fbpx
Сьогодні
Фото 15:27 24 Бер 2024

На Полтавщині у громадах надаватимуть послуги для підтримки ментального здоров’я: навіщо це рішення

English version here

Фото: Новини Полтавщини

У Полтаві 21 березня урочисто відкрив свої двері для відвідувачів комплексний центр підтримки ментального здоров'я "Ментал Хаб".

Про це повідомляє видання Новини Полтавщини, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як розповіла виконавча директорка БО "Світло надії" Марія Бондаренко, ідея створення ментального центру зародилася досить давно.

"Ми, представники неурядової організації, активно включалися в допомогу внутрішньо переміщеним особам, цивільному населенню під час війни й на собі відчули всі явища, пов'язані з нею. Це й емоційне виснаження, й апатія. Ми зрозуміли, що такі негативні наслідки відчувають практично всі. Коли ти не в ресурсі, ти не можеш ефективно працювати", пояснила вона.

Яке рішення?

"Тому ми вирішили створити таку точку опори. Хочемо, щоб подібний центр з'явився в кожній територіальній громаді. Ми будемо робити все можливе, щоб ці послуги були доступними скрізь", – розповіла Бондаренко.

Ментал Хаб, Полтава

Фото: Новини Полтавщини

"Ментал Хаб" є частиною великого проєкту "Інтегрована підтримка ментального здоров'я для уразливих груп населення" та, за задумом організаторів, повинен стати простором, у якому люди зможуть отримувати допомогу з підтримки свого ментального стану, знайдуть опору та джерело сили й натхнення.

Як це працює?

Реалізувати задум у Полтаві організації вдалося за допомогою міжнародних донорів та партнерів в Україні.

"Відкриття центру сьогодні – це такий приклад місцевої ініціативи, яка стала можливою завдяки підтримці з боку міської та обласної влади, завдяки міжнародній підтримці", – сказала директорка Pact (організації, що реалізує п'ятирічний проєкт USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров'я" в Україні) Альона Герасимова.

Ментал Хаб, Полтава

Фото: Новини Полтавщини

До "Ментал Хабу" може звернутися кожен, кому це потрібно: жінки, чоловіки, діти.

"Зрозуміло, захисникам і захисницям України в першу чергу необхідна така підтримка. Але наші батьки, наші діти, наші жінки теж її потребують", – зауважив директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної військової адміністрації Віктор Лисак.

Ментал Хаб, Полтава

Фото: Новини Полтавщини

Особливу увагу в центрі приділятимуть:

  • ветеранам війни;
  • родичам бійців;
  • внутрішньо переміщеним особам;
  • постраждалим від насильства;
  • працівникам екстрених служб: медикам, правоохоронцям, рятувальникам;
  • лідерам та спільнотам;
  • уразливим категоріям населення;
  • працівникам неурядового сектору, які координують допомогу та підтримку в зоні конфлікту.

На сьогодні полтавський "Ментал Хаб"перший в області, але не останній. Загалом у проєкті планують залучити принаймні ще дев'ять територіальних громад. Мовва йде про Білоцерківську, Глобинську, Диканську, Козельщинську, Кременчуцьку, Лубенську, Миргородську, Опішнянську та Шишацьку ТГ.

Ментал Хаб, Полтава

Фото: Новини Полтавщини

"Будуть виїзні сеанси, зустрічі – робота, яка пов'язана з ментальним здоров'ям. Така ініціатива є надзвичайно корисною", – зазначив заступник начальника Полтавської облвійськадміністрації Антон Чубенко.

Серед послуг "Ментал Хаб" передбачені безоплатні психологічні консультації для дітей і дорослих, медичні послуги, зокрема лікарів (нарколога, психіатра, невролога, сімейного лікаря).

Також у центрі буде працювати спеціальна кімната, де батьки зможуть залишити свою малечу на час роботи зі спеціалістом.

Ментал Хаб, Полтава

Фото: Новини Полтавщини

Окрім того, тут відбуватимуться:

  • різноманітні тематичні події,
  • освітні заходи на тему психоемоційного здоров'я.

Також у планах організаторів, зокрема, лекції від провідних психологів міста та інших фахівців, спрямовані на розвиток культури піклування про психоемоційний і ментальний стан.

"Ментал Хаб" – простір, доступний для відвідування щодня, з понеділка по неділю, з 10.00 до 20.00. Він розташований за адресою: вул. Козака, 14. Для того, щоб домовитися про зустріч зі спеціалістами, треба зателефонувати за номером: +38-050-764-59-68.

У центрі передбачена індивідуальна й групова робота. Люди можуть обирати, до кого зі спеціалістів хочуть потрапити. Також на базі центру працює мобільна бригада, до якої входять дитячий і дорослий психологи, консультант.

"Проєкт спрямований найперше на незахищені верстви населення, які не можуть отримати саме якісні психологічні послуги. У нас відібрані найкращі кадри, чиї послуги на ринку – не з дешевих. Їхню роботу оплачують міжнародні донори (USAID, Pact)… Для споживачів наших послуг це абсолютно безкоштовно", – наголосив координатор психологічної служби БО "Світло надії" та "Ментал Хаб" Тарас Нестеренко.

Він також додав, що в основу роботи "Ментал Хаб" лягла методика трансформації травми доктора Джеймса Гордона, яка гарно показала себе в США, коли з'явилася потреба в роботі з демобілізованими з В'єтнаму, коли були теракти 11 вересня тощо. Її використовуватимуть у груповому форматі роботі.

Наразі проєкт розрахований на два роки, його пролонгація можлива.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони Наталія Калмикова повідомила, що визволені з російського полону українці проходитимуть повний цикл оздоровлення та реабілітації, розроблений за західними методиками спільно з іноземними фахівцями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: