fbpx
Сьогодні
13:36 23 Лют 2024

З 1 березня відбудеться індексація пенсій – рішення Уряду

Фото: Урядовий портал

«Це вже третя індексація за час повномасштабної війни. Пенсії буде підвищено майже на 8%. Середній розмір підвищення складе 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн», — зазначив очільник Уряду.

Як зауважив Прем'єр-міністр, розмір підвищення вираховується на основі інфляції та зростання середньої зарплати в Україні.

Індексація, за його словами, торкнеться більше 10 мільйонів українців. 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч "чорнобильців".

Крім того, з 1 квітня буде автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу. Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій.

«Тобто, попри всі виклики, попри всі труднощі, ми продовжуємо підтримувати наших людей. Не просто проводимо індексацію, але і розширюємо її периметр», — наголосив Денис Шмигаль.

Варто зазначити, що на початку 2024 року в Україні оновилася низка соціальних стандартів. Зокрема:

  • мінімальна зарплата зросла на 6% — з 6 700 грн до 7 100 грн. Ще одне її підвищення заплановане на весну;
  • прожитковий мінімум збільшився в середньому на 12%, до 2 920 грн;
  • мінімальна пенсія підвищилася з 2 093 грн до 2 361 грн. Планується індексація пенсій з 1 березня.

Нагадаємо раніше Рубрика повідомляла, що якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року українські пенсіонери та державні службовці можуть опинитися без виплат. Про це заявила перша віце-прем'єр-міністерка економіки Юлія Свириденко у коментарі Financial Times.

Водночас міністерка соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що в разі відсутності міжнародної фінансової допомоги проблем із виплатою пенсій не повинно бути.

"Хочу заспокоїти пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходження, які забезпечуються українськими платниками, зокрема нашими військовими", — сказала Жолнович.

Міністерка пояснила, що "оскільки вони всі платять ЄСВ, то наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах".

Крім того, Прем'єр-міністр наголосив, що пенсії надалі будуть платитися вчасно. Індексація відбудеться в березні 2024 року, як це передбачає закон. Зарплати вчителів та лікарів так само, за його словами, виплачуватимуться вчасно.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: