fbpx
Сьогодні
16:19 17 Кві 2024

З 1 квітня в Україні буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів

Фото: З відкритих джерел

Відповідно до українського законодавства, з 1 квітня здійснюється автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам за стаж, набутий в останні два роки.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на урядовий портал.

Нагадаємо, що розмір пенсії залежить не тільки від розміру заробітної плати, а й від страхового стажу (тобто періоду, протягом якого людина сплачує Єдиний страховий внесок – ЄСВ). Оскільки з часом – коли людина працює – страховий стаж у пенсіонера збільшується, то і розмір пенсії має також збільшуватись. Тому 1 квітня пенсії працюючим пенсіонерам перераховують.

Розмір збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу і заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія.

Особисто звертатися для проведення перерахунку нікуди не потрібно: він відбувається автоматично, за даними, які містить Державний реєстр застрахованих осіб.

Цьогоріч перерахунок пенсій з урахуванням збільшеного стажу відбувся для 654 тисяч працюючих пенсіонерів. Це близько 6,2% від їх загальної кількості (на 1 січня 2024 р. в Україні нараховувалося 10,51 млн пенсіонерів).

Звертаємо увагу, що виплата підвищених пенсій відбудеться у червні 2024 р. (з урахуванням підвищення за квітень та травень). Це пов'язано з тим, що перерахунок можливий після того, як до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату ЄСВ за 1 квартал, а такі звіти будуть подаватися по травень.

Нагадуємо, що для переважної більшості пенсіонерів – понад 10 млн – 1 березня відбулася індексація пенсій, втретє – за час повномасштабної війни.

Довідково

З 1 березня 2024 року:

  • мінімальна пенсія в Україні збільшилась з 2 093 грн до 2 361 грн,
  • максимальна – з 20 930 грн до 23 610 грн,
  • середній розмір склав – 5 791 грн (на 10,6% більше порівняно із березнем минулого року).
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: