fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 12:30 12 Кві 2024

У Києві відкрили реабілітаційний центр для тих, хто втратив зір під час війни: як працює це рішення?

English version here

Повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

Війна в Україні залишила трагічний слід на здоров'ї та долях тисяч людей. Одним із таких наслідків війни є втрата зору — стан, який змінює життя людини назавжди.

За даними Національної служби здоров'я України, кількість осіб з діагнозами сліпота або зниження зору зросла з 17 478 у 2021 році до 19 551 у 2022 році. І лише за 7 місяців 2023 року лікарі вже засвідчили майже таку саму кількість — 19 336 пацієнтів. 28% опитаних засвідчили про втрату або суттєве погіршення зору особисто у них або у членів їхніх сімей/друзів з початку повномасштабної війни. Для порівняння, про втрату кінцівок зазначили 11%.

Ці люди потребують не тільки медичної допомоги, але й соціальної адаптації, психологічної підтримки, освіти та професійного розвитку. Вони мають право на повноцінне життя, незалежно від їх зорових можливостей. 

Яке рішення?

Одним з місць, де люди з глибокими порушеннями зору можуть отримати допомогу, став київський освітньо-реабілітаційний центр "Трініті хаб".

Головними завданнями унікального простору є реабілітація і навчання, профорієнтація, спорт і дозвілля людей з порушеннями зору — цивільних та ветеранів. Гасло центру — "Активуй можливості!". Реабілітація проходить на безоплатній основі.

Як це працює?

"Трініті хаб — це більше, ніж просто простір. Це — велика родина"

Як розповів директор ГО "Трініті хаб" Іван Лукасевич, все починалося з книг.

Видавництво "Антологія" задовго до великої війни почало виготовляти спеціалізовану літературу та продукцію для забезпечення потреб дітей та дорослих з порушеннями зору. Згодом видавництво відкрило електронну бібліотеку шрифтом Брайля, яка є єдиною в Україні та включає в себе сучасні книги для дітей та дорослих. Це дозволило незрячим людям вивчати культуру та історію України, розширювати свої знання та розвиватися. У свою чергу понад 10 років тому міжнародний благодійний фонд "Здоров'я майбутнього" почав реалізовувати програму "Світ на дотик", яка допомагає людям з порушеннями зору відчути красу світу через дотик і так розширити горизонти можливого. 

Бібліотека в "Трініті хаб"

"Ми обʼєдналися і зрозуміли, що хочемо значно більшого. А саме — допомагати людям, які втратили зір, в їхній реабілітації, адаптації, соціалізації. Створити не просто простір, а родину, де кожен зможе знайти підтримку, розуміння та натхнення. В «Трініті хаб» можна не тільки отримати допомогу, але й допомогти іншим. Навчатися й навчати інших. Мріяти та здійснювати свої мрії", — говорить Іван Лукасевич.

Сенсорна кімната

10 квітня "Трініті хаб" офіційно відкрив свої двері. Але фактично фахівці простору працюють з тими, хто втратив зір, з минулого року. У роботі тут використовують авторську комплексну програму реабілітації та соціалізації для відновлення, адаптації до сучасних умов життя. У центрі працює мультидисциплінарна команда фахівців, яка навчає реабілітантів всіх необхідних життєвих навичок, проводить курси підвищення кваліфікації для фахівців як суміжних, так і допоміжних професій, розробляє та впроваджує науково-практичні матеріали в реабілітаційний процес. Також тут вчать незрячих людей користуватися спеціальними технологіями, розвивати таланти, знаходити нові захоплення та професії.

Тренажерний зал

Кімната для танцювально-рухової терапії

Крім того, у "Трініті хаб" займає 750 м² є відділи розвитку зорового сприймання, орієнтування й мобільності, відновлювальної й танцювальної терапії, освіти та супроводу родин й психологічної реабілітації. Кожен з цих напрямів допомагає незрячим пораненим військовим, цивільним дорослим та дітям почуватися впевненіше, відкривати нові можливості для себе та своїх близьких.

Так, заняття з танцювальної реабілітації не тільки розвивають рухову активність, а й допомагають незрячим особам ефективніше сприймати заняття з орієнтації та мобільності. У сенсорній кімнаті проводять заняття, які розвивають вестибулярну систему, дрібну моторику та тактильну чутливість. У творчій майстерні можна взяти участь у майстер-класах зі створення різноманітних виробів своїми руками. А для дівчат та жінок з порушеннями зору в "Трініті хаб" працює унікальна психологічна програма "Жінка та її сила", де можна не лише отримати професійну консультацію від психологині, але й поспілкуватися з однодумицями, поділитися досвідом і порадами.

Заняття з іпотерапії

Окрім того, в центрі реабілітанти можуть займатися верховою їздою, бадмінтоном, дартсом, шахами й шашками, дзюдо, армреслінгом і скелелазінням. 

Також у хабі започатковано безплатні курси масажистів для ветеранів, які втратили зір та хочуть отримати нову спеціальність. Після закінчення курсів вони зможуть працювати в Києві.

"Ми не можемо залишити без уваги тих, хто захищав нашу країну, нашу свободу, наше майбутнє. Ми повинні допомогти їм повернутися до життя, до суспільства, до себе", — говорить директор ГО "Трініті хаб" Іван Лукасевич.

А це точно працює?

Кожен крок вперед — це шлях до нових можливостей

Наразі центр спроможний одночасно працювати з 60 учасниками освітньо-реабілітаційних програм на місяць, а в планах досягнути планки в 80 реабілітантів.

Інструктор Євген Свєт навчає військового Андрія Смоленського

Одним з реабілітантів центру є військовий Андрій Смоленський, який отримав важкі поранення поблизу Роботиного на Запоріжжі. Захисник втратив зір та руки. До великої війни Андрій працював антикризовим менеджером у великих міжнародних корпораціях, а тепер разом з інструктором Євгеном Свєтом успішно опановує білу тростину. Хоча до того, як Андрій розпочав роботу з "Трініті хаб", багато спеціалістів-реабілітологів казали, що через втрату рук робота з орієнтуванням для нього закрита.

"Кожен крок вперед — це шлях до нових можливостей. У «Трініті хаб», ми не просто долаємо бар'єри, ми створюємо світ, де кожна людина може знайти своє місце та реалізувати свій потенціал. Наша місія — це більше, ніж допомога, це — віра у кожного, хто з нами", — кажуть у команді хабу.

Ще більше корисних рішень!

Нині існує велика потреба у створенні умов, за яких люди з порушеннями зору можуть повноцінно жити, працювати та розвиватися, мати доступ до освіти, культури, спорту та відпочинку. 

Команда хабу вважає, такі проєкти мають стати основою для створення безбар'єрного простору. Найкращим результатом роботи "Трініті хабу" бачать наявність мережі по всій Україні. Тим самим це забезпечить рівні умови для всіх реабілітантів не залежного від місця проживання. Як зазначає директор "Трініті хабу" Іван Лукасевич, такий простір має бути на півночі, сході та заході країни. 

Стати клієнтом "Трініті-хабу" просто. Потрібно зателефонувати за номером 067 298 9980 і зареєструватися на первинну консультацію. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: