зробити заклади реабілітації безбар'єрними в Україні.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Під час повномасштабної війни в Україні все більше людей отримують поранення, а лікарні та реабілітаційні заклади мало пристосовані для пацієнтів. Косметичних ремонтів недостатньо, щоб створити умови для якісної реабілітації. Люди, що мають інвалідність або травми, не можуть самостійно користуватися простором – це перетворює людину з суб'єкта в об'єкт і не сприяє відновленню. Проте разом ми можемо це змінити.

Яке рішення?

У Києві презентували покрокову зрозумілу інструкцію про те, як зробити заклади реабілітації безбар'єрними.

Як це працює?

 Завантажити посібник можна безкоштовно за посиланням та самостійно перевірити заклад у своєму місті чи громаді.

У посібнику ви знайдете:

  • перелік основних реабілітаційних послуг
  • матрицю порушень (ситуації, які демонструють бар'єри, з якими стикаються різні маломобільні групи населення)
  • рішення для різних просторів лікарні: вхід, подвір'я, коридори, сходи та ліфти, палати, навігація, їдальня, душові та вбиральні
  • кабінети фізичної терапії та ерготерапії, у яких пацієнти зможуть відновити побутові навички: ставити чайник, готувати їжу, відновити дрібну моторику тощо
  • також авторки додали анкету для самостійного аудиту медичного закладу на доступність: тож всі читачі можуть перевірити заклад у своєму місті або громаді.

"Тут зібрані сучасні практики, підходи, рішення, щоби створювати простори лікарень привітними для всіх: людей, що допомагають відновлюватися: лікарів, терапевтів; для пацієнтів, для яких цей простір створюється; і відвідувачів: тих, хто приходить підтримати своїх рідних на шляху до відновлення" – поділилась на презентації Тетяна Ломакіна, радниця-уповноважена президента з питань безбар'єрності.

Вікторія Тітова, керівниця проєкту, СЕО Big City Lab пояснює:

"Безбар'єрність не закінчується на пандусах і пониженнях. Це про те, як зробити заклади реабілітації комфортними для пацієнтів і лікарів, місцем заспокоєння, розвантаження, безпеки, місцем відновлення: як соціально-психологічного, так і навичок людини, яка прагне повернутися до активного життя, а не лежати в палаті в очікуванні обслуговування".

Заступниця Міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич говорить:

"Потреба в реабілітаційних послугах в Україні значно зросла після початку повномасштабного вторгнення росії. Водночас важливо не лише розвивати інфраструктуру, реконструювати будівлі, а й забезпечити доступність для всіх людей, які потребують таких послуг. Це дозволить їм комфортно та гідно пройти реабілітацію і полегшить процес одужання".

Автори посібника – урбан-бюро Big City Lab.

Посібник створено спільно з Міністерством охорони здоров'я України, в межах Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

За фінансової та технічної підтримки Світового банку, Посольства Швейцарії та партнерів з розвитку.

До створення посібника долучилися Мінвідновлення, фахівці з реабілітації, експерти з фізичної доступності, архітектори та військові, що самі проходили реабілітацію або допомагають відновитися іншим.

Нагадаємо, що у Рівному відкрили інноваційний реабілітаційний центр для поранених військових Recovery, де завдяки надсучасним технологіям мультидисциплінарна команда закладу зможе надавати якісну безоплатну реабілітаційну допомогу для понад 1000 військовослужбовців щороку.

Також повідомлялось, що в Києві відкрили новий спортивний комплекс для військовослужбовців та ветеранів, який оснащений сучасними тренажерами для реабілітації. Займатися фізичними вправами в ньому можна безоплатно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: