fbpx
Сьогодні
13:59 16 Кві 2024

У Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин є дані про понад 37 000 осіб, - омбудсмен

Фото: Укрінформ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вже є дані про понад 37 тисяч осіб.

Про це він розповів під час дискусії "Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства для їхнього звільнення", пише Укрінформ, передає Рубрика.

"У нас наразі діє Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Він перебуває у процесі наповнення інформацією, і за останніми даними, які я отримав вчора, у реєстрі на сьогодні понад 37 тисяч громадян України", – зазначив омбудсмен.

За його словами, у цьому реєстрі є дані про:

  • цивільних українців,
  • дітей,
  • військовослужбовців ЗСУ.

Він прогнозує, що кількість осіб у цьому списку зростатиме.

Лубінець підкреслив, що росія викрадає та ув'язнює українських цивільних громадян від початку збройної агресії проти України, тобто з 2014 року.

За його словами, росіяни порушують міжнародне гуманітарне право, бо є пряма норма 4-ї Женевської конвенції, якою забороняється захоплювати цивільних заручників.

"Норма є, але РФ продовжує це робити. І проблема, напевно, в тому, що немає відповідальності за порушення цієї норми", – вважає уповноважений ВР із прав людини.

Він зазначив, що 10 років рф не надає жодної інформації про цивільних заручників.

Лубінець додав, що українська влада неодноразово використовувала свої канали комунікації з російською стороною, зокрема, особисто він мав контакти із російською омбудсменкою Тетяною Москальковою, під час яких вони порушували питання щодо цивільних.

"На жаль, результату як такого у нас немає. Саме тому, що ми не можемо отримувати будь-яку інформацію від РФ, у нас немає точної кількості тих, кого незаконно утримує країна-агресор", – сказав Лубінець.

За його словами, скільки українській владі треба часу для повернення усіх цивільних, які знаходяться у російському полоні, ніхто не може сказати навіть теоретично, бо зараз немає інструментарію, як це робити.

Як повідомлялось, у травні 2023 року запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Окрім того, в Україні запустили платформу з пошуку зниклих безвісти та депортованих дітей.

Нагадаємо, українцям пояснили, з чого почати пошук родичів, які зникли безвісти.

Також повідомлялось, що 13 квітня на столичному Майдані Незалежності пройшла мирна акція "Безвісти зниклі – це не вирок", яку присвятили захисникам Бахмута та Соледара.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: