fbpx
Сьогодні
22:36 09 Кві 2024

Атаки на російські НПЗ можуть вплинути на світові енергоринки: Остін порадив Україні атакувати інші цілі

Фото: AP

Міністр оборони США Ллойд Остін попередив, що нещодавні атаки України на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на світові енергетичні ринки, і закликав країну зосередитися на військових цілях.

Про це він сказав на засіданні комітету Сенату США з питань збройних сил, передає Рубрика, посилаючись на Bloomberg.

"Ці атаки можуть мати наслідки для глобальної енергетичної ситуації. Україні краще бити по тактичних і оперативних цілях, які можуть безпосередньо вплинути на поточний бій", — сказав глава Пентагону.

Остін також повторив прохання адміністрації США до Конгресу схвалити додаткову військову допомогу Україні. Він зазначив, що така допомога також забезпечує робочими місцями американських робітників через збільшення оборонного виробництва США.

"Понад 50 мільярдів доларів із додаткової допомоги на національну безпеку буде розподілено між більш ніж 30 штатами. Ці гроші сприятимуть роботі оборонної промисловості, включаючи виробництво боєприпасів та підводних човнів", — сказав Остін.

Зауваження Остіна, щодо ударів по російських НПЗ засудив сенатор-республіканець Том Коттон, який звинуватив адміністрацію в перешкоджанні ефективним діям України з політичних причин.

"Мені здається, що адміністрація Байдена не хоче, щоб ціни на газ підвищувалися в рік виборів", — сказав він.

Bloomberg зазначає, що Байден присвятив більшу частину свого президентства боротьбі з інфляцією, включаючи ціни на бензин для американських споживачів.

Удари по НПЗ

Нагадаємо, останнім часом на російських нафтопереробних заводах все частіше лунають вибухи. Росіяни скаржаться на атаки безпілотників.

Як неодноразово повідомляли джерела РБК-Україна, за такими ударами стоять українські захисники. Вони вже атакували НПЗ у низці регіонів, у тому числі в Татарстані, який знаходиться за понад тисячу кілометрів від кордону з нашою країною.

Представник НАТО в коментарі журналістам розповів, що такі атаки могли вивести з ладу понад 15% потужностей нафтопереробної галузі Росії.

Він також уточнював, що ремонт російських НПЗ після ударів може зайняти "значний час".

На цьому тлі видання Financial Times написало про те, що США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ. У Вашингтоні нібито стурбовані, що це призведе до зростання світових цін на нафту, а також на бензин у США, що може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Загалом у 2024 році вже відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 регіонах російської федерації. З них значні ушкодження понесли 8 об'єктів.

Своєю чергою віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина відреагувала на статтю про нібито заклики США до України припинити удари по російських НПЗ. Вона заявила, що нафтопереробні заводи на території росії є законними цілями з військового погляду.

Варто зауважити, що в ООН назвали удар по об'єктах у російському Татарстані атакою на цивільну інфраструктуру, яку напередодні атакували, зокрема і завод із виробництва "шахедів" та закликали Україну припинити атаки на "цивільну інфраструктуру" рф.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: