fbpx
Сьогодні
16:10 25 Бер 2024

Як сильно та чому стресують офісні працівники в Україні та Європі? - дослідження Gradus Research

Більше половини (56%) опитаних офісних працівників у 8 європейських країнах заявляють, що переживали стрес нещодавно. Показник рівня емоційного напруження працівників офісів в Україні зі зрозумілих причин іще вищий і складає 78%. Що провокує таку знервованість серед найбільш активної в економічному плані частки населення віком 25-55 років?

Gradus Research провели крос-культурне дослідження серед офісних працівників в Україні, а також у семи інших європейських країнах із найбільшим оціночним показником ВВП: Німеччині, Франції, Італії, Великобританії, Іспанії, Нідерландах та Польщі, і прослідкували ключові тенденції та відмінності.

Найближчими до України за рівнем стресу серед офісних працівників є Польща та Німеччина, де близько двох третіх опитаних декларували нещодавно пережите емоційне напруження (61% та 60% відповідно). Тоді як респонденти з Іспанії та Нідерландів більш розслаблені та відчували такі емоції менше за інші опитані країни (42%).

Gen Z, Мілленіали чи Gen X — хто більше стресує?

Попри розповсюджену думку про те, що саме мілленіали стикаються із найбільшою кількістю складнощів у своєму житті в силу різних факторів (побудови сім'ї, кар'єри, виховання дітей тощо), дослідження демонструє, що в більшій мірі стресують офісні працівники з покоління Z — респонденти віком 25-34 роки. Частка мілленіалів, (опитаних віком 35-44 роки), які відчували сильні негативні емоції, склала близько половини (53%), як і представників покоління Х (51% у віковій групі 45-55 років).

"Менша стресостійкість молодшої вікової групи може пояснюватися меншим досвідом переживання криз у професійному житті. На відміну від зумерів мілленіали та іксери, наприклад, вже мають за плечима досвід ковіду і переходу на віддалений формат роботи, тому для них виклики воєнного часу і стан невизначеності вже в меншій мірі є стрес-факторами", — коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.

В усьому винна робота, чи не завжди?

У топ-5 основних факторів, які викликають стрес у офісних працівників, входять робота, фінансові питання, стосунки у сім'ї, стан власного здоров'я та соціо-політична ситуація в країні.

Робота й пов'язані з нею питання є першочерговим фактором, який спричиняє емоційне напруження у респондентів в усіх досліджуваних країнах, окрім України — у нас цей показник є другим за поширеністю (38% респондентів), тоді як на перше місце виходить соціо-політична ситуація всередині країни (52% опитаних офісних працівників), що вочевидь пов'язано з викликами війни. Респонденти інших держав переживали негативні емоції з аналогічної причини суттєво менше, зокрема 27% — в Німеччині, 19% — у Франції, 12% — в Іспанії та 10% — в Італії.

Для близько третини (34%) офісних працівників фінансові питання спричиняють стрес — і найсуттєвіше це відчувають респонденти з Великобританії (45%). В Україні цей показник склав 36%, що є середнім значенням серед країн-учасниць дослідження. У Польщі ж кількість опитаних офісних працівників, які стресують через фінансові питання, є найменшою (25%).

 Чверть респондентів останнім часом переживали сильні негативні емоції через сімейні питання та стосунки. З-поміж усіх вікових груп, найбільше цим переймалися опитані Gen Z (31%), порівняно з 21% міленіалів та 20% Gen X.

Стан власного здоров'я є причиною емоційного напруження для 22% опитаних офісних працівників з найбільшим показником у Франції (34%). Наступними слідують Польща та Україна, в яких число респондентів, які відчувають стрес з цього приводу, є майже ідентичним (25% та 24%, відповідно).

Загальносвітова соціо-політична ситуація хвилює українських офісних працівників найбільше (31%) з-поміж респондентів з усіх досліджуваних країн. Наступними слідують Німеччина (27%), Нідерланди (21%), Франція (19%) та Великобританія (19%).

"Стрес українських офісних працівників безпосередньо пов'язаний із переживанням війни — питання соціо-політичної ситуації в нашій країні та у світі загалом хвилює нас більше за мешканців інших держав з очевидних причин. Вторгнення росії змусило нас адаптуватися до нових умов і відповідним чином розставити пріоритети. Відсутність безпечних умов для життя викликає стрес, але водночас і спонукає економічно-активну частину населення звертати більшу увагу на професійне життя, прагнути до його стабільності. І це гарний знак, що свідчить про своєрідну нормалізацію життя в умовах війни", — коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Звіт із результатами дослідження доступний до завантаження на сайті Gradus Research за посиланням

Опитування було проведене компанією Gradus Research методом самостійного заповнення анкети в мобільному додатку / через онлайн-платформу. Аудиторія опитування: люди віком 25-55 років, які наразі проживають у великих містах і працюють на посадах офісних працівників у сферах виробництва товарів/послуг або роздрібної торгівлі. Всього було проведено 822 інтерв'ю. Період проведення опитування: 17 листопада – 24 грудня 2023 року.

Нагадаємо, опитування Rakuten Viber показало, що 59% перейшли б на нове місце за більшою винагородою.

Як повідомлялось, 24% респондентів віддають перевагу роботі вдома. Натомість 17% опитаних відзначають, що натрапляють на труднощі, працюючи в онлайні.

Окрім того, благодійний фонд "Право на захист" провів дослідження "Потреби та можливості у працевлаштуванні".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: