fbpx
Сьогодні
14:36 18 Кві 2024

Планували зірвати допомогу Україні: у Німеччині заарештували російських диверсантів

English version here

У Німеччині поліція міста Байройт затримала двох шпигунів, які нібито слідкували за американськими базами в інтересах росії й планували напади на військові транспортні шляхи,  з метою зірвати військову допомогу Україні.

Про це пише Der Spiegel, передає Рубрика.

Головний підозрюваний 39-річний німець російського походження родом з Баварії. Федеральна прокуратура звинувачує його, серед іншого, в агентурній діяльності на користь спецслужб в диверсійних цілях і зйомці військових об'єктів, що загрожує безпеці країни.

За даними прокурорів, один із підозрюваних, на ім'я Дітер С., з жовтня 2023 року обговорював зі зв'язковими з російської спецслужби диверсійні операції в Німеччині. Він погодився здійснити підпал та підрив на об'єктах військової інфраструктури, оборонних компаніях та промислових об'єктах.

Крім того, основна увага приділялася транспортним шляхам, що використовуються для перевезення військових вантажів.

Кінцевою метою запланованих атак був підрив німецької підтримки України, повідомили правоохоронці.

За даними слідства, підозрюваний також розвідував і фотографував військові об'єкти США в Німеччині.

У цьому йому, імовірно, допомагав 37-річний німець російського походження. Зроблені фото вони надсилали своїм російським клієнтам.

Німеччина стала одним із найбільших постачальників військової допомоги Києву з того часу, як 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, і є основною метою російських шпигунських операцій, заявили в прокуратурі.

За інформацією Der Spiegel, серед військових об'єктів, за якими велося шпигунство, були об'єкти збройних сил США в місті Графенвер, Баварія. Серед іншого, там розташований військовий полігон, де американська армія тренує українських солдатів, зокрема на бойових танках Abrams.

Головний підозрюваний у період з 2014 по 2016 рік, як стверджується, належав до псевдоугрупування "ДНР".

Німецька судова система з того часу класифікувала цей підрозділ як терористичну організацію — саме тому підозрюваного також звинувачують у членстві в терористичній організації за кордоном.

Крім того, фігурант мав вогнепальну зброю, тому прокуратура відкрила проти нього розслідування за підозрою в підготовці насильницького злочину, що загрожує державі.

Нагадаємо, у 2022 році за наведенням західної розвідки було викрито підозрюваного у державній зраді у лавах Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND).

Діяльність російських шпигунів

Зауважимо, що в країнах Європи продовжує активно діяти російська шпигунська мережа.

Як повідомляла Рубрика, щонайменше 38 російських дипломатів, які можуть шпигувати під прикриттям у країнах Північної Європи ідентифікували журналісти під час розслідування.

Крім того, головне управління розвідки Міноборони здобуло список співробітників ФСБ Росії, які беруть участь у злочинній діяльності країни-агресора на території Європи.

А Швейцарія стала осередком для п'ятої частини російських шпигунів, які діють у Європі.

Крім того, росіяни дедалі частіше використовують іноземних громадян у своїх операціях. Так, за даними української розвідки, ФСБ намагається знайти іноземців у Канаді, які підтримують контакт із розвідками різних держав світу, щоб завербувати їх.

Також Вища рада оборони Румунії (CSAT) заявила, що російські шпигуни проникли до країни разом з українськими біженцями. Зокрема, вони мали збирати інформацію про військові навчання та допомогу Україні.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: