fbpx
Сьогодні
21:47 22 Кві 2024

У МЗС обговорили з послом Китаю перспективи участі у Саміті миру та подальшу співпрацю

Фото: МЗС

22 квітня перший заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга прийняв посла Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжуна.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство закордонних справ.

Сторони обговорили питання активізації українсько-китайського політичного діалогу, перспективи участі Китаю у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського та у першому інавгураційному Саміті миру у Швейцарії.

Співрозмовники констатували, що вкрай важливим є дотримання принципів Статуту ООН та міжнародного права, зокрема, взаємна повага до суверенітету і територіальної цілісності є фундаментом, на якому ґрунтуються двосторонні відносини України і Китаю.

МЗС обговорили з послом Китаю

Фото: МЗС

Андрій Сибіга відзначив тенденцію зростання товарообігу між двома країнами, який досяг 12.8 млрд. дол. США у 2023 році. Дипломати обговорили графік роботи механізмів двосторонньої взаємодії на різних рівнях на найближчу перспективу.

Відбувся обмін думками щодо розширення співробітництва у агропромисловій сфері, де є значний потенціал. Андрій Сибіга наголосив, що Україна готова відігравати роль у забезпеченні продовольчої безпеки світу.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, посол України у Китаї Павло Рябікін  зустрівся зі спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії Лі Хуеєм та підтвердив запрошення китайській стороні взяти участь у Глобальному саміту миру, що відбудеться у Швейцарії в червні. Однією з тем переговорів була війна.

Крім того, в Офісі Президента 7 березня відбувся брифінг під головуванням керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака щодо безпекової ситуації в Україні та інших питань для делегації КНР на чолі зі спеціальним представником уряду з питань Євразії Лі Хуеєм. Міністерство закордонних справ Китаю назвало переговори відвертими та дружніми.

Ставлення Китаю до війни

Китай від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зайняв нібито нейтральну позицію. Офіційно він не засудив Москву, але заявив, що підтримує суверенітет України.

При цьому Пекін продовжує торгувати з Москвою, а китайські компанії продають Росії деяке озброєння.

Раніше Китай оприлюднив свій "мирний план" для України, але його розкритикували. Також у Китаї виступили за проведення мирної конференції щодо України, але хочуть, щоб на ній були присутні представники Москви.

Президент Володимир Зеленський також заявляв, що Китай відіграє велику роль у світі, тому Україна хоче, щоб ця країна була залучена до формули миру.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: