fbpx
Сьогодні
14:19 23 Кві 2024

Маркарова заперечила, що Вашингтон забороняє бити по російських НПЗ

Пані посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова заперечила, що офіційний Вашингтон забороняє Збройним силам України завдавати ударів по російських нафтопереробних заводах власною зброєю.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Європейській правді", передає Рубрика.

Маркарова запевнила, що жодного разу через неї не було передано таких офіційних повідомлень.

"Не було офіційно заяв Сполучених Штатів щодо того, що ми не можемо це робити", – заявила вона, відповідаючи на запитання щодо слів глави Пентагону Ллойда Остіна.

Вона нагадала про давнє обмеження про використання американської зброї за межами України.

"Водночас, ще раз офіційно, як посол, кажу вам, що жодного разу через мене не було передано ніяких обмежень щодо того, що ми робимо безпосередньо власною зброєю", – наголосила Маркарова.

Удари по НПЗ Росії та позиція США

Нагадаємо, останнім часом на російських нафтопереробних заводах все частіше лунають вибухи. Росіяни скаржаться на атаки безпілотників.

За такими ударами стоять українські захисники. Вони вже атакували НПЗ у низці регіонів, у тому числі в Татарстані, який знаходиться за понад тисячу кілометрів від кордону з нашою країною.

Додамо, нещодавно видання Financial Times написало про те, що США закликали Україну припинити удари по російських НПЗ. У Вашингтоні стурбовані можливим зростанням цін на бензин у рік президентських виборів, що може вплинути на рейтинги президента Джо Байдена.

Наприкінці березня президент Володимир Зеленський заявив, що Штати "не позитивно" відреагували на удари по російських НПЗ. Проте обмежити Україну у використанні озброєння власного виробництва Білий дім не може.

Пізніше, 9 квітня, міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що подібні атаки можуть вплинути на світову ситуацію у сфері енергетики. Він також порадив Україні зосередитись на інших цілях. При цьому помічниця Остіна Селеста Валландер прямо назвала російські НПЗ "цивільними цілями".

За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, Україна продовжуватиме знищувати російські нафтопереробні заводи, позаяк наші військові мають атакувати об'єкти, які забезпечують війну.

Також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Україна має право завдавати ударів по "легітимних військових цілях" за своїми межами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: